Wil je weten over beleggen in goud? Veel mensen zoeken naar slimme manieren om hun geld te laten groeien. Goud is een populaire keuze. Het is al heel lang een zekere investering. Wij vertellen je wat en waarom.

Een interessant feit: de vraag naar goud stijgt, terwijl er elk jaar niet meer goud bijkomt. Dit maakt goud speciaal. In deze blog lees je alles over beleggen in goud, bijvoorbeeld met GoldRepublic en Holland Gold.

Ontdek hoe het werkt en wat het jou kan brengen. Lees snel verder!

Leestijd: 12 minuten


Ontdek nu zelf beleggen in Edelmetalen zoals Goud

*Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt geld verliezen.


Inhoudsopgave


Disclaimer

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling.

Ik ben geen financieel adviseur. Het gaat hier enkel om de ervaringen als schrijver, die hierbij gedeeld worden met de lezers.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt geld verliezen. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Doe je research en begin klein.


Wat is beleggen in goud?

Beleggen in goud betekent dat je geld steekt in goud om winst te maken. Je kunt op verschillende manieren in goud investeren. Bijvoorbeeld door fysiek goud zoals munten en staven te kopen.

Je kunt ook kiezen voor goudsieraden, goudcertificaten, goudaandelen en goud-ETF’s. Goud is een populaire keuze omdat het vaak zijn waarde houdt.

Goud biedt diversificatie ten opzichte van aandelen, obligaties en vastgoed.

Elke methode heeft zijn eigen voordelen. Met fysiek goud heb je iets tastbaars. Goudcertificaten zijn makkelijk te bewaren en te verhandelen. Aandelen in goudmijnen kunnen meer winst geven als de mijnen het goed doen.

Goud-ETF’s maken het makkelijk om in de goudmarkt te stappen zonder echt goud te moeten hebben. Zo kun je slim in goud investeren en misschien winst maken als de goudprijs stijgt.

Op deze foto zie je fysiek goud als optie voor beleggen in goud

Waarom beleggen in goud?

Beleggen in goud trekt veel mensen aan. Het biedt bescherming en zekerheid in onzekere tijden.

Bescherming tegen inflatie

Sinds 2021 is de euro 20% minder waard geworden door inflatie. Dit betekent dat geld op je spaarrekening nu minder kan kopen dan voorheen. Goud kopen kan je helpen dit probleem te voorkomen.

Het werkt als een schild tegen inflatie. Als prijzen stijgen, doet goud dat meestal ook. Zo blijft je koopkracht behouden.

Veel mensen zien goud daarom als een veilige keuze tijdens onzekere tijden. Het is niet zoals papiergeld dat minder waard kan worden. Goud heeft altijd waarde gehad. Daardoor kun je met goud investeren je geld beschermen tegen geldontwaarding.

Nu je dit weet, laten we kijken naar de verschillende manieren waarop je in goud kunt beleggen.


Waardebehoud en koopkracht

Goud houdt zijn waarde goed vast. Dit is belangrijk voor jouw koopkracht. Als de prijzen van dingen stijgen, noemen we dit inflatie. Goud kan jou beschermen tegen inflatie. Stel, je hebt geld.

Na een tijdje kun je minder kopen met datzelfde geld door inflatie. Maar als je goud hebt, kan dit anders zijn. De goudprijs gaat vaak omhoog als de kosten van leven stijgen.

Centrale banken, zoals De Nederlandse Bank, hebben veel goud. Ze hebben 612,5 ton. Dit laten ze zien omdat goud betrouwbaar is. Als er onrust is in de markt of wanneer aandelenprijzen dalen, blijft goud vaak stabiel of wordt meer waard.

Dit betekent dat jouw investering in goud jouw koopkracht kan behouden, zelfs als geld minder waard wordt.


Spreiding van risico

Na het bespreken van waardebehoud en koopkracht, is het belangrijk om te kijken naar spreiding van risico. Dit houdt in dat je jouw beleggingen verdeelt over verschillende soorten investeringen.

Zo zet je niet al je geld op één plek. Als je investeert in goud, draag je bij aan deze spreiding. Goud beweegt vaak anders dan aandelen of obligaties. Wanneer de beurs daalt, kan goud juist stijgen.

Dit maakt goud een sterke keuze om risico’s in jouw portefeuille te verlagen.

Niet op één paard wedden, diversifieer met goud.

Het is als een veiligheidsnet voor jouw geld. Door ook in goud te investeren, bescherm je jouw vermogen tegen grote schommelingen op de markt. En met de mogelijkheid om goud snel liquide te maken binnen 5 werkdagen, heb je ook snel toegang tot jouw geld als dat nodig is.

Dit aspect van goud maakt het een slimme toevoeging aan elke beleggingsstrategie voor wie zijn risico wil spreiden.


Potentieel rendement

Goud heeft een sterk rendement laten zien. Kijk maar, sinds 1971 is de waarde per jaar met gemiddeld 8% gestegen. Dit betekent dat als je in goud hebt geïnvesteerd, je geld elk jaar meer waard werd.

Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 9%, is het duidelijk dat goud een goede keuze kan zijn voor jouw portefeuille. Het is niet alleen veilig, maar ook winstgevend.

Investeren in goud betekent dat je iets tastbaars hebt. Dit kan geruststellend zijn, vooral in onzekere tijden. Zorg wel dat je weet waar en hoe je het beste goud koopt. Zo haal je het meeste uit je investering.

Nu, laten we eens kijken naar de verschillende manieren om in goud te beleggen.

Op deze foto zie je fysiek goud als optie voor beleggen in goud

Manieren om te beleggen in goud

Er zijn verschillende routes die je kunt volgen om in goud te investeren. Zo kun je kiezen voor het direct kopen van fysiek goud, of je gaat voor digitale opties zoals ETF’s.

Fysiek goud: munten en staven

Beleggen in fysiek goud betekent dat je echt goud bezit. Je kunt kiezen tussen munten en staven.

  • Munten zijn populair als verzamelobject. Ze hebben vaak een historische of esthetische waarde bovenop de goudwaarde.
  • Staven komen in verschillende gewichten. Van 1 gram tot wel 1 kilo. Het is puur goud, 99,5% zuiver.
  • De opslagkosten voor jouw goud zijn belangrijk om te weten. Je betaalt 0,15% van de waarde per kwartaal. Het minimale bedrag is €14,95.
  • Kopen kan bij veel plaatsen. Online winkels en fysieke winkels bieden beide opties aan.
  • De prijs verandert elke dag. Goudprijzen hangen af van de markt.

Je kunt zien hoe de waarde van goud door tijd heen bestendig blijft. Laten we nu eens kijken naar manieren om te investeren zonder het fysieke product in handen te hebben.


Goud-ETF’s

Goud-ETF’s zijn net grote spaarpotten vol met goud. Denk aan VanEck Gold Miners UCITS ETF en Junior Gold Miners UCITS ETF. Ze zijn makkelijk te kopen en te verkopen, net zoals aandelen.

Zelf heb ik deze bij eToro. Maak eventueel een gratis demo account aan om hem ook te kopen.

Dit maakt ze heel vloeibaar. Je kunt snel in en uit stappen. Handig, toch? Zo kun je profiteren van goud zonder het echt thuis te hebben.

Volgende, kijken we naar goudmijnaandelen. Dit is weer een andere manier om met goud geld te verdienen.


Goudmijnaandelen

Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die goud mijnen. Dit kan een manier zijn om meer geld te verdienen dan met alleen goud. Als de goudprijs stijgt, kan de waarde van deze aandelen snel omhoog gaan.

Een voorbeeld hiervan is de VanEck Gold Miners UCITS ETF. Deze belegging geeft je ook kans op dividend. Dat is extra geld dat je krijgt bovenop de waarde van je aandelen.

Investeren in goudmijnaandelen kan een hoog rendement opleveren.

Nu kijken we naar digitaal goud en hoe je daarin kunt beleggen.


Digitaal goud

Beleggen in digitaal goud via GoldRepublic is makkelijk en veilig. Je koopt goud dat online voor je wordt bewaard. Zo heb je geen zorgen over het zelf opslaan thuis.

GoldRepublic zorgt voor de veiligheid en verzekering van jouw goud. Dit maakt investeren in goud toegankelijk zonder de fysieke last.

Met digitaal goud hoef je niet te denken aan hoe of waar je het bewaart. Je investeert eenvoudig met een paar klikken. Deze manier van beleggen past goed bij mensen die willen investeren in goud maar zich niet druk willen maken over fysieke opslag.


Online goud kopen: Platformen

Beleggen in goud bij GoldRepublic

GoldRepublic maakt het jou makkelijk om in edelmetalen zoals goud, zilver en platina te beleggen. Je kan online kopen en jouw edelmetalen veilig laten opslaan in steden als Zürich, Amsterdam, en Frankfurt.

Dit betekent dat je zelf niet thuis met goudstaven of munten hoeft te zitten. Alles gebeurt online, van het kopen tot het verkopen.

Hoe werkt GoldRepublic?

GoldRepublic maakt het mogelijk om makkelijk in goud te investeren. Dit doen ze online en bieden veilige opslag voor jouw goud.

  • Eerst maak je een account aan op hun website. Dit is jouw eerste stap naar investeren in goud.
  • Daarna kies je hoeveel je wilt investeren. Je kan dit doen in grammen of kilo’s, afhankelijk van wat jij wil.
  • Jouw geld wordt dan omgezet in goud. De prijs hangt af van de huidige goudprijs per gram of kilo.
  • GoldRepublic biedt je ook opties voor waar je jouw goud wil bewaren. Ze hebben opslagplaatsen over de hele wereld.
  • Als eigenaar van het goud, krijg je certificaten die bewijzen dat het goud van jou is.
  • Je kan altijd beslissen om je goud te verkopen via GoldRepublic. Zij regelen de verkoop en zorgen dat jij jouw geld krijgt.
  • Ook belangrijk: GoldRepublic zorgt voor beveiliging en verificatieprocessen om te garanderen dat alles legitiem is. Zo weten ze zeker dat jij geen robot bent, maar een echte persoon die wil investeren.

Zo simpel werkt het! Met deze stappen kan jij beginnen met het investeren in goud door middel van GoldRepublic.

Op deze foto zie je GoldRepublic voor beleggen in goud

Belangrijkste GoldRepublic voordelen en nadelen:


Beleggen in goud bij Holland Gold

Holland Gold is een bedrijf waar je goud en andere kostbare metalen kunt kopen. Ze hebben opslagplekken in Nederland, Zwitserland en Singapore. Dit zorgt ervoor dat jouw goud veilig is.

De waarde van wat ze opslaan is meer dan 450 miljoen euro. Elk jaar komt er een onafhankelijke accountant om alles te controleren. Dit betekent dat je kunt vertrouwen op hun diensten als je wilt investeren in goud of zilver.

Hoe werkt Holland Gold?

Holland Gold maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier in goud te investeren. Ze zijn actief sinds 1825 en hebben een AFM-certificering sinds 2013. Dit geeft ze een betrouwbaar imago. Hier is hoe je met hen aan de slag kunt:

  1. Bekijk de website van Holland Gold.
  2. Kies wat je wilt kopen: munten, staven of digitaal goud.
  3. Maak een account aan (of bestel tot €10.000 anoniem)
  4. Doe een betaling met iDeal of een bankoverschrijving.
  5. Holland Gold bewaart jouw goud veilig als je dat wilt.

Je kunt ook:

  • Jouw goud thuis laten bezorgen.
  • Goud verkopen terug aan Holland Gold.
  • Mogelijkheid om anoniem te kopen zonder account tot €10.000

Holland Gold biedt experts die helpen bij vragen. Ze houden de goudprijs goed in de gaten om advies te geven over kopen of verkopen.

Op deze foto zie je Holland Gold voor beleggen in goud

Belangrijkste Holland Gold voordelen en nadelen:


Voor- en nadelen van de verschillende methoden

Elke manier van investeren in goud heeft zijn eigen plus- en minpunten. Ontdek ze allemaal en kies wat het best bij jou past.

Fysiek Goud

Voordelen van fysiek goud

Beleggen in fysiek goud heeft unieke voordelen. Het voelt echt omdat je iets tastbaars hebt.

  • Fysiek goud houdt zijn waarde goed vast. In tijden van inflatie beschermt het jouw koopkracht.
  • Het is een crisisvaluta. Mensen zoeken naar goud als ze zich zorgen maken over de economie.
  • Je kunt goud overal ter wereld verhandelen. De marktwaarde is overal bekend.
  • Het biedt privacy. Niet alle investeringen zijn zo privé als het bezit van goud.
  • Er zijn geen digitale risico’s. Goud kan niet gehackt of gewist worden zoals digitaal geld.
  • Het geeft een gevoel van veiligheid. In onzekere tijden geeft het hebben van fysiek goud rust.

Deze factoren maken investeren in fysiek goud aantrekkelijk voor veel mensen. Laten we nu kijken naar de verschillende manieren waarop je kunt beleggen in goud.

Op deze foto zie je fysiek goud als optie voor beleggen in goud

Nadelen van fysiek goud

Fysiek goud kopen kan aantrekkelijk lijken. Je hebt iets tastbaars in handen. Maar er zijn ook nadelen.

  1. Je betaalt hoge aankoopkosten. Als je goud koopt, is de prijs vaak hoger dan de actuele goudprijs per gram.
  2. Er is geen renteopbrengst. Anders dan bij sommige investeringen, verdien je geen rente met goud.
  3. Opslagkosten kunnen oplopen. Veilig goud bewaren kost geld, vooral als je veel hebt.
  4. Verzekeren is noodzakelijk. Dit beschermt tegen diefstal of verlies, maar het kost extra.
  5. De waarde van goud kan schommelen. De goudprijs vandaag per gram kan morgen anders zijn.
  6. Verkoop kan tijd kosten. Snel je gouden munten of staven verkopen is niet altijd makkelijk.
  7. Fysiek goud heeft onderhoud nodig om mooi te blijven.
  8. Transport van fysiek goud brengt risico’s met zich mee.

Ondanks deze nadelen, kiezen sommige mensen toch voor fysiek goud als manier om hun vermogen te spreiden en beschermen tegen inflatie.


Goud-ETF’s

Voordelen van goud-ETF’s en aandelen

Goud-ETF’s en -aandelen bieden je unieke kansen. Ze zijn gemakkelijk te kopen bij eToro of DEGIRO en te verkopen.

  • Je investeert snel in goud via de beurs. Dit maakt het eenvoudiger dan fysiek goud kopen.
  • Er is veel informatie beschikbaar over deze investeringen. Je blijft dus goed op de hoogte.
  • Ze kunnen dividend opleveren. Dit geeft een extra inkomen bovenop de waardestijging van het goud.
  • De kosten zijn vaak lager dan bij het kopen van fysiek goud. Denk hierbij aan opslag- en verzekeringskosten.
  • Je spreidt je risico. Aandelen van verschillende goudmijnen of ETF’s kunnen in diverse gebieden actief zijn.
  • Liquide middelen zijn makkelijk toegankelijk. Verkoop kan snel, als je geld nodig hebt.
  • Potentieel hoog rendement is aantrekkelijk. Goudwaarde kan stijgen, maar ook bedrijven die met goud werken, kunnen groeien.
+53,45% afgelopen jaar. Voorbeeld eToro

Nadelen van goud-ETF’s en aandelen

Beleggen in goud kan via ETF’s en aandelen. Dit lijkt aantrekkelijk, maar er zijn nadelen.

  • Je krijgt geen rente op goud-ETF’s en aandelen. Dit betekent dat je geld niet groeit door rente.
  • Aandelenrisico is echt. De waarde van jouw belegging kan sterk schommelen.
  • Grote schommelingen maken het moeilijk. Soms verlies je snel geld.
  • Bij een financiële crisis kunnen de prijzen dalen. Dit risico bestaat altijd.
  • Beheerkosten van een ETF kunnen oplopen. Het kost soms meer dan je denkt.
  • Toegang tot je goud is niet direct. Bij fysiek goud kun je het zo pakken, hier niet.
  • Investeren in aandelen vereist kennis. Je moet de markt goed begrijpen.
  • ETF’s volgen de goudprijs, maar niet perfect. Er is vaak een klein verschil.
  • Je bezit geen echt goud. Bij ETF’s en aandelen heb je alleen een papier dat waarde vertegenwoordigt.

Dus, hoewel beleggen in goud via ETF’s en aandelen makkelijk lijkt, brengt het ook risico’s met zich mee.


Factoren die de goudprijs beïnvloeden

De goudprijs wisselt door veel dingen. Marktvraag en wereldwijde onrust spelen grote rollen.

Vraag en aanbod

Elk jaar willen mensen ongeveer 4354 ton goud hebben. Dit komt door verschillende redenen, zoals sieraden maken of als investering. Maar, er is niet altijd genoeg goud. Ongeveer 22% komt van oude dingen die gemaakt zijn van goud, zoals ringen of kettingen.

De rest halen we uit de aarde.

Goud is niet alleen mooi, maar ook waardevol.

Veel goud dat we gebruiken, komt dus uit mijnen. Dit zorgt ervoor dat de goud prijs per gram soms omhoog gaat. Als meer mensen goud willen kopen dan er beschikbaar is, stijgt de prijs.

Zo werkt vraag en aanbod met goud.

Op deze foto zie je fysiek goud

Economische onzekerheid

Goud wordt meer waard als mensen zich zorgen maken over geld. Grote beslissingen door de FED en ECB over rente kunnen de goudprijs snel omhoog duwen.

Ook, als het niet goed gaat met de economie, zoeken mensen iets zekers om hun geld in te bewaren. Goud is zo’n zekere plek.

De Nederlandse Bank heeft zelf veel goud, wel 612,5 ton. Dit laat zien dat zelfs grote banken vertrouwen hebben in goud tijdens moeilijke tijden. Als je denkt aan investeren in goud, is het slim om te kijken naar hoe deze banken handelen.

Ze kiezen voor goud omdat het zijn waarde houdt als andere dingen minder zeker zijn.


Invloed van centrale banken

Na de zorgen over economische onzekerheid kijken we nu naar centrale banken. Deze instellingen, zoals De Nederlandse Bank, spelen een grote rol in de goudmarkt. Ze kopen veel goud.

Zo bezit De Nederlandse Bank bijvoorbeeld 612,5 ton. Dit doen ze omdat goud waarde houdt. Het helpt tegen waardeverlies van geld.

Centrale banken zorgen dus dat de vraag naar goud stijgt. Als zij meer goud kopen, gaat de prijs vaak omhoog. Voor jou als investeerder is dit goed om te weten. Het betekent dat beleggen in goud soms meer waard kan worden door deze aankopen.


Veelgestelde vragen over beleggen in goud

Beleggen in goud wekt veel vragen op. Hier vind je antwoorden die je helpen begrijpen waarom en hoe je in goud kunt beleggen.

  1. Is goud kopen verstandig? Ja, want goud beschermt tegen inflatie en behoudt zijn waarde over tijd. Kijk maar naar de prijsstijging van $850 per troy ounce in 2016 naar $1325 in 2023.
  2. Hoe kan ik goud kopen? Je hebt verschillende opties: fysiek goud zoals munten en staven, ETF’s op goud, aandelen in goudmijnbedrijven of digitaal via platformen als GoldRepublic.
  3. Waar koop ik fysiek goud? Bij gespecialiseerde handelaren zoals Holland Gold kun je betrouwbaar investeren in fysieke vormen van goud.
  4. Wat zijn de voordelen van digitaal goud? Digitaal via bijvoorbeeld GoldRepublic biedt gemak en toegankelijkheid zonder dat je zorgen moet maken over de opslag van fysiek goud.
  5. Hoe werkt een Goud ETF? Een Goud ETF is een beursgenoteerd fonds dat de prijs van het onderliggende echt metaal volgt, waardoor je makkelijk kunt investeren zonder het fysieke product te bezitten.
  6. Wat beïnvloedt de prijs van het edelmetaal? Factoren zoals vraag en aanbod, economische onzekerheid, en acties van centrale banken hebben grote invloed op de prijs.
  7. Zijn er risico’s verbonden aan investeren in dit metaal? Elk type investering heeft risico’s; voor dit edelmetaal kunnen dit volatiliteit en mogelijke lage rendementen tijdens economische hoogconjunctuur zijn.
  8. Kan ik mijn investering snel verkopen als ik geld nodig heb? Fysiek metaal kan minder snel liquide worden dan papieren activa, maar digitale opties of ETF’s bieden snellere liquiditeit.

Elke manier om te investeren biedt unieke kansen en uitdagingen. Het is slim om goed te onderzoeken welke optie het beste bij jou past voordat je start met beleggen in dit kostbare metaal.


Conclusie

Goud kopen is slim. Het beschermt je geld tegen inflatie. Je houdt koopkracht, ook als geld minder waard wordt. Denk aan munten, staven, of digitaal goud via bedrijven zoals GoldRepublic en Holland Gold.

Dit geeft je ook kans op winst. Vraag je af: past goud bij mijn plannen?

Start vandaag nog en maak je geld sterker.

*Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt geld verliezen.


Beleggen in goud FAQ Veelgestelde Vragen

1. Wat is beleggen in goud en waarom zou ik het overwegen?

Beleggen in goud betekent investeren in fysiek goud of goudgerelateerde activa zoals goud aandelen of ETF’s. Het wordt vaak gezien als een veilige investering, vooral tijdens volatiele economische tijden.

2. Waar kan ik goud kopen?

U kunt goud kopen bij erkende dealers zoals GoldRepublic en Holland Gold, of online via betrouwbare platforms. U kunt ook kiezen voor goud aandelen of ETF’s op de beurs zoals DEGIRO en eToro.

3. Hoeveel kost een gram goud?

De prijs van een gram goud, ook bekend als de goudprijs per gram, varieert afhankelijk van de marktcondities. U kunt de huidige prijs controleren op financiële websites of zoekmachines.

4. Wat is het verschil tussen fysiek goud kopen en investeren in goud aandelen of ETF’s?

Fysiek goud kopen betekent dat u daadwerkelijk gouden munten of baren bezit. Investeer in goud aandelen of ETF’s betekent dat u aandelen koopt in bedrijven die met goud handelen of mijnen, of in fondsen die goud als onderliggende waarde hebben.

5. Is het mogelijk om te beleggen in zowel goud als zilver?

Ja, veel beleggers kiezen ervoor om te diversifiëren en investeren zowel in goud als zilver. Deze kunnen worden gekocht als fysieke metalen, aandelen in mijnbouwbedrijven of via ETF’s.

6. Hoe kan ik de goudkoers volgen?

U kunt de goudkoers volgen via financiële nieuwswebsites, beurzen, of via apps op Google Play. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven, want de prijs van goud kan net als andere investeringen fluctueren.

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

©2024 Succesblog.

Disclaimer:

Op deze website vind je geen beleggingsadvies. Het gaat hier enkel om de ervaringen als schrijver, die hierbij gedeeld worden met de lezers.

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 63% en 83% van de particuliere beleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Je moet zelf beslissen of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Affiliate disclaimer: Op mijn website maak ik gebruik van affiliate links, dit kan betekenen dat ik een vergoeding krijg als je een account aan maakt. Jou kost het niets extra.