Beleggen is een populaire manier om je geld te laten groeien, maar het is belangrijk om te beseffen dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Toch is het mogelijk om je risico’s te beperken door goed onderzoek te doen en verstandige keuzes te maken.
In dit artikel geven we je 6 tips om je risico’s te beperken bij het beleggen. Deze tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en kennis van de beurs.
Hier alvast wat tips
- Ken je eigen risicotolerantie
- Spreid je beleggingen
- Beleg voor de lange termijn
- Doe je eigen onderzoek
- Wees geduldig
- Verlies niet de hoop
Disclaimer:
De informatie op deze website is bedoeld voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld als financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder het verlies van je inleg. Je moet je eigen onderzoek doen voordat je een beslissing neemt over beleggen.
Beleggen zonder risico’s. Kan dat?
- 1 Beleggen zonder risico’s. Kan dat?
- 2 1. Kies defensieve strategieën
- 3 2. Beleggingen spreiden
- 4 3. Beleg in gezonde bedrijven
- 5 4. Beleg met geld wat je kan missen
- 6 5. Beleg na een daling
- 7 6 Informatie verzamelen
- 8 Conclusie
- 9 Begin met crypto traden met hefboom op Bybit: Hier is hoe! (2024)
- 10 Bybit Card Review: Is dit DE Crypto Card van Nederland? (2024)
- 11 De goedkoopste crypto exchange? Top 3 van Nederland (2024)
Beleggen zonder risico’s bestaat niet, er zijn altijd risico’s aan verbonden omdat je met een flucterende markt te maken hebt. De risico’s zo klein mogelijk maken bestaat wel. Wil je toch per se geen enkel risico lopen, dan raadt ik je aan om:
- Je geld op je spaarrekening te laten staan
- Beleggen met fictief geld
Weer er wel van bewust dat jouw “spaargeld” steeds minder waard wordt bij de bank. Dit komt door de 0% rente en natuurlijk door de tegenwoordige torenhoge inflatie. Let er ook op als jij gaat beleggen met fictief geld (nep geld) dat jij het stukje emotie dan mis loopt. Het is zeker goed om mee te oefenen, alleen het is niet alles. Doordat je het stukje emotie mist, weet je niet hoe het voelt om echt geld te verliezen. Emotie is namelijk heel belangrijk in de beleggingsmarkt, als jij onder druk staat dan nemen vaak de emoties de overhand en die zetten jou vaak aan tot beslissingen waar je later spijt van krijgt.
Vermogensbeheerders nemen ook risico’s die niet altijd goed uit kunnen pakken, in de meeste gevallen rekenen zij hier ook nog is kosten voor.
1. Kies defensieve strategieën
Wanneer je gaat starten met het kopen van aandelen, dan kan je het beste een strategie kiezen waar je zo min mogelijk geld bij kan verliezen. Dit betekend dat je geen grote risico’s neem en dit vaak lange termijn investeringen zijn. Je verwacht hiermee dat het jouw portefeuille op de lange termijn gaat groeien, dit betekend dus ook dat je niet al je geld in één product stopt, maar in veel verschillende soorten.
- Lees ook: Beste aandelen op dit moment
- Lees ook: Beleggen in aandelen of obligaties
Belangrijk om te kijken is naar de neerwaartse risico’s. Je kan dit meten met de zogenaamde Ulcer-index. De Ulcer-index is een risicomaatstaf voor de aandelenmarkt of het wordt gebruikt als een technische analyse indicator. Hoe lager de waarde van de Ulcer-index hoe lager het risico.
De sharpe-ratio is een meting van de naar risico gecorrigeerde prestatie van een aandeel/investering of een handelsonderneming/handelsstrategie. In makkelijke worden gebruik je deze “tool/tactiek” om het verwachte rendement te corrigeren. Hoe hoger de ratio, hoe meer zekerheid.
Het gebruik van deze twee “berekeningen” kan je alleen gebruiken als je de waardes onderling van elkaar vergelijkt. Je doet dit voor bijvoorbeeld een ETF.
1.1 Hoe beleg je dan defensief?
Eigenlijk is er niet echt een vast handboek als het gaat om defensief beleggen omdat dit voor iedereen anders is. De een belegt alleen in verschillende aandelen in een markt waar het risico laag vindt. De ander belegt weer in heel veel verschillende markten. Wat wel vaak een kenmerk is bij defensieve beleggers is dat zij de markten opzoeken met minder risico. Enige nadeel hieraan is dat je ook een minder groot rendement behaalt.
Je kan het beste vasthouden aan het spreiden van beleggingen, ik ga hier bij tip 2 nog verder op in. Maar zou kunnen beleggen als volgt:
- 25% van mijn vermogen gaat naar verschillende aandelen
- 25% gaat naar ETF’s
- 25% gaat naar een product die zijn waarde lang vasthoudt > bijvoorbeeld goud
- 25% gaat naar crypto > risico verhogend
2. Beleggingen spreiden
Het is al vaker naar voren gekomen maar het spreiden van je beleggingen is één van de belangrijkere dingen bij beleggen. Hoe meer jij spreidt over de verschillende sectoren en landen hoe meer je het risico beperkt. Dit doe je omdat als de ene belegging zijn dag niet heeft en in het rood staat, je deze kan opvangen met een andere belegging die bijvoorbeeld in het groen staat. Zo houden ze elkaar in evenwicht.
Je ziet dit ook terug komen bij professionele beleggers zij spreiden ook hun beleggingen. Met de gedachte in hun achterhoofd dat er altijd wel één onderdeel/belegging in hun portefeuille in een opwaartse trend verkeert.
Als je gaat spreiden bij individuele aandelen wordt dit al wat moeilijker. Omdat je je dan focust op 1 aandeel. Wat je in dit geval kan doen is verschillende aandelen bezitten in verschillende sectoren. ETF’s zijn al een mandje vol met verschillende aandelen. Dus het spreiden gaat hier ook veel gemakkelijker en is nog minder risicovol dan als je dit doet met gewone aandelen.
Ben je opzoek naar een ETF? Kijk dan bijvoorbeeld naar een ETF geografisch gezien. Dit kan zijn van de 500 grootste bedrijven van Amerika bijvoorbeeld de S&P 500. Dit heb je ook in Nederland dit is de AEX, dit zijn 25 aandelen in een mandje die de grootste marktkapitalisatie hebben. Ruim 60% van de de ETF’s bestaan uit Amerikaanse bedrijven.
Bedrijven uit China gaan ook steeds meer een rol spelen in de aandelen markt. Doe er mee wat je wilt maar het kan nooit kwaad om een chinees bedrijf in je portfolio te hebben of om een ETF van China in je portfolio te hebben. Het toevoegen van een Azië/China ETF kan interessant zijn, als jou interesse hier ook ligt.
Het is ook belangrijk dat jij belegt in aandelen of in ETF’s die jou interesses werken. Zo gaat het onderzoek naar bedrijven in een bepaalde sector ook gemakkelijker. Ik zelf gebruikt hier de tool Yahoo finance voor. Je kan hier zien hoe een bedrijf ervoor staat en wat de resultaten per kwartaal zijn. Zeker een handige “tool” om te gebruiken.
3. Beleg in gezonde bedrijven
Het is belangrijk om onderzoek te doen naar eventuele bedrijven/overheden waar jij in wilt gaan beleggen. Denk hieraan grote en groeiende bedrijven die ook in sectoren zitten die in de toekomst alleen maar kunnen gaan groeien. Software is zo’n sector die blijft en blijft groeien. Alles moet moderner en sneller.
De cashflow van deze bedrijven moeten ook stabiel liggen, als een bedrijf een slechte cashflow heeft denk nog is na of je hier dan in wilt investeren. Een gezonde cashflow houdt in dat er meer binnenkomt dan dat er uitgaat een negatieve cashflow houdt in er gaat meer uit dan dat er binnenkomt.
4. Beleg met geld wat je kan missen
Mensen maken vaak de fout dat ze gelijk beginnen met hun hele vermogen te beleggen. Doe dit niet! Je bent nieuw in de beleggingswereld en je bent hier en daar nog een beetje aan het aftasten hoe alles werkt. Dit is juist de fase waar de meeste fouten worden gemaakt en dat is logisch. Beleg daarom met geld wat je kan missen, doe dit tevens niet alleen in het begin maar altijd.
- Lees ook: Aandelen kopen met weinig geld
Toen ik begon met beleggen met mijn eigen geld. Was dit een bedrag van 50 euro per maand. Dit was simpelweg het geld wat ik toen de tijd kon missen, dus stel het ging mis dan zou ik hier niks van voelen. Ik probeer dit nu op te schalen naar zo’n 150-200 per maand. Dit is natuurlijk voor ieder persoon anders, ik kan namelijk niet in jouw portemonnee kijken dit moet je echt zelf doen.
De manier waarop ik had gekeken naar wat ik per maand kon missen, was door het optellen van al mijn vaste lasten per maand. Nadat ik dit had gedaan zag ik wat ik overhield, hier haalde ik vaak nog een bepaald bedrag vanaf voor bijvoorbeeld: shoppen, uiteten en leuke dingen doen. Het uiteindelijke bedrag wat ik daarvan overhield stopte ik in beleggingen.
Voorbeeld:
Het gemiddelde netto inkomen van een Nederlandse burger ligt op 30.800 euro per jaar. Per maand is dit > 2566 euro. Haal hier de vaste lasten vanaf. De gemiddelde vaste lasten van een Nederlandse burger ligt rond de 1000 en 1400 euro.
- 2566 euro – 1400 = 1.166 euro wat je overhoudt.
- Als ik kijk naar mijn uitgaven patroon geef ik tussen de 70 en 80% uit aan “leuk dingen” doen uit.
- We houden dus zo’n 20% over om te beleggen.
- Dit komt neer op in dit geval: 20% x 1166 =233 euro wat jij kan beleggen
Het bovenstaande is een speculatie en zijn geen feiten. Het is bedoeld om je een inzicht te geven over hoe jij jouw geld kan “besteden” ieder zijn situatie is hier anders in. Ik hoop dat je nu wel snapt hoe je voor jezelf kan kijken wat je per maand kan missen. Tip zet alle je kosten en uitgaven van bepaalde maanden in een excel sheet en ga zo kijken wat je overhoudt per maand en pak hier vervolgens het gemiddelde van.
5. Beleg na een daling
Hoe je het went of keert bij beleggen komen nou eenmaal emoties bij kijken. Beginnende beleggers open wanneer een markt aan het stijgen is en verkopen het als het aan het dalen is. Laat dit nou net niet de juiste manier zijn..
Dit heeft te maken met FOMO (fear of missing out) mensen zijn bang om geld te verliezen en verkopen daarom hun aandelen/ETF’s als een markt daalt. Dit heeft ook een stukje met emotie te maken, ze willen niet de financiële pijn voelen als een markt daalt. Verkopen = pijn weg en laadt dit nou net de reden zijn waarom de meeste beginnende beleggers verlies maken.
Ervaren beleggers doen precies het tegenovergestelde, zij zien namelijk kansen als we spreken over een “bearmarkt” een markt waarin alleen maar dalingen zijn. Zij wachten wel een bepaald momentum af wat een kanteling kan aantonen van de markt. Op dat moment gaan zij beginnen met kopen. Houdt wel altijd in je achterhoofd. Als er een sterke stijging is geweest, is de kans op een daling aanwezig.
Je kan ervoor kiezen om langzaam een positie op te bouwen nadat de koers een flinke daling heeft gehad. Men probeert dan op verschillende punten te kopen waardoor jij de gemiddelde aankoopprijs probeert te verlagen. Doordat je dit doet is aan het einde van de streep je rendement hoger. Men noemt dit ook wel DCA (dollar cost averaging) ikzelf doe dit ook op deze manier.
Één van grootste iconen in de beleggingswereld is Warren Buffet deze man is één van de rijkste mensen ter wereld. En heeft zijn vermogen te danken aan investeren en is een succesvolle zakenman.
Hij staat ook wel bekend om zijn mooie/leerzame uitspraken. Één waar ik altijd aan moet denken als ik zie dat de markt dalende is, is:
Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful
Dit wilt eigelijk zeggen dat beleggers fearful (angstig) worden wanneer een koers daalt, terwijl je het ook als een kans kan zien.
5.1 Hoe beleggen na een daling
Dollar-cost averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij beleggers regelmatig een vast bedrag in een financieel instrument investeren, ongeacht de prijs van het instrument. Deze strategie kan worden toegepast op aandelen, obligaties, ETF’s of andere beleggingsproducten.
DCA in een dalende markt
DCA kan een effectieve manier zijn om te beleggen in een dalende markt. In een dalende markt zijn aandelen vaak goedkoper dan in een stijgende markt. Door regelmatig te investeren, kunnen beleggers profiteren van de dalende prijzen en hun gemiddelde aankoopprijs verlagen.
Voorbeeld: Netflix
Netflix is een voorbeeld van een aandeel dat in een dalende markt is gedaald. In een jaar tijd is de koers van Netflix met 55% gedaald. Dit is een aanzienlijke daling, maar het kan ook een kans zijn voor beleggers.
Als een belegger denkt dat Netflix een goed bedrijf is met een goede toekomst, kan hij of zij DCA gebruiken om in het aandeel te investeren. De belegger zou dan bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in Netflix investeren, ongeacht de koers.
Door regelmatig te investeren, zal de belegger op de lange termijn profiteren van de dalende prijzen.
Nadelen van DCA
DCA is niet zonder risico. Als de koers van het aandeel verder daalt, kan de belegger verliezen maken. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf waarin je wilt investeren.
6 Informatie verzamelen
Het is nou eenmaal belangrijk om informatie te verzamelen en het maakt dan niet zoveel uit om welke informatie het gaat. Ikzelf leer ook nog elke dag dingen bij, ik kijk veel naar YouTube filmpjes over beleggen maar ook over hoe het gaat met de financiële markten. Kennis is de grootste inkomstenbron die je eigenlijk maar kan hebben. Hoe meer kennis jij over een bepaald onderwerp heb, hoe meer geld je kan verdienen met aandelen.
Ook hou ik aandachtig het nieuws in de gaten over bedrijven, de economieën en over de aandelenmarkt. Wat gebeurt er allemaal in deze werelden en welke impact gaat dit hebben op beurs/markt. Dit zijn ook allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden.
Lees ook: De belegginswereld
Conclusie
Compleet risicoloos beleggen dat bestaat niet. Wel kan je zoveel mogelijk strategieën toepassen om je risico te beperken. Defensief beleggen is voor de mensen die zo min mogelijk risico willen lopen. Dit kan geschikt zijn voor de mensen die met hun spaargeld willen gaan beleggen en zo min mogelijk risico willen lopen.
Beleggen met weinig risico vergt wel geduld en is voor de lange termijn bedoeld. Helaas maar waar kan het toch zo zijn dat met deze methode jou belegde vermogen op een negatief rendement kan uitlopen. Het is alleen aan jou wat je hiermee doet? Verkoop je het en pak je je minimale verlies, of laat je het nog een aantal jaar staan en je pakt dan de winst.
Ben jij iemand die graag zelf de touwtjes in handen heeft? En iemand die graag zelf het avontuur aan wilt gaan, dan kan jij je eenvoudig aanmelden bij een broker, bijvoorbeeld Plus500. Je kan je kosteloos aanmelden en de kosten op dit platform blijven laag. Het vergt wel enige tijd en moeite, omdat je het wel moet leren.
Wil je het liever laten doen? Dan kan je dit laten uitvoeren door een professioneel adviseur, deze of gene brengt alleen wel extra kosten in rekening omdat je van zijn diensten gebruikt maakt. Zo’n professioneel adviseur neemt ook risico’s en steekt vaak jouw geld in ETF’s of obligaties. Ik denk best dat jij dit zelf ook kunt.
Begin met crypto traden met hefboom op Bybit: Hier is hoe! (2024)
Wil je meer uit je crypto-handel halen? Misschien heb je gehoord over crypto traden met hefboom. Maar wat is dat precies? En hoe werkt het met Bybit Margin Trading? Veel traders zoeken naar manieren om hun winst te vergroten. Bybit biedt margin trading aan in Nederland. Dit is een alternatief voor derivatenhandel. Met margin trading
Bybit Card Review: Is dit DE Crypto Card van Nederland? (2024)
Wil je een handige kaart voor je crypto? De Bybit Card kan een goede keus zijn. Veel mensen zoeken een makkelijke manier om hun digitale munten te gebruiken. Met deze crypto card kun je dat doen. De Bybit card biedt tot 10% cashback op je uitgaven en loopt momenteel tot 31 december 2024. Dat is
De goedkoopste crypto exchange? Top 3 van Nederland (2024)
Wil je crypto kopen, maar weet je niet waar? Er zijn veel beurzen, maar wat is de goedkoopste crypto exchange? Dit kan lastig zijn als je net begint. Je wilt niet te veel betalen voor je transacties. Bitvavo is een populaire keuze in Nederland. Ze hebben lage kosten van maximaal 0,25% per transactie. Maar er