Een CFD (Contract for Difference) is een financiële overeenkomst tussen twee partijen om het verschil in waarde van een onderliggend actief (zoals aandelen, grondstoffen, valuta, etc.) te betalen op een bepaalde datum. Het is een soort hefboomproduct waarbij handelaren speculeren op de stijging of daling van de waarde van het onderliggend actief zonder het daadwerkelijk te bezitten.

Ze worden vaak gebruikt door beleggers die op korte termijn willen speculeren op de prijsbewegingen van verschillende markten. Zoals aandelen, valuta, grondstoffen en indices. Het belangrijkste voordeel van een CFD is de mogelijkheid om te profiteren van beide stijgende en dalende markten. Echter zijn ze ook risicovoller dan traditionele beleggingen omdat hefboomwerking het mogelijk maakt om significante verliezen te lijden. Het is belangrijk om goed te begrijpen hoe CFD’s werken en de risico’s te overwegen voordat je besluit te beleggen. Wilt u meer weten over beleggen.

Verschil tussen aandelen en CFD

Aandeel en CFD (Contract for Difference) zijn beide financiële instrumenten, maar ze verschillen op verschillende manieren:

 1. Eigendom:
 • Aandeel: Als je een aandeel koopt, word je daadwerkelijk eigenaar van een deel van het bedrijf. Je hebt stemrechten en recht op dividenduitkeringen, afhankelijk van het aantal aandelen dat je bezit.
 • CFD: Bij een CFD heb je geen eigendomsrechten over het onderliggende activum, zoals een aandeel. Het is een contract tussen de handelaar en de broker om het prijsverschil van het onderliggende activum te verhandelen.
 1. Risico:
 • Aandeel: Het bezitten van aandelen impliceert een directe blootstelling aan de prijsvolatiliteit van het bedrijf. Als het aandeel in waarde daalt, zal ook de waarde van je belegging dalen.
 • CFD: Handelen met CFD’s brengt een hoger risico met zich mee omdat je het volledige bedrag van je positie kunt verliezen. CFD’s zijn hefboomproducten, wat betekent dat je met een kleinere inleg een grotere positie kunt innemen, maar hierdoor worden winsten en verliezen vergroot.
 1. Leverage (hefboomwerking):
 • Aandeel: Bij het kopen van aandelen heb je geen hefboomwerking, je koopt ze tegen de marktprijs.
 • CFD: CFD’s maken gebruik van hefboomwerking, waardoor je met een kleinere marge een grotere positie kunt openen. Dit vergroot het potentiële rendement, maar verhoogt ook het risico op verliezen.
 1. Kosten:
 • Aandeel: Bij het kopen van aandelen betaal je meestal een commissie aan de broker en eventuele kosten voor bewaring van de aandelen.
 • CFD: CFD-handel brengt andere kosten met zich mee, zoals spreads (het verschil tussen de bied- en laatprijs), overnight financieringskosten en commissies.
 1. Tijdslimiet:
 • Aandeel: Als je aandelen koopt, kun je ze voor onbepaalde tijd aanhouden, zolang het bedrijf blijft bestaan.
 • CFD: CFD-posities hebben vaak een beperkte looptijd, tenzij je ervoor kiest om deze te verlengen of opnieuw te openen.

Doel van een CFD

Het doel van een CFD (Contract for Difference) is om te profiteren van prijsbewegingen van een onderliggend financieel instrument, zoals aandelen, grondstoffen, valuta’s, indices of cryptocurrencies, zonder daadwerkelijk eigenaar te worden van het onderliggende activum.

Bij het handelen in CFD’s speculeert de handelaar op de koersbeweging van het onderliggende activum, of deze nu omhoog of omlaag gaat. Het doel is om winst te maken door het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs van het CFD-contract te benutten. Als de prijs stijgt, kan de handelaar een longpositie openen en winst maken, en als de prijs daalt, kan de handelaar een shortpositie openen en eveneens winst maken.

Het belangrijkste kenmerk van CFD’s is dat ze hefboomproducten zijn, wat betekent dat handelaren slechts een klein percentage van de totale waarde van de positie als marge hoeven te storten. Hierdoor kunnen handelaren met een beperkt kapitaal grotere posities innemen en potentiële winsten (maar ook verliezen) vergroten.

CFD’s worden vaak gebruikt door handelaren die willen profiteren van kortetermijnkoersbewegingen of die een bredere diversificatie willen bereiken in hun handelsportefeuille. Het doel is om rendement te behalen door slim gebruik te maken van prijsfluctuaties, zonder zich bezig te houden met het bezit van het fysieke activum. Het is echter belangrijk op te merken dat het handelen in CFD’s risicovol is en dat het mogelijk is om meer geld te verliezen dan de oorspronkelijke inleg, vanwege de hefboomwerking. Daarom is het essentieel voor handelaren om goed geïnformeerd te zijn en alleen kapitaal te riskeren dat ze bereid zijn te verliezen.

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.