Starten met aandelen kopen. Wil jij aandelen kopen maar weet je niet hoe of wil je Aandelen kopen met weinig geld? En ben jij nieuw in de aandelen markt en weet je nog niet veel over hoe deze markt in elkaar steekt? Doe dan eerst kennis op voordat je gaat beleggen. Het is belangrijk dat je weet waar je bezig mee bent. In dit artikel wil ik jou 7 tips geven waar je op kan letten als beginnend belegger. Na het lezen hiervan kan jij je eerste aandeel kopen en weet jij waar je op moet letten tijdens het aankopen van een aandeel

De insteek van dit artikel is dat je na het lezen hiervan, kan investeren in aandelen of ETF’s met eigen geld. Met als doel winst maken op de lange termijn en geen verlies maken.

1. Leren over aandelen

starten met aandelen kopen

Als eerste moet je weten wat aandelen zijn, waarom deze interessant zijn voor jou en voor het bedrijf. Een bedrijf kan er voor kiezen om aandelen uit te geven op een beurs, meestal doen bedrijven dit als zij geld nodig hebben. Ze doen dit om zo hun plannen te kunnen laten slagen.

De aandelen die het bedrijf vrijgeeft kan jij kopen als belegger en of investeerder op de beurs. Als jij een aandeel heb gekocht van een bedrijf waar jij vertrouwen in heb en waarvan jij denkt dat het een gezond bedrijf is. Dan ben heb jij op dat moment een klein stukje van het desbetreffende bedrijf in je bezit. Je kan jezelf nu aandeelhouder noemen.

Het verdienmodel achter het kopen van aandelen ziet er als volgt uit. Als het bedrijf groeit en de waarde toeneemt dan neemt de waarde van jouw aandelen ook toe. De keerzijde hiervan is, als het bedrijf krimpt en de waarde van het bedrijf daalt. Dan daalt de waarde van jouw aandelen ook. Hou daarom altijd in je achterhoofd dat beleggen in aandelen niet zonder risico is.

Het doel waar het om draait in beleggen is uiteindelijk winst maken, over welke periode dit gaat? Dat maakt niet uit, als je maar winst maakt. Het is daarom ook de bedoeling dat jij aandelen koopt waar je in gelooft en waarvan jij denkt dat deze over een x aantal jaar meer waard zijn. Het is ook belangrijk dat je onderzoek doet naar de aandelen waar jij in gaat beleggen. Een extra tip, kies een sector die je interessant vindt en waarvan je denkt dat dit in de toekomst alleen nog maar gaat toenemen.

2. Ga jezelf beleggen of laat je het door andere doen?

Denk nog is na of je echt zelf wilt gaan beleggen. Er zijn namelijk veel makkelijkere alternatieven om een beleggingsportefeuille op te bouwen. Aandelen aan en verkopen is slechts één kant van beleggen. Ben jij iemand die echt heel weinig tijd heeft en geen zin heeft om zich te gaan verdiepen in de aandelen wereld. Kijk dan ook is naar ETF’s (een mandje vol aandelen), beleggingsfondsen, mixfondsen of vermogensbeheer.

Voor mensen met weinig tijd is vermogensbeheer de ideale keuze, je kiest er dan voor om je vermogen te laten beleggen door een beleggingsexpert. U geeft het dan volledig uit handen en beleggen voor beginners is daar niet meer moeilijk door. Let er wel op dat je bij deze keuze gebruik maakt van een dienst en daar dus ook kosten voor moet betalen.

Je kan ook kiezen voor een strategie van beiden. Het spreiden van je mogelijkheden, hier kies je er dus voor om een stukje zelf te doen en om een stukje uit handen te geven. De voordelen die hieraan zitten is dat je toch een stukje in eigen hand heb, je leert er ook nog is bij en de kans op verlies wordt nog kleiner omdat je het verspreidt.

Beleggen in aandelen kan heel leuk zijn, ik adviseer je daarom ook om lekker zelf te gaan beleggen. De extra kosten die je aan een vermogensbeheerder kwijt zou zijn kan je nu bijvoorbeeld In een aandeel of ETF stoppen. Het is natuurlijk aan jou de keuze of je het zelf gaat doen of dat je het gaat uitbesteden. Ik kan namelijk niet in jouw leven kijken, ik geloof er wel in dat iedereen zelf kan beleggen.

3. Bepaal wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt bereiken

Voordat jij een portefeuille van aandelen, ETF’s en obligaties gaat opbouwen moet je wel een plan hebben. Je moet jezelf de vragen stellen: hoeveel ga ik elke maand investeren? welke aandelen, ETF’a en obligaties wil ik allemaal in mijn bezit hebben, voor hoe lang ga ik dit doen? Dit soort vragen moet jij jezelf gaan stellen, je moet het zien als een soort plan van aanpak. Je moet voor jezelf doelen stellen zoals je dat in het echte leven ook doet met bijvoorbeeld:

  • Over 5 jaar ga ik een BMW kopen
  • Over 10 jaar wil ik mijn studieschuld afgelost hebben
  • Over 20 jaar wil ik mijn huis afbetaald hebben

Om je doel te behalen heb je een strategie nodig. Ikzelf gebruik de PDCA cyclus wel is. Plan, do, check en act. Ik schrijf voor mezelf een plan uit, ik ga dit daadwerkelijk uitvoeren, na een tijdje kijk ik hoe het ervoor staat, tot slot kijk ik gaat het zo goed? Of moet ik bijsturen om uiteindelijk mijn doel te behalen. Nou zeg ik niet dat jij ook gelijk met de PDCA cyclus aan de slag moet, maar je moet wel een strategie hebben die werkt voor jou. Het beste is om een defensieve, gemiddelde of een offensieve strategie. In het geheel gebruik ik de gemiddelde strategie met als hulpmiddel de PDCA cyclus, deze gebruik ik alleen puur om een plan op te stellen.

3.1 Defensieve strategie

De defensieve strategie is een strategie waarbij je het minste risico loopt op verlies, keerzijde hiervan is wel dat je rendement ook laag ligt.

Voorbeeld van een defensieve portfolio:

starten met aandelen kopen defensieve strategie

3.2 Gemiddelde strategie

Bij de gemiddelde strategie loop je gemiddeld risico, eigenlijk zit je hier in het midden. Je neemt hier iets meer risico dan bij de defensieve strategie.

Voorbeeld gemiddelde strategie:

starten met aandelen kopen gemiddelde strategie

3.3 Offensieve strategie

Bij de offensieve strategie neem je hogere risico’s maar dit levert op de lange termijn ook hogere rendementen op. Het is aan jou welke strategie je hanteert. Je kan er ook voor kiezen om op verschillende brokers een bepaalde strategie te hanteren. Hou er rekening mee dat je met deze strategie ook vaker aandelen zult verkopen.

Voorbeeld offensieve strategie:

starten met aandelen kopen offensieve strategie

Iedereen heeft zijn eigen strategie dus kijk wat het beste voor jou werkt.

4 Kies een goede broker

Voor dat je gaat beginnen met het kopen van aandelen. Moet je nog één ding doen en dat is het uitkiezen van een broker een plek waar jij aandelen kan kopen. Hieronder heb ik twee brokers voor je uitgezocht waarvan ik vindt dat ze goed geschikt zijn voor beginners. En makkelijk in gebruik zijn.

4.1 Broker 1 Easybroker

Easy broker fungeert als een introducing broker voor Interactive Brokers Ireland Limited (IBIE). Waardoor jouw beleggersrekening juridisch wordt geopend bij IBIE. Dit partnerschap biedt klanten van EasyBroker een breed scala aan mogelijkheden, aangezien ze toegang krijgen tot meer dan 100 beurzen in meer dan 30 landen. Met een wereldwijd bereik stelt EasyBroker haar klanten in staat om te profiteren van de kansen die internationale markten te bieden hebben.

Wat EasyBroker onderscheidt, is hun toewijding aan uitstekende klantenservice. Ze begrijpen dat het hebben van betrouwbare ondersteuning van vitaal belang is bij het beheren van je beleggingen. Daarom staan ze altijd klaar om vragen te beantwoorden, problemen op te lossen en begeleiding te bieden. Of je nu nieuw bent in de wereld van beleggen of een ervaren handelaar bent. EasyBroker streeft ernaar om jou te voorzien van de nodige tools en ondersteuning om succesvol te zijn.

Kosten aandelen en ETF.s Bij Easybroker, klik hier voor het volledige overzicht van de kosten.

ValutaBeursMinimumCommissie per trade
EuroEuropaEUR 30,08%
Amerikaanse dollarVerenigde StatenUSD 3$0,008/aandeel
Canadese dollarCanadaCAD 3$0,015/aandeel
Britse pondGroot-BrittanniëGBP 30,09%
Noorse kroonNoorwegenNOK 400,14%
Zwitserse frankZwitserlandCHF 150,10%
Australische dollarAustraliëAUD 100,14%
Chinese yuanChinaCNH 500,14%
Hongkongse dollarHongkongHKD 500,14%
Hongaarse forintHongarijeHUF 2.0000,14%
Japanse yenJapanJPY 5000,14%
Mexicaanse pesoMexicoMXN 800,14%
Poolse złotyPolenPLN 250,14%
Zweedse kroonZwedenSEK 400,14%
Singaporese dollarSingaporeSGD 50,14%
Russische roebelRuslandRUB 9000,14%
Israëlische shekelIsraëlILS 250,14%

4.2 Broker 2 Plus500

Plus500 –> Is een bekend platform in Nederland. De hoofdactiviteit is de handel in CFD (contract for difference). Het beleggingsplatform biedt klanten in meer dan 60 landen toegang om te handelen in CFD’s. De opties die er zijn om te handelen in CFD’s zijn: Forex, aandelenindexen, ETF’s, opties en cryptocurrencies. CFD’s zijn niet hetzelfde als normaal aandelen aan en verkopen. Lees je daarom ook goed in wat CFD’s dan wel zijn. Voor meer informatie kan je ook op de website van Plus500 zelf kijken, dan kom je er ook gelijk achter wat een “CFD” nou precies is en hoe de handel hiervan werkt. Klik hier.

Leuk om te weten is dat je op Plus500 een demo account aan kan maken. Hier kan je oefenen met beleggen door middel van virtueel geld. Let op dat de emotie hierbij wegvalt. Hier wil ik mee zeggen dat als je dus een verlies maakt op dit demo account dan “voel” jij hier niks van en dus weet je niet hoe jij met je emoties om moet gaan op het moment dat je wel echt geld aan het verliezen bent. Het kan nooit kwaad om te oefenen, maak hier dan ook gebruik van.

5 Starten met aandelen kopen. Waar let je op?

Heb je zojuist een account geopend bij een broker? Goed bezig. Dan kan je aandelen gaan kopen van bedrijven in verschillende sectoren. Het is namelijk belangrijk dat je een zo’n breed mogelijke portfolio gaat opbouwen met daarin veel verschillende bedrijven die actief zijn in verschillende sectoren.

Voorbeelden van verschillende sectoren:

  • Energie
  • Technologie
  • Financiën
  • IT
  • Industrie
  • Onroerend goed
  • Communicatie
  • Consumptie
  • Medicatie

Etc, kies een markt/sector die jou aanspreekt, zo wordt het “onderzoek” naar de desbetreffende bedrijven ook wat makkelijker. Ik zelf vind het belangrijk om een zo’n groot mogelijk portfolio op te bouwen, of te wel goed spreiden. De reden waarom je dit doet, is als jij de focust legt op 2 of 3 bedrijven en deze bedrijven doen het slecht, dan zakt jouw portfolio in waarde. Hoe meer aandelen/ETF’s in je portfolio hoe beter, als de één het slecht doet dan kan de ander dit verlies beperken.

Weet je niet goed welk aandeel je moet kopen. Ga dan onderzoek doen naar een markt die jij interessant vindt, kijk welke bedrijven er actief zijn, kies een bedrijf uit die je aanspreekt en kijk hoe dit bedrijf ervoor staat. Ik gebruik hier de website Finviz voor. Op deze website kan je alles vinden wat je maar nodig hebt, echt een hele handige tool om te gebruiken voor je “onderzoek”. Mocht je dit onderzoek allemaal niet willen doen of heb je hier simpelweg niet de tijd voor, investeer dan in ETF’s dit is een mandje vol met aandelen. Neem bijvoorbeeld de ETF, de S&P 500. Dit zijn de 500 grootste bedrijven van Amerika in een mandje gestopt.

Als ik op een punt ben aangekomen dat ik een aandeel ga kopen, dan kijk ik vaak nog even hoe het aandeel ervoor staat. Hier gebruik ik de tool tradingview voor, ook dit is echt een aanrader om te gebruiken. Je kan hier hele goede analyses uitvoeren. Vaak staan de huidige koersen voor mijn gevoel te hoog en dan ga ik dus opzoek naar een mooi inkoop moment.

Laten we er een voorbeeld bij pakken:

Ik heb voor het voorbeeld de AEX erbij gepakt, ik moet er wel bij vermelden dat op het moment van schrijven de koers als best laag lag. Alleen je ziet in de grafiek dat er een aardige uptrend bezig is. Daarom ben ik op het moment opzoek naar een lager inkooppunt (in het gebied van de onderste rode cirkel). Als ik dat punt heb gevonden dan stel ik dit in als een limiet order. Een limiet order is een order die je plaatst, deze ligt lager dan op dat moment de marktprijs.

starten met aandelen kopen

6 Starten met aandelen verkopen. Waar let je op?

Ondanks dat je bezig bent met het investeren in aandelen voor de lange termijn. Wilt dit niet zeggen dat je nooit aandelen mag/kan verkopen. Je wilt tenslotte geld verdienen met aandelen, daarom is het belangrijk om tussentijds ook winst te nemen. Dit wilt niet zeggen dat jij je volledige positie gelijk gaat verkopen, je kan wel stukjes verkopen. Dit is natuurlijk aan jou hoe je dit inschaalt. De één kiest er wel voor om zijn volledige positie te verkopen en de ander doet dit in stukjes. Kijk wat jij fijn vindt hierbij.

Hou wel rekening ermee in wat voor markt je zit. Is de markt rustig en redelijk gelijk zonder al te gekke schommelingen, kijk dan inderdaad voor een mooi verkoop moment. Is dit niet het geval wacht dan nog even.

Laten we er een voorbeeld bij pakken:

starten met aandelen kopen

Ik hoop dat je nu een beetje een beeld krijgt met wat ik begrijp over wat wel een mooi moment is om te verkopen en wat niet. Nogmaals dit is ook echt aan jezelf en hou je aan je eigen strategie. Jou strategie is namelijk lijdend.

Als ik op een punt kom dat ik wil gaan verkopen dan stel ik weer een limiet in op de desbetreffende broker. Nadat je dit heb gedaan is het een kwestie van afwachten tot de markt dit punt raakt en dan heb jij je winst binnen.

7 Kennis opdoen

Het is belangrijk om jezelf vol te stoppen met kennis en informatie. Volg het nieuws, kijk interessante filmpjes en ga mee met de trends van de markt. Ik leer elke dag ook nog steeds nieuwe dingen bij waar ik wat aan heb. Discord is ook een goed platform als het gaat om informatie en kennis opdoen. Voor de gene die Discord niet kennen, Discord is een platform waar jij jezelf in groepen begeeft met mensen die dezelfde interesses delen, in dit geval is dat bijvoorbeeld beleggen in aandelen. In dit soort groepen zitten veel mensen met kennis over de markt, je kan hier je vragen stellen en over onderwerpen hebben die mogelijk de markt kunnen beïnvloeden, heb je heel snel de basiskennis van beleggen onder de knie.

Nogmaals het is belangrijk om jezelf steeds nieuwe dingen aan te leren. Zie het ook als een soort investering die je later kan toepassen.

Mijn tips

Ik geef tot slot nog enkele tips die je kan toepassen of niet. Het is al vaker naar voren gekomen in dit artikel, iedereen hanteert zijn eigen strategie dus doe dat ook. Tips zijn er enkel om bij je strategie toe te voegen of niet.

Begin vroeg: Ik ben nu 22 jaar en ik ben nu een jaar bezig met het beleggen in aandelen. Ik wou dat ik op mijn 18e al was begonnen. Dus een tip aan mijn jonge lezers begin zo vroeg mogelijk. Uiteraard wel in overleg met je ouders, vraag wat zij ervan vinden. Voor de lange termijn levert dit hoe dan ook een leuk rendement op. Dit heeft te maken met het rente-op-rente effect.

Begin klein: Begin met weinig geld. De meeste zullen dan denken maar dan is mijn rendement toch ook laag? Ja dat klopt, alleen je verlies is ook weinig. En daar gaat het om in het begin. Mijn “advies” voor aan het begin: koop aandelen met weinig geld, stop niet gelijk je gehele vermogen erin.

Gebruik je eigen kennis: Zoals hierboven besproken bij tip 7 is het verstandig om kennis op te doen. Pas dit dan ook toe. Hier bedoel ik ook mee dat je dus alleen in aandelen moet gaan zitten waarvan jij de sectoren begrijpt. Ga dus niet in de IT sector aandelen kopen als je daar 0.0 iets vanaf weet. Koop ook alleen aandelen waarvan de sectoren jou interesseren.

Toekomst: Onderzoek de plannen van het bedrijf. Wat is hun visie voor de komende 5, 10 of 20 jaar? Wat zijn ze in de toekomst van plan. Dit doe je omdat je wilt weten wat het bedrijf in de wilt gaan doen, aangezien jij ook investeert voor je toekomst moet je dit wel in bedrijven doen die ook aan hun toekomst denken.

Vaste prik: Ik zet elke maand een bedrag apart wat ik kan beleggen. Ik doe dit omdat ik dan zeker weet dat ik elke maand consistent een vast bedrag op mijn beleggingsrekening zet. Doe dit ook voor jezelf uiteraard wel met een bedrag wat je ook maandelijks kan missen.

Volg je eigen plan: Laat je niet ompraten door bijvoorbeeld influencers zorg ten alle tijden je eigen plan. Tuurlijk kan jij informatie opdoen door middel van YouTube filmpjes maar blijf ten alle tijden bij je eigen plan. Als een influencer zegt “dit aandeel moet je echt kopen” laat je hier dan niet gelijk door verleiden doe in dit geval ten alle tijden ook nog je eigen onderzoek hiernaar.

Kijk naar het verleden: Staat een aandeel een bepaalde periode in het rood? Zoom dan uit op de chart kijk naar het verleden, wat heeft het aandeel 2,3 of 4 jaar geleden gedaan op dit tijdstip? Dit kan jou helpen om een inzicht en vertrouwen te krijgen in het desbetreffende aandeel.

Laat een ander het werk doen: Mocht je iemand zijn die simpel weg de tijd niet heeft om te beleggen in aandelen of heb je hier geen zin in? Laat het dan door een expert doen. Let hier wel op dat er extra kosten bij komen kijken hier omdat je gebruik maakt van een dienst.

Conclusie

Nu je weet hoe je moet starten met beleggen en waar je op moet letten. Sta je nu voor een keuze ga je beginnen met investeren in aandelen of durft je het toch niet aan? Wat wordt jouw keuze?

Het verschilt nou eenmaal per persoon of je wel of niet de stap neemt om te gaan beleggen. De een investeert in aandelen, de ander in ETF’s en een ander durft het toch niet aan.

Wat jouw keuze ook wordt denk er nog goed over na. Mocht je een jonge lezer zijn heb het er ook over met je ouders wat vinden hun ervan? Slaap er nog wat nachtjes over en neem dan een besluit anders maak je jezelf helemaal gek. Wat je keuze ook wordt, het feit is er dat je er ieder geval over na heb gedacht en dat is al een goede gedachte opzich!


Pepperstone Review + Ervaringen: Beste Forex Broker? (2024)
Brokers | Reviews

Pepperstone Review + Ervaringen: Beste Forex Broker? (2024)

Ben je op zoek naar een betrouwbare broker voor forex trading? Je bent niet alleen. Veel traders worstelen met het vinden van de juiste partner. Pepperstone is een naam die vaak opduikt in de beleggingswereld. Maar is het echt de beste keuze? Pepperstone werd opgericht in 2010 door ervaren traders. Ze bieden handelen in forex,

Ontdek de verschillen tussen Brand New Day vs Meesman! (2024)
Brokers | Reviews

Ontdek de verschillen tussen Brand New Day vs Meesman! (2024)

Ben je op zoek naar de beste manier om je geld te laten groeien? Je staat voor een keuze tussen Brand New Day vs Meesman. Beide zijn populair bij beleggers die passief willen investeren. Maar welke past het beste bij jou? Brand New Day en Meesman richten zich allebei op indexbeleggen. Dit is een manier

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

©2024 Succesblog.

Disclaimer:

Op deze website vind je geen beleggingsadvies. Het gaat hier enkel om de ervaringen als schrijver, die hierbij gedeeld worden met de lezers.

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 63% en 83% van de particuliere beleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Je moet zelf beslissen of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.