Winst per aandeel (EPS) is een cruciale financiële ratio die wordt gebruikt door investeerders om de winstgevendheid van een bedrijf te evalueren en om potentiële investeringen te beoordelen. In dit artikel duiken we dieper in op wat EPS precies is, hoe het wordt berekend, waarom het belangrijk is voor investeerders, en hoe je het kunt gebruiken bij het nemen van investeringsbeslissingen.


Disclaimer:

De informatie verstrekt in dit artikel over Winst per aandeel (EPS) is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als financieel advies. Investeringen in aandelen en financiële markten brengen risico’s met zich mee en het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen of professioneel advies in te winnen voordat u beslissingen neemt. De auteurs en uitgevers van dit artikel zijn niet aansprakelijk voor eventuele verliezen of schade die voortvloeien uit het gebruik van de verstrekte informatie.Het begrip Winst Per Aandeel (EPS)

De winst per aandeel of earnings per share wordt berekend door het nettoresultaat van een bedrijf (ook wel bekend als de winst) te delen door het aantal uitstaande aandelen op de beurs. Later in dit artikel zal ik een voorbeeld laten zien hoe je dit kan bereken en wat dit voor invloed heeft op de koers- winstverhouding. Je kan dankzij deze berekening het exacte bedrag van de winst dat aan elk uitstaand aandeel wordt toegewezen berekenen.

Deze waardevolle maatstaf geeft investeerders een helder inzicht in de winst die per aandeel wordt gevormd op de aandelenkoers, daarmee kan je ook gelijk de financiële gezondheid van een bedrijf meten.

De kracht van WPA ligt in de mogelijkheid om dus de winstgevendheid van een bedrijf te vergelijken met die van concurrenten in dezelfde sector. Dit vergelijkende perspectief helpt investeerders te beoordelen of een aandeel al dan niet over- of ondergewaardeerd is.

Afbeelding is van DEGIRO

Toepassingen en voordelen van WPA

WPA kent een breed scala aan toepassingen binnen de financiële wereld. Enkele sleutelbegrippen:

  • Dividenduitkering: WPA beïnvloedt direct de hoogte van het dividend dat aan aandeelhouders kan worden uitgekeerd.
  • Koers-winstverhouding (K/W): WPA is een essentiële component bij de berekening van de K/W-verhouding, die de waardering van een aandeel ten opzichte van zijn winstgevendheid bepaalt.
  • Prestatiebeoordeling: WPA fungeert als een krachtige indicator voor de efficiëntie van het management in het genereren van winst per aandeel.

Winst per aandeel voorbeeld uit de praktijk (berekening)

EPS wordt berekend door de nettowinst van een bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen. De formule voor het berekenen van EPS is als volgt:

EPS= Nettowinst/ Aantal uitstaande aandelen

De nettowinst wordt meestal afgeleid uit de winst- en verliesrekening van een bedrijf, waarbij alle kosten, belastingen en rentelasten worden afgetrokken van de totale inkomsten. Het aantal uitstaande aandelen verwijst naar het totale aantal aandelen dat door een bedrijf is uitgegeven en nog niet is ingekocht of teruggekocht. Een hoog EPS cijfer is echter niet altijd volledig betrouwbaar en de opname ervan in de jaarrekening is vereist door standaard internationale vereisten voor jaarrekeningen. Lees hier meer over op de website van IFRS Accounting Standards Navigator.

Voorbeeld:

In dit voorbeeld gaan we eerst concreet kijken naar hoe je de winst per aandeel berekend, daarna kijken we naar de koers winst verhouding en waarom dit belangrijk is dat je dit berekend. Tot slot sluiten we af met een conclusie, is het aandeel boven- of ondergewaardeerd?

Bedrijf: Ahold Delhaize

Jaar: 2022

Nettowinst: €2,39 miljard

Aantal uitstaande aandelen: 1,25 miljard

WPA: €2,39 miljard / 1,25 miljard = €1,91

Koers-winstverhouding (K/W)

Aandelenkoers: €27,72 (op 28 maart 2024)

K/W: €27,72 / €1,91 = 14,51

Beoordeling:

De K/W-verhouding van Ahold Delhaize bedraagt 14,51. Dit is hoger dan de gemiddelde K/W-verhouding van de supermarktsector, die rond de 13 ligt. Dit kan erop wijzen dat het aandeel overgewaardeerd is.Waarom is de koers winst verhouding belangrijk voor investeerders?

EPS is van cruciaal belang voor investeerders omdat het hen in staat stelt de winstgevendheid van een bedrijf te beoordelen op een per-aandeel basis. Het biedt investeerders inzicht in hoeveel winst een bedrijf genereert voor elk uitstaand aandeel, waardoor ze kunnen bepalen of het aandeel over- of ondergewaardeerd is. Een hogere EPS duidt over het algemeen op een hogere winstgevendheid, wat investeerders aantrekkelijk vinden.


Hoe beïnvloedt de koers winst verhouding de aandelenkoers?

EPS kan een directe invloed hebben op de aandelenkoers van een bedrijf. Wanneer een bedrijf een hogere EPS rapporteert dan verwacht, kan dit leiden tot een stijging van de aandelenkoers, omdat investeerders positief reageren op de hogere winstgevendheid. Omgekeerd kan een lagere dan verwachte EPS leiden tot een daling van de aandelenkoers. Investeerders houden daarom nauwlettend de EPS van een bedrijf in de gaten bij het nemen van investeringsbeslissingen.


Veel gestelde vragen

Wat is winst per aandeel (WPA)?

WPA is een maatstaf die de winst van een bedrijf per aandeel weergeeft. Het wordt berekend door de nettowinst van het bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen.

Hoe kan ik de WPA van een sector berekenen?

De WPA van een sector kan worden berekend door de totale marktkapitalisatie van de sector te delen door de totale winst van de sector.

Is WPA de enige maatstaf die ik moet gebruiken om te bepalen of ik een aandeel moet kopen of verkopen?

Nee, WPA is slechts één maatstaf. Je moet ook andere factoren in overweging nemen, zoals de toekomstige winstverwachtingen van het bedrijf, de algemene marktomstandigheden en je eigen beleggingsdoelstellingen.

Wat zijn de factoren die de WPA van een bedrijf beïnvloeden?

De WPA van een bedrijf kan worden beïnvloed door factoren zoals de omzetgroei, de winstmarge, de schuldenlast en de concurrentiepositie.

Wat is een gezonde winst per aandeel?

Wat wordt beschouwd als een goede winst per aandeel (EPS) hangt af van verschillende factoren, zoals de branche, de economische omstandigheden en de doelstellingen van de investeerder. Over het algemeen wordt een hogere EPS als gunstig beschouwd, omdat het aangeeft dat een bedrijf winstgevend is en waarde creëert voor zijn aandeelhouders. Er is echter geen vaste drempel voor wat als een “goede” EPS wordt beschouwd. Een EPS van 5 EUR kan bijvoorbeeld indrukwekkend zijn voor een kleinere groeionderneming, terwijl het misschien niet zo indrukwekkend is voor een gevestigd groot bedrijf. Investeerders evalueren EPS meestal in vergelijking met de historische prestaties van het bedrijf, de gemiddelde EPS in de industrie en de verwachtingen van analisten.


Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.