de beste vastgoedfondsen

Opzoek naar de beste vastgoedfondsen? In dit artikel zoom ik in op de vastgoed markt en de kansen die hier liggen. Iedereen denkt altijd dat je veel geld nodig hebt om in vastgoed te investeren. Met dit artikel wil ik laten zien dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. ik ga vooral inzoomen op de verschillende soorten producten, namelijk de vastgoedfondsen of REITs waar men in kan investeren.

Ik ga laten zien waar je in dit soort producten kan investeren, wat de voordelen zijn van deze producten maar ook waar je op moet letten bij deze producten. Dit artikel heeft voornamelijk als doel om mensen informatie te geven over de wereld van vastgoed.

Het grote voordeel van een vastgoedfonds is dat je geld goed gespreid wordt over de verschillende soorten objecten, je hebt zelf geen panden in beheer en je krijgt maandelijks dividend uitgekeerd, en heel eerlijk een passief inkomen uit vastgoedfondsen wie wilt dat nou niet?

Het enige nadeel is wel, het vinden van het juiste vastgoedfonds is deze tijd nogal moeilijk. Gelukkig heb ik in dit artikel de beste vastgoedfondsen neergezet waar jij in kan investeren.


Disclaimer:

Alle informatie in dit artikel dient ter informatie en is geen advies. Alle platformen die in dit artikel behandeld worden en de producten zijn voorbeelden van hoe het kan en waar je in kan investeren. Wees ervan bewust dat beleggen risico’s met zicht meebrengt, ook beleggen in vastgoed. Kijk dus altijd eerst naar je financiële situatie en investeer met geld wat je kan missen.


Wat zijn vastgoedfondsen?

Vastgoedfondsen zijn beleggingsinstrumenten waarmee individuen en institutionele beleggers indirect kunnen investeren in vastgoed, zonder daadwerkelijk fysieke eigendommen aan te schaffen. Deze fondsen worden beheerd door vastgoedbeheerders of fondsbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor het selecteren, aankopen, beheren en verkopen van vastgoedactiva binnen het fonds.

Er zijn verschillende soorten vastgoedfondsen, elk met hun eigen kenmerken en doelstellingen. Enkele veelvoorkomende typen zijn:

 1. Directe Vastgoedfondsen: Beleggen rechtstreeks in fysieke vastgoedactiva, zoals kantoren, winkelcentra, woningen of industriële panden.
 2. Indirecte Vastgoedfondsen: Investeren in effecten die gekoppeld zijn aan vastgoed, zoals vastgoedaandelen, vastgoedobligaties of vastgoedbeleggingsfondsen (REITs).
 3. Open-end Vastgoedfondsen: Staan de beleggers toe om op elk gewenst moment aandelen te kopen of verkopen. Het fonds heeft geen vast aantal uitstaande aandelen.
 4. Gesloten Vastgoedfondsen: Hebben een vast aantal uitstaande aandelen en handelen vaak op beurzen zoals aandelen. Beleggers kunnen alleen aandelen kopen of verkopen wanneer het fonds wordt geopend voor nieuwe investeringen.

De voordelen van beleggen in vastgoedfondsen zijn onder meer de mogelijkheid tot diversificatie, het genereren van passieve inkomsten via huurinkomsten en het vermijden van de directe zorgen en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het beheer van individueel vastgoed.

Verschil tussen een REIT en een vastgoedfonds

Een REIT (Real Estate Investment Trust) en een vastgoedfonds zijn beide beleggingsinstrumenten die zich richten op vastgoed, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide:

 1. Structuur en Regulering:
  • Een REIT is een specifiek type vastgoedfonds dat wordt beheerst door strikte regelgeving. Om als REIT te worden gekwalificeerd, moet een fonds voldoen aan bepaalde eisen, waaronder het investeren in hoofdzakelijk vastgoed en het uitkeren van een groot deel van de winst als dividend aan aandeelhouders. Dit soort producten staan ook wel bekend als aandelen die maandelijks dividend uitkeren.
 2. Belastingbehandeling:
  • REITs genieten van speciale belastingvoordelen, op voorwaarde dat ze het merendeel van hun inkomsten als dividend uitkeren aan aandeelhouders. Hierdoor betalen REITs zelf geen vennootschapsbelasting op hun winst.
  • Andere vastgoedfondsen, zoals open-end of closed-end fondsen, kunnen verschillende belastingstructuren hebben, afhankelijk van hun juridische vorm en locatie.
 3. Toegankelijkheid voor Beleggers:
  • REITs zijn genoteerd aan beurzen en kunnen dus door individuele beleggers worden gekocht en verkocht als aandelen.
  • Andere vastgoedfondsen, zoals open-end fondsen, kunnen een structuur hebben waarbij beleggers rechtstreeks bij het fonds kunnen kopen of verkopen.
 4. Beleggingsfocus:
  • REITs investeren hoofdzakelijk in vastgoedactiva en genereren inkomsten uit huurinkomsten en kapitaalwinsten bij de verkoop van vastgoed.
  • Andere vastgoedfondsen kunnen verschillende strategieën hebben, waaronder directe investeringen in fysiek vastgoed, het verlenen van leningen aan vastgoedprojecten of investeren in vastgoedgerelateerde effecten.

De beste vastgoedfondsen vergelijken

In dit artikel vergelijk ik verschillende vastgoedfondsen en producten met elkaar. Ieder fonds/platform en product is anders. De een heeft een groter rendement, met een groot risico, de ander heeft een kleiner rendement maar ook een kleiner risico. Het is maar net waar jij als persoon naar opzoekt bent en wat het beste bij jou past.

Ieder product en ieder fonds wat behandeld wordt heeft zijn eigen voor en nadelen, het is daarom ook belangrijk dat je jezelf eerst verdiept in het product/fonds. Ik vergelijk alleen de fondsen en de producten en geef mijn mening hierover. Tot slot kom ik met een conclusie waarvan ik denk dat het betrouwbare fondsen/producten zijn en waar ik dus zelf in zou kunnen investeren.

Een tip die ik al wel wil meegeven is om je investeringen te spreiden. Investeer je geld niet in 1 product of in 1 fonds, maar verdeel dit over meerdere producten en fondsen. Als je dit doet hoef je niet per se een keuze te maken en spreid je je risico. Hieronder neem ik je mee naar de twee interessantste keuzes als het gaat om vastgoedfondsen.

Vastgoedfonds 1 Corum investments

Corum-logo

Corum Investments is een vooraanstaand Frans vastgoedinvesteringsbedrijf dat wereldwijd opereert. Sinds de oprichting in 2011 in Parijs hebben ze een solide reputatie opgebouwd door vastgoed over de hele wereld aan te kopen. Het bedrijfsmodel omvat het verhuren van deze eigendommen aan diverse ondernemingen in uiteenlopende sectoren, waarbij de door de huurders betaalde huurgelden worden verdeeld onder de investeerders. 

Met meer dan 4 miljard euro aan beheerd vermogen en ruim 200 toegewijde medewerkers verspreid over zeven kantoren, streven ze elke dag naar efficiënt vermogensbeheer ten behoeve van de aandeelhouders. Momenteel beleggen meer dan 70.000 aandeelhouders wereldwijd bij Corum Investments.

Corum Investments heeft een uitgebreide vastgoedportefeuille die zich uitstrekt over 17 landen wereldwijd. De aanwezigheid op diverse internationale markten is een weerspiegeling van de toewijding aan de wereldwijde diversificatie en het bieden van waardevolle investeringskansen aan de aandeelhouders.

Je kan bij corum investments investeren in twee verschillende fondsen namelijk in corum origin en in corum XL. Corum origin is het eerste fonds van corum en is goed voor een effectief rendement van 7,06% per jaar. Het fonds bevat 152 gebouwen waarvan 26% van de gebouwen in Nederland zijn. De prijs? 1135 EUR per stuk.

Corum XL is het twee fonds van corum en dit fonds is goed voor een effectief rendement van 5,34% per jaar. Het fonds bevat 70 gebouwen waarvan 53% in het Verenigd Koninkrijk. De prijs? 195 EUR per stuk.

Momenteel kent corum investments een klantenbestand van meer dan 45.000 mensen en hebben zij meerdere awards gewonnen door de jaren heen. De teller van gewonnen awards staat nu op 11.

Nieuwsgierig geworden naar dit fonds en wil je meer weten? Lees dan mijn uitgebreide Corum Review 2023.

Vastgoedfonds 2 SynVest

de beste vastgoedfondsen

Het tweede vastgoedfonds die ik graag onder de aandacht wil brengen is SynVest.

De vastgoedbroker SynVest is sinds 2005 in Nederland actief als vastgoedfonds. Met een historisch rendement van 9,1% op Nederlands vastgoed onderscheidt SynVest zich ten opzichte van andere vastgoedfondsen. 

Met een indrukwekkend beheerd vermogen van 900 MIO + hebben zij zich gepositioneerd als een vertrouwde naam in de financiële wereld, gericht op vastgoed. 

Bij SynVest vinden ze de klantgerichte benadering belangrijk, en dit komt tot uiting in het vertrouwen van meer dan 14.000 tevreden beleggers in hun fondsen. Het jaar 2023 heeft een klanttevredenheidsscore van 8+ opgeleverd, wat niet alleen een prestatie is maar het is ook een blijk van waardering richting de diensten van SynVest.

De toewijding van de werknemers en de directie heeft geresulteerd dat zij zes keer zijn bekroond met de Cashow Award in de categorie “beste aanbieder van beleggingsproducten in vastgoed”.

Je kan bij SynVest in twee fondsen investeren namelijk, het SynVest Dutch RealEstate Fund en het SynVest German RealEstate Fund. Het SynVest Dutch RealEstate Fund is een beleggingsfonds dat zich specifiek richt op directe investeringen in kantoren of winkels gelegen in Nederland. Het fonds heeft een gemiddeld rendement van 10,8%, dit is best een knappe prestatie. Het fonds bestaat voor 56% uit kantoor panden en dit allemaal in Nederland. De prijs? 100 EUR per maand of in 1 keer een eenmalige inleg van 2500 EUR.

Het SynVest German RealEstate Fund is een beleggingsfonds dat direct investeert in verschillende soorten vastgoed in heel Duitsland. De Portefeuillesamenstelling bestaat uit:

 • Supermarkten
 • Winkelcentra
 • Gezondheidscentra
 • Woningen

Het gemiddelde fonds rendement bedraagt 7% en heeft voornamelijk de focus liggen op supermarkten (22%), woningen (27%) en winkels (29%). De prijs is hetzelfde als dat bij het Nederlandse fonds.

Nieuwschierig geworden naar dit fonds? Lees dan mijn uitgebreide SynVest Review 2023.

De beste REITs

Naast de beste vastgoedfondsen die ik hierboven benoemd heb. Wil ik ook nog graag de beste REITs gaan toelichten. Dit zijn eigenlijk een soort aandelen die je gewoon op de markt kan kopen bij een broker, bijvoorbeeld eToro. Ik zal drie bekende REITs toelichten.

Realty Income Corporation 

Realty Income Corporation, vaak eenvoudigweg “Realty Income” genoemd, is een van de meest bekende en gerespecteerde vastgoedbeleggingsmaatschappijen in de Verenigde Staten. Ze hebben een unieke bijnaam gekregen, namelijk “The Monthly Dividend Company,” vanwege hun langdurige geschiedenis van het betalen van maandelijkse dividenden aan hun aandeelhouders. Het bedrijf heeft haar dividend de afgelopen 25 jaar alleen maar verhoogd (ook in de crisis van 2008) en komen daarmee uit op een gemiddelde dividend groei van 4.5% per jaar!

Buiten de dividenden om boekt het bedrijf jaarlijks ook nog is mooie winsten wat het bedrijf nog aantrekkelijker maakt. Zie hieronder de resultaten van het jaar 2022. Daarnaast is de portefeuille van realty income goed gespreid zo bezitten zij ongeveer 10.000 vastgoed objecten. Dit ook nog is in verschillende sectoren, denk hierbij aan: winkels, theaters, restaurants en kantoren. Bekende bedrijven die huren van dit bedrijf zijn: Fedex en Walmart.

AGNC Investment Corp

AGNC Investment Corp., ook wel bekend als American Capital Agency Corp. Als een toonaangevende REIT heeft AGNC zich gespecialiseerd in het beleggen in door de overheid gesteunde hypotheken en vastrentende effecten, en het bedrijf opereert op de NASDAQ-beurs onder het symbolische tickersymbool “AGNC.”

Een van de belangrijkste pijlers van AGNC’s bedrijfsmodel is het genereren van stabiele en consistente inkomsten voor zijn aandeelhouders. Dit wordt bereikt door te investeren in hypotheken en effecten die worden ondersteund door overheidsinstanties zoals Fannie Mae en Freddie Mac. 

Desalniettemin is AGNC niet zonder uitdagingen. De prestaties van het bedrijf worden sterk beïnvloed door schommelingen in de rentetarieven. Wanneer de rente stijgt, kan de waarde van de bestaande vastrentende effecten van het bedrijf dalen, wat bekend staat als renterisico. AGNC neemt actieve maatregelen om dit risico te beheren, zoals het hedgen van zijn portefeuille. Hieronder heb ik een overzicht neergezet van de financiële gegevens van het bedrijf.

Gladstone Investment Corporation

Gladstone Investment Corporation staat bekend als een toonaangevend bedrijf dat zich toelegt op private-equity-investeringen en als een prominente speler in de wereld van Business Development Companies (BDCs). Hun bedrijfsmissie draait om het ondersteunen van kleine en middelgrote ondernemingen in de Verenigde Staten door hen niet alleen financiële middelen te verschaffen, maar ook strategische begeleiding en doorlopende steun te bieden gedurende hun hele ontwikkelingscyclus.

Gladstone heeft namelijk belangen in meer dan 25 bedrijven in 14 verschillende sectoren! Aan differentiatie geen gebrek dus! De meest van deze bedrijven zijn actief binnen de producten- en de zakelijke sector. Het bedrijf wordt geleid door een team van professionals met diepgaande expertise in financiën, investeringen en bedrijfsontwikkeling. Dit team is verantwoordelijk voor het identificeren van investeringsmogelijkheden en het beheer van de portefeuille.

Voordelen en nadelen van vastgoedfondsen

Nu je weet wat de beste vastgoedfondsen zijn, wil ik tot slot nog toelichten wat nu de precieze voor- en nadelen zijn van dit soort producten.

Voordelen:

1 Diversificatie van de Beleggingsportefeuille

Een van de voornaamste voordelen van vastgoedfondsen is de mogelijkheid tot diversificatie van de beleggingsportefeuille. Door te investeren in vastgoedfondsen kunnen beleggers hun risico’s spreiden over verschillende soorten vastgoed, zoals residentieel, commercieel, en industrieel vastgoed.

2 Passief Inkomen Genereren

Vastgoedfondsen genereren doorgaans passief inkomen voor beleggers in de vorm van huurinkomsten. Huurinkomsten van de vastgoedactiva binnen het fonds worden regelmatig uitgekeerd aan de beleggers. Dit biedt een gestage inkomstenstroom zonder dat beleggers zich direct bezig hoeven te houden met het beheer van individuele eigendommen.

3. Makkelijke Toegang tot Vastgoedmarkten

 • Voor individuele beleggers kan het moeilijk en kostbaar zijn om rechtstreeks vastgoed aan te kopen. Vastgoedfondsen bieden beleggers daarentegen een eenvoudige en kosteneffectieve manier om toegang te krijgen tot verschillende vastgoedmarkten en eigendommen.

Nadelen:

1. Marktrisico’s:

 • Vastgoedfondsen zijn gevoelig voor schommelingen op de vastgoedmarkt. Veranderingen in vastgoedprijzen, rentetarieven en economische omstandigheden kunnen de waarde van de fondsen beïnvloeden.

2. Beheerskosten:

 • Vastgoedfondsen brengen beheerskosten in rekening voor het beheren van het fonds. Deze kosten kunnen de totale rendementen van het fonds verminderen, vooral als ze hoog zijn in verhouding tot de prestaties.

3. Rentetarieven en Kapitaalwaarde:

 • Veranderingen in de rentetarieven kunnen van invloed zijn op de kapitaalwaarde van vastgoedfondsen. Wanneer rentetarieven stijgen, kan de waarde van vastrentende effecten in het fonds dalen. Je zou dus kunnen zeggen dat het nu een mooi instapmoment is, vanwege de rente die naar verwachting langzaam gaat dalen (2-12-2023).

De beste vastgoedfondsen | veelgestelde vragen

Hoe verschillen Vastgoedfondsen van Traditioneel Vastgoedbezit?

Traditioneel vastgoedbezit omvat directe eigendom van fysieke vastgoedactiva, terwijl vastgoedfondsen beleggers de mogelijkheid bieden om indirect in vastgoed te investeren. Vastgoedfondsen worden beheerd door professionals, waardoor beleggers kunnen profiteren van diversificatie, passieve inkomsten en beheergemak zonder direct vastgoed te bezitten.

Zijn Vastgoedfondsen Geschikt voor Iedere Belegger?

Vastgoedfondsen kunnen geschikt zijn voor verschillende beleggers, maar het is belangrijk om de individuele financiële doelen, risicotolerantie en beleggingshorizon in overweging te nemen. Beleggers moeten ook begrijpen dat, net als elke beleggingsvorm, vastgoedfondsen risico’s met zich meebrengen, en daarom is grondig onderzoek en, indien nodig, professioneel advies noodzakelijk.

Wat is beter beleggen in vastgoed of in aandelen?

Je moet als eerst kijken wat het beste bij jou past. Ben jij iemand die graag rendement wilt maken en daarnaast maandelijks een stukje passief inkomen wilt ontvangen? Dan kan je beter voor beleggen in vastgoed kiezen. Ben je iemand die belegd voor zijn pensioen en wilt ook een stukje dividend ontvangen? Dan kan je beter voor aandelen en ETF’s kiezen. De beste optie zou kunnen zijn dat je alles combineert.

De beste vastgoedfondsen | conclusie

De beste vastgoedfondsen bieden niet alleen de mogelijkheid om te profiteren van diversificatie en passief inkomen, maar ze geven ook toegang tot professioneel beheerde portefeuilles met potentieel rendement. Het selecteren van deze fondsen vereist echter grondig onderzoek, waarbij factoren als rendement, risicobeheer en kostenstructuur in overweging worden genomen.

Of je nu kiest voor vastgoedfondsen om te profiteren van de stabiliteit en passieve inkomsten, of je beleggingsportefeuille aanvult met een combinatie van vastgoed en financiële activa, het begrip van je eigen financiële doelen en risicotolerantie blijft de sleutel tot een succesvolle beleggingsstrategie.

Kijk dus goed naar je eigen doel en maak een beslissing voor jezelf waar je achter staat. Investeer altijd met geld wat je kan missen. Of je nu kiest voor Corum of SynVest, beide opties zijn goed. Liever investeren in REITs? Dat kan natuurlijk ook! Slaap er nog een nachtje over en neem dan een beslissing voor jezelf.

Hopelijk heb ik je met dit artikel meer informatie kunnen geven over de wereld van vastgoedfondsen en de producten hiervan. Heb je vragen? dan kan je deze altijd achterlaten op mijn contact pagina of je kan hieronder een reactie achterlaten.

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.