Cryptocurrency is een hot topic. Je ziet het steeds vaker voorbij komen in het nieuws, op social media en zelfs in je dagelijks leven. Wil jij hiermee beginnen, maar weet je niet hoe?

In dit artikel leg ik je uit wat cryptocurrency is, waar je op moet letten en hoe je het beste kunt beginnen met beleggen.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale valuta die niet wordt uitgegeven door een overheid of centrale bank. Het is een peer-to-peer-systeem, wat betekent dat gebruikers rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder tussenkomst van een derde partij.

Cryptocurrency is gebaseerd op blockchain-technologie. Blockchain is een gedecentraliseerde database die alle transacties in de cryptocurrency-wereld bijhoudt. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om te zien wie wat heeft verzonden en ontvangen.

Ik probeer jou door middel van deze 6 stappen een beter inzicht te geven over hoe je het beste kan beginnen. Het volgen van deze 6 stappen kan jij gaan starten om geld te gaan verdienen met crypto. Hoe werkt geld verdienen met crypto?

Veilig op de website van Bitvavo

Stap 1 Leren over blockchain

Het begint allemaal bij de blockchain, maar wat is de blockchain eigenlijk en waarom hoort dit bij crypto? Je kan de blockchain zien als een digitaal kasboek waarin de transactiegegevens van de digitale munten (crypto ’s) worden bijgehouden. Je moet het ook zien als een database. Je kan het vergelijken met veel databases die gekopieerd worden over een netwerk van computers. Stel één van deze computers valt uit dan kan de informatie hersteld worden. Dit gebeurt ook bij de blockchain. Bij de blockchain zijn de databases een keten van blokken. Hierin staan allemaal transacties. Komt er een nieuwe transactie bij? Dan komt er ook een nieuw blok bij van data, de blockchain is een decentraal netwerk en je kan dit publiekelijk inzien. 

Dieper in de blockchain

Blockchain is een technologie die wordt gebruikt om een gedistribueerd, gedecentraliseerd digitaal grootboek te creëren. In eenvoudige bewoordingen is een blockchain een digitale lijst van transacties die is verdeeld over meerdere computers in een netwerk. Deze transacties worden gegroepeerd (zoals hierboven genoemd) in blokken, elk nieuw blok wordt op een veilige manier aan de keten van blokken toegevoegd.

Blockchain-technologie wordt op verschillende manieren gebruikt, waaronder in cryptocurrency, zoals bij Bitcoin, om financiële transacties te verwerken. Het kan ook worden gebruikt om andere soorten gegevens te beheren, zoals medische gegevens of zelfs verkiezingsresultaten.

Er zijn verschillende soorten blockchain-technologieën, zoals openbare, gedeelde en geprivatiseerde blockchain. Openbare blockchain is open voor iedereen om te gebruiken, terwijl gedeelde en geprivatiseerde blockchain alleen toegankelijk zijn voor een beperkt aantal gebruikers of organisaties.

In essentie is blockchain een revolutionaire manier om gegevens te verzenden en te bewaren en heeft het potentieel om de manier waarop we financiële transacties, medische gegevens en vele andere soorten gegevens beheren, te veranderen.

Stap 2 Leren over crypto

Maar wat is crypto dan precies? Of ook wel cryptocurrencies genoemd. Een cryptocurrency kan je zien als een digitale munt die verhandelbaar is op verschillende handelsplatformen. De cryptocurrencies staan als het ware opgeslagen op de blockchain en elk munt heeft zijn eigen uniek code waardoor de kans op vervalsing of dubbele besteding minimaal is. De volatiliteit in de crypto wereld is nogal hoog. Het kan zomaar zijn dat de ene dag, de markt 20% in het groen staat en de andere dag 20% in de min. Ben jij iemand die hier moeite mee heeft, denk dan nog is na of crypto echt wat voor jou is. Je moet hier namelijk tegen kunnen als jij je begeeft in de crypto wereld, je moet je niet laten leiden door je emoties.

In tegenstelling tot gewone valuta, zoals dollars of euros, is cryptocurrency niet fysiek en kan het alleen digitaal worden verzonden en ontvangen.

Er zijn talloze verschillende soorten cryptocurrency, waaronder de bekende Bitcoin, maar ook minder bekende munten zoals Ethereum en Litecoin. De waarde van cryptocurrency kan sterk schommelen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aanbod en de vraag op de markt.

Cryptocurrency wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals het doen van online aankopen of het versturen van geld naar anderen. Het is ook populair bij beleggers die willen profiteren van de schommelingen in de waarde van de munten.

Hoewel cryptocurrency veel potentieel heeft, is het ook omstreden vanwege zijn gebruik in illegale activiteiten en het grote risico van investering. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken voordat je besluit om in cryptocurrency te beleggen.

Stap 3 Een veilige en goede broker uitkiezen

Je gaat jouw crypto valuta kopen bij een broker/exchange. Je wilt dit natuurlijk bij een zo’n veilig mogelijke broker/exchange doen het liefste één die nog nooit gehackt is. De authenticatie (2FA) moet ook een optie zijn, aangezien dit dubbele beveiliging is. 

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen vind ik het belangrijk dat het een bekend platform is met een goed team erachter. Als het gaat om beginnen met crypto en ik vervolgens terugkijk naar mijn eigen situatie, toen ik begon. Dan vind ik het belangrijk dat het platform veel Nederlandse gebruikers heeft en het liefste ook een Nederlands bedrijf is. Tot slot keek ik ook naar hoe gebruiksvriendelijk het platform was, je wilt natuurlijk als beginner niet te veel ingewikkelde informatie krijgen op je aan en verkoop scherm. Bitvavo was voor mij het platform die aan deze eisen voldeed en is nog steeds het platform waar ik vandaag de dag gebruik van maak.

Stap 4 Kies je eerste crypto munt

Je bent nu op een punt gekomen of je gaat op een punt komen dat jij jouw eerste crypto gaat kopen. Maar in wat kan jij het beste investeren? Bitcoin en Ethereum zijn samen voor beginners de bekendste munten op het moment, deze munten hebben ook de grootse “market cap” op het moment. Market cap wil eigenlijk zeggen “de totale marktwaarde van de desbetreffende cryptocurrency”. Dit wordt berekend aan de hand van de huidige waarde x de aantal coins in de markt. 

Je kan er ook voor kiezen om in de zogenaamde “altcoins” te gaan stappen. Dit zijn munten die nogal fluctueren van prijs. Bepaal voor jezelf wat bij jou past. Dit kan namelijk echt per persoon verschillen. De één heeft alleen bitcoin en ethereum in zijn portfolio, de andere heeft alleen altcoins en weer een ander heeft een combinatie van beide. Zoek dit uit, kijk wat bij jou past. 

Als je van plan bent om in altcoins te gaan investeren, doe dan altijd onderzoek naar de desbetreffende munt. Wat voor team zit erachter? Welk probleem willen ze op gaan lossen? Lees altijd ook de White paper op hun website, hier kun je hun punten vinden die zij willen bereiken met de munt. 

Stap 5 Sla jouw coins veilig op:

Bij de meeste brokers krijg je voor iedere aankoop van een munt, een “wallet”. Dit is eigenlijk een digitale portemonnee. Hier vind je een overzicht van je aangekocht munten. Zie het als jouw echte portemonnee, hier zie je ook precies hoeveel geld je bij hebt en in welke eenheden. Dit is bij de crypto niet anders, maar dan digitaal. 

De meeste brokers maken gebruik van een “cold wallet” dit wilt zeggen “een offlineserver” of te wel een server waar hackers niet bij kunnen. Het tegenovergestelde hiervan is een “hot wallet” (een onlineserver). 

Veel mensen die beginnen in de crypto gaan er met het idee in, ik koop nu crypto’s en over een paar jaar zie ik wel hoeveel dit waard is. Dit neigt ook meer naar beleggen en noemen we daarom ook wel de “HODL” strategie. Letterlijk vertaald: “hold on for dear life”. Mocht jij dit ook gaan doen, raad ik je aan om een software wallet aan te schaffen of om dit op te slaan op een ledger. 

De mogelijkheid dat een bedrijf failliet gaat is er helaas altijd, mocht dit het geval zijn en jij bent hier niet goed op voorbereid. Dan is het de harde realiteit dat jij jouw crypto ‘s en dus jij je geld kwijt bent. Wees hier dus op voorbereid. Maak daarom gebruik van de bovenstaande genoemde opties. Een software wallet is software op je computer waar jij je coins kunt opslaan. Een ledger is simpelweg een USB-stick waar jij je coins offline kunt opslaan. Hier kan niemand bij alleen jij. Het is bij offline wallets van cruciaal belang dat je je (key) een wachtwoord of wachtwoord zin. Niet kwijtraakt, als dit wel het geval is heb jij nooit meer toegang tot je coins. 

Stap 6 verkopen bij winst

Het doel van elke investeerder is natuurlijk om meer geld te genereren. Of dit nu op de korte of lange termijn is dat maakt dan in dit geval niet uit. Ieder zijn doel is om uiteindelijk coins te verkopen met winst. 

Het verschilt per persoon op welke manier en op welk moment dit is. Het kan zijn dat de één wacht tot de ATH (All time high) van een coin en dan pas verkoopt, de ander verkoopt een coin als die wat aantal procenten gestegen is en weer een ander verkoopt pas na een aantal maanden of zelfs jaren. Kijk naar jezelf, wat voor persoon ben jij? Maak dan een plan en kies de strategie die het beste bij jou past.

Hoe je uiteindelijk met de winst omgaat is natuurlijk ook aan jezelf. Keer je een deel van de winst uit naar je bankrekening en investeer je vervolgens de rest weer in een coin. Of investeer je alles in een coin als deze op een laag punt staat? Dit verschilt ook weer per persoon en ook hier geldt kijk wat het voor jou het beste werkt. 

Waar ik nog meer naar keek, toen ik begon

Beginnen met crypto lijkt op het eerste oog heel erg ingewikkeld. Echter als jij enige basiskennis hebt en de nodige informatie toepast in de praktijk. Is het helemaal niet meer zo erg ingewikkeld en ben jij al snel genoeg in staat om een eerste munt aan te schaffen. Toen ik begon met crypto lette ik vooral op de volgende punten:

Punt 1 Laat je niet verleiden door dure cursussen 

Er zijn genoeg voorbeelden van “koop deze cursus en morgen ben jij een winstgevende trader” dit is onzin en kan niet. Ieder is hier anders in natuurlijk, maar het duurt gemiddeld 1 tot 2 jaar voordat jij echt een winstgevende trader bent. Ik liet mij daarom ook niet verleiden door een online dure cursus. En ging daarom eerst zelf op onderzoek uit, google en YouTube zijn je grootste vrienden hierin.

Mocht je echt zover zijn dat je bijvoorbeeld wilt gaan “traden” dan kan een cursus altijd nog van pas komen. Mocht je dit interessant vinden? Dan zal ik aan het einde van dit punt een link plaatsen naar een gratis cursus, hier krijg je ook gelijk een nog beter inzicht over de crypto wereld. Dit is een gratis cursus van de mannen van doopiecash. Momenteel zijn zij de grootste in de YouTube scene en met hun ruime ervaring over crypto weten zij heel goed waar ze het over hebben. Zo ben ik ook begonnen met crypto en door middel van die gratis cursus en het kijken van hun YouTube filmpjes, ben ik nu heel wat kennis verder!

Punt 2 Kies je eigen pad

Veel mensen praten over cryptocurrencies en het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een professionele “trader” is. Feitje, veel van deze mensen willen gewoon hun stem laten horen en weten vaak zelfs geeneens waar ze het nou daadwerkelijk over hebben. Ik neem daarom altijd mijn eigen beslissingen, ik doe mijn eigen onderzoek en ik neem alleen iets aan van mensen die echt weten waar ze het over hebben. 

Punt 3 Laat je niet gek maken

Crypto staat bekend om de grootte koersschommelingen. Het is al vaker naar voren gekomen, mocht jij hier niet tegen kunnen vraag jezelf dan nog is af of dit echt iets voor jou is. In mijn geval laat ik mijn emoties niet de baas worden over de beslissingen die ik neem. Ja het kan voorkomen dat je even onder water staat in de crypto wereld, ja het kan voorkomen dat jij de ene dag 500 euro in je portfolio hebt en de andere dag nog maar 300 euro. Het is aan jou, om je emoties in bedwang te houden. Laat je dus niet gek maken door deze schommelingen. 

Punt 4 Stoppen is niet erg

Mocht je erachter komen dat crypto niks voor jou is. Dan is stoppen helemaal niet erg. Crypto is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd, net zoals dat een dokter worden ook niet voor iedereen weggelegd is. Het is dus niet erg als jij besluit om te stoppen, je hebt het tenminste geprobeerd en dat is al een prestatie opzich!

Punt 5 Phishing-berichten

Pas op voor phishing berichten. Net zoals een bank die ook nooit om jouw inloggegevens zult vragen. Doet een broker dit ook niet, deel daarom ook nooit jouw inloggegevens met andere. En al helemaal niet met onbekenden. 

Punt 6 Start met een bedrag wat je kan missen

Het is belangrijk dat je start met een bedrag wat je kan missen. Dit doe je zodat “als” je geld verliest de pijn minder is. Ik deed dit ook in het begin, ik ging met geld investeren in crypto wat ik kon missen. De ene keer was dit 20 euro en de andere keer was dit 80 euro. Dit verschilt echt per persoon. Kijk wat jij per maand kan missen, waar je zo min mogelijk van voelt. 

Punt 7 Sneller winst nemen

Toen ik begon met crypto, nam ik eigenlijk nooit tot amper mijn winst. Dit is zo’n beginnersfout die je kan maken. Het is nou eenmaal belangrijk om winst te nemen. Als een markt op zijn hoogte punt is, dan gaat deze hoe dan ook weer naar een lager punt. Zo werkt dit nou eenmaal, het zou dus zonde zijn als jij op dat hoge punt geen winst neemt. 

Punt 8 Volg crypto nieuws

In de eerste maanden was ik totaal niet bezig met het volgen van het nieuws ik wist dus helemaal niet wat er speelde in de markt. Sinds kort doe ik dit wel zo weet je altijd of er belangrijke dingen gebeuren in de markt die ervoor kunnen zorgen, dat een markt omhoog of omlaaggaat. Apps/websites die ik hiervoor gebruik zijn: Newsbit, Coinsdesk en cryptoinsiders. Twitter is ook altijd een goed platform om te zien wat er speelt en deelnemen in een actieve discord is ook zeker een aanrader. 

Conclusie

Beginnen met crypto is simpelweg mogelijk. Met enige basiskennis op zak kan jij al je eerste crypto munt aanschaffen. Nu je weet door middel van bovenstaande genoemde punten en onderwerpen al wat enige basiskennis tot je beschikking hebt, kan je gaan starten! 

Mocht je nu denken dat je er klaar voor bent, denk er dan nog is goed over na. Slaap er desnoods een nachtje over, heb het met je ouders erover of met vrienden en begin er mee! 

Wellicht ook interessant voor u:

Money Mastery Review | Crypto cursus van allesovercrypto (2024)
Crypto | Crypto Reviews | Cursussen

Money Mastery Review | Crypto cursus van allesovercrypto (2024)

Money Mastery Review is een online cursus die is ontwikkeld door Patrick Suiker en Derek Westra, de oprichters van allesovercrypto. De cursus is ontworpen om mensen te helpen meer te leren over het beleggen in cryptocurrencies en om hun kennis en vaardigheden op het gebied van cryptobeleggingen te vergroten. Als je geïnteresseerd bent in cryptocurrencies,

De 12 Beste Tech Aandelen om te Kopen in 2024: Analyse en Advies
Beleggen

De 12 Beste Tech Aandelen om te Kopen in 2024: Analyse en Advies

De technologische sector is een van de meest dynamische en snelgroeiende sectoren van de economie. Bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie, cloud computing, blockchain, en andere baanbrekende technologieën, transformeren de manier waarop we leven, werken, en communiceren. Investeren in tech aandelen kan een aantrekkelijke manier zijn om te profiteren van deze groei. De potentiële

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.