Een dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Het wordt uitgekeerd als een vast bedrag per aandeel of als een percentage van de aandelenprijs. Het doel van het uitkeren van een dividend is om de aandeelhouders te belonen voor hun investering in het bedrijf. Dividenden kunnen in contanten of in aandelen betaald worden, afhankelijk van de voorkeur van het bedrijf. Het uitkeren van een dividend is vrijwillig en afhankelijk van de financiële situatie van het bedrijf, de toekomstplannen en de verwachtingen van de aandeelhouders.

Hoe wordt dividend berekend?

Het dividendbedrag dat aan de aandeelhouders uitgekeerd wordt, wordt berekend op basis van het aantal uitstaande aandelen en het dividendpercentage. Het dividendpercentage wordt bepaald door het bedrijf en kan variëren van jaar tot jaar. Hier zijn de stappen om het dividendbedrag te berekenen:

 1. Bepaal het aantal uitstaande aandelen: Dit is het totale aantal aandelen dat in omloop is en verhandeld kan worden.
 2. Bepaal het dividendpercentage: Dit is het percentage van de winst van het bedrijf dat uitgekeerd zal worden aan de aandeelhouders.
 3. Bereken het totale dividendbedrag: Dit is het product van het aantal uitstaande aandelen en het dividendpercentage. Bijvoorbeeld, als een bedrijf 100.000 aandelen heeft uitstaande en een dividendpercentage van 5%, dan is het totale dividendbedrag 5.000.

Houd er rekening mee dat het bedrijf het recht heeft om het dividendpercentage te wijzigen. Ook kunnen ze het uitkeren van dividenden op elk moment stop zetten. Daarom is het belangrijk voor de aandeelhouders om regelmatig de financiële situatie van het bedrijf te monitoren en te evalueren of het dividendbeleid aan hun verwachtingen voldoet.

Deze berekening is een voorbeeld over hoe het principe werkt. Bij bijna alle brokers waar jij aandelen koopt wordt het dividend automatisch uitgekeerd op jouw rekening van de desbetreffende broker. Hier hoef jij je dus niet tot weinig zorgen over te maken. 

Hoe wordt dividend uitgekeerd?

U ontvangt alleen dividend als u aandelen bezit van een bedrijf. Starten met aandelen kopen is dan ook het beginsel om dividend te ontvangen. 

Dividenden worden op verschillende manieren uitgekeerd aan investeerders. Hier zijn de meest voorkomende methoden:

 1. Cashdividend: Dit is het meest voorkomende type dividend. Waarbij het bedrijf het uitgekeerde bedrag in contanten betaalt aan de aandeelhouders. Het bedrag wordt overgemaakt op de bankrekening van de aandeelhouder of wordt in de vorm van een cheque uitgekeerd.
 2. Stockdividend: In dit geval wordt een deel van de winst van het bedrijf uitgekeerd in de vorm van extra aandelen in plaats van in contanten. De waarde van de aandelen is afhankelijk van de huidige aandelenprijs.
 3. Scripdividend: In dit geval biedt het bedrijf aandeelhouders de mogelijkheid om te kiezen tussen het ontvangen van een contant dividend of het uitstellen van de uitkering tot een later tijdstip. Dit wordt vaak gedaan om het bedrijf de mogelijkheid te geven om te besparen op het uitkeren van contanten.

Het bedrijf bepaalt hoe het dividend uitgekeerd zal worden en de aandeelhouders hebben geen invloed op deze beslissing. Het is belangrijk voor de aandeelhouders om op de hoogte te zijn van het dividendbeleid van het bedrijf en te begrijpen hoe het dividend uitgekeerd zal worden.

Hoe kies je bedrijven met dividend uitkeringen

Aandelen die goed dividend uitkeren zijn soms lastig om te vinden. 

Er zijn een aantal factoren die bepalen of een bedrijf een stabiele dividenduitkering heeft. Hier zijn enkele richtlijnen om bedrijven te kiezen met een stabiele dividenduitkering:

 1. Financiële stabiliteit: Kijk naar de financiële gezondheid van het bedrijf. Zoals de winstgevendheid, de liquiditeit, de solvabiliteit, de groei van de omzet en de winst. Een bedrijf dat stabiel presteert en winstgevend is, is waarschijnlijk in staat om een stabiele dividenduitkering te garanderen.
 2. Dividendgeschiedenis: Kijk naar de dividendgeschiedenis van het bedrijf. Een bedrijf dat al jaren een stabiel dividend uitkeert, is waarschijnlijk in staat om dit in de toekomst te blijven doen.
 3. Dividendrendement: Het dividendrendement is het verhoudingsgetal tussen het dividendbedrag en de huidige aandelenprijs. Bedrijven met een hoog dividendrendement zijn meestal stabiele dividendbetalers.
 4. Bedrijfsmodel: Kijk naar het bedrijfsmodel en de industrie waarin het bedrijf actief is. Bedrijven met een solide en veerkrachtig bedrijfsmodel, zoals nutsbedrijven of defensieve sectoren. Zijn meer waarschijnlijk in staat om een stabiele dividenduitkering te garanderen.
 5. Verwachtingen voor de toekomst: Analyseer de toekomstverwachtingen voor het bedrijf en de industrie. Bedrijven met positieve groeiperspectieven en een solide strategie voor de toekomst zijn meer waarschijnlijk in staat om een stabiele dividenduitkering te garanderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel bedrijf een garantie biedt voor een stabiele dividenduitkering.

Beginnen met Crypto
Crypto

Beginnen met Crypto

Cryptocurrency, of kortweg “crypto,” heeft de financiële wereld op zijn kop gezet en biedt een boeiende reis voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde investeerders. Als je je afvraagt wat crypto is en hoe je eraan kunt beginnen, ben je op de juiste plek. Dit artikel is bedoeld als jouw gids om de fascinerende wereld van digitale

Share.

Ik ben Dinand van Eijk een 22-jarige jongeman die een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen. Hij heeft de studie finance en control afgerond en is nu bezig met deze website. Ik wil met Successblog mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.