De technologische sector is een van de meest dynamische en snelgroeiende sectoren van de economie. Bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie, cloud computing, blockchain, en andere baanbrekende technologieën, transformeren de manier waarop we leven, werken, en communiceren.

Investeren in tech aandelen kan een aantrekkelijke manier zijn om te profiteren van deze groei. De potentiële rendementen zijn groot, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. In deze blog bespreken we de top 12 beste tech aandelen, nieuwste trends in tech aandelen, delen we tips voor beleggen in tech, en analyseren we interessante tech bedrijven.

Uiteindelijk zelf winstgevende aandelen ontdekken? Download dat het gratis e-book van Harm van Wijk die je uitleg hoe je in 30 minuten winstgevende aandelen kunt vinden.


Inhoudsopgave


Disclaimer:

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De auteur is geen beleggingexpert en de in dit artikel genoemde aandelen zijn geselecteerd op basis van de persoonlijke mening en toekomstverwachtingen van de auteur.

Beleggen in aandelen brengt risico’s met zich mee. Investeer nooit meer dan je kunt missen en doe altijd je eigen onderzoek voordat je belegt. Raadpleeg een beleggingexpert voor gepersonaliseerd advies over jouw beleggingsportefeuille.


Top 12 Tech Aandelen voor 2024:

 1. Salesforce (CRM): Cloud-based CRM software leader, met een sterk ecosysteem en focus op innovatie. 
 2. Palo Alto Networks (PANW): Cybersecurity bedrijf met een breed portfolio van oplossingen, waaronder firewalls en next-generation security platforms.
 3. NVIDIA (NVDA): Leider in grafische kaarten en AI chips, profiteert van de groeiende vraag naar AI, gaming en datacentertechnologie.
 4. ASML (ASML): Wereldwijde marktleider in chipmachines, cruciaal voor de productie van geavanceerde halfgeleiders.
 5. SMCI Holdings (SMCI): Fabless chipmaker met een focus op analoge geïntegreerde schakelingen (IC’s), essentieel voor verschillende elektronische apparaten.
 6. Palantir Technologies (PLTR): Softwarebedrijf dat dataplatformen levert aan overheden en commerciële organisaties, met name gericht op big data analyse.
 7. Microsoft (MSFT): Tech-gigant met een breed portfolio van software, cloud computing, gaming en productiviteitstools.
 8. IBM: IBM is een Amerikaans multinational technologiebedrijf dat zich richt op oplossingen voor cloud computing, kunstmatige intelligentie, blockchain en mainframe-technologieën.
 9. Qualcomm (QCOM): Qualcomm is een Amerikaans technologiebedrijf dat chipsets ontwikkelt en produceert voor smartphones, tablets en andere mobiele apparaten.
 10. UiPath Inc. (PATH): Leider in Robotic Process Automation (RPA) software, waarmee bedrijven bedrijfsprocessen kunnen automatiseren.
 11. Snowflake Inc. (SNOW): Cloud-based data warehousing platform, profiteert van de groeiende vraag naar datamanagement in de cloud.
 12. Tyler Technologies: Is een Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in software voor de publieke sector.

De nieuwe trends in tech aandelen

De tech sector is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe technologieën die voortdurend de manier waarop we leven en werken veranderen. Investeerders die op zoek zijn naar de beste kansen in de tech sector, doen er goed aan om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends.

Enkele van de belangrijkste trends in de tech sector zijn:

 • Kunstmatige intelligentie (AI): AI wordt steeds vaker gebruikt in verschillende sectoren, van de gezondheidszorg tot de financiële sector. Bedrijven die AI-technologieën ontwikkelen en toepassen, zoals Palantir Technologies (PLTR) en C3.ai (AI), kunnen profiteren van deze groeiende trend.
 • Cloud computing: Bedrijven migreren steeds vaker hun workloads naar de cloud, wat de vraag naar cloud computing-diensten stimuleert. Bedrijven zoals Microsoft (MSFT) met Azure, Amazon Web Services (AWS) van Amazon (AMZN) en Google Cloud Platform (GCP) van Alphabet (GOOGL) zijn belangrijke spelers in deze markt.
 • Blockchain: Blockchaintechnologie heeft het potentieel om verschillende sectoren te transformeren, van de financiële sector tot de toeleveringsketen. Bedrijven die blockchaintechnologie ontwikkelen en toepassen, zoals IBM (IBM) en Nvidia (NVDA), kunnen profiteren van de ontwikkeling van deze technologie.

Tips voor beleggen in tech aandelen

Beleggen in tech aandelen kan een lucratieve beleggingsstrategie zijn, maar het is belangrijk om te weten wat je doet. In dit hoofdstuk delen we tips voor het selecteren van de juiste tech aandelen, bespreken we verschillende beleggingsstrategieën en belichten we de risico’s van beleggen in tech.

Tips voor het selecteren van de juiste tech aandelen:

 • Doe je onderzoek: Lees boeken, websites en nieuwsartikelen over de tech sector. Volg beursexperts en analisten. Gebruik online tools om aandelen te analyseren.
 • Bepaal je beleggingsprofiel: Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Wat is je beleggingshorizon?
 • Kies bedrijven met een sterke concurrentiepositie: Investeer in bedrijven die een uniek product of service aanbieden en een sterke marktpositie hebben.
 • Focus op de lange termijn: Tech aandelen kunnen volatiel zijn op de korte termijn. Investeer voor de lange termijn en laat je niet leiden door emoties.
 • Spreid je beleggingen: Investeer niet al je geld in één tech aandeel. Spreid je beleggingen over verschillende bedrijven en sectoren.

Beleggingsstrategieën:

 • Waardebeleggen: Zoek naar ondergewaardeerde tech aandelen met een sterke potentiële groei.
 • Groeibeleggen: Investeer in bedrijven met een hoge omzetgroei en een sterke winstmarge.
 • Dividendbeleggen: Investeer in tech aandelen die dividend uitkeren.
 • Indexbeleggen: Investeer in een ETF die de tech sector volgt.

De top 12 tech aandelen – uitgelegd

Onderstaand heb ik de 12 tech aandelen uitgelegd. Hierin wordt duidelijk wat de bedrijven doen, hoe ze afgelopen jaar gepresteerd hebben en of het een mooi koop moment is.

Waarom een vrije kasstroom belangrijk is bij bedrijven

Voordat we gaan inzoomen op de tech aandelen. Wil ik nog een belangrijk punt uitleggen en dat is de vrije kasstroom. Waarom is dit zo belangrijk? En wat biedt dit voor kansen bij een bedrijf?

Een positieve vrije kasstroom is goed voor een bedrijf om de volgende redenen:

1. Financiële gezondheid: Het geeft aan dat het bedrijf meer geld genereert dan het uitgeeft aan operationele activiteiten en investeringen. Dit betekent dat het bedrijf financieel gezond is en in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen.

2. Onafhankelijkheid: Een positieve vrije kasstroom geeft een bedrijf meer flexibiliteit en onafhankelijkheid. Het bedrijf kan de gegenereerde contanten gebruiken voor:

 • Investeren in groei: Het kan de contanten gebruiken om te investeren in nieuwe producten, diensten of markten.
 • Schulden aflossen: Het kan de contanten gebruiken om schulden af te lossen, wat de financieringskosten verlaagt en de risicopositie verbetert.
 • Dividend uitkeren: Het kan de contanten uitkeren aan aandeelhouders in de vorm van dividend.

3. Investeerdersvertrouwen: Een positieve vrije kasstroom is een belangrijke indicator voor investeerders. Het geeft aan dat het bedrijf in staat is om winst te genereren en waarde te creëren voor de aandeelhouders. Dit kan leiden tot een hogere waardering van het aandeel.

4. Toekomstbestendigheid: Een positieve vrije kasstroom helpt een bedrijf om zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen, zoals economische downturns of onverwachte gebeurtenissen.


1. Salesforce | CRM

Salesforce is een Amerikaans cloud computing-bedrijf dat gespecialiseerd is in Customer Relationship Management (CRM) software. Het werd opgericht in 1999 en is gevestigd in San Francisco, Californië. Salesforce is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld en bedient meer dan 150.000 klanten in meer dan 190 landen.

Producten en diensten:

Salesforce biedt een breed scala aan CRM-producten en -diensten, waaronder:

 • Sales Cloud: Verkoopautomatiseringsoftware die helpt bij het beheren van leads, contacten en opportunities.
 • Service Cloud: Klantenservice software die helpt bij het beheren van klantenservice-interacties.
 • Marketing Cloud: Marketingautomatiseringssoftware die helpt bij het beheren van marketingcampagnes.
 • Commerce Cloud: E-commerce platform voor het bouwen van online winkels.
 • Analytics Cloud: Business intelligence-software die helpt bij het analyseren van bedrijfsgegevens.

Aandeleninformatie:

 • Jaar-range: $170,00 – $318,71
 • Beurswaarde: $306,74 miljard USD
 • Gem. volume: 5,81 miljoen
 • Koers/winst: 120,28
 • Dividendrendement: 0,50%
 • Primaire beurs: NYSE
 • CDP-klimaatveranderingscore: A-
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Opbrengst31,35 miljard18,35%
Bedrijfskosten21,13 miljard12,03%
Netto-inkomsten208,00 miljoen-85,60%
Netto winstmarge0,66%-87,89%
Winst per aandeel5,249,62%
EBITDA5,44 miljard39,38%
Effectief belastingtarief68,48%
Cijfers 2023
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Netto-inkomsten4,14 miljard1.888,46%
Operationele kasstroom10,23 miljard43,92%
Kasstroom uit beleggingen-1,33 miljard33,28%
Kasstroom uit financiering-7,48 miljard-109,91%
Nettomutatie in liquide middelen1,46 miljard-6,19%
Vrije kasstroom11,94 miljard16,85%

2. Palo Alto Networks | PANW

Palo Alto Networks is een Amerikaans cybersecuritybedrijf dat gespecialiseerd is in firewalls en andere beveiligingsproducten. Het werd opgericht in 2005 en is gevestigd in Santa Clara, Californië. Palo Alto Networks is een van de grootste cybersecuritybedrijven ter wereld en bedient meer dan 70.000 klanten in meer dan 150 landen.

Producten en diensten:

Palo Alto Networks biedt een breed scala aan cybersecurityproducten en -diensten, waaronder:

 • Next-Generation Firewalls (NGFWs): Firewalls die geavanceerde beveiligingsfuncties bieden, zoals applicatie-identificatie en -controle, preventie van datalekken en threat intelligence.
 • Cloud Security: Beveiligingsoplossingen voor cloudomgevingen, waaronder public clouds, private clouds en hybride clouds.
 • Endpoint Security: Beveiligingsoplossingen voor endpoints, zoals laptops, desktops en mobiele apparaten.
 • Network Security: Beveiligingsoplossingen voor netwerken, waaronder routers, switches en draadloze netwerken.
 • Threat Intelligence: Informatie over bedreigingen en cybercriminaliteit die bedrijven kan helpen hun beveiliging te verbeteren.

Aandeleninformatie:

 • Klimaatkanjer: Het bedrijf heeft een CDP-klimaatscore van A behaald.
 • Effect wordt verhandeld in VS: Genoteerd op NASDAQ.
 • Hoofdkantoor in VS: Hoofdkantoor in Santa Clara, Californië, Verenigde Staten.
 • Jaar-range: $176,30 – $380,84
 • Beurswaarde: $97,71 miljard USD
 • Gem. volume: 7,47 miljoen
 • Koers/winst: 47,28
 • Primaire beurs: NASDAQ
 • CDP-klimaatveranderingscore: A
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Opbrengst6,89 miljard25,29%
Bedrijfskosten4,60 miljard15,71%
Netto-inkomsten439,70 miljoen264,68%
Netto winstmarge6,38%231,55%
Winst per aandeel4,4476,19%
EBITDA590,00 miljoen1.778,98%
Effectief belastingtarief22,36%
cijfers 2023
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Netto-inkomsten439,70 miljoen264,68%
Operationele kasstroom2,78 miljard39,95%
Kasstroom uit beleggingen-2,03 miljard-117,89%
Kasstroom uit financiering-1,73 miljard-114,02%
Nettomutatie in liquide middelen-982,60 miljoen-501,55%
Vrije kasstroom2,05 miljard49,00%
Vrije kasstroom

3. NVIDIA | NVDA

Waarschijnlijk de grootste en meest indrukwekkendste naam in deze lijst, NVIDIA. Laat ik beginnen dat dit bedrijf en het aandeel bizarre resultaten heeft neergezet, alleen al afgelopen jaar is het aandeel met 587% gestegen. ABSURD.

NVIDIA Corporation is een Amerikaans multinational technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van grafische processing units (GPU’s), application processing units (APU’s) en system-on-a-chip (SoC) producten voor de gaming-, professionele en datacentermarkten. Het bedrijf werd opgericht in 1993 en heeft zijn hoofdkantoor in Santa Clara, Californië.

Producten en Diensten:

 • GPU’s: NVIDIA’s vlaggenschip product is de GeForce-serie GPU’s, die worden gebruikt door gamers en professionals voor grafische rendering, videobewerking en machine learning.
 • APU’s: NVIDIA’s Tegra-serie APU’s worden gebruikt in smartphones, tablets en andere mobiele apparaten.
 • SoC’s: NVIDIA’s Drive-serie SoC’s worden gebruikt in zelfrijdende auto’s.
 • Software: NVIDIA ontwikkelt ook softwareplatforms zoals CUDA, cuDNN en OptiX die worden gebruikt door ontwikkelaars om applicaties te versnellen op NVIDIA’s hardware.

Aandeleninformatie NVIDIA:

 • Jaar-range: $222,97 – $823,94
 • Beurswaarde: $2,06 Biljoen USD > hiermee op de 3e plek van bedrijven met de grootste beurswaarde.
 • Gem. volume: 51,78 miljoen
 • Koers/winst: 68,95
 • Primaire beurs: NASDAQ
 • CDP-klimaatveranderingscore: B
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Opbrengst60,92 miljard125,85%
Bedrijfskosten11,33 miljard15,85%
Netto-inkomsten29,76 miljard581,32%
Netto winstmarge48,85%201,73%
Winst per aandeel12,96288,02%
EBITDA34,48 miljard384,20%
Effectief belastingtarief12,00%
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Netto-inkomsten29,76 miljard581,32%
Operationele kasstroom28,09 miljard397,96%
Kasstroom uit beleggingen-10,57 miljard-243,27%
Kasstroom uit financiering-13,63 miljard-17,35%
Nettomutatie in liquide middelen3,89 miljard178,13%
Vrije kasstroom19,87 miljard338,38%

4. ASML

De Nederlandse trots mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. ASML (ASML Holding N.V.) is een Nederlands hightechbedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van lithografiemachines, die worden gebruikt bij de fabricage van halfgeleiders, beter bekend als chips. Het bedrijf is opgericht in 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland. ASML is een van de grootste leveranciers van lithografiemachines ter wereld en heeft een marktaandeel van meer dan 80%.

ASML’s belangrijkste product is de steppers, een machine die wordt gebruikt om patronen van licht op een siliciumwafer te projecteren. Deze patronen worden vervolgens gebruikt om de minuscule transistoren te creëren die de basis vormen van chips. ASML produceert ook een verscheidenheid aan andere lithografiegerelateerde producten en diensten, waaronder:

 • Maskers: Fotomaskers die worden gebruikt om de lichtpatronen te creëren die op de siliciumwafer worden geprojecteerd.
 • Metrologiesystemen: Systemen die worden gebruikt om de afmetingen van de transistoren op de chip te meten.
 • Inspectiesystemen: Systemen die worden gebruikt om defecten op de chip te detecteren.

ASML Aandeleninformatie:

 • Jaar-range: €534,40 – €894,40
 • Beurswaarde: €360,23 miljard EUR
 • Gem. volume: 596,72K
 • Koers/winst: 43,42
 • Dividendrendement: 0,68%
 • Primaire beurs: Euronext Amsterdam (AMS)
 • CDP-klimaatveranderingscore: B
KenmerkBedrag (EUR)J-O-J Wijziging
Opbrengst27,56 miljard30,16%
Bedrijfskosten5,09 miljard21,30%
Netto-inkomsten7,84 miljard39,38%
Netto winstmarge28,44%7,08%
Winst per aandeel19,8940,76%
EBITDA9,70 miljard38,60%
Effectief belastingtarief15,48%
KenmerkBedrag (EUR)J-O-J Wijziging
Netto-inkomsten7,84 miljard39,38%
Operationele kasstroom5,44 miljard-35,86%
Kasstroom uit beleggingen-2,69 miljard-161,38%
Kasstroom uit financiering-3,00 miljard57,92%
Nettomutatie in liquide middelen-263,60 miljoen-183,29%
Vrije kasstroom1,56 miljard-57,17%

5. SMCI Holdings | SMCI

Super Micro Computer, Inc. (SMCI) is een Amerikaans multinational technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van high-performance, high-efficiency server- en opslagoplossingen. Het bedrijf werd opgericht in 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in San Jose, Californië.

Producten en diensten:

 • Servers: SMCI biedt een breed scala aan servers, waaronder blade-servers, rackservers, tower servers en GPU-servers.
 • Opslag: SMCI biedt oplossingen voor gedeelde en directe opslag, waaronder NVMe-flash, all-flash arrays en hybride arrays.
 • Software: SMCI ontwikkelt software voor het beheer van servers en opslag, waaronder SuperServer Management Suite (SSMS) en SuperStorage Management Suite (SSMS).
 • Services: SMCI biedt een scala aan services, waaronder professionele services, ondersteuning en training.

Aandeleninformatie SMCI:

 • Jaar-range: $87,25 – $1.077,87
 • Beurswaarde: $50,65 miljard USD
 • Gem. volume: 15,13 miljoen
 • Koers/winst: 70,77
 • Primaire beurs: NASDAQ
 • CDP-klimaatveranderingscore: C
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Opbrengst7,12 miljard37,09%
Bedrijfskosten521,87 miljoen12,27%
Netto-inkomsten640,00 miljoen124,43%
Netto winstmarge8,98%63,57%
Winst per aandeel11,81109,03%
EBITDA796,05 miljoen116,53%
Effectief belastingtarief14,74%
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Netto-inkomsten640,00 miljoen124,43%
Operationele kasstroom663,58 miljoen250,54%
Kasstroom uit beleggingen-39,49 miljoen14,68%
Kasstroom uit financiering-448,29 miljoen-185,74%
Nettomutatie in liquide middelen172,40 miljoen391,03%
Vrije kasstroom497,35 miljoen189,41%


6. Palantir Technologies | PLTR

Palantir Technologies is een Amerikaans softwarebedrijf dat zich specialiseert in data-analyse en softwareontwikkeling voor overheids- en commerciële klanten. Het bedrijf is in 2004 opgericht door Alexander Karp en Joe Lonsdale en staat bekend om zijn werk met overheidsinstanties in de Verenigde Staten, waaronder het Department of Homeland Security (DHS) en de Defense Intelligence Agency (DIA).

Producten en Diensten:

 • Foundry: Operatiesysteem voor de moderne onderneming. Biedt een platform voor integratie, analyse en visualisatie van grote datasets.
 • Gotham: Operatiesysteem voor wereldwijde besluitvorming. Gericht op overheidsinstanties en biedt tools voor crisisrespons, fraudebestrijding en nationale veiligheid.
 • Apollo: Operatiesysteem voor continue levering. Ontworpen om softwareontwikkeling en implementatie te stroomlijnen.
 • AI Palantir (AIP): Ontwikkelaarstoolkit voor het bouwen en implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) op vertrouwelijke datasets.

Aandeleninformatie:

 • Jaar-range: $7,19 – $25,69
 • Beurswaarde: 55,14 miljard USD
 • Gem. volume: 90,76 miljoen
 • Koers/winst: 273,03
 • Primaire beurs: NYSE
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Opbrengst2,23 miljard16,75%
Bedrijfskosten1,67 miljard0,93%
Netto-inkomsten209,83 miljoen156,15%
Netto winstmarge9,43%148,09%
Winst per aandeel0,25316,67%
EBITDA153,32 miljoen210,56%
Effectief belastingtarief8,32%
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Netto-inkomsten209,83 miljoen156,15%
Operationele kasstroom712,18 miljoen218,31%
Kasstroom uit beleggingen-2,71 miljard-5.868,21%
Kasstroom uit financiering218,84 miljoen154,48%
Nettomutatie in liquide middelen-1,78 miljard-782,44%
Vrije kasstroom659,42 miljoen121,85%


7. Microsoft | MSFT

Microsoft is een Amerikaans multinational technologiebedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling, productie, licentieverlening, ondersteuning en verkoop van computersoftware, consumentenelektronica en online diensten. Het bedrijf is opgericht in 1975 door Bill Gates en Paul Allen en is uitgegroeid tot een van de grootste en meest invloedrijke technologiebedrijven ter wereld.

Producten en diensten:

 • Windows: Het besturingssysteem voor computers dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gebruikt.
 • Office: Een suite van productiviteitssoftware, waaronder Word, Excel, PowerPoint en Outlook.
 • Azure: Een cloud computing-platform dat bedrijven helpt om hun IT-infrastructuur te beheren en te optimaliseren.
 • Surface: Een lijn van tablets en laptops die concurreren met de iPad en MacBook van Apple.
 • Xbox: Een spelconsole die concurreert met de PlayStation van Sony.

Aandeelinformatie:

 • Jaar-range: $245,73 – $420,82
 • Beurswaarde: 3,09 miljard USD
 • Gem. volume: 23,62 miljoen
 • Koers/winst: 37,59
 • Dividendrendement: 0,72%
 • Primaire beurs: NASDAQ
 • CDP-klimaatveranderingscore: A
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Opbrengst211,92 miljard6,88%
Bedrijfskosten56,73 miljard8,60%
Netto-inkomsten72,36 miljard-0,52%
Netto winstmarge34,15%-6,92%
Winst per aandeel9,816,51%
EBITDA102,98 miljard5,09%
Effectief belastingtarief18,98%
KenmerkBedrag (USD)J-O-J Wijziging
Netto-inkomsten72,36 miljard-0,52%
Operationele kasstroom87,58 miljard-1,63%
Kasstroom uit beleggingen-22,68 miljard25,18%
Kasstroom uit financiering-43,94 miljard25,38%
Nettomutatie in liquide middelen20,77 miljard7.189,76%
Vrije kasstroom47,86 miljard-3,26%

8. IBM

International Business Machines Corporation (IBM) is een Amerikaans multinational technologiebedrijf met een lange en rijke geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in 1911 en is een pionier op het gebied van computers en informatietechnologie.

IBM’s activiteiten:

 • Cloud computing: IBM biedt een breed scala aan cloud computing-services, waaronder infrastructuur als service (IaaS), platform als service (PaaS) en software als service (SaaS).
 • Kunstmatige intelligentie (AI): IBM is een leider op het gebied van AI-onderzoek en -ontwikkeling. Het bedrijf biedt een breed scala aan AI-producten en -services, waaronder Watson, een AI-platform dat wordt gebruikt in diverse toepassingen, zoals healthcare, klantenservice en fraudedetectie.
 • Blockchain: IBM is een van de toonaangevende leveranciers van blockchain-technologieën. Het bedrijf biedt een platform voor het ontwikkelen en implementeren van blockchain-applicaties.
 • Mainframe-technologieën: IBM is de grootste leverancier van mainframe-computers. Mainframes worden gebruikt door grote organisaties voor kritieke workloads, zoals transactieverwerking en data-analyse.

IBM’s markten:

 • Bedrijven: IBM bedient bedrijven van alle omvang in diverse sectoren, zoals de financiële sector, de gezondheidszorg, de detailhandel en de energiesector.
 • Overheden: IBM levert technologieën en oplossingen aan overheden over de hele wereld.
 • Instituten: IBM werkt samen met instituten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-JOpbrengst61,86 mld.2,20%Bedrijfskosten24,41 mld.-21,31%Netto-inkomsten7,50 mld.357,72%Netto winstmarge12,13%347,60%Winst per aandeel9,625,37%EBITDA14,29 mld.120,71%Effectief belastingtarief13,53%-

Aandeleninformatie:

 • Jaar-range: $120,55 – $196,90
 • Beurswaarde: 176,77 miljard USD
 • Gem. volume: 5,85 miljoen
 • Koers/winst: 23,96
 • Dividendrendement: 3,44%
 • Primaire beurs: Nasdaq
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Netto-inkomsten7,50 mld.357,72%
Operationele kasstroom13,93 mld.33,50%
Kasstroom uit beleggingen-7,07 mld.-68,25%
Kasstroom uit financiering-1,77 mld.64,32%
Nettomutatie in liquide middelen5,10 mld.394,76%
Vrije kasstroom10,82 mld.79,53%

9. Qualcomm | QCOM

Qualcomm Incorporated is een Amerikaans multinational technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en ontwikkelen van halfgeleiders, met name:

 • SoC’s (System on a Chip): Deze chips bevatten alle essentiële componenten voor een mobiele telefoon, zoals de processor, de modem en de geheugencontroller. Qualcomm is de grootste leverancier van SoC’s voor smartphones ter wereld.
 • RF-front-ends: Deze chips worden gebruikt om radiosignalen te verzenden en te ontvangen. Qualcomm is een van de grootste leveranciers van RF-front-ends ter wereld.
 • Andere producten: Qualcomm ontwikkelt en produceert ook andere producten, zoals modems voor auto’s, draadloze oplaadtechnologieën en software.

Qualcomm’s markten:

 • Mobiele markt: Qualcomm’s SoC’s en RF-front-ends worden gebruikt in smartphones, tablets en andere mobiele apparaten.
 • Automotive markt: Qualcomm’s modems worden gebruikt in auto’s om verbinding te maken met het internet.
 • IoT-markt: Qualcomm’s producten worden gebruikt in apparaten voor het Internet of Things (IoT).
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Opbrengst35,82 mld.-18,96%
Bedrijfskosten11,30 mld.4,99%
Netto-inkomsten7,23 mld.-44,09%
Netto winstmarge20,19%-31,02%
Winst per aandeel8,43-32,72%
EBITDA10,46 mld.-36,85%
Effectief belastingtarief1,40%

Aandeelinformatie:

 • Jaar-range: $101,47 – $167,75
 • Beurswaarde: 186,46 miljard USD
 • Gem. volume: 9,82 miljoen
 • Koers/winst: 24,21
 • Dividendrendement: 1,92%
 • Primaire beurs: NASDAQ
 • CDP-klimaatveranderingscore: B
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Netto-inkomsten7,23 mld.-44,09%
Operationele kasstroom11,30 mld.24,22%
Kasstroom uit beleggingen762,00 mln.113,13%
Kasstroom uit financiering-6,66 mld.7,41%
Nettomutatie in liquide middelen5,43 mld.235,13%
Vrije kasstroom9,82 mld.154,29%

10. UiPath Inc. | PATH

UiPath Inc. is een Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in Robotic Process Automation (RPA). RPA is een technologie die softwarerobots gebruikt om routinematige, handmatige taken te automatiseren.

Waarom UiPath een mooi aandeel is voor de toekomst:

 • Groeiende markt: De markt voor RPA groeit snel. Gartner voorspelt dat de wereldwijde RPA-markt in 2024 $1,89 miljard zal bedragen.
 • Sterke positie: UiPath is een leider in de RPA-markt. Het bedrijf heeft een groot klantenbestand en een sterke reputatie.
 • Innovatie: UiPath investeert heavily in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe RPA-technologieën te creëren.
 • Focus op groei: UiPath richt zich op het vergroten van zijn marktaandeel in de RPA-markt.

Risico’s:

 • Concurrentie: De RPA-markt is concurrerend. Bedrijven zoals Automation Anywhere, Blue Prism en NICE Systems zijn belangrijke concurrenten van UiPath.
 • Dit aandeel is vooral gekozen in deze lijst met het oog op de toekomst. Aan de cijfers is te zien dat ze het lastig vinden om de kosten laag te houden dit zorgt ook voor een negatief resultaat. Daarentegen is er wel een positieve kasstroom.
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Opbrengst1,06 mld.18,64%
Bedrijfskosten1,20 mld.-2,07%
Netto-inkomsten-328,35 mln.37,53%
Netto winstmarge-31,02%47,34%
Winst per aandeel0,1475,00%
EBITDA-308,21 mln.36,86%
Effectief belastingtarief-3,40%

Aandeleninformatie:

 • Jaar-range: $12,38 – $27,87
 • Beurswaarde: 13,51 miljard USD
 • Gem. volume: 9,61 miljoen
 • Beuers: NYSE
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Netto-inkomsten-328,35 mln.37,53%
Operationele kasstroom-9,98 mln.81,84%
Kasstroom uit beleggingen-289,14 mln.-715,82%
Kasstroom uit financiering-60,67 mln.-104,13%
Nettomutatie in liquide middelen-366,60 mln.-126,23%
Vrije kasstroom152,07 mln.-46,18%

11. Snowflake Inc. | SNOW

Snowflake Inc. is een Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in cloud-based data warehousing. Snowflake’s platform maakt het mogelijk voor bedrijven om hun data op te slaan, te analyseren en te delen in de cloud.

Snowflake’s producten:

 • Snowflake Data Platform: Een cloud-based data warehouse platform dat schaalbaarheid, flexibiliteit en performance biedt.
 • Snowflake Snowpipe: Een tool voor het laden van data in Snowflake’s Data Platform.
 • Snowflake Data Sharing: Een tool voor het delen van data met andere bedrijven of organisaties.
 • Snowflake Marketplace: Een marketplace waar Snowflake-klanten apps en services van derden kunnen vinden en gebruiken.

Snowflake’s markten:

 • Financiële sector: Banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen gebruiken Snowflake om hun data te analyseren voor risicobeheer, fraudedetectie en compliance.
 • Zorgsector: Ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen gebruiken Snowflake om hun data te analyseren voor patiëntenzorg, klinische onderzoeken en facturering.
 • Productiesector: Fabrikanten gebruiken Snowflake om hun data te analyseren voor supply chain management, productieplanning en kwaliteitscontrole.
 • Overige sectoren: Snowflake wordt ook gebruikt in andere sectoren, zoals de detailhandel, de energiesector en de telecommunicatiesector.
KenmerkJaar 2023
Opbrengst2,07 mld.
Bedrijfskosten2,19 mld.
Netto-inkomsten-796,71 mln.
Netto winstmarge-38,57%
Winst per aandeel0,25
EBITDA-783,63 mln.
Effectief belastingtarief2,26%

Aandeelinformatie:

 • Jaar-range: $128,56 – $237,72
 • Beurswaarde: 58,58 miljard USD
 • Gem. volume: 7,65 miljoen
 • Primaire beurs: NYSE
KenmerkJaar 2024Wijziging J-o-J
Netto-inkomsten-836,10 mln.-4,94%
Operationele kasstroom848,12 mln.55,44%
Kasstroom uit beleggingen832,26 mln.239,20%
Kasstroom uit financiering-854,10 mln.-822,12%
Nettomutatie in liquide middelen824,25 mln.665,31%
Vrije kasstroom1,16 mld.50,59%

12. Tyler Technologies | TYL

Tyler Technologies is een Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in software voor de publieke sector. Tyler’s software helpt lokale, provinciale en federale overheden om hun efficiëntie te verhogen, hun kosten te verlagen en hun burgers betere diensten te verlenen.

Producten:

 • Financiën: Software voor boekhouding, budgettering, facturering en betalingen.
 • Human Resources: Software voor personeelsadministratie, payroll, talentmanagement en learning & development.
 • Land Records: Software voor het beheren van onroerend goed, kadaster en plattegronden.
 • Courts & Justice: Software voor het beheren van rechtbanken, gevangenissen en het openbaar ministerie.
 • Public Safety: Software voor politie, brandweer, ambulance en noodhulp.
 • Elections: Software voor het beheren van verkiezingen.

Markten:

 • Lokale overheden: Steden, dorpen en provincies in de VS en Canada.
 • Provinciale overheden: Staten in de VS.
 • Federale overheden: Federale overheidsinstanties in de VS.
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Opbrengst1,95 mld.5,49%
Bedrijfskosten642,15 mln.12,73%
Netto-inkomsten165,92 mln.1,02%
Netto winstmarge8,50%-4,28%
Winst per aandeel7,804,00%
EBITDA323,41 mln.3,25%
Effectief belastingtarief16,30%

Aandeelinformatie:

 • Jaar-range: $305,06 – $454,74
 • Beurswaarde: 17,87 miljard USD
 • Gem. volume: 195,40K
 • Koers/winst: 108,99
 • Primaire beurs: NYSE
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Netto-inkomsten165,92 mln.1,02%
Operationele kasstroom380,44 mln.-0,27%
Kasstroom uit beleggingen-76,96 mln.55,39%
Kasstroom uit financiering-311,84 mln.9,41%
Nettomutatie in liquide middelen-8,36 mln.93,82%
Vrije kasstroom391,14 mln.6,41%

Bonus aandeel: Raytheon Technologies | RTX

Raytheon Technologies is een Amerikaans technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in defensie- en lucht- en ruimtevaarttechnologie. Het is een van de grootste defensiebedrijven ter wereld en produceert een breed scala aan wapens en andere militaire systemen, maar ook technologie voor de civiele luchtvaart.

Taboe:

Er is vaak een taboe rond defensie- en wapenbedrijven. Sommige mensen vinden het moreel verwerpelijk om te investeren in bedrijven die wapens produceren. Anderen zijn bezorgd over de impact van deze bedrijven op de internationale veiligheid.

Onzin:

Ik vind het onzin dat er een taboe is rond defensie- en wapenbedrijven. Deze bedrijven zijn vaak mooie en solide bedrijven met mooie technologie die ook nog eens mooie kansen bieden op de markt.

Daarnaast zijn er volgens de NOS maar 18 van de 31 (EU) landen die dit jaar aan de 2% norm van de NAVO voldoen. Zolang deze landen onder de 2% norm blijven is de defensie en wapen industrie een mooie markt met potentiële kansen. En als de landen aan de norm voldoen dan blijft dit een groeiende markt.

Argumenten:

 • Defensie is belangrijk: Defensie- en wapenbedrijven dragen bij aan de veiligheid van hun land. Ze produceren de wapens en systemen die nodig zijn om land en volk te verdedigen.
 • Innovatie: Defensie- en wapenbedrijven zijn vaak koplopers in innovatie. Ze ontwikkelen geavanceerde technologieën die later ook in de civiele sector kunnen worden toegepast.
 • Economische waarde: Defensie- en wapenbedrijven creëren banen en dragen bij aan de economie. Ze zijn een belangrijke bron van inkomsten voor veel landen.

Raytheon Technologies:

Raytheon Technologies is een goed voorbeeld van een solide defensie- en wapenbedrijf. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van innovatie en produceert geavanceerde technologieën die over de hele wereld worden gebruikt. Raytheon Technologies is ook een belangrijke speler in de civiele luchtvaartmarkt.

KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Opbrengst68,92 mld.2,75%
Bedrijfskosten6,69 mld.7,01%
Netto-inkomsten3,20 mld.-38,52%
Netto winstmarge4,64%-40,13%
Winst per aandeel5,065,86%
EBITDA9,61 mld.-16,61%
Effectief belastingtarief11,89%

Aandeelinformatie:

 • Jaar-range: $68,56 – $104,91
 • Beurswaarde: 119,73 miljard USD
 • Gem. volume: 7,70 miljoen
 • Koers/winst: 40,54
 • Dividendrendement: 2,62%
 • Primaire beurs: NYSE
 • CDP-klimaatveranderingscore: B
KenmerkJaar 2023Wijziging J-o-J
Netto-inkomsten3,20 mld.-38,52%
Operationele kasstroom7,88 mld.9,97%
Kasstroom uit beleggingen-3,04 mld.-7,42%
Kasstroom uit financiering-4,53 mld.22,73%
Nettomutatie in liquide middelen335,00 mln.121,45%
Vrije kasstroom5,61 mld.-9,97%

Waar koop je deze tech aandelen?

De aandelen die in dit rapport zijn besproken, kunnen op verschillende beurzen worden gekocht. De beste keuze voor jou hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren.

Twee populaire opties zijn:

 • eToro: eToro is een gebruiksvriendelijke broker die geschikt is voor beginnende beleggers. Ze bieden een breed scala aan aandelen, waaronder de aandelen die in dit rapport zijn besproken. eToro heeft geen commissies op aandelenhandel, maar er zijn wel andere kosten, zoals spreads.
 • DEGIRO: DEGIRO is een broker met lage kosten die geschikt is voor meer ervaren beleggers. Ze bieden een breed scala aan aandelen, waaronder de aandelen die in dit rapport zijn besproken. DEGIRO heeft lage commissies op aandelenhandel, maar er zijn wel andere kosten, zoals transactiekosten.

Voor meer informatie: bekijk dan mij eToro Review en mij DEGIRO Review. Of bezoek mijn:


Beste Tech Aandelen | Conclusie

De tech-sector is een dynamische en snelgroeiende sector met veel kansen voor beleggers. De aandelen die in dit artikel zijn besproken, zijn allemaal van bedrijven die leiders zijn in hun respectievelijke sectoren. Ze hebben sterke financiën, innovatieve producten en diensten en een goed groeipotentieel.

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan het beleggen in tech-aandelen. De sector is gevoelig voor economische schommelingen en de concurrentie is hevig. Beleggers moeten hun eigen onderzoek doen en de risico’s en potentiële beloningen van elke belegging afwegen.

Top 3 aandelen:

 1. Salesforce (CRM): Cloud-based CRM software leider, met een sterk ecosysteem en focus op innovatie.
 2. NVIDIA (NVDA): Leider in grafische kaarten en AI chips, profiteert van de groeiende vraag naar AI, gaming en datacentertechnologie.
 3. ASML (ASML): Wereldwijde marktleider in chipmachines, cruciaal voor de productie van geavanceerde halfgeleiders.

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.