Cryptocurrency is een digitale valuta die gebruikmaakt van cryptografie om transacties te beveiligen. Cryptocurrencies zijn niet onderhevig aan overheidscontrole, wat ze een aantrekkelijke optie maakt voor mensen die op zoek zijn naar een manier om hun geld te beschermen.
De meest bekende cryptocurrency is Bitcoin. Bitcoin is in 2009 gecreëerd door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een onbekende persoon of groep. Sindsdien zijn er honderden andere cryptocurrencies ontstaan, zoals Ethereum, Litecoin en Ripple.
Om alvast een tipje van de sluier te geven, geef ik hieronder 4 redenen waarom je met crypto zou kunnen beginnen:
- De groei van de cryptomarkt: De cryptomarkt groeit snel. De marktwaarde van alle cryptocurrencies samen is in de afgelopen jaren van enkele miljarden dollars naar enkele biljoenen dollars gestegen
- De schaarste van cryptocurrency: Er is een beperkt aantal cryptocurrency’s beschikbaar. Bitcoin, de meest bekende cryptocurrency, is bijvoorbeeld beperkt tot een totale voorraad van 21 miljoen munten.
- De decentralisatie van cryptocurrency: Cryptocurrency is een gedecentraliseerde valuta, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit.
- De potentieel van cryptocurrency: Cryptocurrency heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we geld overmaken en betalen.
Wellicht ook interessant voor u: Hoe werkt geld verdienen met crypto?
Disclaimer:
Investeren in cryptocurrency is een risicovolle activiteit. De waarde van cryptocurrency kan snel stijgen of dalen, en er is geen garantie dat je geld zal groeien. Voordat je begint met investeren in cryptocurrency, is het belangrijk om te begrijpen de risico’s en om je eigen onderzoek te doen.
Crypto wat is het?
- 1 Crypto wat is het?
- 2 Waarom zou je beginnen met crypto? 4 Belangrijke redenen.
- 3 Bitcoin versus Goud
- 4 De risico’s van crypto
- 5 Waar koop je crypto?
- 6 Conclusie
- 7 Wellicht ook interessant voor u:
- 8 Starten met aandelen kopen | 7 Tips die je niet wilt missen
- 9 Ledger vs Trezor | Welke kies je?
- 10 Aandelen kopen met weinig geld | 6 Manieren uitgelegd
Cryptocurrency of cryptomunten is digitaal geld dat geregistreerd staat in de blockchain (ook wel de digitale database genoemd). De crypto munten kan je opslaan op een digitale wallet, zie dit als jouw portemonnee. Crypto wordt gezien als digitaal “goed” waar jij in kan investeren. In de afgelopen jaren heeft cryptocurrency een enorme groei doorgemaakt en is het uitgegroeid tot een belangrijke speler in de financiële wereld. Deze digitale valuta maakt gebruik van geavanceerde cryptografische technieken om transacties te beveiligen en te verifiëren, en biedt een alternatief voor traditionele valuta.
Crypto munten oftewel cryptocurrency zijn digitale valuta’s. Deze kunnen worden verhandeld of beleggers/traders kunnen erop speculeren, net zoals bij andere traditionele valuta’s (fiatgeld). Ze bestaan echter buiten het toezicht van financiële instellingen en overheden. De bekendste munt op het moment is de Bitcoin, eigenlijk draait alles (als je het nieuws moet geloven) om de bitcoin. Echter is dit niet helemaal waar, er bestaan ook nog “altcoins” dit zijn kleinere coins/munten die je kunt kopen (meestal voor korte termijn). Deze coins kunnen in een hele korte tijd soms wel een stijging maken van 100% of meer.
De keer zijde van deze munten zijn dat ze ook heel snel kunnen dalen. De bitcoin is een lange termijn investering maar er valt hier ook mee te traden! De kleinere munten/coins (altcoins) zijn meestal voor de kortere termijn. Hier kunnen de mensen snel geld mee verdienen. Het is wel risicovoller om in te zetten op altcoins, want wat ik al eerder had gezegd, de altcoins kunnen heel hard stijgen maar ook heel hard dalen.
Waarom zou je beginnen met crypto? 4 Belangrijke redenen.
4 redenen waarom je zou beginnen met crypto. Na het lezen van deze redenen moet je bij jezelf nagaan of je ermee wilt beginnen nikst moet. Slaap er desnoods nog een nachtje over en neem dan een beslissing.
1. Mensen zien bitcoin als het goud van de toekomst
Steeds meer beleggers verkiezen bitcoin boven goud als een inflatieverzekering. Mede door de keuzes van beleggers wordt de overtuiging alsmaar groter dat op de lange termijn bitcoin de eerste cryptomunt kan worden die goud zal vervangen voor de lange termijn belegging.
Bitcoin is schaars gemaakt. Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins gecreëerd worden en op de dag van schrijven (9 november 2022) zijn er al 19.202.737,5 bitcoin gemined. Dat betekend dat er minder dan 2 miljoen bitcoins gemind kunnen worden. Bij voldoende vraag, maakt dit bitcoin op de lange termijn waarde vast. Hoeveel bitcoins zijn er op dit moment?
Wat bij goud wel van toepassing kan zijn > valsmunterij is bij bitcoin voorzover men weet niet mogelijk.
2. De blockchain
Blockchain is de techniek achter crypto. Alleen de blockchain is meer dan dat. De blockchain is een techniek waarmee een netwerk van gebruikers gezamenlijk een databases is van transacties. Bijzonder hieraan is, je kan niet “valsspelen” je kan bijvoorbeeld niet twee keer een zelfde munt uitgeven, elke munt heeft namelijk zijn eigen unieke code. Blockchain ook wel de onbreekbare ketting van blokken genoemd.
De blockchain/het cryptogeld draagt ook bij aan corruptie. Zuid-Amerikaanse landen en Afrikaanse landen zouden dit goed kunnen gebruiken. De blockchain is op het gebied van duurzaamheid zich ook sterk aan het ontwikkelen. Kortom we zullen nog veel horen over de blockchain de komende jaren. Als je alleen al kijkt dat de blockchain ervoor kan zorgen dat traditionele instanties (waaronder de financiële sector) vervangen gaat worden door middel van smart contracts in een gedecentraliseerd netwerk.
3. Transacties worden sneller
Een (internationale) transactie binnen de blockchain wordt binnen enkele minuten/secondes uitgevoerd. Dit is ook een van de redenen waarom crypto zo populair aan het worden is. Sommige onder ons zien crypto binnen nu en een paar jaar ook als nieuw betaalmiddel. In sommige restaurants, shopping stores of plaatsen waar je goederen kan kopen. Kan je al met bitcoin betalen!
Het feit is er ook dat de transacties in de cryptowereld vaak sneller zijn dan normale banktransacties. Dit komt omdat de technologie die wordt gebruikt om cryptocurrencies te versturen, zoals blockchain, is ontworpen om transacties snel en efficiënt te verwerken. Bovendien zijn er geen tussenpersonen, zoals banken, die vertragingen kunnen veroorzaken in het verwerkingsproces.
4. Meer banen
Het is moeilijk om te zeggen of de groei van de cryptocurrency-industrie leidt tot meer banen, omdat er weinig concrete gegevens beschikbaar zijn over het aantal mensen dat werkt in deze industrie. Aangezien de cryptocurrency-markt nog relatief jong is, zou het zijn dat er momenteel nog niet genoeg gegevens zijn om een duidelijk beeld te krijgen van de werkgelegenheid in deze sector.
Wat wel duidelijk is, is dat de groei van de cryptocurrency-industrie heeft geleid tot een toenemend aantal banen in gerelateerde gebieden, zoals de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het opslaan en verwerken van cryptocurrency-transacties, en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en diensten die gebruik maken van blockchain-technologie.
In sommige gevallen kan de populariteit van cryptocurrency ook leiden tot banengroei in traditionele bedrijfstakken, zoals de financiële sector, die zich aanpassen om te voldoen aan de vraag naar cryptocurrency-gerelateerde diensten en producten.
Bitcoin versus Goud
Een veel besproken onderwerp Bitcoin en goud. Het zijn twee verschillende activa met hun eigen unieke eigenschappen en gebruiksdoelen. Bitcoin is een digitale valuta die wordt gebruikt om geld online te versturen en te ontvangen. Het is gebaseerd op blockchain-technologie en wordt gedecentraliseerd beheerd door een netwerk van gebruikers. Goud, aan de andere kant, is een edelmetaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt als een waardevolle grondstof en als een vorm van beleggen. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen bitcoin en goud:
- Ten eerste is bitcoin volledig digitaal en kan alleen worden bezorgd via het internet, terwijl goud een fysiek goed is dat fysiek kan worden overgedragen.
- Ten tweede is bitcoin relatief nieuw en nog steeds volatiel, terwijl goud al eeuwenlang wordt gebruikt als een stabiele waarde.
- Ten derde is bitcoin gedecentraliseerd en niet afhankelijk van overheden of banken, terwijl goud vaak wordt gebruikt als een vorm van reservevaluta door overheden en centrale banken.
In termen van waarde kan bitcoin sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, nieuws en regulering. Goud, aan de andere kant, heeft een lange geschiedenis van waardebehoud en is minder volatiel dan bitcoin. Hoewel de waarde van goud ook kan fluctueren, is deze meestal minder snel en minder extreem dan die van bitcoin.
Ten slotte is het gebruik van bitcoin en goud ook verschillend. Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt als een digitale valuta voor online transacties en wordt steeds vaker geaccepteerd door bedrijven en organisaties. Goud, aan de andere kant, wordt voornamelijk gebruikt als een vorm van beleggen en als een waardevolle grondstof voor de productie van sieraden en elektronica.
In samenvatting zijn bitcoin en goud twee verschillende activa met unieke eigenschappen en gebruiksdoelen. Bitcoin is een digitale valuta die gebaseerd is op blockchain-technologie, terwijl goud een fysiek edelmetaal is. Bitcoin is relatief nieuw en volatiel, terwijl goud een lange geschiedenis van waardebehoud heeft. Beide activa kunnen worden gebruikt voor beleggen, maar worden voornamelijk gebruikt voor verschillende doeleinden.
Waar de ene denkt dat de bitcoin de toekomst is en de ander zich vasthoudt aan dat goud het beste beleggingsmiddel blijft. Niemand weet wie er nou echt gelijk heeft, de toekomst zal het ons leren en laten zien wie van deze twee kanten gelijk gaat hebben!
Veilig op de website van bitvavo
De risico’s van crypto
Is het wel de moeite waard om te beginnen met crypto? De meningen verschillen hier nogal over, de één vindt het geweldig en de ander is er nog niet zo zeker van. Het ministerie van financiën en de banken benadrukken vaak genoeg de risicovolle beleggingen in deze markt.
1. Schommelende waarde van crypto
De waarde van crypto munten kunnen snel veranderen, de markt is vrij explosief. Dit heeft te maken met dat er geen onderliggende waarde is. Als je bijvoorbeeld aandelen koopt van een bedrijf, dan koop je een stukje van dat bedrijf. En bij een obligatie leen je geld uit aan bijvoorbeeld een overheid.
Bij crypto is dit niet het geval, de markt beslist de prijs. Dit zorgt er ook voor dat de waarde gevoelig is voor nieuws, als er iets gebeurd (een financiële crisis, een pandemie of politieke besluiten) kan dit ervoor zorgen dat de markt daalt en dat je dus misschien wel geld verliest.
Kijk alleen al naar de afgelopen corona pandemie, de markt reageerde hierop en daalde. China gaf aan dat ze alle crypto gingen verbieden in het land, de markt reageerde hierop en daalde. Een bekend handelsplatform FTX kwam met foute cijfers naar buiten, de markt reageerde hierop daalde en kwam zelfs tot een van de laagste punten in jaren.
2. Geen toezichthouders
De meeste crypto aanbieders staan nog niet streng onder toezicht. De regering moet hier eerst een nieuwe wet voor aanmaken, dit kost tijd en deze wet komt er ook pas als het geloof er is.
Als het gaat om de Nederlandse crypto aanbieders dan staan deze al wel onder toezicht bij de Nederlandsche bank. Deze platformen verzekeren crypto valuta van de klanten tot wel honderden miljoenen euro’s. Een bekend platform in Nederland en tevens ook de marktleider als het gaat om beste broker “crypto aanbieder” is Bitvavo. Lees op hun website hoe zij de veiligheid van het vermogen van hun klanten waarborgen. Lees hier
3. Bitcoin koers altijd in beweging
De bitcoin koers staat er bekend om dat het nogal kan fluctueren. Je moet hier als persoon tegen kunnen en het is niet voor iedereen weggelegd. Sta je in het rood en laat jij je leiden door je emoties, waardoor je in paniek jouw posities verkoopt. Dan kan dat zomaar resulteren in grote verliezen.
De crypto beleggers die een lange termijn strategie hebben lijken het goed te doen. Als je alleen al kijkt naar de bitcoin, Die in het jaar 2020 op 6500 euro stond, en als je kijkt naar de huidige stand van nu (10 november 2022) 17.000. Dan is dat een stijging van 235%.
4. Helaas maar waar, hackers
Er zijn in elke markt hackers actief. Mensen die niet goed met hun computers zijn en makkelijke wachtwoorden instellen. Worden slachtoffer van phising, de hackers “stelen” dan als het waren jouw crypto munten. Geen zorgen de platformen zijn hier ook steeds beter op voorbereid en vragen daarom ook vaak aan de mensen om altijd een moeilijk en lang wachtwoord te kiezen. Er wordt veel gebruik gemaakt van 2FA (twee-factor-authenticatie). Alleen helaas maar waar zijn er nou eenmaal ook hackers actief in deze markt. Onthoudt, net zoals bij een bank die ook nooit om jouw gegevens zult vragen, zullen crypto brokers/handelsplatformen dit ook NOOIT doen.
Waar koop je crypto?
Je kunt cryptovaluta kopen op verschillende online platforms die bekendstaan als cryptocurrency exchanges (crypto-beurzen). Hier zijn enkele populaire crypto-exchanges waar je crypto kunt kopen:
- Bitvavo: Een Nederlandse exchange die bekend staat om zijn gebruiksvriendelijke interface en brede scala aan cryptocurrencies. Bitvavo is populair in Europa en biedt handelsmogelijkheden voor zowel beginners als ervaren handelaren. Daarnaast is het platform de grootste in Nederland.
- Finst: Een opkomende exchange met focus op eenvoud en toegankelijkheid voor nieuwe gebruikers. Finst streeft ernaar om cryptohandel voor iedereen toegankelijk te maken. Lees hier mijn Finst review.
- Coinmerce: Een platform dat gericht is op gebruiksgemak en waar je verschillende cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Coinmerce biedt ook een mobiele app voor handel onderweg. Zie hier mijn coinmerce review.
- YouHodler: Hoewel YouHodler zich meer richt op crypto-leningen en -besparingen, biedt het ook mogelijkheden voor het kopen van cryptovaluta. Het stelt gebruikers in staat om te profiteren van hun crypto-activa zonder deze te verkopen. Zie hier mijn YouHodler review.
Conclusie
De koersen in de crypto markten laten explosieve stijgingen zien maar ook explosieve dalingen. Het risico in deze markt ligt nou eenmaal net wat hoger als de risico’s op de aandelenmarkt. Hoe je het went of keert er valt zeker geld te verdienen in deze markt. Je moet alleen wel weten wat je doet en je moet ook goed weten in welke munt jij geld gaat stoppen.
Persoonlijk vind ik crypto een mooie kans om te beginnen aan een beleggingsavontuur. Ik moet hier wel bij zeggen, dat je jezelf goed moet inlezen in de crypto wereld en dat je altijd goed op de hoogte moet zijn van de financiële wereld. Ik heb het hier boven al een keer benoemd, maar deze markt is zeer gevoelig voor nieuws en reageert hier ook op.
Toen ik zelf begon aan crypto wist ik niet wat ik aan het doen was, ik stopte maar ergens mijn geld in zonder te weten wat het inhield. Ik ben mijzelf hierna gaan inlezen in de projecten achter de coins en in de bitcoin. Ik merkte aan mezelf dat ik het heel interessant vond/vind en dat er ook echt een verdienmodel achter schuilt. Zelf koop ik mijn crypto’s op het platform Bitvavo. Ik zorg er wel voor dat ik meer stablecoins (bitcoin en ethereum) dan altcoins in mijn portfolio heb.
Wellicht ook interessant voor u:
Starten met aandelen kopen | 7 Tips die je niet wilt missen
Starten met aandelen kopen. Wil jij aandelen kopen maar weet je niet hoe of wil je Aandelen kopen met weinig geld? En ben jij nieuw in de aandelen markt en weet je nog niet veel over hoe deze markt in elkaar steekt? Doe dan eerst kennis op voordat je gaat beleggen. Het is belangrijk dat
Ledger vs Trezor | Welke kies je?
Ledger vs Trezor twee bekende bedrijven als het gaat om hardware wallets. Een veilige wallet kiezen in slechts 3 stappen. Het kan moeilijk zijn om de juiste wallet te kiezen, daarom heb ik dat alvast voor je gedaan. Weet jij niet tussen welke je moet kiezen? en Welke het beste is voor jou? In dit
Aandelen kopen met weinig geld | 6 Manieren uitgelegd
In een wereld waar financiële vrijheid en welvaart voor velen hoog op de agenda staan, vormt beleggen een krachtig middel om je financiële doelen te verwezenlijken. Voor velen lijkt het idee van beleggen echter onbereikbaar, met name vanwege het vermeende gebrek aan voldoende kapitaal. Toch is het belangrijk te beseffen dat de drempel om te