Als belegger is het belangrijk om niet alleen te kijken naar financieel rendement, maar ook naar de impact van je investeringen op de wereld om ons heen. Steeds meer mensen kiezen daarom voor duurzame beleggingen, zoals groene aandelen. Deze investeringen richten zich op bedrijven die zich inzetten voor een betere toekomst op het gebied van milieu en sociale verantwoordelijkheid.


Ontdek de nieuwste goedkoopste crypto exchange van het moment! Finst de goedkoopste speler op de Nederlandse crypto markt. Gebruik de code “SUCCESBLOG” en handel je eerste 5000 EUR gratis!!!


Waarom groene aandelen de nieuwe kansen bieden voor duurzame investeringen

Groene aandelen, ook wel duurzame aandelen genoemd, zijn aandelen van bedrijven die zich richten op duurzaamheid en het verminderen van hun impact op het milieu. De afgelopen jaren is er een groeiende belangstelling voor groene aandelen, omdat veel beleggers en investeerders steeds meer belang hechten aan de sociale en milieu-impact van hun investeringen.

Er zijn verschillende redenen waarom groene aandelen nieuwe kansen bieden voor duurzame investeringen. Ten eerste zijn deze aandelen de afgelopen jaren sterk gestegen in populariteit en presteren ze vaak beter dan traditionele aandelen. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die zich richten op duurzaamheid vaak een betere financiële prestatie hebben dan bedrijven die dat niet doen. Dit komt doordat duurzame bedrijven bijvoorbeeld minder risico’s lopen op het gebied van regelgeving en reputatie, en beter in staat zijn om in te spelen op veranderende marktomstandigheden.

Ten tweede bieden groene aandelen investeerders de mogelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld. Veel beleggers willen hun geld niet alleen laten groeien, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst voor zichzelf en volgende generaties. Door te investeren in groene aandelen kunnen zij bijdragen aan bedrijven die werken aan oplossingen voor de grote uitdagingen van onze tijd, zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid.

Tot slot bieden groene aandelen ook kansen voor diversificatie van de beleggingsportefeuille. Door te investeren in duurzame bedrijven kunnen beleggers hun portefeuille spreiden en zo hun risico’s verminderen. Bovendien kunnen groene aandelen aantrekkelijke beleggingskansen bieden in opkomende sectoren, zoals hernieuwbare energie en milieutechnologie. Lees ook: Beste aandelen energiesector | Top 12 van 2023

Wat zijn groene aandelen en hoe werken ze?

Groene aandelen zijn aandelen van bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzaamheid en het verminderen van hun impact op het milieu. Deze bedrijven streven naar een meer duurzame toekomst door bijvoorbeeld te investeren in hernieuwbare energie, het verminderen van de CO2-uitstoot, het verminderen van afval of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in hun toeleveringsketens.

Groene aandelen werken in principe hetzelfde als traditionele aandelen. Beleggers kopen een deel van het bedrijf en worden daarmee mede-eigenaar. Als het bedrijf goed presteert en winst maakt, kunnen beleggers een deel van die winst ontvangen in de vorm van dividend of kunnen ze profiteren van een hogere waarde van hun aandelen wanneer ze deze verkopen.

De voordelen van duurzame aandelen

Groene aandelen bieden diverse voordelen ten opzichte van traditionele beleggingen. Hieronder worden enkele van deze voordelen beschreven:

 1. Duurzame investering: Met groene aandelen investeer je in bedrijven die zich inzetten voor een duurzamere toekomst. Deze bedrijven streven naar een verminderde impact op het milieu, een betere sociale verantwoordelijkheid en een gezondere economie. Door in groene aandelen te investeren, draag je dus bij aan een duurzame toekomst.
 2. Lagere risico’s: Bedrijven die zich richten op duurzaamheid hebben vaak een lager risicoprofiel dan traditionele bedrijven. Dit komt doordat duurzame bedrijven beter in staat zijn om te anticiperen op veranderende marktomstandigheden, zoals toenemende regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Bovendien hebben groene bedrijven vaak stabielere inkomstenstromen, omdat zij zich richten op duurzame en hernieuwbare energiebronnen en materialen.
 3. Hogere opbrengsten: In veel gevallen hebben groene aandelen een hoger potentieel voor groei dan traditionele aandelen. Dit komt doordat duurzame bedrijven vaak actief zijn in sectoren die snel groeien Zoals de markt voor hernieuwbare energie en de circulaire economie. Bovendien hebben groene bedrijven vaak een positiever imago bij consumenten. Dit kan leiden tot een hogere vraag naar hun producten en diensten.
 4. Stimulering van duurzame ontwikkeling: Door te investeren in groene aandelen, stimuleer je bedrijven om duurzaam te ondernemen. Door de vraag naar groene producten en diensten te vergroten, worden bedrijven gestimuleerd om te investeren in duurzame innovaties en technologieën. Dit kan leiden tot een versnelling van de transitie naar een duurzamere economie.

Hoe duurzame aandelen bijdragen aan betere toekomst

Groene aandelen spelen een belangrijke rol bij het bijdragen aan een duurzame toekomst. Hieronder worden enkele manieren beschreven waarop groene aandelen bijdragen aan een duurzamere wereld:

 1. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen: Groene aandelen zijn vaak gericht op bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Door te investeren in deze bedrijven wordt de vraag naar hernieuwbare energie gestimuleerd. Dit kan leiden tot een verminderde uitstoot van broeikasgassen.
 2. Bevordering van de circulaire economie: Groene aandelen zijn ook gericht op bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van circulaire oplossingen, waarbij producten en materialen worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Door te investeren in deze bedrijven wordt de vraag naar circulaire oplossingen gestimuleerd. Dit kan leiden tot een verminderde afvalproductie en een efficiënter gebruik van grondstoffen.
 3. Bevordering van sociale verantwoordelijkheid: Groene aandelen zijn vaak gericht op bedrijven die zich actief inzetten voor sociale verantwoordelijkheid. Zoals het creëren van eerlijke arbeidsomstandigheden en het respecteren van mensenrechten. Door te investeren in deze bedrijven wordt de vraag naar sociale verantwoordelijkheid gestimuleerd. Dit kan leiden tot een verbeterde levensstandaard voor werknemers en een verminderde impact op gemeenschappen.
 4. Bevordering van duurzame innovatie: Groene aandelen zijn gericht op bedrijven die zich actief inzetten voor duurzame innovatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en producten die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Door te investeren in deze bedrijven wordt de vraag naar duurzame innovatie gestimuleerd. Dit kan leiden tot een versnelling van de transitie naar een duurzamere economie.

De beste duurzame aandelen | Ontdek de top 12!

Als je geïnteresseerd bent in duurzame investeringen, is het belangrijk om te weten welke aandelen de meeste potentie hebben. In deze sectie ontdek je de top 12 duurzame aandelen die momenteel beschikbaar zijn op de markt. Deze aandelen zijn geselecteerd op basis van hun duurzame prestaties en toekomstperspectieven, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het investeren in duurzame aandelen.

1. NextEra Energy Inc | NEE

NextEra Energy, Inc. is een Amerikaanse energieholding en de grootste producent van wind- en zonne-energie ter wereld. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Juno Beach, Florida, en heeft een marktkapitalisatie van meer dan $ 150 miljard (vanaf mei 2023).

NextEra Energy bezit twee dochterondernemingen, namelijk Florida Power & Light Company (FPL) en NextEra Energy Resources (NEER). FPL is een van de grootste energiebedrijven in de Verenigde Staten en levert energie aan bijna 5 miljoen klanten in Florida. NEER is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van hernieuwbare energieprojecten, waaronder wind- en zonne-energieprojecten, in de Verenigde Staten en Canada.

Het bedrijf is de afgelopen jaren snel gegroeid en heeft zich gepositioneerd als een leider in de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen. NextEra Energy heeft de afgelopen tien jaar meer dan $ 50 miljard geïnvesteerd in schone energieprojecten, waaronder de ontwikkeling van zonne- en windparken. Het bedrijf heeft ook een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van duurzaamheid en heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2050 netto nul CO2-uitstoot te bereiken.

Financiële gegevens2021 Opbrengst2022 Opbrengst
Opbrengst17,07 mld.20,96 mld.
Bedrijfskosten5,47 mld.6,38 mld.
Netto inkomsten3,57 mld.4,15 mld.
Netto winstmarge20,93%-5,45%
Winst per aandeel2,55
EBITDA7,31 mld.8,55 mld.
Effectief belastingtarief10,96%15,29%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

2. Ørsted

Orsted is een Deens energiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame energieopwekking, zoals windenergie en zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1972 als een olie- en gasbedrijf, maar heeft zich de afgelopen jaren volledig gericht op duurzame energie. Orsted heeft als doel om in 2025 CO2-neutraal te zijn en tegen 2030 alle kolencentrales af te bouwen.

Orsted is een van de grootste producenten van offshore windenergie ter wereld. Het bedrijf heeft offshore windparken in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Taiwan en de Verenigde Staten. Het heeft ook investeringen gedaan in zonne-energieprojecten in Azië en heeft plannen om zich uit te breiden naar andere vormen van duurzame energie, zoals groene waterstof.

Orsted is een beursgenoteerd bedrijf en staat genoteerd aan de Nasdaq Copenhagen. Orsted heeft meer dan 8000 medewerkers in dienst en is een van de meest duurzame bedrijven ter wereld.

Financiële gegevens2021 Opbrengst2022 Opbrengst
Totale inkomsten77,67 mld.132,28 mld.
Bedrijfskosten16,14 mld.23,81 mld.
Netto inkomsten10,96 mld.15,13 mld.
Netto winstmarge14,11%11,44%
Winst per aandeel24,30N/A
EBITDA15,72 mld.20,25 mld.
Effectief belastingtarief18,00%14,84%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

3. Tesla | TSLA

Voor de mensen die nog nooit van tesla hebben gehoord hier een kleine uitleg over wat het bedrijf doet en waarom ze zo groot zijn geworden.

Tesla, Inc. is een Amerikaanse producent van elektrische auto’s en duurzame energie-oplossingen. Het bedrijf werd opgericht in 2003 door Elon Musk, Martin Eberhard, Marc Tarpenning, JB Straubel en Ian Wright en is vernoemd naar de beroemde wetenschapper en uitvinder Nikola Tesla.

Tesla begon oorspronkelijk als een bedrijf dat elektrische auto-onderdelen produceerde, maar in 2008 brachten ze hun eerste elektrische auto, de Tesla Roadster, op de markt. Sindsdien heeft het bedrijf verschillende andere modellen uitgebracht, waaronder de Model S, Model X, Model 3 en Model Y, evenals de Cybertruck en de Semi, die momenteel nog in ontwikkeling zijn.

Tesla’s auto’s staan bekend om hun hoge prestaties, geavanceerde technologie en lange rijbereik. Bovendien heeft het bedrijf een sterk netwerk van Supercharger-laadstations opgezet, waardoor het opladen van Tesla-auto’s gemakkelijker en sneller is dan ooit tevoren.

Naast de productie van elektrische auto’s heeft Tesla ook geïnvesteerd in duurzame energieoplossingen, zoals zonne-energie en energieopslagsystemen. Het bedrijf heeft verschillende zonne-energieproducten ontwikkeld, waaronder zonnepanelen voor woningen en bedrijven en het Solar Roof, een dakbedekking die bestaat uit zonnepanelen.

Tesla is ook een pionier op het gebied van autonoom rijden en heeft een geavanceerd systeem ontwikkeld dat bekend staat als Autopilot. Dit systeem maakt gebruik van camera’s, sensoren en radars om de omgeving van de auto te analyseren en het voertuig autonoom te laten rijden in bepaalde omstandigheden.

In de afgelopen jaren heeft Tesla een enorme groei doorgemaakt en is het een van de meest waardevolle autofabrikanten ter wereld geworden. Het bedrijf heeft ook een grote invloed gehad op de auto-industrie en heeft bijgedragen aan de populariteit en acceptatie van elektrische auto’s.

JaarOpbrengst (in mld.)Bedrijfskosten (in mld.)Netto inkomsten (in mld.)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (in mld.)Effectief belastingtarief
202153,827,085,5210,25%2,269,4311,02%
202281,467,1612,5615,41%N/A17,448,25%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

4. Alphabet | GOOGL

Alphabet is een Amerikaanse multinationale holding die opgericht werd in 2015 als moederbedrijf van Google en tal van andere dochterondernemingen. Het bedrijf is gevestigd in Mountain View, Californië en wordt geleid door CEO Sundar Pichai.

De belangrijkste activiteit van Alphabet is de ontwikkeling en exploitatie van internetzoekmachines en gerelateerde producten, zoals Google Search, Google Maps en Google Drive. Andere belangrijke dochterondernemingen van Alphabet zijn onder meer YouTube, Waymo, Verily Life Sciences en Calico.

Alphabet heeft een sterke focus op innovatie en investeert daarom ook veel in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf staat bekend om zijn technologische doorbraken en heeft een aantal zeer invloedrijke producten ontwikkeld, zoals het Android-besturingssysteem voor mobiele apparaten, de Chrome-browser en de Google Home-speaker.

Alphabet is een duurzaam aandeel vanwege hun inzet voor duurzaamheid, waaronder hun doel om tegen 2030 koolstofneutraal te zijn en hun investeringen in groene energie. Ook hebben ze een sterke financiële positie en zijn ze een belangrijke speler in de techindustrie met diverse inkomstenstromen, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor economische schommelingen.

Financiële gegevens2021 Opbrengst2022 Opbrengst
Totale opbrengst257,64 mld.282,84 mld.
Bedrijfskosten67,98 mld.81,79 mld.
Netto inkomsten76,03 mld.59,97 mld.
Netto winstmarge29,51%21,20%
Winst per aandeel5,614,56
EBITDA91,14 mld.90,77 mld.
Effectief belastingtarief16,20%15,92%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

5. Neste Oil | NESTE

Neste is een Fins energiebedrijf dat zich richt op het produceren en verkopen van hernieuwbare diesel, biobenzine en vliegtuigbrandstof. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en is gevestigd in Espoo, Finland. Neste is uitgegroeid tot een van de grootste producenten van hernieuwbare diesel ter wereld en heeft als doel om tegen 2030 jaarlijks 20 miljoen ton aan duurzame oplossingen te produceren.

Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft zichzelf ten doel gesteld om de klimaatverandering te bestrijden door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Neste heeft wereldwijd meer dan 5000 medewerkers en heeft vestigingen in onder andere Finland, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten.

20222021
Opbrengst25,71 mld.15,15 mld.
Bedrijfskosten1,57 mld.1,27 mld.
Netto inkomsten1,89 mld.1,77 mld.
Netto winstmarge7,34%11,69%
Winst per aandeel1,321,54
EBITDA2,87 mld.2,45 mld.
Effectief belastingtarief17,02%9,59%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

6. Schneider Electric | SU

Schneider Electric is een Frans multinational bedrijf dat gespecialiseerd is in energiebeheer en automatisering. Het werd opgericht in 1836 en heeft zijn hoofdkantoor in Rueil-Malmaison, Frankrijk. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 135.000 werknemers wereldwijd.

Schneider Electric biedt een breed scala aan producten en diensten, waaronder energie- en automatiseringsoplossingen voor woningen, gebouwen, datacenters, infrastructuur en industrieën. Hun producten omvatten onder andere schakelapparatuur, verlichtingssystemen, zonnepanelen, batterijsystemen, beveiligingsoplossingen en meer.

Het bedrijf heeft zich ook toegewijd aan duurzaamheid en heeft verschillende initiatieven genomen om de ecologische voetafdruk te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Zo heeft Schneider Electric zich gecommitteerd om tegen 2025 100% hernieuwbare energie te gebruiken voor alle elektriciteitsverbruik, en hebben ze een circulaire economie-programma geïmplementeerd om afval te verminderen en grondstoffen te hergebruiken.

Schneider Electric is een beursgenoteerd bedrijf en wordt verhandeld op de Euronext-beurs in Parijs en de New York Stock Exchange. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en innoveren om hun missie van duurzame energie en efficiëntie te bevorderen.

20212022
Bedragen in miljardPercentageBedragen in miljardPercentage
Opbrengst28,9114,89%34,1818,24%
Bedrijfskosten7,3012,22%8,3514,36%
Netto inkomsten3,2050,71%3,488,52%
Netto winstmarge11,08%31,12%10,17%-8,21%
Winst per aandeel6,1329,87%7,1115,99%
EBITDA5,3425,62%6,3819,46%
Effectief belastingtarief22,79%25,51%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

7. DSM

DSM is een Nederlands bedrijf dat zich richt op duurzame oplossingen voor de wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaamheid. Het bedrijf is opgericht in 1902 en heeft zijn hoofdkantoor in Heerlen, Nederland. DSM is actief in meer dan 50 landen en heeft ongeveer 20.000 medewerkers wereldwijd.

DSM produceert een breed scala aan producten, waaronder vitamines, voedingssupplementen, farmaceutische ingrediënten, biologische voedingsstoffen, materialen voor de auto-industrie, coatings en verf. Het bedrijf richt zich op duurzaamheid en heeft als doel om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 50% te verminderen en tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

DSM heeft ook een sterke focus op innovatie en investeert elk jaar aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf werkt samen met partners in de industrie, de academische wereld en de overheid om nieuwe oplossingen te vinden voor de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

In 2021 bedroeg de omzet van DSM 12,8 miljard euro, en het bedrijf behaalde een nettowinst van 1,2 miljard euro. DSM heeft een sterke financiële positie en heeft een lange geschiedenis van groei en winstgevendheid. Het bedrijf is ook genoteerd aan de beurs van Amsterdam en maakt deel uit van de AEX-index.

2021 Opbrengst2022 Opbrengst
Opbrengst7,27 mld.8,39 mld.
Bedrijfskosten1,90 mld.2,04 mld.
Netto inkomsten1,68 mld.1,70 mld.
Netto winstmarge23,06%20,26%
Winst per aandeel1,393,10
EBITDA1,31 mld.1,23 mld.
Effectief belastingtarief12,91%20,70%
jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance.

8. Enphase energy | ENPH

Enphase Energy is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op de productie en verkoop van geavanceerde micro-omvormers voor zonne-energiesystemen. Het bedrijf is opgericht in 2006 en is gevestigd in Fremont, Californië. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 30 miljoen micro-omvormers geleverd en heeft een leidende positie in de markt voor residentiële en commerciële zonne-energiesystemen.

De micro-omvormers van Enphase Energy zijn ontworpen om de prestaties van zonne-energiesystemen te optimaliseren en de betrouwbaarheid en veiligheid te verbeteren. In tegenstelling tot traditionele stringomvormers, die een groot aantal zonnepanelen aan elkaar koppelen, is elke micro-omvormer in staat om de energie van slechts één zonnepaneel om te zetten. Hierdoor wordt het vermogensverlies geminimaliseerd en kunnen de prestaties van individuele panelen worden geoptimaliseerd. Bovendien zorgen micro-omvormers ervoor dat het systeem veiliger is omdat elk paneel onafhankelijk wordt beheerd en beveiligd tegen elektrische schokken en brand.

Enphase Energy heeft zich ook gericht op het ontwikkelen van geavanceerde monitoring- en analysesoftware om de prestaties van zonne-energiesystemen te bewaken en te optimaliseren. Het bedrijf biedt een cloudgebaseerd platform genaamd Enphase Enlighten, waarmee installateurs en eindgebruikers de prestaties van het zonne-energiesysteem in realtime kunnen monitoren en analyseren. Dit platform maakt het ook mogelijk om eventuele problemen snel op te lossen en de prestaties van het systeem op de lange termijn te optimaliseren.

In de afgelopen jaren heeft Enphase Energy ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van batterijopslagsystemen om zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is. Het bedrijf biedt een batterijopslagsysteem genaamd Enphase Ensemble, waarmee huishoudens en bedrijven hun eigen zonne-energie kunnen opslaan en gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

Enphase Energy heeft zich gepositioneerd als een leider in de zonne-energie-industrie met innovatieve producten en geavanceerde technologieën. Het bedrijf blijft groeien en heeft plannen om zijn productportfolio uit te breiden en zijn wereldwijde aanwezigheid te vergroten.

Gegevens20222021
Opbrengst2,33 mld.1,38 mld.
Bedrijfskosten521,35 mln.333,69 mln.
Netto inkomsten397,36 mln.145,45 mln.
Netto winstmarge17,05%10,52%
Winst per aandeel4,622,41
EBITDA503,72 mln.247,90 mln.
Effectief belastingtarief12,10%-20,28%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

9. Albemarle corporation | ALB

Albemarle Corporation is een Amerikaanse chemische en speciaalchemie bedrijf dat in 1994 werd opgericht. Het bedrijf is gevestigd in Charlotte, North Carolina en is actief in meer dan 100 landen over de hele wereld.

Albemarle is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van een breed scala aan chemische producten, waaronder lithium, lithiumverbindingen, katalysatoren, fijne chemicaliën, vlamvertragers en polymeren. Het bedrijf richt zich op een aantal verschillende marktsegmenten, waaronder energieopslag, landbouw, farmaceutica, brandveiligheid en polymeren.

Een belangrijk onderdeel van de activiteiten van Albemarle is de productie van lithium, dat wordt gebruikt in de productie van batterijen voor elektrische voertuigen en energieopslagsystemen. Het bedrijf is een van de grootste producenten van lithium ter wereld en heeft een aantal productiefaciliteiten in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië.

Naast lithium is Albemarle ook actief in andere duurzame marktsegmenten, zoals energieopslag en katalysatoren voor emissiecontrole in voertuigen. Het bedrijf heeft een sterke positie in de markt en is van plan om verder te investeren in de ontwikkeling van duurzame technologieën.

JaarOpbrengst (miljarden USD)Bedrijfskosten (miljoenen USD)Netto inkomsten (miljarden USD)Netto winstmarge (%)Winst per aandeel (USD)EBITDA (miljarden USD)Effectief belastingtarief (%)
20213,33397,31123,673,724,040,86512,84
20227,32511,122,6936,7521,962,8712,18
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance.

10. Heritage-Crystal Clean, Inc. | HCCI

Heritage-Crystal Clean, Inc. is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op de verkoop en levering van diensten op het gebied van afvalbeheer, recycling en milieudiensten. Het bedrijf biedt een scala aan diensten, waaronder het ophalen, transporteren en verwerken van gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval, evenals het leveren van aanvullende diensten, zoals het reinigen van olie- en luchtfilters.

Het bedrijf is opgericht in 2007 en heeft het hoofdkantoor in Elgin, Illinois. Heritage-Crystal Clean heeft meer dan 90 locaties verspreid over de Verenigde Staten en Canada en bedient klanten in verschillende sectoren, waaronder de automotive, luchtvaart, overheid en productie-industrie.

Het bedrijf streeft naar duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid in haar activiteiten en is gericht op het leveren van duurzame oplossingen voor afvalbeheer en recycling. Heritage-Crystal Clean is genoteerd aan de NASDAQ-beurs onder het tickersymbool “HCCI”

20222021
Bedragen% van omzetBedragen% van omzet
Opbrengst709,33 mln.100%515,33 mln.100%
Bedrijfskosten106,51 mln.15,01%80,53 mln.15,62%
Netto inkomsten84,76 mln.11,95%60,95 mln.11,83%
Netto winstmarge1,01%302,38%
Winst per aandeel3,332,63
EBITDA142,12 mln.20,05%105,55 mln.20,47%
Effectief belastingtarief26,40%25,73%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

11. Iberdrola | IBE

Iberdrola is een van de grootste energiebedrijven ter wereld en een toonaangevende aanbieder van hernieuwbare energie. Het bedrijf werd opgericht in 1992 en heeft zijn hoofdkantoor in Bilbao, Spanje. Iberdrola is actief in meer dan 40 landen en heeft ongeveer 40.000 werknemers.

Het bedrijf is voornamelijk actief in de productie, distributie en verkoop van elektriciteit en gas. Iberdrola heeft een breed scala aan energiebronnen, waaronder hernieuwbare energie zoals wind-, zonne- en waterkracht, en fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool. Het bedrijf is ook actief in de nucleaire energie-industrie.

Iberdrola heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft zich ten doel gesteld om in 2030 meer dan 60% van zijn energieproductie uit hernieuwbare bronnen te halen. Het bedrijf heeft ook ambitieuze doelen gesteld op het gebied van energie-efficiëntie en CO2-reductie.

In de afgelopen jaren heeft Iberdrola verschillende grote overnames gedaan, waaronder ScottishPower, UIL Holdings en Avangrid. Het bedrijf heeft ook een aantal belangrijke samenwerkingsverbanden en joint ventures opgezet om zijn activiteiten uit te breiden en zijn doelstellingen te realiseren.

Iberdrola is genoteerd aan de beurs van Madrid en maakt deel uit van de IBEX 35-index.

JaarOpbrengst (in mld.)Bedrijfskosten (in mld.)Netto inkomsten (in mld.)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDA (in mld.)Effectief belastingtarief
202253,9512,244,348,04%0,6512,2618,45%
202139,119,963,899,93%0,5610,9430,38%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance.

12. Enel

Enel is een Italiaans energiebedrijf dat wereldwijd actief is en een van de grootste geïntegreerde nutsbedrijven ter wereld is. Het werd opgericht in 1962 en is gevestigd in Rome, Italië. Het bedrijf is actief in meer dan 30 landen, waaronder in de continenten Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië en Afrika. Het is gericht op de productie, distributie en verkoop van elektriciteit, gas en hernieuwbare energiebronnen.

Enel is een van de grootste producenten van elektriciteit ter wereld. Het bedrijf heeft een gevarieerde energiemix, met ongeveer 48% van de energie die wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, waterkracht en geothermische energie.

Naast traditionele energiebronnen en hernieuwbare energie, is Enel ook betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals energieopslag en elektrische mobiliteit. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het zich zal richten op de uitrol van slimme netwerken en digitale oplossingen, om de betrouwbaarheid en efficiëntie van het energienetwerk te verbeteren.

Enel heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft zich gecommitteerd aan het behalen van klimaatneutraliteit tegen 2050. Het bedrijf heeft zich ook aangesloten bij het Science Based Targets-initiatief en heeft zich verplicht tot het verminderen van zijn uitstoot van broeikasgassen met 80% tegen 2030 ten opzichte van het niveau van 2017.

Enel is genoteerd aan de Milan Stock Exchange en maakt deel uit van de FTSE MIB-index. Het bedrijf heeft een grote marktkapitalisatie en wordt beschouwd als een van de leidende energiebedrijven ter wereld.

JaarOpbrengst (In MLD)Bedrijfskosten (In MLD)Netto inkomsten (In MLD)Netto winstmargeWinst per aandeelEBITDAEffectief belastingtarief
2022137,9614,311,681,22%0,4815,8940,30%
202183,2210,073,193,83%0,5413,9830,12%
Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar. Bron Google Finance

De toekomst van groene aandelen

De toekomst van groene aandelen ziet er veelbelovend uit. Steeds meer beleggers zijn geïnteresseerd in duurzame beleggingen en groene aandelen worden gezien als een manier om te investeren in bedrijven die zich inzetten voor een beter milieu en duurzame oplossingen.

Naarmate de vraag naar duurzame beleggingen toeneemt, zullen bedrijven naar verwachting meer gaan investeren in duurzame technologieën en oplossingen om te voldoen aan de groeiende vraag naar groene aandelen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot meer investeringen in zonne-energie, windenergie, batterijtechnologieën en elektrisch vervoer.

Daarnaast zijn overheden wereldwijd bezig met het nemen van beleidsmaatregelen om de overgang naar een koolstofarme economie te versnellen. Dit kan onder meer leiden tot meer regelgeving en stimuleringsmaatregelen voor bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Dit kan de groei van groene aandelen verder stimuleren.

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan groene aandelen. Sommige bedrijven kunnen bijvoorbeeld zichzelf ten onrechte als duurzaam profileren, terwijl andere bedrijven te maken kunnen krijgen met tegenvallende financiële resultaten. Beleggers moeten daarom goed onderzoek doen voordat ze investeren in groene aandelen en hun portefeuille diversifiëren om risico’s te beperken.

Over het algemeen lijkt de toekomst van groene aandelen echter veelbelovend, vooral gezien de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de voortdurende inspanningen om de overgang naar een koolstofarme economie te versnellen.

Lees ook: Beste farmaceutische aandelen

Waarom het verstandig “Kan” zijn om nu te investeren in groene aandelen

Er zijn verschillende redenen waarom men zou moeten overwegen om in groene aandelen te beleggen:

 1. Toekomstige groei: Bedrijven die zich richten op groene energie en duurzaamheid zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar schone energie en duurzame oplossingen. Als gevolg hiervan kunnen deze bedrijven waarschijnlijk beter presteren dan bedrijven die afhankelijk zijn van traditionele fossiele brandstoffen.
 2. Regulering: Overheden over de hele wereld nemen maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan en de transitie naar schone energie te versnellen. Dit kan leiden tot strengere regelgeving voor bedrijven die grote hoeveelheden broeikasgassen uitstoten, zoals de olie- en gasindustrie. Bedrijven die groene energie produceren en duurzame oplossingen bieden, zullen waarschijnlijk profiteren van deze trend.
 3. ESG-investeringen: Environmental, Social and Governance (ESG) -investeringen worden steeds populairder, waarbij beleggers hun investeringsbeslissingen nemen op basis van niet-financiële factoren, zoals milieu- en sociale prestaties van bedrijven en hun beleid op het gebied van goed bestuur. Groene aandelen zijn hierbij aantrekkelijk voor beleggers die zich willen inzetten voor duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.
 4. Risicospreiding: Het opnemen van groene aandelen in uw beleggingsportefeuille kan ook zorgen voor risicospreiding. Door te beleggen in verschillende sectoren en bedrijven, kan het risico van eventuele verliezen worden verminderd.

Kortom, beleggen in groene aandelen biedt mogelijkheden voor zowel financiële als duurzame rendementen, terwijl het ook kan helpen bij het beperken van risico’s en tegemoetkomt aan de groeiende vraag naar ESG-investeringen. Dit is echter geen financieel advies. Kijk ook altijd naar jezelf, wat ben jij voor persoon? Past duurzaam beleggen bij mij en doe je onderzoek.

De beste duurzame aandelen | Conclusie

Concluderend kunnen duurzame aandelen een verstandige investering zijn voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van bedrijven die een positieve impact hebben op het milieu en de maatschappij. Deze bedrijven richten zich op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor milieuproblemen en werken aan de vermindering van hun eigen ecologische voetafdruk.

De top 12 duurzame aandelen omvatten een breed scala aan sectoren, waaronder hernieuwbare energie, voedsel- en drankindustrie, transport en technologie. Deze bedrijven hebben bewezen dat ze zowel financieel succesvol zijn als een positieve impact hebben op de wereld om ons heen.

Het is belangrijk om op te merken dat beleggen in aandelen altijd risico’s met zich meebrengt en dat prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Mijn top drie bestaat uit de bedrijven DSM,


Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.