Beste aandelen uit de AEX. In dit artikel breng ik de beste aandelen van de AEX aan het licht. De AEX index is een van de bekendste beursindices in Nederland en omvat de 25 grootste en meest liquide aandelen die worden verhandeld op de beurs Euronext Amsterdam (EAM). Het beleggen in aandelen uit deze index biedt beleggers een manier om te profiteren van de economische groei en de prestaties van bedrijven in een breed scala aan sectoren.

Echter met zoveel opties om uit te kiezen, is het belangrijk om te weten welke aandelen de beste zijn voor beleggers. In dit artikel zal ik de kritische factoren bekijken bij het kiezen van een AEX aandeel. Zodat je dit aandeel ook los kan kopen als je dit wilt.


1. Wat is de AEX?

De AEX index is een benchmark voor de Nederlandse beurs en omvat de 25 grootste en meest liquide aandelen die worden verhandeld op de beurs Euronext Amsterdam. Het is ontworpen om de prestaties van de Nederlandse beurs te meten en fungeert als een maatstaf voor de economische groei en de gezondheid van het Nederlandse bedrijfsleven.

De samenstelling van de index wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast. Dit gebeurd om ervoor te zorgen dat deze altijd up-to-date is en weerspiegelt de grootste en meest belangrijke bedrijven in Nederland. Beleggers kunnen indirect in de AEX index beleggen door middel van ETF’s of indexfondsen ze kunnen ook specifieke aandelen uit de index kiezen om te beleggen. Zoals in dit artikel wordt gedaan.


2. Waarom zou je een aandeel kopen uit de AEX?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou Starten met aandelen kopen uit de AEX:

 • Diversificatie: Door te beleggen in aandelen uit de AEX index. Krijgt de belegger toegang tot een breed scala aan sectoren, waardoor ze beter beschermd zijn tegen de risico’s van een specifieke sector of bedrijf.
 • Liquiditeit: De aandelen in de AEX index zijn zeer liquide. Dit betekent dat ze gemakkelijk verhandelbaar zijn en dat beleggers hun posities snel en zonder grote prijsimpact kunnen verkopen.
 • Prestaties: Aandelen uit de AEX index hebben een bewezen track record van stijgende waardering en sterk financiële prestaties. Waardoor beleggers kunnen genieten van potentiële winsten en groei van hun investering.
 • Reputatie: De aandelen in de AEX index zijn bedrijven met een sterk imago en een lange geschiedenis van solide financiële prestaties, wat betekent dat beleggers kunnen vertrouwen op deze aandelen als vast onderdeel van hun beleggingsportfolio.
 • Gemak: Het beleggen in aandelen uit de AEX index is eenvoudig en toegankelijk. Dit betekent dat beleggers zonder veel marktkennis of ervaring toch kunnen profiteren van de groei en prestaties van de Nederlandse beurs.

3. De beste aandelen uit de AEX voor 2023

In dit artikel wordt een persoonlijke selectie weergegeven van de aandelen die u kunt kopen uit de AEX. U kunt deze aandelen los kopen voor de lange termijn of voor de korte termijn. Nogmaals het is een selectie gemaakt uit persoonlijke ervaringen en meningen. Het kan natuurlijk zijn dat u twijfelt over een bepaald aandeel. Doe daarom ook altijd zelf onderzoek voordat u een aandeel koopt. De top 7 aandelen uit de AEX die besproken worden zijn uitgekozen op prestaties van het afgelopen jaar.

Zoals hierboven uitgelegd heb ik gekeken naar aandelen van het afgelopen jaar. Afgelopen jaar was voor de aandelen markt nogal een moeilijk jaar, door alle gebeurtenissen in de wereld. Dit zag je ook terug in zowat alle aandelenkoersen. Ik heb gekeken naar de aandelen die zich afgelopen jaar sterk hebben gehouden. Ook heb ik gekeken hoe het er nu voor staat en dan met name naar het bedrijf.


4. De keuze beste aandelen uit de AEX | 2023

De aandelen die ik ga behandelen zijn: ASMI, ASML, UNILEVER, AEGON, DSM, PROSUS en KPN. Al deze bedrijven hebben hun eigen unieke kwaliteiten en kunnen bijdragen aan een divers portfolio. Ik ga deze aandelen stuk voor stuk behandelen en toelichten waarom ik deze aandelen heb gekozen. En waarom u deze zou kunnen toevoegen aan uw portfolio.


5. ASMI

ASMI is een Nederlands bedrijf dat actief is in de productie en verkoop van precisieapparatuur voor de semiconductor-industrie. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt hoogwaardige productie-uitrusting voor de productie van geavanceerde microchips en andere elektronische componenten. ASMI is een leider in haar branche en biedt innovatieve oplossingen aan klanten over de hele wereld, waardoor het bedrijf een stabiele groei en winstgevendheid heeft laten zien in de afgelopen jaren.

5.1 Waarom investeren koers ASMI AEX?

Er zijn een aantal redenen waarom men in ASMI zou willen investeren:

 • Stabiele groei: ASMI heeft een stabiele groei laten zien in de afgelopen jaren, waardoor het bedrijf een betrouwbare investering is voor de lange termijn.
 • Leider in de industrie: ASMI is een leider in haar branche en biedt innovatieve oplossingen aan klanten over de hele wereld. Dit zorgt voor een solide marktpositie en een consistente inkomstenstroom.
 • Toenemende vraag naar microchips: Er is een toenemende vraag naar geavanceerde microchips en andere elektronische componenten, wat een groei van de markt voor ASMI’s producten en diensten garandeert.
 • Sterke financiële prestaties: ASMI heeft een sterk financiëel rapport en een gezonde financiële positie, wat aangeeft dat het bedrijf in staat is om investeringen en uitbreidingen uit te voeren om haar groei te blijven stimuleren.
 • Dividend: ASMI betaalt ook regelmatig een dividend aan haar aandeelhouders, wat extra inkomen kan opleveren voor beleggers.

Hoewel het afgelopen jaar niet makkelijk geweest is voor het aandeel van ASMI. Herstelt het zich al erg goed. Op het moment van schrijven (30 januari-2023) is het aandeel sinds de start van het nieuwe jaar al 34% gestegen… Dit zijn bizarre cijfers voor een aandeel in nog geen maand tijd. Zegt dit niet genoeg over ASMI? De keuze laat ik aan jou.


6. ASML

ASML is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling, productie en verkoop van geavanceerde lithografiesystemen voor de semiconductorindustrie. Dit bedrijf is de grootste leverancier van lithografiesystemen ter wereld en is essentieel voor de productie van microchips en andere elektronische componenten die we gebruiken in onze dagelijkse leven.

ASML levert systemen en diensten aan klanten over de hele wereld. Waaronder chipfabrikanten, onderzoeksinstellingen en productiebedrijven. Het bedrijf heeft een grote invloed op de chipindustrie en blijft innoveren om de productiviteit en prestaties van haar systemen te verbeteren.

6.1 Waarom investeren koers ASML AEX

Er zijn diverse redenen waarom men in het aandeel ASML kan investeren:

 • Groeiende vraag: De vraag naar microchips en andere elektronische componenten neemt steeds toe, wat leidt tot een groeiende vraag naar de producten en diensten van ASML.
 • Marktleiderschap: ASML is de grootste leverancier van lithografiesystemen ter wereld en is marktleider op dit gebied. Dit geeft het bedrijf een sterk concurrentievoordeel en garandeert stabiele inkomsten.
 • Technologische innovatie: ASML blijft zich richten op technologische innovatie en verbetering van haar systemen, wat bijdraagt aan het blijvende succes van het bedrijf.
 • Financiële prestaties: ASML heeft een sterk trackrecord van financiële prestaties, met stijgende omzetten en winstgevendheid in de afgelopen jaren.
 • Aandelenprestaties: Het aandeel ASML heeft een goede prestatie laten zien in de afgelopen jaren, wat aangeeft dat het bedrijf een waardevolle investering kan zijn voor beleggers op lange termijn.

Hoewel het afgelopen jaar ook niet makkelijk geweest is voor het aandeel van ASML, herstelt het zich al erg goed. Op de afbeelding zie je de start van het oude jaar (2022) tot nu (2023). Je ziet daar ook dat het aandeel 13% heeft verloren van zijn waarde ten opzichte van de start van het jaar 2022. Ook hier zullen veel mensen zeggen, ik ga pas weer kopen als het aandeel op het oude niveau zit. Ook bij dit aandeel zie ik het meer als een korting.

Op het moment van schrijven (30 januari-2023) is het aandeel sinds de start van het nieuwe jaar al 24% gestegen… Ook deze cijfers laten zien wat voor stabiel aandeel en bedrijf ASML is. Een bedrijf dat microchips verkoopt is een bedrijf om goed in de gaten te houden, aangezien de vraag naar “chips” in de toekomst alleen maar gaat toenemen.


7. Unilever

Unilever is een wereldwijd bekend consumentengoederenbedrijf met hoofdkantoor in Londen, Verenigd Koninkrijk en Rotterdam, Nederland. Het bedrijf werd in 1929 opgericht en is gespecialiseerd in de productie en verkoop van consumentengoederen, waaronder voedingsmiddelen, schoonmaakproducten en persoonlijke verzorgingsproducten.

Unilever is actief in meer dan 190 landen en biedt een breed scala aan producten onder bekende merknamen, waaronder Lipton, Knorr, Hellmann’s, Dove en Axe. Het bedrijf richt zich op duurzaamheid en is toegewijd aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen over de hele wereld.

De activiteiten van Unilever omvatten onder meer de productie en verkoop van consumentengoederen. Waaronder voedingsmiddelen, schoonmaakproducten en persoonlijke verzorgingsproducten. Het bedrijf richt zich ook op duurzaamheid en investeert in projecten en programma’s die gericht zijn op het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen en het bevorderen van een duurzame toekomst. Unilever heeft een bewezen track record van succes en is een belangrijke speler in de consumentengoederen industrie.


7.1 Waarom investeren Unilever AEX

Er zijn verschillende redenen waarom men zou kunnen overwegen om te investeren in Unilever:

 • Diversiteit: Unilever is actief in een breed scala aan productcategorieën, waaronder voedingsmiddelen, schoonmaakproducten en persoonlijke verzorgingsproducten. Hierdoor is het bedrijf minder gevoelig voor veranderingen in de economie of de markt van een specifieke categorie.
 • Bekende merken: Unilever heeft een sterk portfolio van bekende merken, waaronder Lipton, Knorr, Hellmann’s, Dove en Axe. Hierdoor is de sterkte van het bedrijf toegenomen. Waardoor zij in staat zijn om hun producten te verkopen in meer dan 190 landen over de hele wereld.
 • Duurzaamheid: Unilever is toegewijd aan duurzaamheid en richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen over de hele wereld. Hierdoor heeft het bedrijf een aantrekkelijke duurzame reputatie.
 • Financiële prestaties: Unilever heeft een bewezen track record van financiële prestaties, waaronder groeiende inkomsten en winstgevendheid. Het bedrijf heeft ook een sterk dividendbeleid, waardoor het aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een inkomstenstroom.
 • Groeipotentieel: Unilever blijft groeien en zijn productportfolio uitbreiden, waardoor het bedrijf waarschijnlijk een aantrekkelijke groeikans biedt voor beleggers die op zoek zijn naar langetermijninvesteerders.

Laat ik eerlijk zijn, Unilever is een bedrijf wat niet kan ontbreken in je portfolio. Het is een bedrijf wat actief is in de consumentengoederen industrie. Een industrie die blijft groeien aangezien, de wereldbevolking ook blijft groeien. Waardoor de vraag naar consumentengoederen ook alleen maar toeneemt.


8. Aegon

Aegon is een verzekeringsmaatschappij en financiële dienstverlener die producten en diensten levert aan particulieren en bedrijven in meer dan 20 landen. Het bedrijf is actief in verschillende markten. Waaronder levensverzekeringen, gezondheidsverzekeringen, pensioenen en beleggingen.

Het bedrijf richt zich op het bieden van financiële bescherming en groei voor haar klanten door middel van haar diverse productaanbod. Aegon streeft ernaar om de levens van haar klanten te verbeteren door hen te helpen beschermen tegen financiële risico’s en hen te ondersteunen bij het realiseren van hun financiële doelen.

De producten en diensten van Aegon worden aangeboden door middel van digitale technologieën en innovatieve oplossingen, waaronder mobiele apps en online platformen, om de klantenervaring te verbeteren en tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar gemak en toegankelijkheid.

8.1 Waarom investeren Aegon AEX

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen om in het aandeel van Aegon te investeren:

 • Financiële stabiliteit: Aegon is een gevestigde en stabiele verzekeringsmaatschappij met een sterk financiëel track record.
 • Groeiende markt: De verzekerings- en financiële dienstverleningsmarkt blijft groeien. Wat kan betekenen dat er groeikansen zijn voor bedrijven zoals Aegon.
 • Divers productaanbod: Aegon biedt een brede waaier aan verzekeringen, pensioenen en beleggingsproducten. Wat kan betekenen dat het bedrijf minder afhankelijk is van enkele specifieke producten of markten.
 • Technologische innovatie: Aegon investeert in digitale technologieën en innovatieve oplossingen om haar producten en diensten te leveren, wat de klantenervaring kan verbeteren en de groei van het bedrijf kan bevorderen.

Aegon is een stabiel bedrijf met groeipotentieel, naar mijn mening zeker een aandeel om naar te kijken. Het bedrijf staat niet voor niks in de AEX.


9. DSM

DSM is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de productie van materialen en speciale chemie. Het bedrijf is actief in verschillende sectoren, waaronder voeding, gezondheid, mobiliteit en duurzaamheid. DSM levert producten en oplossingen die bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame toekomst en de verbetering van de kwaliteit van leven.

Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft een sterk onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma. Waarbij het bedrijf investeert in de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. Het bedrijf streeft ernaar om een ​​leidende rol te spelen in de verduurzaming van de economie door haar producten en oplossingen duurzamer en milieuvriendelijker te maken.

DSM is actief in verschillende bedrijfssegmenten, waaronder voedingsingrediënten, gezondheidszorg, performance materials en verduurzaming. Het bedrijf levert producten en oplossingen voor verschillende toepassingen. Waaronder voedings- en farmaceutische producten, bioplastic producten, brandstoffen en grondstoffen voor de chemische industrie.

9.1 Waarom investeren DSM AEX

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen om in het aandeel van DSM te investeren:

 • Duurzame groei: DSM richt zich op de ontwikkeling van duurzame producten en oplossingen, wat betekent dat het bedrijf profiteert van de groeiende vraag naar duurzame producten en technologieën.
 • Divers productaanbod: DSM is actief in verschillende bedrijfssegmenten, waaronder voedingsingrediënten, gezondheidszorg en verduurzaming, wat kan betekenen dat het bedrijf minder afhankelijk is van enkele specifieke producten of markten.
 • Financiële stabiliteit: DSM is een stabiel bedrijf met een sterk financiëel track record, wat kan bijdragen aan de continuïteit van de groei en het rendement voor aandeelhouders.
 • Technologische innovatie: DSM investeert in onderzoek en ontwikkeling en is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën, wat het bedrijf in staat stelt om haar positie op de markt te versterken.

10. KPN

KPN is een Nederlandse telecomoperator en aanbieder van communicatiediensten. Het bedrijf levert telecommunicatiediensten, zoals mobiele en vastelandse telefonie, internet- en televisiediensten aan consumenten en bedrijven in Nederland.

Het bedrijf KPN richt zich op de ontwikkeling en levering van geavanceerde communicatiediensten en technologieën. Waaronder 5G-netwerken, internet of things (IoT) en cloud computing. Het bedrijf streeft ernaar om een ​​leidende rol te spelen in de digitalisering van Nederland en haar klanten te ondersteunen bij het realiseren van hun digitale ambities.

KPN is één van de grootste telecombedrijven in Nederland en heeft een uitgebreid netwerk van infrastructuur en diensten. Het bedrijf levert haar diensten via een groot aantal distributiekanalen, waaronder directe verkoop, verkoop via partners en verkoop via het internet.

KPN is gericht op duurzame groei en verbetering van haar activiteiten en producten. Het bedrijf heeft een sterke focus op technologische innovatie en investeert regelmatig in de ontwikkeling van nieuwe diensten en technologieën om haar concurrentiepositie te versterken.

10.1 Waarom investeren KPN AEX

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen om in het aandeel van KPN te investeren:

 • Dominante marktpositie: KPN is één van de grootste telecombedrijven in Nederland en heeft een uitgebreid netwerk van infrastructuur en diensten. Dit geeft het bedrijf een dominante marktpositie en een stevige basis voor groei en continuïteit.
 • Focus op technologische innovatie: KPN investeert regelmatig in de ontwikkeling van nieuwe diensten en technologieën, waaronder 5G-netwerken, internet of things (IoT) en cloud computing. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en haar klanten kan ondersteunen bij hun digitale ambities.
 • Duurzame groei: KPN is gericht op duurzame groei en verbetering van haar activiteiten en producten. Dit kan bijdragen aan een langdurige groei en waardecreatie voor aandeelhouders.
 • Financiële stabiliteit: KPN heeft een sterk financiëel track record, waaronder stabiele inkomsten en winstgroei. Dit kan bijdragen aan een stabiel rendement voor aandeelhouders.

KPN heeft zich het afgelopen jaar sterk bewezen ze hebben weinig tot niet last gehad van de gebeurtenissen in de wereld. Wat resulteert dat het aandeel 10% is gestegen over het gehele jaar. Dat is best knap aangezien grotendeels van de aandelen nog aan het herstellen zijn. Ook vind ik KPN een aandeel wat je aan je portfolio kan toevoegen.


11. Prosus

Prosus N.V. is een Nederlandse multinational technologiebedrijf, opgericht in 2019. Het is een dochteronderneming van Naspers, één van de grootste technologiebedrijven in Afrika en Azië. Prosus richt zich op het investeren in en het groeien van techbedrijven in opkomende markten.

Hun werkzaamheden omvatten onder meer:

 • Tech investeringen: Prosus investeert in techbedrijven en helpt deze te groeien door hen te voorzien van financiële en strategische ondersteuning.
 • E-commerce: Prosus bezit belangrijke aandelen in verschillende grote e-commerce bedrijven, waaronder Tencent in China en Flipkart in India.
 • Online classifieds: Prosus bezit en exploiteert online classifieds-platformen, waaronder OLX, de grootste online marktplaats in opkomende markten.
 • Food delivery: Prosus bezit belangen in verschillende food delivery-platformen, waaronder iFood in Latijns-Amerika en Delivery Hero in Europa en Azië.

Prosus is gericht op het verder uitbouwen van haar wereldwijde technologieportfolio en het creëren van waarde voor haar aandeelhouders.

De specialiteit van Prosus is het investeren in technologiebedrijven in opkomende markten. Prosus richt zich op sectoren zoals e-commerce, online classifieds en food delivery en bezit belangrijke aandelen in verschillende grote spelers in deze sectoren.

Het bedrijf is gericht op het verder uitbouwen van haar wereldwijde technologieportfolio en het creëren van waarde voor haar aandeelhouders door het identificeren en investeren in nieuwe groeikansen in de technologie-industrie.

11.1 Waarom investeren Prosus AEX

Men zou in het aandeel van Prosus kunnen investeren om deel te nemen in het groei- en winstpotentieel van de technologiebedrijven waarin het bedrijf belegt. Door in Prosus te investeren, koopt men indirect een belang in verschillende belangrijke techbedrijven.

Bovendien is Prosus gericht op het verder uitbouwen van haar wereldwijde technologieportfolio en het creëren van waarde voor haar aandeelhouders. Investeren in Prosus kan daarom de potentie bieden voor de lange termijn waardecreatie en groei, afhankelijk van de prestaties van de technologiebedrijven in haar portfolio.

5 interessante punten om te overwegen om te investeren in het aandeel van Prosus:

 • Diversificatie: Door te beleggen in Prosus, krijgt men toegang tot een divers portfolio van technologiebedrijven in verschillende sectoren en regio’s, wat het risico vermindert.
 • Groei- en winstpotentieel: Prosus is gericht op het investeren in en groeien van technologiebedrijven, wat betekent dat er groeikansen zijn voor haar aandeelhouders.
 • Wereldwijde aanwezigheid: Prosus heeft een wereldwijde aanwezigheid en is gericht op het uitbouwen van haar portfolio in opkomende markten, wat mogelijkheden biedt om te profiteren van economische groei en veranderende consumententrends.
 • Ervaring en expertise: Prosus heeft een solide track record en ervaring in het identificeren en investeren in technologiebedrijven, wat haar in staat stelt waarde te creëren voor haar aandeelhouders.
 • Langer termijn perspectief: Prosus is gericht op lange termijn groei en waardecreatie, wat betekent dat het aandeel mogelijk geschikt is voor beleggers die op zoek zijn naar een lange termijn investering.

Ook Prosus heeft last gehad van het afgelopen jaar. Echter is het sinds oktober alweer met een opmars bezig wat resulteert in een stijging van 80%+ wat ongelofelijk veel is voor een aandeel.


12. Conclusie | Beste aandelen uit de AEX

We kunnen concluderen dat de bovengenoemde aandelen stuk voor stuk uniek zijn. Alle aandelen zijn een goede toevoeging aan je portfolio. Het is alleen aan u de keuze welke u kiest. Denk goed na over het kiezen van aandelen, doe ook altijd zelf nog onderzoek naar de desbetreffende aandelen. Begin altijd met sectoren en bedrijven die u interesseren. Het onderzoek naar de desbetreffende bedrijven wordt dan makkelijker.

Zelf ben ik erg fan van de aandelen Prosus, DML en ASML. Dit zijn naar mijn mening bedrijven met een hele goede toekomst. Als ik mijn topfavoriet moet noemen dan is dat ASML. Dit komt omdat zij 1 van de grootste zijn in de chipindustrie en naar mijn mening is deze industrie de toekomst. Zonder chips is de wereld dalijk nergens meer. Overal wat je kan bedenken als het om technologie gaat heb je chips voor nodig. Dus zeker een aanrader om dit aandeel en bedrijf in de gaten te houden.

Bent u geen fan van losse aandelen kopen en vindt u dit teveel werk? Dan kunt u overwegen om te investeren in de ETF AEX. U koopt dan 25 aandelen van de grooste bedrijven waaronder ook de top 7 die ik in dit artikel heb behandeld.


Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.