Federated Learning is een benadering binnen het domein van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning waarbij modellen worden getraind zonder dat de ruwe gegevens centraal worden verzameld. In plaats daarvan blijven de gegevens op hun oorspronkelijke locaties, zoals mobiele apparaten, lokale servers of andere gedistribueerde bronnen. Alleen de geaggregeerde updates van de modellen worden gedeeld tussen de verschillende bronnen.

Het kernidee achter federated learning is om de voordelen van machine learning te combineren met de behoefte aan privacy, gegevensbeveiliging en efficiëntie. Traditioneel worden machine learning-modellen gecreëerd door grote hoeveelheden gecentraliseerde gegevens te gebruiken, wat privacyrisico’s met zich meebrengt. Met federated learning kunnen modellen echter worden getraind met behulp van gedecentraliseerde gegevens, waardoor de noodzaak om gevoelige gegevens centraal te verzamelen wordt geëlimineerd.

Het proces van federated learning verloopt als volgt:

 1. Initialisatie: Een basismodel wordt gecreëerd en verspreid naar verschillende bronnen met toegang tot hun eigen lokale gegevens.
 2. Lokaal Leren: Elk lokaal apparaat of server past het basismodel aan op basis van zijn eigen lokale gegevens.
 3. Modelupdates: In plaats van gegevens te delen, sturen de bronnen alleen de geaggregeerde modelupdates terug naar een centrale server.
 4. Aggregatie: De centrale server ontvangt en combineert de modelupdates tot een bijgewerkt en verbeterd model.
 5. Iteratie: Dit bijgewerkte model wordt opnieuw gedistribueerd naar de bronnen, waarbij het proces wordt herhaald om verder te leren en te verfijnen.

Federated Learning wordt vaak toegepast in scenario’s waar gegevens privacygevoelig zijn, zoals gezondheidszorg, financiële diensten en Internet of Things (IoT)-toepassingen. Het stelt organisaties in staat om AI-modellen te ontwikkelen met behulp van gedecentraliseerde gegevens, terwijl privacy en gegevensveiligheid behouden blijven. Hierdoor kunnen AI-systemen relevantere resultaten leveren zonder dat individuele gegevens worden blootgesteld aan externe partijen.

Waar wordt federated learning voor gebruikt?

Federated Learning wordt gebruikt in verschillende contexten waar gegevens privacygevoelig zijn en waar de behoefte aan gegevensbeveiliging hoog is. Enkele van de belangrijkste toepassingsgebieden zijn:

 1. Gezondheidszorg: In de gezondheidszorg kunnen medische gegevens van patiënten zeer gevoelige informatie bevatten. Met federated learning kunnen AI-modellen worden ontwikkeld voor medische diagnoses en voorspellingen zonder dat de gevoelige patiëntgegevens centraal worden gedeeld.
 2. Financiële Diensten: In de financiële sector zijn klantgegevens en financiële transacties bijzonder gevoelig. Federated learning maakt het mogelijk om risicomodellen en fraude-detectiealgoritmen te ontwikkelen zonder de privacy van klanten in gevaar te brengen.
 3. Internet of Things (IoT): In IoT-toepassingen kunnen apparaten gegevens genereren die lokaal moeten blijven om de privacy van gebruikers te waarborgen. Federated learning kan worden gebruikt om deze apparaten te trainen en te verbeteren zonder dat de gegevens naar een centrale locatie worden verzonden.
 4. Persoonlijke Assistenten: Stemgestuurde persoonlijke assistenten zoals spraakherkenningssystemen moeten worden getraind met verschillende stemvoorbeelden. Met federated learning kunnen deze modellen worden ontwikkeld terwijl de audio-opnames van individuele gebruikers veilig blijven.
 5. Voertuigtechnologie: In autonome voertuigtechnologie kunnen voertuigen leren van elkaars rijgedrag en omgevingsgegevens zonder persoonlijke informatie te delen. Dit draagt bij aan verbeterde rij- en veiligheidsfuncties.
 6. Distributed Edge Computing: Federated Learning is ook relevant in edge computing-scenario’s waar AI-modellen direct op apparaten aan de rand van het netwerk worden uitgevoerd, zoals smartphones, slimme apparaten en sensoren.

Over het algemeen wordt Federated Learning gebruikt in situaties waarin gegevens lokaal moeten blijven, terwijl AI-modellen nog steeds profiteren van de bredere kennis en inzichten van verschillende gegevensbronnen. Het stelt organisaties in staat om de kracht van AI te benutten zonder de privacy en beveiliging van individuele gebruikers in gevaar te brengen.

Is federated learning de toekomst?

Federated Learning wordt gezien als een veelbelovende benadering binnen het veld van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning, vooral in situaties waar gegevensprivacy en -beveiliging van groot belang zijn. Hoewel het niet per se de enige toekomst van AI is, heeft het zeker potentieel om een belangrijke rol te spelen in verschillende domeinen en scenario’s. Hier zijn enkele redenen waarom Federated Learning als een belangrijke trend wordt beschouwd:

 1. Privacy en Gegevensbescherming: In een tijdperk waarin de bescherming van persoonlijke gegevens een grote zorg is, biedt Federated Learning een oplossing om AI-modellen te ontwikkelen zonder gevoelige gegevens centraal te delen. Dit is vooral relevant in sectoren zoals gezondheidszorg, financiële diensten en IoT, waar gegevensprivacy van cruciaal belang is.
 2. Efficiëntie: Federated Learning maakt het mogelijk om AI-modellen te trainen met gedecentraliseerde gegevensbronnen, waardoor de noodzaak om enorme hoeveelheden gegevens naar een centrale locatie te verplaatsen, wordt geëlimineerd. Dit kan de algehele efficiëntie van modelontwikkeling en -implementatie verbeteren.
 3. Personalisatie: De gedecentraliseerde aard van Federated Learning stelt AI-systemen in staat om te leren van lokale en diverse gegevensbronnen, wat kan leiden tot meer gepersonaliseerde en relevante resultaten voor individuele gebruikers.
 4. Schaalbaarheid: Federated Learning kan ook gunstig zijn voor grootschalige implementaties, zoals IoT-netwerken of gedistribueerde edge-computingomgevingen, waarbij apparaten leren van en met elkaar zonder dat gegevens centraal worden verwerkt.
 5. Wet- en Regelgeving: Met toenemende wet- en regelgeving rond gegevensprivacy, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa, kan Federated Learning organisaties helpen te voldoen aan deze voorschriften terwijl ze AI inzetten.

Hoewel Federated Learning veel voordelen heeft, heeft het ook uitdagingen, zoals het beheren van verschillende gegevensbronnen, de complexiteit van modelaggregatie en de behoefte aan geavanceerde algoritmen. Of Federated Learning de toekomst van AI zal worden, hangt af van hoe effectief het deze uitdagingen kan aanpakken en hoe relevant het blijft in een steeds veranderend technologisch landschap. Het is echter zeker een waardevolle aanvulling op het scala aan technieken binnen AI en heeft het potentieel om een belangrijke rol te spelen in privacybewuste toepassingen.

Diversificatie in aandelen: Beperk je risico, maximaliseer je rendement
Beleggen

Diversificatie in aandelen: Beperk je risico, maximaliseer je rendement

Ben je het zat om te stressen over de koers van je beleggingen? Maak je zorgen dat je al je geld kwijtraakt door te investeren in één enkel bedrijf of sector? Ontdek dan de kracht van diversificatie in aandelen! In deze heldere gids ontrafelen we de geheimen van deze succesvolle beleggingsstrategie. We leggen uit wat

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.