Een ETF, of Exchange Traded Fund. Is een type beleggingsproduct dat een verzameling activa bevat, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta. Het is ontworpen om de prestaties van een bepaalde index, zoals de S&P 500 of de NASDAQ 100, na te bootsen. In tegenstelling tot individuele aandelen, biedt een ETF beleggers blootstelling aan een brede mix van activa in één beleggingsproduct. 

ETF’s worden op beurzen verhandeld, net als aandelen en kunnen op elk moment tijdens beursuren gekocht of verkocht worden. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om in verschillende activaklassen te investeren. Zoals vastgoed, energie, technologie of internationale markten. ETF’s kunnen een efficiëntere en meer diversificeerbare manier zijn om te beleggen in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen. Makkelijk vertaald, een ETF is een mandje vol met aandelen. 

Hoe beleg je in een ETF

Investeren in een ETF is heel gemakkelijk. Er zijn verschillende manieren om in een ETF te beleggen:

  1. Via een broker: Beleggers kunnen een account openen bij een beleggingsbroker, zoals Bux Zero, en vervolgens op een beurs gekozen ETF’s kopen en verkopen. Dit is ook de meeste gekozen optie om ETF’s te kopen. Een bekende broker waar je tegen lage kosten ETF’s kan kopen is Easybroker.
  2. Via een beleggingsplatform: Sommige beleggingsplatforms. Bieden de mogelijkheid om automatisch te beleggen in een selectie ETF’s en helpen beleggers bij het samenstellen van een divers portefeuille.
  3. Via een pensioen- of vermogensbeheerder: Beleggers kunnen ook kiezen om hun vermogen te beleggen via een pensioen- of vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in ETF-beleggingen.

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een type beleggingsfonds dat de prestaties van een bepaalde marktindex, zoals de S&P 500 of de NASDAQ 100, probeert na te bootsen. Het bevat een verzameling van activa. Zoals aandelen, die in de index zijn opgenomen en belegt in deze activa in dezelfde verhoudingen als in de index. De prestaties van het fonds volgen daardoor de prestaties van de marktindex.

Het doel van een indexfonds is om de prestaties van de marktindex te evenaren. In plaats van te proberen beter te presteren dan de markt. Dit maakt indexfondsen aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar lage kosten en een lange-termijn beleggingsstrategie. Bovendien bieden indexfondsen beleggers de mogelijkheid om in een brede mix van activa te beleggen, waardoor ze een meer efficiënte en diversificatie van hun portefeuille kunnen realiseren.

Wat is het verschil tussen een ETF en een Indexfonds?

ETF’s en indexfonds zijn beide beleggingsproducten die gebruikmaken van een index om een divers portefeuille samen te stellen. Er zijn echter enkele verschillen tussen de twee:

  1. Handelbaarheid: ETF’s kunnen op elk moment tijdens beursuren gekocht en verkocht worden, terwijl de verkoop van indexfondsen alleen op bepaalde momenten mogelijk is, meestal aan het einde van de handelsdag.
  2. Kosten: ETF’s hebben over het algemeen lagere beheerkosten dan indexfondsen, wat betekent dat beleggers meer van hun rendement kunnen houden.
  3. Structuur: ETF’s zijn openbare beleggingsmaatschappijen die op beurzen verhandeld worden, terwijl indexfondsen beleggingsfondsen zijn die door beleggingsmaatschappijen worden beheerd.
  4. Transparantie: ETF’s hebben een openbare beleggingsstrategie en beleggers kunnen gemakkelijk zien welke activa het fonds bevat en hoe deze zijn gewogen. Bij indexfondsen is de samenstelling van het fonds niet altijd even transparant en is soms minder flexibel.
  5. Verscheidenheid: Er zijn veel meer soorten ETF’s beschikbaar dan indexfondsen, waardoor beleggers meer keuze hebben en beter in staat zijn om specifieke markten en sectoren te beleggen.

Wat is een tracker?

Een tracker is een soort beleggingsfonds dat de prestaties van een specifieke financiële index, zoals de S&P 500, de NASDAQ 100 of de FTSE 100, volgt. Een trackerfonds heeft als doel zo nauwkeurig mogelijk de prestaties van de onderliggende index te evenaren. Hierdoor is het mogelijk om blootstelling te krijgen aan een brede mix van activa zonder dat het nodig is om elk individueel aandeel of ander financieel instrument te selecteren en te kopen.

Trackers zijn verkrijgbaar als beleggingsfondsen of ETF’s (Exchange Traded Funds), en worden ook wel “passieve beleggingsproducten” genoemd, omdat ze simpelweg de prestaties van een index volgen in plaats van dat er actieve beleggingsbeslissingen worden genomen door een fund manager.

Verschil tussen een tracker, indexfonds en een ETF

ETF’s, indexfondsen en trackers zijn allemaal soorten beleggingsproducten die beleggers de mogelijkheid bieden om te beleggen in een brede mix van activa. Met als doel de diversificatie van hun portefeuille te verbeteren. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze producten die belangrijk zijn om te overwegen bij het bepalen van uw beleggingsstrategie.

ETF’s worden op beurzen verhandeld, net als aandelen. ETF’s kunnen op elk moment tijdens beursuren gekocht of verkocht worden. Dit biedt beleggers de voordelen van liquiditeit en gemak bij het beheren van hun beleggingsportefeuille.

Indexfondsen zijn op hun beurt passieve beleggingsproducten die zich richten op het volgen van een specifieke index. Zoals de S&P 500. Hierdoor zijn ze ook efficiënt voor diversificatie en een laag kostenniveau.

Trackers aan de andere kant, zijn financiële producten die zich specifiek richten op het volgen van een bepaalde benchmark of index. Ze werken hetzelfde als indexfondsen. Maar hebben soms meer flexibiliteit in de manier waarop ze worden beheerd en gericht zijn op specifieke beleggingssectoren of regio’s.In feite zijn ETF’s, indexfondsen en trackers verschillende producten met dezelfde doelstelling, en de keuze voor één van deze producten is afhankelijk van persoonlijke beleggingsvoorkeur en financiële doelstellingen.

Aandelen voor Beginners
Beleggen

Aandelen voor Beginners

In deze tijden dat alles duurder wordt en dat je steeds minder voor je geld krijgt. Kan het verstandig zijn om rendement te gaan maken op jouw geld. Dit door middel van beleggen in aandelen. Beleggen in aandelen kan lastig zijn, daarom is het belangrijk dat je de basiskennis van beleggen weet. Met deze blog

Bitvavo vs Coinmerce | Een vergelijking van twee Nederlands crypto exchanges (2024)
Brokers

Bitvavo vs Coinmerce | Een vergelijking van twee Nederlands crypto exchanges (2024)

Cryptocurrency is een snelgroeiende markt met een grote aantrekkingskracht op Nederlanders. Steeds meer mensen in Nederland willen investeren in cryptocurrency, waardoor de behoefte aan betrouwbare en gebruiksvriendelijke cryptocurrency exchanges groot is geworden. Twee populaire opties op de Nederlandse markt zijn Bitvavo vs Coinmerce. Beide exchanges zijn gerenommeerd en bieden een breed scala aan cryptocurrencies aan

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.