Beleggen is een manier om je vermogen te laten groeien. Mensen beleggen om verschillende redenen, zoals om te sparen voor hun pensioen, om een doel te behalen of om winst te maken.

Beleggen voor de lange termijn

Beleggen in aandelen brengt risico’s met zich mee. De koersen van aandelen kunnen schommelen, waardoor je inleg kan dalen. Daarom wordt vaak aangeraden om voor de lange termijn te beleggen.

Op de lange termijn is de kans groter dat de koersen van aandelen stijgen. Hierdoor kun je een hoger rendement behalen. De lange termijn is een periode van minimaal 5, 10, 15 of zelfs 20 jaar.

Het rente-op-rente effect

Het rente-op-rente effect is een belangrijk principe van beleggen. Het betekent dat je rente over rente ontvangt. Hierdoor groeit je vermogen sneller dan wanneer je alleen rente ontvangt over je inleg.

Mijn eigen ervaring

Ik dacht eerst dat beleggen te veel risico had. Ik was 21 jaar oud en had niet veel geld te beleggen. Maar ik heb me er toch over verdiept en ben nu ongeveer een jaar actief in de aandelenwereld.

Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen. Het rendement dat ik behaal is veel hoger dan wat ik op een spaarrekening zou krijgen. Het rente-op-rente effect maakt dit nog aantrekkelijker.

Uitleg van het rente-op-rente effect

Stel je hebt €1000 geïnvesteerd en je ontvangt 5% rente. De eerste keer ontvang je €50 rente. De volgende keer ontvang je €50 + €2,50 rente (5% van de eerste rente). De derde keer ontvang je €50 + €2,50 + €0,13 rente (5% van de tweede rente).

Zo zie je dat je rente steeds hoger wordt. Dit komt doordat je rente over rente ontvangt.

Voordelen van het rente-op-rente effect

Het rente-op-rente effect is een krachtig principe. Het kan ervoor zorgen dat je vermogen exponentieel groeit.

Bijvoorbeeld:

 • Als je €1000 investeert en je ontvangt 5% rente, dan heb je over 20 jaar €3392.
 • Als je €1000 investeert en je ontvangt 10% rente, dan heb je over 20 jaar €10975.

Disclaimer:

De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld als financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder het verlies van je inleg. Je moet je eigen onderzoek doen voordat je een beslissing neemt over beleggen.


Rente op rente

In de aandelen wereld hebben we het niet heel vaak over rente. Je kan het in dit geval beter rendement-op-rendement effect noemen. Simpel gezegd groeit je vermogen door het rendement-op-rendement wat jij behaalt, hoe langer jij belegt hoe groter het rendement uiteindelijk wordt. Wanneer jij er dus voor kiest om aandelen te kopen waarover dividend wordt uitgekeerd, dan krijg jij per periode een bepaald bedrag op je beleggingsrekening gestort. Je kan ervoor kiezen om het uit te laten betalen naar je eigen rekening of je kiest ervoor om het weer te gaan herinvesteren. Deze keuze is volledig aan jou. Mocht je ervoor kiezen om dit te herinvesteren dan groeit je portfolio over dit gegroeide portfolio krijg je vervolgens weer een rendement dit blijft zich herhalen tot dat jij beslist dat het leuk is geweest.

Voorbeeld 1:

Stel je kiest ervoor om met 1000 euro te beginnen en het rendement is 7% per jaar.

 • Jaar 1 is jouw rendement dan: 1000×1.07= 70 euro. Jouw rendement is dan dus 70 euro.
 • Jaar 2 is jouw rendement weer 7% dan wordt het: 1070×1.07=1144,9 jouw rendement is hier dan 74,90 euro.

Let er wel op dat het rendement per jaar kan verschillen.

Voorbeeld 2:

Stel je stort 1000 euro op een beleggingsrekening en het rendement is vastgesteld op 6% per jaar. Je kiest ervoor om dit 10 jaar uit te laten staan. Jouw 1000 euro wordt dan:

1000×1,05^10 = 1790,85 euro.

Jouw winst is dan dus 790,85 euro. Dit is dus alleen als jij 1000 euro wegzet en er vervolgens niks meer mee doet dus ook niks bijstort. En nogmaals dit is een voorbeeld als het gaat om een vast percentage, in de aandelen wereld komt dit weinig voor. Je komt dan eerder in aanmerking voor het kopen van obligaties. Dit is een extra voorbeeld om je een beeld te geven hoe het werkt. Het meeste voorkomende is het geen wat we hierboven hebben behandeld bij voorbeeld 1.

Rendement-op-rendement beleggen.

Dit principe klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Geld op een rekening zetten en vervolgens “gratis geld” ontvangen. En wachten tot dat jij jouw vermogen ziet groeien. Echter is deze manier van beleggen niet voor iedereen geschikt, dit heeft er mee te maken dat de meeste mensen “snel geld” willen verdienen. Het is al vaker aangehaald moet je moet bij jezelf nagaan wat wil je bereiken met beleggen? Wil jij voor een jaar ergens in gaan beleggen en hopen dat je een leuk rendement krijgt over dat aandeel. Of wil jij echt gaan investeren voor de lange termijn en ben je hierbij alleen bezig met je toekomst over 10, 20 of zelfs 30 jaar.

Ben jij iemand die voor de korte termijn wilt gaan beleggen en toch een leuk rendement over wilt houden dan is het aan te raden om te beleggen in snelgroeiende bedrijven denk hierbij aan start-ups. Houd er wel rekening mee dat vaak van dit soort bedrijven geen rendement/winst uitkeren omdat zij andere doelstellingen hebben dan de grotere jongens. Het kan prima zijn voor als het aandeel snel groeit en je dus alsnog een leuke winst te pakken heb. Alleen voor het rendement beleggen zijn dit soort bedrijven minder aantrekkelijk.

Hiermee beginnen

Mocht je voor de lange termijn willen investeren in aandelen. Kijk dan naar aandelen die goed rendement-op-rendement uitkeren. Ook wel dividend rendement genoemd. Je zult er snel achter komen dat de bedrijven waar jij in gaat investeren vaak grote bedrijven zijn die actief zijn over de hele wereld. Hierdoor is de investering vrij veilig, de koersschommelingen zijn vaak gestaag en niet explosief net zoals de dalingen. Door de inmiddels hoge inflatie, 0% rente (tegenwoordig komt er weer een minimale rente bij de banken, denk aan 0,25%), gas en elektriciteit prijzen die door het dak heen gaan. Wordt jouw geld simpelweg minder waard. Door deze gebeurtenissen is het verdelen van jouw vermogen over dit soort aandelen aantrekkelijk, je krijgt dus en de “winst” van de koers omdat je een aandeel bezit en je krijgt een rendement (dividend). Bedrijven die bijvoorbeeld dividend uitkeren:

 • Shell
 • Unilever
 • Coca-cola
 • ING Group
 • KPN

Belasting betalen

In Nederland moet je belasting betalen over je vermogen. Dividend dat je ontvangt van aandelen wordt meegenomen in deze belasting.

Gelukkig hoef je hier vaak weinig voor te doen. De belastingdienst heeft meestal al een goede indicatie van je vermogen en dus van de belasting die je moet betalen.

Wat veel mensen vergeten is dat je ook al dividendbelasting betaalt. Dividend is een onderdeel van de belasting over vermogen. In 2024 gelden er twee belastingtarieven: 24,5% voor een dividend tot € 67.000 per persoon, en 33% voor een dividend boven dit bedrag. De dividendbelasting wordt automatisch verrekend met de belasting over je vermogen. Zie hieronder een samenvatting hiervan:

 • Voor een dividend tot € 67.000 per persoon (bij fiscale partners dus in totaal € 134.000) bedraagt het tarief 24,5%.
 • Boven dit bedrag stijgt het tarief naar 33%.

Conclusie

Kortom wil je gaan beleggen en wil je ook nog is gaan beleggen in aandelen met rendement-op-rendement dan heeft dit twee voordelen. Het eerste voordeel is namelijk als je investeert in een aandeel met dividend dan wordt dit aandeel op de lange termijn meer waard (hoop je). Als jij in een gezond bedrijf “investeert” dan kan het bijna niet anders dat het aandeel ook blijft groeien. Let er wel op elke bedrijf “kan” failliet gaan, hou daarom goed het nieuws in de gaten over het desbetreffende bedrijf en hou ook goed hun toekomst plannen in de gaten. Het tweede voordeel is dat het je op de kortetermijnwinst oplevert in de vorm van dividend. Als je er dan voor kiest om dit rendement op je beleggingsrekening te laten staan om het vervolgens te herinvesteren dat groeit jouw account elk jaar.

Kortom een win-win situatie ook als de koers/markt in een mindere fase zit en dus in een downtrend zit. Kan jij nog steeds je vermogen laten groeien.


Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.