Beste aandelen in 2023 als belegger is het belangrijk om voortdurend op zoek te gaan naar de beste kansen om je beleggingsportefeuille te laten groeien. Met het nieuwe jaar waar we inmiddels alweer (4 maanden) inzitten, is het tijd om vooruit te kijken en te ontdekken welke aandelen potentieel hebben om in 2023 te excelleren. Of je nu een ervaren belegger bent of net begint met beleggen, dit artikel zal je helpen om veel belovende aandelen te selecteren.

In dit artikel behandel ik maar liefst 26 top aandelen, verdeeld over diverse sectoren, waaronder technologie, gezondheidszorg, consumptiegoederen, energie, onroerend goed, telecommunicatie, industriële bedrijven en basismaterialen. Ik zal de grootste bedrijven pakken van elke sector en subsector belichten, en je voorzien van waardevolle inzichten om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen. Of je nu op zoek bent naar groeiaandelen, waardeaandelen, dividendbetalende aandelen of een combinatie daarvan, deze lijst van 26 beste aandelen voor 2023 biedt een diversiteit aan kansen voor investeerders die willen navigeren naar succes in het nieuwe beleggingsjaar.


De nieuwste en goedkoopste crypto exchange Finst is gelanceerd. Ze hebben nu een tijdelijke actie waarmee je 5000 euro gratis kan handelen. Gebruik de code “SUCCESBLOG” en handel tot 5000 Euro gratis!!! Klik hier!


Belang van beleggen in verschillende soorten sectoren

Diversificatie over verschillende sectoren kan helpen om risico’s te beperken en kansen te benutten. Door te investeren in verschillende sectoren, spreid je het risico dat gepaard gaat met de volatiliteit van individuele sectoren. Als bijvoorbeeld de technologie-sector het minder goed doet, kunnen aandelen in andere sectoren zoals gezondheidszorg of consumptiegoederen helpen om het verlies te compenseren. Bovendien bieden verschillende sectoren verschillende kansen op groei en rendement, afhankelijk van de economische en marktomstandigheden. Door te investeren in verschillende sectoren, kun je profiteren van diverse groeimogelijkheden en je portefeuille beter afstemmen op je beleggingsdoelen en risicoprofiel.

In de volgende secties van dit artikel ga ik de beste aandelen voor 2023 bespreken in diverse sectoren, inclusief technologie, gezondheidszorg, consumptiegoederen, energie, onroerend goed, telecommunicatie, industriële bedrijven en basismaterialen. Ik ga de “marktleiders” in elke sector en potentiële winstgevers belichten, en de redenen waarom deze aandelen aantrekkelijk kunnen zijn voor beleggers in 2023. Let op: Het is altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.

1. Sector Technologie

De technologie-sector is al geruime tijd een drijvende kracht achter de wereldwijde economie, en beleggers zijn altijd op zoek naar veelbelovende technologie-aandelen om hun portefeuille te versterken. In dit artikel behandel ik twee top picks voor 2023 in de technologie-sector. Deze aandelen worden gekenmerkt door hun marktleiderschap, innovatieve producten of diensten, en potentieel voor groei in de komende jaren. Laten we eens kijken welke technologie-aandelen de moeite waard zijn om in de gaten te houden en waarom ze interessant kunnen zijn voor beleggers in 2023.

Microsoft | MSFT

Microsoft Corporation (ticker symbool: MSFT) is een wereldwijd technologiebedrijf dat werd opgericht in 1975 en is gevestigd in Redmond, Washington, Verenigde Staten. Het bedrijf is vooral bekend om zijn softwareproducten en -diensten, en heeft een diverse portfolio van producten en oplossingen voor zowel consumenten als bedrijven.

Microsoft is een marktleider op het gebied van besturingssystemen voor computers met zijn Windows-besturingssysteem, dat wereldwijd wordt gebruikt op miljoenen pc’s en laptops. Het bedrijf biedt ook een breed scala aan productiviteitssoftware, waaronder de populaire Office-suite met programma’s zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook, die veelvuldig worden gebruikt in zakelijke omgevingen.

Een belangrijk groeigebied voor Microsoft is cloud computing. Het bedrijf heeft zijn Azure-cloudplatform uitgebouwd tot een van de grootste en meest geavanceerde cloudinfrastructuurdiensten ter wereld. Azure biedt een breed scala aan cloudservices, zoals Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS), en wordt gebruikt door veel bedrijven voor het hosten van websites, het ontwikkelen van apps en het opslaan van gegevens.

Naast software en cloud computing, heeft Microsoft ook sterke aanwezigheid op andere gebieden, zoals gaming met zijn Xbox-console en games, kunstmatige intelligentie met zijn AI-platforms en -tools, en zakelijke oplossingen met producten zoals Dynamics 365 voor CRM en ERP.

Microsoft heeft de afgelopen jaren solide financiële prestaties laten zien, waarbij het zijn winstgevendheid heeft weten te verbeteren. Het bedrijf heeft een sterke cashflow en een solide balans, en heeft zijn dividend regelmatig verhoogd, wat het aantrekkelijk maakt voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten en groeipotentieel.

Resultaten van afgelopen 3 jaar:

JaarOpbrengst (USD)Bedrijfskosten (USD)Netto inkomsten (USD)Netto winstmarge (%)Winst per aandeel (USD)EBITDA (USD)Effectief belastingtarief (%)
2020143,02 mld.43,98 mld.44,28 mld.30,965,7665,26 mld.16,51%
2021168,09 mld.45,94 mld.61,27 mld.36,457,9780,82 mld.13,83%
2022198,27 mld.52,24 mld.72,74 mld.36,699,2197,98 mld.13,11%
Let op: De cijfers zijn in miljarden USD en de percentages zijn afgerond op twee decimalen. Betekent dat er geen vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn voor het effectieve belastingtarief in het gegeven jaar. Bron: Google Finance

NVIDIA | NVDA

NVIDIA is een Amerikaans technologiebedrijf dat bekend staat om zijn grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en andere computergerelateerde producten. Het werd opgericht in 1993 door Jensen Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem, en heeft zijn hoofdkantoor in Santa Clara, Californië.

NVIDIA’s eerste producten waren gericht op de gaming-industrie, waar het een belangrijke speler is geworden. De GeForce-reeks GPU’s van NVIDIA wordt veel gebruikt in desktopcomputers, laptops, gameconsoles en andere gaming-apparaten. NVIDIA heeft ook technologieën ontwikkeld voor grafische visualisatie in andere toepassingsgebieden, zoals professionele grafische vormgeving, wetenschappelijk onderzoek, kunstmatige intelligentie, autonome voertuigen en datacenters.

Een van de belangrijkste doorbraken van NVIDIA is CUDA, een programmeerplatform voor GPU-computing. CUDA stelt ontwikkelaars in staat om de rekenkracht van NVIDIA GPU’s te benutten voor niet-grafische toepassingen, zoals machine learning, wetenschappelijk onderzoek en data-analyse. Dit heeft geleid tot een brede acceptatie van NVIDIA GPU’s in de AI- en deep learning-gemeenschappen.

Naast GPU’s en GPU-gerelateerde producten, biedt NVIDIA ook andere technologieën, zoals systeemonderdelen, systeem-op-een-chip (SOC) -processoren, AI-accelerators, en softwareoplossingen voor het ontwikkelen van AI-toepassingen.

NVIDIA is een beursgenoteerd bedrijf en wordt verhandeld op de Nasdaq-beurs onder het ticker-symbool “NVDA”. Het is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld en heeft een sterke aanwezigheid in de gaming-, datacenter-, AI- en automotive-markten. Het bedrijf heeft wereldwijd kantoren en heeft talrijke partnerschappen met andere technologiebedrijven en industrieën. NVIDIA heeft een reputatie opgebouwd als een innovator op het gebied van grafische technologie en heeft een aanzienlijke invloed gehad op verschillende industrieën en technologieën. Zie hieronder de jaaroverzichten van 2021,2022 en tot op heden 2023

JaarOpbrengst (USD)Bedrijfskosten (USD)Netto inkomsten (USD)Netto winstmarge (%)Winst per aandeel (USD)EBITDA (USD)Effectief belastingtarief (%)
202326,97 mld.9,78 mld.4,37 mld.16,193,347,12 mld.-4,47
202226,91 mld.7,43 mld.9,75 mld.36,234,4411,22 mld.1,90
202116,68 mld.5,84 mld.4,33 mld.25,982,505,82 mld.1,75
Bron Google Finance

Lees ook de opkomende markt van ai: Beste ai aandelen

2. Sector Telecommunicatie

De telecommunicatiesector is een dynamische en snel evoluerende industrie die een cruciale rol speelt in de moderne samenleving. In deze beknopte introductie wordt de wereld van telecommunicatie verkend, waarbij de focus ligt op de recente ontwikkelingen en trends die de sector beïnvloeden. Van de opkomst van 5G-netwerken tot de groeiende vraag naar datadiensten en de verschuiving naar digitale communicatieplatforms, de telecommunicatiesector ondergaat ingrijpende veranderingen die de manier waarop we communiceren en verbonden zijn, transformeren.

Verizon Communications | VZ

Verizon Communications Inc. is een Amerikaans telecommunicatiebedrijf dat werd opgericht in 2000 en gevestigd is in New York City. Het is een wereldwijde marktleider in de telecommunicatiesector en biedt een breed scala aan diensten aan, waaronder mobiele communicatie, vaste lijnen, breedbandinternet, televisie en bedrijfsoplossingen.

Verizon heeft een uitgebreid netwerk van klanten en infrastructuur in de Verenigde Staten en is een van de grootste mobiele aanbieders in het land. Het bedrijf staat bekend om zijn geavanceerde netwerktechnologieën, waaronder de uitrol van 5G-netwerken, wat de volgende/deze generatie draadloze communicatie mogelijk maakt met hogere snelheden en verbeterde capaciteit.

Naast mobiele communicatie biedt Verizon ook vaste lijndiensten aan, zoals spraak- en datadiensten voor zowel residentiële als zakelijke klanten. Het bedrijf is ook actief op het gebied van breedbandinternet, met aanbiedingen van zowel DSL- als glasvezelverbindingen. Verizon levert ook televisiediensten via zijn Fios TV-product, dat kabeltelevisie-, internet- en telefoondiensten bundelt.

Verizon heeft ook een sterke aanwezigheid in de zakelijke markt en biedt een breed scala aan bedrijfsoplossingen, waaronder cloud- en datacenterdiensten, beheerde netwerkdiensten, beveiligingsoplossingen en communicatieoplossingen voor grote en kleine bedrijven. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

Gegevens202220212020
Opbrengst136,84 mld.133,61 mld.128,29 mld.
Bedrijfskosten44,59 mld.40,65 mld.47,30 mld.
Netto inkomsten21,26 mld.22,07 mld.17,80 mld.
Netto winstmarge15,53%16,51%13,88%
Winst per aandeel5,185,394,90
EBITDA50,22 mld.52,87 mld.46,51 mld.
Effectief belastingtarief23,07%23,12%23,44%
Bron Google finance

Deutsche Telekom AG | DTE

Deutsche Telekom AG is een geïntegreerd telecommunicatiebedrijf dat zich richt op het leveren van vaste en mobiele communicatiediensten, breedbandinternet, televisiediensten en IT-oplossingen aan zowel consumenten als zakelijke klanten. Het biedt een breed scala aan diensten, waaronder mobiele en vaste telefonie, internet, televisie en cloudgebaseerde communicatie- en IT-oplossingen.

Als een van de grootste telecommunicatiebedrijven ter wereld, opereert Deutsche Telekom in verschillende marktsegmenten, waaronder mobiele communicatie, vaste lijnen, breedbandinternet, televisie en IT-diensten. Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in Europa, met name in Duitsland, waar het als marktleider wordt beschouwd in de telecommunicatie-industrie. Het heeft ook activiteiten in andere Europese landen en de Verenigde Staten.

Deutsche Telekom is betrokken bij verschillende innovatieve initiatieven, zoals de ontwikkeling van 5G-netwerken, Internet of Things (IoT)-toepassingen, cloudservices en cybersecurityoplossingen. Het bedrijf is ook actief op het gebied van digitale transformatie en investeert in nieuwe technologieën om aan de veranderende behoeften van klanten en de markt te voldoen.

Deutsche Telekom opereert onder verschillende merken, zoals T-Mobile, Magenta, Telekom, T-Systems en Strato, en is genoteerd aan de beurs van Frankfurt en de beurs van New York (NYSE) onder het tickersymbool “DTE”. Het is een belangrijke speler in de telecommunicatie-industrie, met een grote klantenbasis en een uitgebreid dienstenaanbod. Hieronder het jaaroverzicht van afgelopen drie jaar.

Financiële Gegevens202020212022
Opbrengst102,72 mld.110,47 mld.117,07 mld.
Bedrijfskosten27,60 mld.30,06 mld.31,41 mld.
Netto inkomsten4,16 mld.4,18 mld.8,00 mld.
Netto winstmarge4,05%3,78%6,83%
Winst per aandeel1,201,221,83
EBITDA32,94 mld.32,68 mld.32,54 mld.
Effectief belastingtarief22,71%17,65%
Bron Google finance

3. Sector Gezondheidszorg

De gezondheidszorgsector is een essentieel onderdeel van de samenleving en speelt een cruciale rol in het bevorderen en handhaven van de gezondheid en het welzijn van individuen en gemeenschappen. Deze sector omvat een breed scala aan diensten, waaronder medische zorg, farmaceutica, biotechnologie, medische apparatuur, gezondheidsdiensten en meer. De sector gezondheidszorg is complex en voortdurend in beweging, met uitdagingen zoals technologische vooruitgang, vergrijzing van de bevolking, toenemende zorgkosten, regelgeving en beleidskwesties, en de behoefte aan toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige zorg voor diverse populaties. De gezondheidszorgsector is van groot belang voor zowel individuen als de samenleving als geheel, en blijft een belangrijk onderwerp van discussie en beleidsvorming op wereldwijde, nationale en lokale niveaus. Benieuwd naar een uitgebreid overzicht van de beste gezondheidszorg aandelen van 2023?

Johnson & Johnson | JNJ

Johnson & Johnson is een wereldwijd farmaceutisch en medisch technologiebedrijf met het hoofdkantoor in New Brunswick, New Jersey, Verenigde Staten. Het is een van de grootste en meest diverse gezondheidszorgbedrijven ter wereld. Met activiteiten in drie belangrijke segmenten: farmaceutica, medische hulpmiddelen en consumentengezondheid.

Het farmaceutische segment van Johnson & Johnson richt zich op de ontdekking, ontwikkeling, productie en verkoop van geneesmiddelen voor een breed scala aan therapeutische gebieden Waaronder oncologie, immunologie, cardiovasculaire ziekten, neurologische aandoeningen, infectieziekten, en andere gebieden. Het bedrijf heeft een uitgebreide en diverse portefeuille van receptgeneesmiddelen, waaronder enkele van de bekendste merknamen in de farmaceutische industrie.

Het medische hulpmiddelen segment van Johnson & Johnson ontwikkelt en produceert een breed scala aan medische apparaten, instrumenten, diagnostische producten, en implantaten voor verschillende medische specialismen, waaronder orthopedie, chirurgie, oogheelkunde, diabeteszorg, en meer. Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in de medische hulpmiddelen markt en is bekend om zijn innovatieve technologieën en producten.

Het consumentengezondheid segment van Johnson & Johnson richt zich op de verkoop van vrij verkrijgbare geneesmiddelen, gezondheids- en welzijnsproducten, en babyverzorgingsproducten. Het bedrijf heeft een breed scala aan consumentenproducten die wereldwijd worden verkocht onder bekende merknamen zoals Tylenol, Neutrogena, Band-Aid, Listerine, en meer.

Johnson & Johnson heeft een lange geschiedenis van innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf is toegewijd aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen wereldwijd, en is betrokken bij verschillende maatschappelijke initiatieven, waaronder gezondheidszorgtoegang, duurzaamheid, en maatschappelijke betrokkenheid. Hieronder ziet u die jaarcijfers van de afgelopen drie jaar.

Gegevens (USD)202120222023
Opbrengst82,58 mld.93,78 mld.94,94 mld.
Bedrijfskosten33,89 mld.38,77 mld.38,21 mld.
Netto inkomsten14,71 mld.20,88 mld.17,94 mld.
Netto winstmarge17,82%22,26%18,90%
Winst per aandeel8,039,8010,15
EBITDA27,50 mld.32,54 mld.32,72 mld.
Effectief belastingtarief10,81%8,33%17,42%
Bron Google Finance. 2023 is tot op heden

AbbVie | ABBV

Abbvie is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontdekking, ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve geneesmiddelen. Het bedrijf is in 2013 afgesplitst van het internationale farmaceutische bedrijf Abbott Laboratories en heeft sindsdien een sterke aanwezigheid in de farmaceutische markt opgebouwd.

Abbvie is gevestigd in North Chicago, Illinois, Verenigde Staten, en is actief in meer dan 175 landen over de hele wereld. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen op het gebied van immunologie, hematologie, oncologie, virologie, neurologie en andere therapeutische gebieden.

Een van de bekendste producten van Abbvie is Humira. Een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en psoriasis. Humira is een van de best verkochte geneesmiddelen ter wereld en heeft bijgedragen aan het succes van Abbvie als een toonaangevend farmaceutisch bedrijf.

Abbvie heeft een sterke pijplijn van geneesmiddelen in ontwikkeling, gericht op het aanpakken van onvervulde medische behoeften en het verbeteren van de gezondheid van patiënten wereldwijd. Het bedrijf investeert aanzienlijke middelen in onderzoek en ontwikkeling. Met als doel nieuwe innovatieve geneesmiddelen op de markt te brengen en de gezondheidszorg te verbeteren.

Als belegging kan Abbvie aantrekkelijk zijn vanwege zijn sterke positie in de farmaceutische markt. De succesvolle producten portefeuille en de wereldwijde aanwezigheid. Het is echter belangrijk om de financiële prestaties, concurrentiepositie, regelgevingskwesties en andere relevante factoren zorgvuldig te analyseren voordat je besluit te beleggen in Abbvie-aandelen of enige andere vorm van belegging. Professioneel advies kan ook nuttig zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Hieronder ziet u de jaarcijfers van afgelopen drie jaar.

aarOpbrengst (USD)Bedrijfskosten (USD)Netto inkomsten (USD)Netto winstmarge (%)Winst per aandeel (USD)EBITDA (USD)Effectief belastingtarief (%)
202258,05 mld.18,91 mld.11,84 mld.20,3913,7731,09 mld.12,11%
202156,20 mld.19,19 mld.11,54 mld.20,5412,7029,41 mld.11,09%
202045,80 mld.15,87 mld.4,62 mld.10,0810,5621,15 mld.-36,02%
Bron Google Finance

4. Sector Financiële dienstverlening

Bij deze sector ga ik dieper in op de verschillende aspecten van de financiële dienstverlening, waarbij ik specifiek ga kijken naar de sectoren Banken, Financiële instellingen en Verzekeraars. De financiële dienstverlening is een dynamische en complexe sector die een breed scala aan diensten omvat, variërend van bankieren en beleggen tot verzekeringen en leningen. Ik ga de belangrijkste kenmerken, trends en uitdagingen van deze sectoren bespreken, en een overzicht geven van de verschillende spelers die actief zijn in de sector financiële dienstverlening.

Sector Banken | Bank of America | BAC

Bank of America Corporation is een van de grootste financiële instellingen ter wereld, gevestigd in de Verenigde Staten. Het bedrijf is een prominente speler in de bankensector en biedt een breed scala aan financiële producten en diensten, waaronder bankieren, lenen, beleggen, vermogensbeheer en meer. Bank of America heeft een sterke positie in de markt, mede vanwege de politieke steun die het heeft ontvangen in het verleden.

Een opvallend kenmerk van Bank of America is het sterke aandeel in de markt. Het bedrijf heeft in het verleden steun ontvangen van de Amerikaanse overheid tijdens de financiële crisis van 2008. Deze steun heeft bijgedragen aan het herstel van het bedrijf en heeft zijn positie in de bankensector versterkt.

Daarnaast is Bank of America een aantrekkelijk aandeel voor beleggers vanwege de koersdalingen die het heeft doorgemaakt, terwijl het nog steeds goede financiële resultaten laat zien. Dit kan beleggers aantrekken die op zoek zijn naar koopjes in de markt. Met een breed scala aan financiële producten en diensten, een uitgebreid netwerk van filialen en kantoren en een sterke aanwezigheid in de Verenigde Staten en internationaal, blijft Bank of America een prominente speler in de financiële dienstverleningssector. Hieronder zie je de jaaroverzichten van afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (USD)Bedrijfskosten (USD)Netto inkomsten (USD)Netto winstmarge (%)Winst per aandeel (USD)EBITDA (USD)Effectief belastingtarief (%)
202292,41 mld.61,44 mld.27,53 mld.29,793,1911,11%
202193,71 mld.59,73 mld.31,98 mld.34,133,575,88%
202074,21 mld.55,21 mld.17,89 mld.24,111,875,80%
Bron Google Finance

Sector financiële instellingen | BlackRock | BLK

BlackRock is een van de grootste en meest invloedrijke investeringsmaatschappijen ter wereld. BlackRock is gespecialiseerd in vermogensbeheer, risicomanagement en adviesdiensten. Het bedrijf beheert een breed scala aan beleggingen, waaronder aandelen, obligaties, vastgoed, beursgenoteerde fondsen (ETF’s), alternatieve investeringen en meer. BlackRock bedient zowel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, als particuliere beleggers wereldwijd.

Als een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld heeft BlackRock een aanzienlijke invloed op de wereldwijde financiële markten en de economie. Het beheert triljoenen dollars aan beleggingen voor klanten over de hele wereld en speelt een belangrijke rol in het vormgeven van beleggingsstrategieën en het nemen van beleggingsbeslissingen.

BlackRock staat bekend om zijn expertise in indexbeleggen, waarbij beleggingen worden gevolgd op basis van marktindices, zoals de ETF S&P 500. Het bedrijf is ook betrokken bij actief beheerde beleggingen en alternatieve beleggingen, zoals hedgefondsen en private equity.

Naast zijn activiteiten op het gebied van vermogensbeheer, heeft BlackRock zich ook gepositioneerd als een leider op het gebied van duurzaam beleggen en maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB). Het heeft diverse initiatieven en programma’s gelanceerd om ESG (Environmental, Social, Governance) factoren in zijn beleggingsprocessen te integreren en duurzaamheid te bevorderen.

BlackRock is een beursgenoteerd bedrijf en wordt verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE) onder het ticker symbool “BLK“. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (USD)Bedrijfskosten (USD)Netto inkomsten (USD)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (USD)Effectief belastingtarief
202016,21 mld.2,55 mld.4,93 mld.30,43%33,826,08 mld.18,98%
202119,37 mld.2,33 mld.5,90 mld.30,46%39,187,90 mld.24,08%
202217,87 mld.2,31 mld.5,18 mld.28,97%35,366,90 mld.20,60%
Bron Google Finance

Sector verzekeringen | Ping An Insurance Group Co | HKG

Ping An Insurance Group Co. Ltd., vaak eenvoudigweg aangeduid als Ping An, is een financiële en verzekeringsmaatschappij gevestigd in Shenzhen, China. Het werd opgericht in 1988 en is uitgegroeid tot een van de grootste verzekeringsbedrijven ter wereld, met een breed scala aan activiteiten in de financiële sector, waaronder verzekeringen, bankieren, vermogensbeheer, vastgoed en gezondheidszorg.

Als een van de meest waardevolle verzekeringsbedrijven ter wereld heeft Ping An een sterke aanwezigheid in zowel de binnenlandse als internationale markten. Het bedrijf biedt diverse verzekeringsproducten en diensten aan, waaronder levensverzekeringen, schadeverzekeringen, gezondheidsverzekeringen, autoverzekeringen, eigendomsverzekeringen, en andere soorten verzekeringen.

Ping An heeft een uitgebreid klantenbestand dat zowel particulieren als zakelijke klanten omvat. Het bedrijf heeft zich gericht op technologische innovatie en heeft geïnvesteerd in digitale transformatie en fintech-oplossingen om de klantervaring te verbeteren en efficiëntie te verhogen. Het heeft ook een sterke nadruk op risicobeheer en heeft geïmplementeerd geavanceerde technologieën zoals big data-analyse en kunstmatige intelligentie om risico’s te beoordelen en fraude te detecteren.

Naast verzekeringsactiviteiten heeft Ping An ook diverse andere zakelijke segmenten, waaronder bankieren, vermogensbeheer, vastgoed en gezondheidszorg. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in innovatieve technologieën en start-ups in verschillende sectoren, zoals fintech, gezondheidszorg, en slimme steden.

Ping An wordt erkend als een wereldwijde leider in de verzekeringssector en heeft talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn zakelijke prestaties, klantenservice, en technologische innovatie. Het is genoteerd aan de beurzen van Hongkong en Shanghai en wordt beschouwd als een van de blue-chip-aandelen in de Chinese aandelenmarkt. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van drie jaar.

Financiële Gegevens (CNY)202220212020
Opbrengst1,22 bln.1,27 bln.1,32 bln.
Bedrijfskosten203,18 mld.215,10 mld.215,74 mld.
Netto inkomsten83,77 mld.101,62 mld.143,10 mld.
Netto winstmarge6,87%7,99%10,84%
Winst per aandeel8,508,407,89
EBITDA139,74 mld.178,06 mld.222,81 mld.
Effectief belastingtarief-1,53%12,74%15,13%
Bron Google Finance

5. Sector Onroerend goed

De sector Onroerend Goed omvat alle activiteiten met betrekking tot de aankoop, verkoop, ontwikkeling, verhuur en beheer van vastgoed, waaronder commerciële gebouwen, woningen, industriële panden en grond. Deze sector speelt een cruciale rol in de economie, aangezien vastgoed een belangrijk onderdeel is van de infrastructuur van een land en een waardevolle bron van investeringen en inkomsten kan zijn. In deze sectie worden de trends, uitdagingen en kansen binnen de sector Onroerend Goed besproken, met aandacht voor zowel de lokale als mondiale markten, en de invloed van factoren zoals technologie, regelgeving, duurzaamheid en demografie op de ontwikkeling van de sector.

CBRE Group | CBRE

CBRE Group, Inc. is een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van commercieel vastgoed en beleggingsmanagement. Het werd opgericht in 1906 en heeft zijn hoofdkantoor in Los Angeles, Californië, Verenigde Staten. CBRE is uitgegroeid tot een van de grootste en meest erkende namen in de vastgoedsector, met een sterke aanwezigheid in meer dan 100 landen over de hele wereld.

CBRE biedt een breed scala aan diensten op het gebied van vastgoed, waaronder advies, verkoop en verhuur, property management, taxaties, projectmanagement en investeringsmanagement. Het bedrijf bedient diverse klantsegmenten, waaronder zakelijke klanten, institutionele investeerders, ontwikkelaars, eigenaren van vastgoed, huurders en beleggers. CBRE heeft expertise in verschillende vastgoedcategorieën, zoals kantoren, retail, industrieel, woningen, hotels, gezondheidszorg en meer.

Als marktleider in de vastgoedsector heeft CBRE een uitgebreid netwerk van professionals met diepgaande marktkennis, technische expertise en wereldwijde resources. Het bedrijf maakt gebruik van geavanceerde technologieën en data-analyse om klanten te voorzien van strategisch advies, innovatieve oplossingen en marktinzichten.

Daarnaast heeft CBRE een sterke toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), met inbegrip van initiatieven om milieuvriendelijke vastgoedpraktijken te bevorderen, sociale impact te creëren en te streven naar diversiteit en inclusie binnen de organisatie.

CBRE heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn prestaties in de vastgoedsector, waaronder erkenning als een van de “World’s Most Ethical Companies” door Ethisphere en diverse prijzen voor zijn uitmuntende dienstverlening aan klanten. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van afgelopen drie jaar.

Gegevens (USD)202020212022
Opbrengst23,83 mld.27,75 mld.30,83 mld.
Bedrijfskosten3,67 mld.4,60 mld.5,17 mld.
Netto inkomsten751,99 mln.1,84 mld.1,41 mld.
Netto winstmarge3,16%6,62%4,57%
Winst per aandeel3,275,805,69
EBITDA1,63 mld.2,12 mld.2,08 mld.
Effectief belastingtarief22,07%23,55%
Bron Google Finance

Jones Lang LaSalle | JLL

Jones Lang LaSalle Incorporated, vaak afgekort als JLL, is een wereldwijde vastgoeddienstverlener met het hoofdkantoor in Chicago, Illinois, Verenigde Staten. JLL is een van de grootste en meest gerenommeerde bedrijven in de sector onroerend goed, met een wereldwijd bereik en een breed scala aan vastgoeddiensten.

JLL werd opgericht in 1783 en heeft een lange geschiedenis in de vastgoedsector. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met kantoren in meer dan 80 landen en een team van duizenden professionals. JLL biedt een uitgebreid dienstenpakket aan op het gebied van commercieel vastgoed, waaronder vastgoedbeleggingen, verhuur en leasing, property management, adviesdiensten op het gebied van vastgoedstrategie en -consulting, en andere gespecialiseerde vastgoeddiensten.

JLL bedient een breed scala aan klanten, waaronder investeerders, ontwikkelaars, eigenaren van vastgoed, huurders en gebruikers van vastgoed, en overheidsinstellingen. Het bedrijf is actief in diverse sectoren van commercieel vastgoed, zoals kantoren, retail, industriële en logistieke panden, hotels, woningen, en meer.

Als een toonaangevende vastgoeddienstverlener staat JLL bekend om zijn uitgebreide marktkennis, technologische innovatie, wereldwijd netwerk en professionele expertise. Het bedrijf streeft naar het leveren van op maat gemaakte oplossingen die voldoen aan de specifieke behoeften van zijn klanten en het creëren van waarde in vastgoedtransacties en vastgoedbeheer. Hieronder ziet u jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

Gegevens2022 (USD)2021 (USD)2020 (USD)
Opbrengst20,86 mld.19,37 mld.16,59 mld.
Bedrijfskosten10,24 mld.9,75 mld.7,93 mld.
Netto inkomsten654,50 mln.961,60 mln.402,50 mln.
Netto winstmarge3,14%4,97%2,43%
Winst per aandeel15,7119,479,46
EBITDA1,32 mld.1,45 mld.927,90 mln.
Effectief belastingtarief20,20%21,60%20,18%
Bron Google Finance

6. Sector Consumentengoederen

De sector consumentengoederen omvat een breed scala aan industrieën die gericht zijn op het produceren, distribueren en leveren van producten en diensten aan consumenten. Binnen deze sector zijn er verschillende subsectoren die elk unieke kenmerken en uitdagingen hebben. In deze tekst ga ik de volgende subsectoren nader bekijken: de auto-industrie, consumptiegoederen en -diensten, media, retail en toerisme. Ik ga per sector één bedrijf behandelen die naar mijn mening in deze sector de meeste potentie biedt.

Sector auto-industrie | Volkswagen AG | VOW3

Volkswagen AG, vaak afgekort als VW, is een Duits automerk en een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Het werd opgericht in 1937 en heeft zijn hoofdkantoor in Wolfsburg, Duitsland. Volkswagen is bekend om zijn brede scala aan voertuigen, variërend van personenauto’s tot bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens, en heeft wereldwijd verschillende merken onder zijn bezit, waaronder Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Bentley, Bugatti en Lamborghini.

Volkswagen heeft een rijke geschiedenis van innovatie in de auto-industrie en staat bekend om zijn geavanceerde technologieën en engineering. Het bedrijf heeft talrijke baanbrekende ontwikkelingen op zijn naam staan, zoals de ontwikkeling van de eerste echte hatchback (de Volkswagen Golf), de introductie van de directe inspuitingstechnologie (FSI), en de ontwikkeling van geavanceerde elektrische voertuigen, waaronder de iconische Volkswagen Kever en de huidige Volkswagen ID-serie van elektrische voertuigen.

Volkswagen heeft een wereldwijde aanwezigheid, met productiefaciliteiten en verkoopnetwerken in verschillende landen over de hele wereld. Het bedrijf heeft een sterke positie in zowel gevestigde markten als opkomende markten en heeft een breed scala aan voertuigen die voldoen aan de verschillende behoeften en wensen van consumenten wereldwijd.

Het is echter vermeldenswaard dat Volkswagen ook te maken heeft gehad met uitdagingen en controverses, zoals het “dieselgate” schandaal in 2015 waarbij het bedrijf betrokken was bij fraude met betrekking tot emissietesten van dieselvoertuigen. Dit heeft geleid tot juridische geschillen, boetes en reputatieschade voor het bedrijf, maar heeft Volkswagen ook aangemoedigd om meer nadruk te leggen op duurzaamheid en transparantie in zijn bedrijfsvoering. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van de afgelopen 3 jaar.

Gegevens202020212022
Opbrengst (EUR)222,88 mld.250,20 mld.279,23 mld.
Bedrijfskosten (EUR)24,99 mld.25,20 mld.26,44 mld.
Netto inkomsten (EUR)8,87 mld.15,38 mld.15,44 mld.
Netto winstmarge3,98%6,15%5,53%
Winst per aandeel17,9230,7430,23
EBITDA (EUR)23,30 mld.30,90 mld.34,80 mld.
Effectief belastingtarief24,37%23,34%28,16%
Bron Google Finance

Sector consumptiegoederen en -diensten | Procter & Gamble | PG

The Procter & Gamble Company (P&G) is een Amerikaans multinationaal bedrijf dat wereldwijd bekend is om zijn consumentenproducten. P&G werd opgericht in 1837 en heeft zijn hoofdkantoor in Cincinnati, Ohio, Verenigde Staten. Het bedrijf is een van de grootste fabrikanten van consumentengoederen ter wereld en heeft een breed scala aan producten in verschillende categorieën, zoals persoonlijke verzorgingsproducten, huishoudelijke producten, babyverzorging, gezondheidszorg, en meer.

P&G heeft een indrukwekkend portfolio van bekende merken die wereldwijd bekend zijn en veel consumenten vertrouwen. Enkele van de bekendste merken van P&G zijn onder andere Pampers, Gillette, Ariel, Head & Shoulders, Oral-B, Always, Pantene, Tide, en Duracell, om er maar een paar te noemen.

Het bedrijf heeft een wereldwijd bereik en is actief in meer dan 180 landen. P&G heeft een uitgebreid distributienetwerk en sterke marketing- en innovatiecapaciteiten, waardoor het een dominante speler is in de consumentengoederenmarkt. P&G heeft een continue focus op innovatie en productontwikkeling om aan de veranderende behoeften van consumenten te voldoen en competitief te blijven in de markt. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (mld.)Bedrijfskosten (mld.)Netto inkomsten (mld.)Netto winstmarge (%)Winst per aandeelEBITDA (mld.)Effectief belastingtarief (%)
202280,1919,5214,7418,385,8121,5017,79
202176,1220,3514,3118,795,6621,5318,52
202070,9519,6013,0318,365,1219,1217,25
Bron Google Finance

Sector media | Comcast Corporation | CMCSA

Comcast Corporation is een Amerikaans telecommunicatie- en massamediaconglomeraat. Het bedrijf is opgericht in 1963 en heeft zijn hoofdkantoor in Philadelphia, Pennsylvania. Het is een van de grootste kabelbedrijven ter wereld en biedt breedbandinternet, kabeltelevisie en telefoniediensten aan in de Verenigde Staten.

In 2011 verwierf Comcast Corporation een meerderheidsbelang in NBCUniversal, waardoor het bedrijf ook eigenaar werd van verschillende televisie- en filmstudio’s, waaronder Universal Pictures, DreamWorks Animation en Illumination Entertainment. Het bedrijf heeft ook verschillende kabeltelevisienetwerken in eigendom, waaronder E!, CNBC, MSNBC en het sportnetwerk NBCSN.

Comcast Corporation is een beursgenoteerd bedrijf en staat genoteerd aan de NASDAQ-beurs onder het tickersymbool “CMCSA”. Het bedrijf heeft een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van innovatie en technologie, en heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn producten en diensten. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van drie jaar.

JaarOpbrengstBedrijfskostenNetto inkomstenNetto winstmargeWinst per aandeelEBITDAEffectief belastingtarief
2020103,56 mld.52,95 mld.10,53 mld.10,172,6130,59 mld.23,92%
2021116,39 mld.57,12 mld.14,16 mld.12,173,2334,62 mld.27,54%
2022121,43 mld.60,59 mld.5,37 mld.4,423,6436,45 mld.46,95%
Bron Google Finance

Sector Retail | Amazon | AMZN

Amazon is een Amerikaans technologiebedrijf dat in 1994 werd opgericht door Jeff Bezos. Het begon als een online boekwinkel, maar groeide al snel uit tot een van de grootste online retailers ter wereld. Vandaag de dag is Amazon een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld en biedt het een breed scala aan producten en diensten aan.

Het meest bekende aspect van Amazon is de online winkel, waar klanten bijna alles kunnen kopen, van boeken en elektronica tot meubels en levensmiddelen. Het bedrijf heeft ook zijn eigen elektronica-lijn, waaronder de populaire Amazon Echo en Kindle-apparaten. Daarnaast biedt Amazon ook streamingdiensten aan, zoals Amazon Prime Video en Amazon Music.

Amazon heeft een enorme invloed gehad op de detailhandel en heeft de manier waarop mensen winkelen veranderd. Het bedrijf staat bekend om zijn focus op klantenservice en snelle levering, wat het heeft geholpen om loyale klanten aan te trekken. Het heeft ook geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zoals drones, om de levering nog efficiënter te maken. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (in mld.)OpbrengstgroeiBedrijfskosten (in mld.)BedrijfskostengroeiNetto inkomsten (in mld.)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (in mld.)Effectief belastingtarief
2022513,989,40%212,9023,35%-2,72-0,53-0,2754,1754,17%
2021469,8221,70%172,6032,91%33,367,103,2459,3112,56%
2020386,0637,62%129,8629,28%21,335,532,0948,0811,83%
Bron Google Finance

Sector toerisme | Delta Air Lines | DAL

Delta Air Lines is een grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij gevestigd in Atlanta, Georgia. Het bedrijf is opgericht in 1924 en heeft sindsdien een lange geschiedenis van dienstverlening aan klanten over de hele wereld. Het bedrijf is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en heeft meer dan 325 bestemmingen in meer dan 50 landen.

Delta heeft een uitgebreide vloot van meer dan 800 vliegtuigen, waaronder Boeing, Airbus en McDonnell Douglas toestellen. Het bedrijf heeft ook een uitgebreid netwerk van partnerschappen met andere luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld, waaronder joint ventures met Air France-KLM, Virgin Atlantic en Korean Air.

Delta richt zich op een breed scala aan klanten, waaronder zakenreizigers, vakantiegangers en frequente vliegers. Het bedrijf biedt verschillende soorten reisklassen aan, waaronder Delta One, Delta Premium Select, Delta Comfort+ en Main Cabin. Delta biedt ook een frequent flyer programma genaamd SkyMiles, waarin klanten punten kunnen verdienen voor reizen met Delta en haar partners, en deze punten kunnen inwisselen voor vluchten, upgrades en andere beloningen. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengstBedrijfskostenNetto inkomstenNetto winstmargeWinst per aandeelEBITDAEffectief belastingtarief
202250,58 mld.5,82 mld.1,32 mld.2,61%3,205,66 mld.31,14%
202129,90 mld.4,36 mld.280,00 mln.0,94%-4,08-488,00 mln.29,65%
202017,10 mld.4,19 mld.-12,39 mld.-72,45%-10,76-5,96 mld.20,54%
Bron Google finance

7. Sector Consumptiegoederen

De sector consumptiegoederen omvat bedrijven die producten leveren die door consumenten worden gebruikt, zoals voedsel, dranken, kleding, schoenen, persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke artikelen. Deze sector is van cruciaal belang voor de wereldeconomie en vertegenwoordigt een groot deel van de dagelijkse uitgaven van consumenten. Bedrijven in deze sector worden vaak geconfronteerd met uitdagingen zoals stijgende grondstofprijzen, veranderende consumentenvoorkeuren en toenemende concurrentie. Toch blijft de vraag naar consumptiegoederen sterk en de sector is in de loop der jaren blijven groeien.

Sector voedingsmiddelen | Nestlé | NESN

Nestle is een Zwitsers multinationaal bedrijf dat voornamelijk actief is in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Het bedrijf is opgericht in 1866 en heeft zijn hoofdkantoor in Vevey, Zwitserland. Het is een van de grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld, met meer dan 2.000 merken, waaronder Nescafe, KitKat, Gerber, Nespresso en Purina.

Het bedrijf is actief in meer dan 190 landen en heeft ongeveer 275.000 werknemers in dienst. Nestle heeft een gevarieerd productportfolio dat zich uitstrekt over verschillende categorieën, waaronder zuivelproducten, babyvoeding, ontbijtgranen, chocolade en snoepgoed, koffie en thee, kant-en-klaarmaaltijden, water en dierenvoeding.

Nestle streeft naar duurzaamheid en heeft verschillende initiatieven gelanceerd om de impact van het bedrijf op het milieu te verminderen. Zo heeft het bedrijf zich bijvoorbeeld gecommitteerd om tegen 2025 100% van zijn verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar te maken. Nestle heeft ook aangekondigd dat het zijn CO2-uitstoot tegen 2025 met 50% zal verminderen. Hieronder de jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (in mld.)Bedrijfskosten (in mld.)Netto inkomsten (in mld.)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (in mld.)Effectief belastingtarief
202294,7827,289,279,78%5,1918,3422,15%
202187,4727,3616,9119,33%4,4217,1511,62%
202084,6827,4312,2314,44%4,2116,8321,38%
Bron Google Finance

Sector Drogisterijen en supermarkten | Walgreens Boots Alliance | WBA

Walgreens is een Amerikaanse drogisterijketen die in 1901 werd opgericht in Chicago. Het bedrijf heeft meer dan 9.000 winkels in de Verenigde Staten en is daarmee een van de grootste drogisterijketens ter wereld. Naast geneesmiddelen en gezondheidsproducten verkoopt Walgreens ook cosmetica, voedsel en dranken, huishoudelijke artikelen en fotodiensten.

In 2014 fuseerde Walgreens met de Zwitserse drogisterijketen Alliance Boots, waardoor het bedrijf nu ook actief is in Europa en Azië. Walgreens is beursgenoteerd aan de NASDAQ-beurs. Het bedrijf heeft 262.500 werknemers en behoort tot de Fortune 500-lijst van grootste Amerikaanse bedrijven.

Walgreens heeft de afgelopen jaren verschillende initiatieven gelanceerd om zich aan te passen aan de veranderende consumentenbehoeften en de opkomst van e-commerce. Zo heeft het bedrijf een samenwerking met FedEx opgezet om pakketten te verzenden en op te halen in Walgreens-winkels en heeft het geïnvesteerd in digitale oplossingen om de klantenervaring te verbeteren. Walgreens is ook betrokken bij verschillende gezondheidszorginitiatieven, zoals het verstrekken van vaccins en gezondheidsbeoordelingen in de winkels. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengstBedrijfskostenNetto inkomstenNetto winstmargeWinst per aandeelEBITDAEffectief belastingtarief
2022132,70 mld.25,20 mld.4,34 mld.3,27%5,044,75 mld.-0,74%
2021132,51 mld.24,19 mld.2,54 mld.1,92%5,315,57 mld.25,44%
2020121,98 mld.22,84 mld.456,00 mln.0,37%4,744,87 mld.71,07%
Bron Google Finance

8. Sector Industriële bedrijven

De sector van industriële bedrijven omvat een breed scala aan bedrijven die zich bezighouden met de productie, verwerking en distributie van goederen. Van zware industrieën zoals staalproductie en chemische productie tot lichtere industrieën zoals textiel- en kledingproductie, de industriële sector vormt een belangrijke motor van de economie.

Sector bouw- en constructie | Vinci | DG

Vinci is een Frans bouw- en concessiebedrijf dat actief is in meer dan 100 landen over de hele wereld. Het bedrijf is opgericht in 1899 en heeft zijn hoofdkantoor in Rueil-Malmaison, nabij Parijs. Vinci heeft meer dan 265.000 werknemers en een omzet van ongeveer €62 miljard, (2022).

Het bedrijf is actief in verschillende sectoren, waaronder bouw en constructie, energie, transport en concessies. In de bouwsector is Vinci actief in zowel de openbare als de particuliere sector, en werkt het aan verschillende projecten, van kantoorgebouwen tot luchthavens en bruggen.

Vinci heeft ook een aantal dochterondernemingen, waaronder Vinci Autoroutes, dat tolwegen in Frankrijk exploiteert, Vinci Airports, dat luchthavens over de hele wereld beheert en Vinci Energies, dat actief is in de energiesector en diensten levert op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

Het bedrijf heeft verschillende prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn duurzame en milieuvriendelijke werkwijzen. Zo heeft het in 2020 de Sustainable Development Goals (SDG) Pioneer Award gewonnen voor zijn inzet voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Zie hieronder de jaaroverzichten van afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (in mld.)Bedrijfskosten (in mld.)Netto inkomsten (in mld.)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (in mld.)Effectief belastingtarief
202262,512,784,266,81%7,489,3828,23%
202150,232,362,605,17%4,547,0742,54%
202044,122,181,242,82%2,255,2544,27%
Bron Google Finance

Aandelen sector: industriële goederen en diensten | Danaher Corporation | DHR

Danaher Corporation is een Amerikaans conglomeraat dat actief is in diverse industriële sectoren, waaronder gezondheidszorg, milieubeheer, en industriële technologieën. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Washington DC en heeft wereldwijd meer dan 80.000 werknemers.

Danaher werd opgericht in 1984 en begon als een producent van geavanceerde meetinstrumenten. In de loop der jaren heeft het bedrijf echter zijn activiteiten uitgebreid naar verschillende andere sectoren, waaronder water- en luchtkwaliteitsbeheer, diagnostische instrumenten en biowetenschappen.

Het bedrijf is bekend om zijn “Danaher Business System” (DBS), een systeem van continue verbetering en efficiëntie dat op alle bedrijfsonderdelen wordt toegepast. DBS heeft geholpen om de prestaties van het bedrijf te verbeteren en heeft het geholpen om te groeien door middel van acquisities.

Danaher heeft een uitgebreid portfolio van bedrijven, waaronder bekende merken zoals Beckman Coulter, Cepheid, Hach, Leica Microsystems, en Pall Corporation. Deze bedrijven zijn allemaal actief in verschillende sectoren en bieden een breed scala aan producten en diensten aan. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (in mld.)Bedrijfskosten (in mld.)Netto inkomsten (in mld.)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (in mld.)Effectief belastingtarief
202231,4710,217,2122,91%10,9510,9613,06%
202129,459,896,4321,84%10,0510,3416,46%
202022,288,233,6516,36%6,316,5918,89%
Bron Google Finance

9. Sector Basismaterialen

De basismaterialen sector is een belangrijke sector in de industrie en omvat bedrijven die zich bezighouden met de winning, verwerking en distributie van grondstoffen zoals metalen, mineralen en chemische stoffen. Deze grondstoffen zijn de bouwstenen voor een breed scala aan producten en diensten, van bouwmaterialen en transportmiddelen tot verpakkingen en consumentenproducten. De sector wordt sterk beïnvloed door de economische cyclus en de vraag vanuit verschillende industrieën, zoals de auto-, bouw-, en verpakkingsindustrie.

Sector grondstoffen | BHP Group | BHP

BHP Group is een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, met hoofdkantoor in Melbourne, Australië. Het bedrijf is opgericht in 2001 na de fusie van BHP (Broken Hill Proprietary Company Limited) en Billiton PLC. Het bedrijf is actief in de exploratie, ontwikkeling, productie en verkoop van mineralen zoals ijzererts, koper, nikkel, zink, lood, aluminium, uranium en steenkool.

BHP is betrokken bij een breed scala aan activiteiten, waaronder mijnbouw, raffinage, transport en marketing van mineralen. Het bedrijf heeft activiteiten in meer dan 25 landen, waaronder Australië, Brazilië, Chili, Peru, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en is betrokken bij diverse projecten gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk. BHP is ook actief betrokken bij lokale gemeenschappen in de gebieden waarin het opereert en werkt samen met lokale overheden en belanghebbenden om te zorgen voor een duurzame en verantwoorde exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

BHP staat genoteerd aan de beurzen van Londen, Sydney en New York en maakt deel uit van de FTSE 100-index en de S&P/ASX 200-index. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van afgelopen drie jaar.

Financiële gegevens (in USD)202220212020
Opbrengst65,41 mld.57,26 mld.39,15 mld.
Bedrijfskosten23,13 mld.20,55 mld.18,39 mld.
Netto inkomsten30,90 mld.11,30 mld.7,96 mld.
Netto winstmarge47,24%19,74%20,32%
Winst per aandeel4,716,753,58
EBITDA37,65 mld.33,27 mld.18,05 mld.
Effectief belastingtarief32,40%43,70%32,73%
Bron Google Finance

Sector Chemie | BASF | BAS

BASF is een Duits chemisch bedrijf en is opgericht in 1865. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ludwigshafen, Duitsland. Het bedrijf is een van de grootste chemische producenten ter wereld en richt zich op de productie van een breed scala aan chemische producten, waaronder polymeren, plastics, chemicaliën, gewasbeschermingsmiddelen, coatings, voedingsmiddelen en farmaceutische producten.

BASF is georganiseerd in vijf bedrijfssegmenten: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, en Nutrition & Care. BASF is een innovatief bedrijf en heeft een uitgebreid onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma om nieuwe producten en oplossingen te ontwikkelen. Het bedrijf heeft ook een sterke focus op duurzaamheid en streeft ernaar om bij te dragen aan een duurzame toekomst door het ontwikkelen van duurzame producten en technologieën en het verminderen van de milieueffecten van haar activiteiten.

Daarnaast is BASF actief betrokken bij maatschappelijke projecten en initiatieven, zoals het ondersteunen van onderwijs- en opleidingsprogramma’s en het ondersteunen van lokale gemeenschappen waarin het bedrijf actief is. Hieronder ziet u een overzicht betreft de cijfers van de afgelopen drie jaar.

Financiële gegevens (in EUR)202020212022
Opbrengst59,15 mld.78,60 mld.87,33 mld.
Bedrijfskosten11,62 mld.12,04 mld.13,77 mld.
Netto inkomsten-1,06 mld.5,52 mld.-627,00 mln.
Netto winstmarge-1,797,03-0,72
Winst per aandeel3,216,761,84
EBITDA7,01 mld.10,59 mld.10,23 mld.
Effectief belastingtarief5,83%19,20%132,86%
Bron Google Finance

10. Sector energie

De energiesector is een cruciale sector in de wereldeconomie, omdat energie een essentiële rol speelt in zowel het dagelijks leven als de industrie. De sector omvat alle bedrijven die zich bezighouden met de productie, distributie en levering van energiebronnen, waaronder olie, gas, steenkool, kernenergie, hernieuwbare energie en elektriciteit. De energiemarkt is sterk afhankelijk van politieke en economische factoren, waaronder geopolitieke spanningen, milieuwetgeving, technologische vooruitgang en prijsschommelingen. In deze context is het van essentieel belang voor investeerders en beleidsmakers om de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de energiesector te begrijpen en te volgen. Lees ook: Beste aandelen in de energiesector.

ExxonMobil | XOM

ExxonMobil is een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld en heeft zijn hoofdkantoor in Irving, Texas. Het bedrijf is ontstaan uit de fusie van Exxon en Mobil in 1999 en heeft een lange geschiedenis van meer dan 135 jaar in de olie- en gasindustrie.

ExxonMobil is actief in de hele waardeketen van de olie- en gasindustrie, van de exploratie en productie van olie en gas tot de raffinage en marketing van brandstoffen en smeermiddelen. Het bedrijf heeft ook belangen in chemische producten en is betrokken bij onderzoek en ontwikkeling op het gebied van energie-efficiëntie en schone/duurzame energietechnologieën.

Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in de Verenigde Staten, Canada, het Midden-Oosten en Azië. ExxonMobil is ook een van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld en heeft een sterke financiële positie. Hieronder vindt u de jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (in mld.)Bedrijfskosten (in mld.)Netto inkomsten (in mld.)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (in mld.)Effectief belastingtarief
2022402,2262,1355,7413,86%14,0691,1325,95%
2021278,9863,2723,048,26%5,3846,1924,45%
2020179,7861,14-22,44-12,48%-0,3317,0219,50%
Bron Google Finance

11. Sector utilities

Utilities bedrijven zijn bedrijven die zich bezighouden met het leveren van basisvoorzieningen aan de samenleving, zoals water, gas, elektriciteit en telecommunicatie. Dit maakt deze bedrijven essentieel voor ons dagelijks leven en de economie als geheel. In deze sector zijn er een aantal grote spelers actief die vaak ook diensten aanbieden die gericht zijn op duurzame energie en technologieën om de klimaatverandering tegen te gaan. In deze sectie zullen we deze bedrijven nader bekijken en de belangrijkste trends en ontwikkelingen bespreken.

E.ON | EOAN

E.ON SE is een energiebedrijf gevestigd in Duitsland en actief in meer dan 30 landen wereldwijd. Het bedrijf werd opgericht in 2000 en is het resultaat van de fusie tussen VEBA en VIAG. E.ON is een van de grootste energiebedrijven ter wereld en levert zowel stroom als gas aan klanten.

Het bedrijf is actief in de hele energieketen, van energieproductie en -distributie tot levering aan klanten. E.ON produceert energie uit verschillende bronnen, waaronder steenkool, gas, nucleair, wind en zonne-energie. Daarnaast heeft het bedrijf een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van slimme energietechnologieën.

Het bedrijf heeft verschillende dochterondernemingen, waaronder E.ON Energy Trading, E.ON Climate & Renewables, en E.ON Connecting Energies. In 2019 kondigde E.ON een fusie aan met Innogy SE, een ander Duits energiebedrijf. De fusie werd voltooid in 2020 en heeft E.ON geholpen zijn positie als een van de belangrijkste spelers in de Europese energiemarkt te versterken. Hieronder ziet u de jaaroverzichten van de afgelopen drie jaar.

JaarOpbrengst (EUR)Bedrijfskosten (EUR)Netto inkomsten (EUR)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (EUR)Effectief belastingtarief
2022116,66 mld.8,28 mld.1,83 mld.1,57%1,052,68 mld.-12,27%
202178,12 mld.-7,19 mld.4,69 mld.6,00%0,9610,45 mld.13,36%
202061,62 mld.11,89 mld.1,02 mld.1,65%0,755,89 mld.39,94%
Bron Google Finance

26 Top aandelen in 2023 | Conclusie

Na het bespreken van de lijst met 26 potentiële topaandelen voor 2023. Is het belangrijk om op te merken dat deze lijst niet bedoeld is als beleggingsadvies en dat u altijd uw eigen onderzoek moet doen voordat u investeringsbeslissingen neemt. Wel kan het een duw zijn voor u om in de juiste richting te kijken naar aandelen en sectoren.

De geselecteerde aandelen hebben allemaal unieke kenmerken die hen aantrekkelijk maken voor beleggers. Deze bedrijven hebben allemaal hun eigen sterke punten en groeipotentieel, en het is mogelijk dat ze de komende jaren blijven presteren.

Hoewel de geselecteerde aandelen veel potentieel lijken te hebben, is het belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Het is essentieel om uw eigen due diligence te doen voordat u een investeringsbeslissing neemt en te overwegen wat uw eigen doelen en risicobereidheid zijn. Weet jij al welke aandelen je gaat kopen in 2023?


Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.