Veel beleggers die net beginnen met beleggen op de financiële markten beginnen vaak met indexbeleggen. Deze eenvoudige manier van beleggen helpt beginnende beleggers vaak bij het goed diversifiëren van hun portefeuille. Indexfondsen, die de prestaties van een brede marktindex nabootsen, zijn uitgegroeid tot een populaire keuze voor zowel beginnende als ervaren beleggers.

Indexbeleggen bij DEGIRO


Disclaimer:

De informatie verstrekt in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en algemene informatiedoeleinden. Het is geen financieel advies en mag niet worden opgevat als beleggingsadvies, juridisch advies, belastingadvies of enige andere vorm van advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee.


Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een beleggingsstrategie waarbij je investeert in een fonds dat de prestaties van een beursindex volgt. Dit kan een brede marktindex zijn, zoals de AEX in Nederland, of een index die zich richt op een specifieke sector of regio. Door te beleggen in een indexfonds, koop je in één keer alle aandelen die in de index zijn opgenomen, waardoor je brede diversificatie bereikt met slechts één belegging.

Bekende indexen in Nederland:

 • AEX: De AEX is de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs en omvat de 25 meest liquide aandelen in Nederland.
 • AMX: De AMX is een index die de 25 aandelen met de hoogste marktkapitalisatie op de Amsterdamse beurs volgt, na de AEX-aandelen.
 • AEX MidCap: De AEX MidCap omvat de 25 middelgrote aandelen op de Amsterdamse beurs.
 • AEX SmallCap: De AEX SmallCap volgt de 25 kleinste aandelen op de Amsterdamse beurs.

Naast deze bekende indexen in alleen Nederland zijn er ook nog andere populaire indexen (wereldwijd) deze heb ik hieronder neergezet:

S&P 500 (Verenigde Staten):

De S&P 500 is wellicht de beroemdste index ter wereld. Deze index volgt de prestaties van 500 van de grootste Amerikaanse aandelen, die gezamenlijk meer dan 80% van de totale marktkapitalisatie van de Amerikaanse aandelenmarkt vertegenwoordigen. De S&P 500 staat symbool voor de Amerikaanse economie en wordt wereldwijd gebruikt als benchmark voor beleggingsprestaties.

Nasdaq Composite (Verenigde Staten):

De Nasdaq Composite omvat alle beursgenoteerde aandelen op de Nasdaq-beurs, met een sterke focus op technologiebedrijven. Bedrijven zoals Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet (Google) maken deel uit van deze index. De Nasdaq Composite is een indicator van de Amerikaanse technologiesector en biedt exposure aan innovatieve bedrijven met een hoog groeipotentieel.

Euro Stoxx 50 (Europa):

De Euro Stoxx 50 volgt de 50 grootste beursgenoteerde aandelen in de eurozone, afkomstig uit 11 verschillende landen. Deze index biedt exposure aan een brede waaier van Europese sectoren, waaronder financiën, energie, en industriële goederen. De Euro Stoxx 50 fungeert als benchmark voor de Europese aandelenmarkt en is een belangrijke indicator van de economische gezondheid van de eurozone. Een bedrijf in deze index mag maximaal 10% in beslag nemen van de index (positie).

Nikkei 225 (Japan):

De Nikkei 225 is de primaire beursindex van Japan en omvat de 225 aandelen met de hoogste marktkapitalisatie op de Tokyo Stock Exchange. Bedrijven zoals Toyota, Sony, Panasonic en NTT DoCoMo maken deel uit van deze index. De Nikkei 225 is een indicator van de Japanse economie en biedt exposure aan de Japanse marktleiders.


Indexbeleggen via ETF’s | Hoe werkt dit?

Nu we de basis van indexbeleggen en enkele bekende indexen hebben besproken, is het tijd om te kijken naar hoe je in deze indexen kunt investeren: ETF’s.

Het is dus mogelijk om via een index tracker (ook wel index beleggen via een ETF genoemd) te beleggen in een index. Dit is een product dat een reeks van producten volgt, zoals: aandelen, obligaties, en grondstoffen.

ETF’s, of Exchange Traded Funds, zijn een populaire keuze voor beleggers die op zoek zijn naar brede diversificatie met lage kosten. In tegenstelling tot traditionele beleggingsfondsen, die actief beheerd worden door experts, kenmerken ETF’s zich door een passieve beleggingsstrategie. Dit brengt diverse voordelen met zich mee:

 • Eenvoudige diversificatie
 • Lage beheerkosten
 • Transparantie
 • Flexibele beleggingen
 • Toegankelijkheid

Lees hier wat de beste ETF’s zijn op dit moment!


Indexbeleggen via opties en futures | Hoe werkt dit?

Indexbeleggen via opties en futures biedt beleggers de mogelijkheid om exposure te krijgen aan een marktindex zonder direct de onderliggende effecten te bezitten. Hier is hoe het werkt:

Opties

Opties zijn contracten waarin een belegger het recht (maar niet de verplichting) krijgt om een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde (zoals een aandelenindex) te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs (de uitoefenprijs) op of vóór een specifieke datum (de vervaldatum).

Call-opties: Hiermee kan de houder de onderliggende index kopen tegen de uitoefenprijs vóór de vervaldatum. Dit wordt vaak gebruikt als een bullish positie om te profiteren van stijgende markten.

Put-opties: Hiermee kan de houder de onderliggende index verkopen tegen de uitoefenprijs vóór de vervaldatum. Dit wordt vaak gebruikt als een bearish positie om te profiteren van dalende markten.

Beleggers kunnen opties gebruiken om te speculeren op marktbewegingen, om risico’s te beheren of om hun portefeuille te beschermen tegen ongunstige marktomstandigheden.


Futures

Futures zijn gestandaardiseerde contracten waarin twee partijen overeenkomen om een bepaalde activa (in dit geval een index) te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst.

Net als opties kunnen futures worden gebruikt voor speculatie of om risico’s te beheren. Beleggers kunnen long-posities innemen (kopen van futures) als ze verwachten dat de index zal stijgen, of short-posities innemen (verkopen van futures) als ze verwachten dat de index zal dalen.


Risico’s en complexiteit

Hoewel indexbeleggen via opties en futures potentieel lucratief kan zijn, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee. De hefboomwerking die inherent is aan derivaten zoals opties en futures kan leiden tot aanzienlijke winsten, maar ook tot aanzienlijke verliezen.


Voordelen van Indexbeleggen

 1. Diversificatie: Indexbeleggen biedt beleggers exposure aan een breed scala aan effecten binnen één enkele investering. Dit minimaliseert het risico dat gepaard gaat met het concentreren van beleggingen in individuele aandelen of sectoren.
 2. Lage kosten: Passieve indexfondsen en ETF’s hebben over het algemeen lagere beheerkosten in vergelijking met actief beheerde fondsen. Dit komt omdat ze de index volgen en niet actief handelen in effecten, wat resulteert in lagere transactiekosten.
 3. Gemak: Indexbeleggen is eenvoudig en vereist geen actief beheer of diepgaande marktkennis. Beleggers kunnen gewoon een indexfonds of ETF kopen en profiteren van de prestaties van de brede markt.
 4. Marktrendementen: Door een index te volgen, kunnen beleggers profiteren van de langetermijntrend van de markt. Hoewel individuele aandelen kunnen dalen, heeft de markt over het algemeen de neiging om op lange termijn te stijgen.

Grootste voordeel van indexbeleggen in bijvoorbeeld een SP500 is dat je op de lange termijn altijd rendement behaald. Geloof je mij niet? Kijk dan maar is naar onderstaande afbeelding, dit is de live index van de SP500 met een tijdsperiode van 1986 – heden.

S&P 500 periode 1986-heden

Risico’s van Indexbeleggen

Hoewel indexbeleggen 1 van de meest defensieve beleggingsstrategie is zitten er nog steeds risico’s aan verbonden, namelijk:

 1. Marktrisico: Indexbeleggen houdt in dat men blootgesteld wordt aan het algemene marktrisico. Als de bredere markt daalt, kunnen indexbeleggingen ook in waarde dalen.
 2. Geen Outperformance: Indexbeleggen garandeert niet dat u de markt zult verslaan. Aangezien het de index volgt, zal het rendement over het algemeen in lijn zijn met de markt, zonder mogelijkheid om te profiteren van de outperformance van individuele effecten.
 3. Geen bescherming tegen marktvolatiliteit: Indexbeleggen beschermt niet tegen volatiliteit op de markt. Als de markt volatiel is, kunnen indexbeleggingen ook fluctueren in waarde, zij het in lijn met de marktbewegingen.
 4. Overweging van slechte bedrijven: Indexfondsen houden vaak alle effecten in een index aan, inclusief mogelijk slecht presterende bedrijven. Dit betekent dat beleggers ook worden blootgesteld aan de risico’s van minder gezonde bedrijven binnen de index

Waar koop je indexen of ETF’s?

Indexfondsen beleggen via ETF’s kan tegenwoordig heel eenvoudig bij bekende online brokers, twee bekende brokers zijn bijvoorbeeld DEGIRO en eToro.

DEGIRO:

 • DEGIRO is een Nederlandse online broker die bekend staat om zijn lage kosten en gebruiksvriendelijke platform.
 • Ze bieden een breed scala aan ETF’s aan van verschillende aanbieders, met scherpe tarieven.
 • Meer informatie over beleggen in ETF’s via DEGIRO vind je in dit artikel: URL DEGIRO ETF’s.

eToro:

 • eToro is een multi-asset broker die naast ETF’s ook de mogelijkheid biedt om te beleggen in aandelen, cryptovaluta en CFD’s.
 • Het platform staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en sociale functies.
 • Wil je meer weten over beleggen in ETF’s via eToro? Lees dan dit artikel: URL etoro etf voor meer informatie.

Wellicht ook interessant voor u?

Alles wat je moet weten over Winst per aandeel (EPS)
Beleggen

Alles wat je moet weten over Winst per aandeel (EPS)

Winst per aandeel (EPS) is een cruciale financiële ratio die wordt gebruikt door investeerders om de winstgevendheid van een bedrijf te evalueren en om potentiële investeringen te beoordelen. In dit artikel duiken we dieper in op wat EPS precies is, hoe het wordt berekend, waarom het belangrijk is voor investeerders, en hoe je het kunt

De aandelenkoers begrijpen: alles wat je moet weten
Beleggen

De aandelenkoers begrijpen: alles wat je moet weten

De aandelenkoers is een belangrijke indicator van de waarde van een bedrijf. Het is de prijs waartegen beleggers aandelen van een bedrijf kunnen kopen en verkopen op de beurs. De koers kan van dag tot dag fluctueren, beïnvloed door verschillende factoren, zoals: Disclaimer: Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en mag niet worden

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.