De beste dividend etf’s. Het genereren van een stabiele inkomstenstroom is een belangrijk doel voor veel beleggers. Dividendinkomsten bieden een aantrekkelijke mogelijkheid om op lange termijn een passief inkomen op te bouwen. Het investeren in Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor dividendrendement kan een effectieve strategie zijn om dit doel te bereiken.

ETF’s combineren het beste van twee werelden: ze bieden diversificatie zoals traditionele beleggingsfondsen, terwijl ze tegelijkertijd op de beurs verhandeld worden als individuele aandelen. Dit maakt ze flexibel, kostenefficiënt en toegankelijk voor beleggers van verschillende niveaus.Kort: Wat zijn ETF’s?

ETF’s, afkorting voor Exchange-Traded Funds, zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden als individuele aandelen. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van diversificatie, vergelijkbaar met traditionele beleggingsfondsen, maar met de flexibiliteit en liquiditeit van individuele aandelen.

ETF’s zijn samengesteld uit een mandje van effecten, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed. Ze streven ernaar de prestaties van een bepaalde index te volgen, zoals de S&P 500. Dit betekent dat beleggers met één transactie blootstelling kunnen krijgen aan een breed scala aan activa, waardoor ze hun risico kunnen spreiden en marktblootstelling kunnen verkrijgen zonder de noodzaak van het kopen van individuele effecten. Benieuwd naar de beste ETF’s van dit moment? Klik hier voor mijn artikel over de beste ETF’s van 2023.

Waarom Dividend ETF’s?

Het kopen van dividend ETF’s kan verschillende voordelen bieden voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenstroom en het maximaliseren van hun rendement. Hier zijn enkele redenen waarom men kan investeren in ETF’s.

 1. Inkomstengeneratie: Dividend ETF’s zijn gericht op het investeren in aandelen van bedrijven die regelmatig dividenden uitkeren. Door dividend ETF’s te kopen, kunnen beleggers een passief inkomen genereren door te profiteren van de dividenden die worden uitgekeerd door de bedrijven die in de ETF geselecteerd zijn.
 2. Dividendgroei: Veel dividend ETF’s streven ernaar om niet alleen in bedrijven te investeren die dividenden uitkeren, maar ook in bedrijven die een geschiedenis hebben van het verhogen van hun dividenduitkeringen. Dit kan resulteren in een groei van de dividendinkomsten op lange termijn, waardoor beleggers hun inkomsten kunnen laten meegroeien met de inflatie en de waarde van hun beleggingen kunnen vergroten.
 3. Diversificatie: Dividend ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van diversificatie. Door te investeren in een ETF dat een mandje van dividendaandelen bevat, kunnen beleggers hun risico spreiden over verschillende bedrijven, sectoren en geografische regio’s. Dit kan helpen om de impact van individuele bedrijfsprestaties te verminderen en de algemene stabiliteit van de portefeuille te vergroten.
 4. Kosten en gemak: Het kopen van individuele dividendaandelen kan tijdrovend en kostbaar zijn, vooral als men een gediversifieerde portefeuille wil opbouwen. Dividend ETF’s bieden een kosteneffectieve en handige oplossing. Met één enkele transactie kunnen beleggers blootstelling krijgen aan een breed scala aan dividendaandelen. Bovendien hebben ETF’s over het algemeen lagere kostenratio’s in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen.
 5. Liquiditeit: Dividend ETF’s worden op de beurs verhandeld, waardoor beleggers gemakkelijk aandelen kunnen kopen of verkopen tijdens de handelsuren. Dit biedt een hoge mate van liquiditeit en flexibiliteit, waardoor beleggers snel kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden of hun beleggingsstrategie kunnen aanpassen.

Het kopen van dividend ETF’s kan een effectieve manier zijn om een stabiele inkomstenstroom op te bouwen en te profiteren van de voordelen van dividendaandelen, diversificatie, kostenbeheersing en liquiditeit. Het is echter belangrijk om grondig onderzoek te doen, de kenmerken van verschillende ETF’s te vergelijken en rekening te houden met de eigen beleggingsdoelen en risicobereidheid voordat men besluit te investeren.

Wellicht ook interessant voor u:


Wat is een hoog dividend ETF?

Een hoog dividend ETF is een type ETF dat gericht is op het bieden van een hoog dividendrendement aan beleggers. Deze ETF’s investeren meestal in aandelen van bedrijven die bekend staan om hun royale dividenduitkeringen. Het doel is om beleggers een stabiele inkomstenstroom te bieden door regelmatig dividendinkomen te genereren. Eigenlijk is een dividend ETF een mandje vol met aandelen die dividend uitkeren.

In vergelijking met groeiaandelen ligt de focus van hoog dividend ETF’s op het genereren van inkomsten in plaats van op kapitaalgroei. Groeiaandelen zijn daarentegen gericht op het investeren in bedrijven met een hoog groeipotentieel. Deze bedrijven investeren vaak hun winsten terug in het bedrijf om te groeien en genereren mogelijk geen of lage dividenden.

Het belangrijkste verschil tussen hoog dividend ETF’s en groeiaandelen is dus het doel van de investering: inkomstengeneratie versus kapitaalgroei. Hoog dividend ETF’s richten zich op het bieden van een stabiele bron van passief inkomen door middel van dividenduitkeringen, terwijl groeiaandelen gericht zijn op het maximaliseren van het kapitaal door te investeren in bedrijven met potentieel voor sterke waardegroei.

Beleggers die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenstroom en een focus hebben op het genereren van dividendinkomsten, kunnen geïnteresseerd zijn in hoog dividend ETF’s. Deze ETF’s bieden een mogelijkheid om te profiteren van de dividenden die worden uitgekeerd door gerenommeerde bedrijven met een track record van consistente dividenduitkeringen. Daarbij heb je dus de winst van de ETF + het dividend wat hierbij komt, als je dit voor een lange termijn vasthoudt kan het hard gaan, dit komt door het rendement op het rendement principe.


Voordelen dividend ETF

Investeren in dividend ETF’s biedt verschillende voordelen voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenstroom en een efficiënte manier om risico’s te spreiden. Dividend ETF’s kunnen ervoor zorgen dat jij op de lange termijn een passief inkomen genereert, als je hier slim mee omgaat dan wordt dit door de jaren heen alsmaar groter en groter. Het mooie hiervan is, je hoeft hier niks voor te doen. Een van de voordelen van een hoog dividend ETF is dat je regelmatig geld ontvangt. Je krijgt dus een groot deel van je rendement uitbetaald bij het beleggen in deze ETF’s.

Ongeacht wat de koers doet of deze nu daalt of stijgt, jij krijg je dividend toch wel. Dit is in mijn ogen ook gelijk het grootste voordeel van dividend ETF’s, als de markt er slecht voor staat kan je alsnog kiet spelen of zelfs winst maken door het te ontvangen dividend. Veel mensen zien dit als een groot voordeel.

Een ander voordeel van dividend ETF’s is dat ze je helpen risico’s te spreiden, wat een algemeen voordeel is van ETF-beleggen. In tegenstelling tot het beleggen in individuele dividend aandelen, maakt een hoog dividend ETF het gemakkelijker om je risico’s te diversifiëren. Door middel van een ETF beleg je namelijk meteen in honderden, soms wel duizenden, bedrijven.

Door te investeren in dividend ETF’s kun je profiteren van regelmatig passief inkomen, ongeacht de koersbewegingen van de ETF. Het biedt een stabiele inkomstenstroom en geeft beleggers gemoedsrust. Bovendien helpt het beleggen in dividend ETF’s bij het spreiden van risico’s en het profiteren van de bredere markt. Met een hoog dividend ETF kunnen beleggers genieten van de voordelen van dividendbeleggen en tegelijkertijd profiteren van de diversificatie en efficiëntie van ETF’s.

Nadelen dividend ETF

Hoewel dividend ETF’s verschillende voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee beleggers rekening moeten houden. Hier zijn drie mogelijke nadelen van een dividend ETF:

 1. Lagere groeipotentieel: Dividend ETF’s zijn meestal gericht op het genereren van inkomsten in plaats van op kapitaalgroei. Dit betekent dat het groeipotentieel van een dividend ETF mogelijk lager is dan dat van andere beleggingen, zoals groeiaandelen. Bedrijven die hogere dividenden uitkeren, behouden vaak een groter deel van hun winst voor dividenduitkeringen in plaats van het te herinvesteren in het bedrijf voor groei. Hierdoor kunnen beleggers mogelijk minder profiteren van de waardestijging van de onderliggende aandelen.
 2. Gevoeligheid voor rentewijzigingen: Dividend ETF’s kunnen gevoelig zijn voor veranderingen in rentetarieven. Wanneer de rente stijgt, kunnen beleggers ervoor kiezen om hun geld te verplaatsen naar andere beleggingen met een hoger rendement, zoals obligaties. Dit kan resulteren in een daling van de vraag naar dividend ETF’s, wat de prijzen van de ETF’s kan beïnvloeden.
 3. Niet verplicht: Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Als het economisch gezien slecht gaat en dit ook direct invloed heeft op het desbetreffende bedrijf. Dan kan het zomaar zijn dat het bedrijf beslist om geen dividend meer uit te keren.

Waar let je op bij het kiezen van een dividend ETF?

Bij het selecteren van de beste dividend ETF’s zijn er verschillende belangrijke criteria waar beleggers rekening mee kunnen houden. Hier zijn enkele veelvoorkomende selectiecriteria:

 1. Dividendrendement: Het dividendrendement is een belangrijke factor bij het evalueren van een dividend ETF. Dit geeft aan hoeveel dividendinkomen een belegger kan verwachten in verhouding tot de prijs van de ETF. Het dividendrendement wordt meestal uitgedrukt als een percentage en kan variëren tussen verschillende ETF’s. Een hoger dividendrendement kan aantrekkelijk zijn, maar beleggers moeten ook letten op de duurzaamheid en stabiliteit van het dividend.
 2. Kostenratio (expense ratio): De kostenratio is een belangrijke overweging bij het evalueren van ETF’s. Het vertegenwoordigt de jaarlijkse beheerskosten van de ETF, uitgedrukt als een percentage van het belegde vermogen. Beleggers moeten letten op lage kostenratio’s, omdat deze de nettorendementen van de ETF kunnen beïnvloeden. Het vergelijken van de kostenratio’s van verschillende dividend ETF’s kan helpen bij het identificeren van kosteneffectieve opties.
 3. Track record en consistentie: Het is belangrijk om het track record van een dividend ETF te evalueren, inclusief de consistentie van de dividenduitkeringen. Beleggers kunnen de historische prestaties van de ETF analyseren, inclusief het dividendrendement en de stabiliteit van de dividenduitkeringen in de afgelopen jaren. Een ETF met een solide track record en een geschiedenis van consistente dividenduitkeringen kan het vertrouwen van beleggers vergroten.

Naast deze criteria kunnen beleggers ook rekening houden met andere factoren, zoals de liquiditeit van de ETF en de grootte van de beheerde activa.

Top 7 beste dividend ETF’s

Ik heb voor jou een lijst gemaakt met hierin de beste 7 dividend ETF’s op dit moment. Deze dividend ETF’s ga ik een voor een behandelen, het is aan jou de keuze of je uiteindelijk ervoor kiest om ook te gaan investeren in een dividend ETF.

1. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF

De eerste ETF waar de lijst mee wordt afgetrapt is de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. De zogenaamde ISIN code is bij deze ETF IE00B8GKDB10, met deze code kan je gemakkelijk jou ETF vinden op je broker. Deze code is voor elke broker hetzelfde omdat het de code betreft van de ETF.

Naam ETF:Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF
ISIN Code:IE00B8GKDB10
Prijs ETF (momentopname):54,38 eur
Aantal bedrijven/aandelen in ETF:1770
Kosten:0.29%
Rendement Year to date:0.63%
Rendementen afgelopen 3 jaar:11.45%
Uitbetaling dividend:Per kwartaal


De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL) biedt beleggers een interessante blootstelling aan verschillende regio’s en sectoren over de hele wereld. Laten we eens kijken naar de top 5 regio’s en sectoren waarin deze ETF investeert, samen met enkele voorbeeldnamen van bedrijven:

Wat betreft de blootstelling aan regio’s heeft de VHYL ETF de volgende verdeling:

 • Verenigde Staten: 42,86%
 • West-Europa – Euro: 11,20%
 • Japan: 8,31%
 • Verenigd Koninkrijk: 7,21%
 • West-Europa – Niet Euro: 6,90%

Dit betekent dat de ETF een aanzienlijke nadruk legt op de Verenigde Staten, gevolgd door West-Europa en Japan.

Wat betreft de blootstelling aan sectoren heeft de VHYL ETF de volgende verdeling:

 • Financiële Dienstverlening: 24,78%
 • Gezondheidszorg: 12,06%
 • Defensieve Consumptiegoederen: 11,14%
 • Energie: 9,78%
 • Industrie: 8,93%

Dit betekent dat de ETF een aanzienlijk deel van de portefeuille toewijst aan financiële dienstverlening, gevolgd door gezondheidszorg, defensieve consumptiegoederen, energie en industrie.

De top 5 bedrijven waarin deze ETF de meeste blootstelling heeft zijn

 • Exxon Mobil Corp (Energie) | 1.78%
 • Johnson & Johnson (Gezondheidszorg) | 1.73%
 • JPMorgan Chase & Co (Financiële Dienstverlening) | 1.68%
 • Procter & Gamble Co (Defensieve Consumptiegoederen) | 1.42%
 • Broadcom Inc (Technologie) | 1.35%

Deze bedrijven vertegenwoordigen slechts enkele van de vele posities in de portefeuille van de VHYL ETF, die een breed scala aan bedrijven en sectoren omvat. Het is belangrijk op te merken dat de blootstelling en posities in de ETF kunnen veranderen na verloop van tijd als gevolg van marktontwikkelingen en de samenstelling van de index die de ETF volgt.

2. SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF Dis

De tweede in deze lijst is de SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF Dis. De ISIN code van deze dividend ETF is: IE00B6YX5D40.

Naam ETF:SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF Dis
ISIN Code:IE00B6YX5D40
Prijs ETF (momentopname):€60,63
Aantal bedrijven/aandelen in ETF:121
Kosten:0.35%
Rendement Year to date:-5.59%
Gemiddeld rendement: 2.27%
Rendementen afgelopen 3 jaar:12.90%
Uitbetaling dividend:Per kwartaal


De SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF Dis (UDVD) biedt beleggers blootstelling aan hoog dividend betalende bedrijven in de Verenigde Staten en andere regio’s. Hier is een overzicht van de top 5 regio’s, sectoren en posities van deze ETF:

Top 5 regio’s:

 • Verenigde Staten: 97,55%
 • West-Europa – Niet Euro: 1,94%
 • Verenigd Koninkrijk: 0,50%
 • Canada: 0,00%
 • Latijns Amerika: 0,00%

Dit betekent dat de UDVD ETF voornamelijk gericht is op de Verenigde Staten, met een kleinere blootstelling aan andere regio’s, zoals West-Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Top 5 sectoren:

 • Industrie: 18,86%
 • Financiële Dienstverlening: 16,46%
 • Defensieve Consumptiegoederen: 14,83%
 • Nutsbedrijven: 14,45%
 • Cyclische Consumptiegoederen: 7,77%

De UDVD ETF heeft een focus op verschillende sectoren, waarbij de industrie, financiële dienstverlening, defensieve consumptiegoederen en nutsbedrijven belangrijke posities innemen.

Top 5 posities:

 • International Business Machines Corporation (Technologie): 1,87%
 • 3M Company (Industrie): 1,85%
 • NNN REIT Inc (Vastgoed): 1,79%
 • Walgreens Boots Alliance Inc (Gezondheidszorg): 1,74%
 • Realty Income Corporation (Vastgoed): 1,68%

Dit zijn enkele voorbeelden van de posities in de UDVD ETF, waarbij bedrijven uit verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn, zoals technologie, industrie, vastgoed en gezondheidszorg.

3. iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF 

De derde in deze lijst is de ETF: iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF. Deze ETF focust zich voornamelijk op Azië en is verhandelbaar op de Duitse beurs. Met de ISIN code: DE000A0F5UH1.

Naam ETF:iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF
ISIN Code:DE000A0F5UH1
Prijs ETF (momentopname):25,46
Aantal bedrijven/aandelen in ETF:100
Kosten:0.46%
Rendement Year to date:-4.18%
Gemiddeld rendement:5.43%
Rendementen afgelopen 3 jaar:9.67%
Uitbetaling dividend:Per kwartaal

De iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) (ISPA) biedt beleggers blootstelling aan wereldwijde aandelen met een selectie van hoge dividendaandelen. Hier is een overzicht van de top 5 regio’s, sectoren en posities van deze ETF:

Top 5 regio’s:

 • Azië – Ontwikkeld: 20,60%
 • Verenigde Staten: 18,74%
 • West-Europa – Euro: 16,85%
 • Australazië: 12,23%
 • West-Europa – Niet Euro: 8,32%

De ISPA ETF heeft een aanzienlijke blootstelling aan ontwikkelde Aziatische markten, gevolgd door de Verenigde Staten, Eurozone, Australazië en andere delen van West-Europa.

Top 5 sectoren:

 • Financiële Dienstverlening: 25,16%
 • Industrie: 13,42%
 • Grondstoffen: 12,33%
 • Energie: 11,91%
 • Nutsbedrijven: 9,60%

De ISPA ETF heeft een sterke focus op de financiële dienstverlening, gevolgd door industrie, grondstoffen, energie en nutsbedrijven.

Top 5 posities:

 • SITC International Holdings Co Ltd (Industrie): 4,03%
 • Yancoal Australia Ltd (Energie): 2,66%
 • Pacific Basin Shipping Ltd (Industrie): 2,47%
 • Mitsui O.S.K. Lines Ltd (Industrie): 2,36%
 • New Hope Corp Ltd (Energie): 1,95%

Dit zijn enkele voorbeelden van de posities in de ISPA ETF, waarbij bedrijven uit verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn, zoals industrie en energie.

4. VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

De vierde van deze lijst is de VanEck Morningstar developed markets dividend leaders UCITS ETF. Deze ETF focust zich voornamelijk op Europa en de ISIN hiervan is: NL0011683594.

Naam ETF:VanEck Morningstar developed markets dividend leaders UCITS ETF
ISIN Code:NL0011683594
Prijs ETF (momentopname):EUR 34,42
Aantal bedrijven/aandelen:100
Kosten:0,38%
Rendement year to date:3.61%
Gemiddeld rendement:4.83%
Rendement afgelopen 3 jaar:18,69%
Uitbetaling dividend:Per kwartaal

De VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF biedt beleggers blootstelling aan hoogdividendbetalende aandelen in ontwikkelde markten. Hier is een overzicht van de top 5 regio’s, sectoren en posities van deze ETF:

Top 5 regio’s:

 • West-Europa – Euro: 35,99%
 • Verenigde Staten: 22,70%
 • Canada: 9,93%
 • West-Europa – Niet Euro: 9,04%
 • Verenigd Koninkrijk: 8,45%

Deze ETF heeft een sterke focus op de eurozone en de Verenigde Staten, met aanzienlijke blootstelling aan Canada en andere delen van West-Europa.

Top 5 sectoren:

 • Financiële Dienstverlening: 40,83%
 • Energie: 11,69%
 • Grondstoffen: 11,30%
 • Cyclische Consumptiegoederen: 9,59%
 • Industrie: 7,32%

De ETF heeft een aanzienlijke allocatie naar de financiële dienstverlening, gevolgd door energie, grondstoffen, cyclische consumptiegoederen en industrie.

Top 5 posities:

 • Verizon Communications Inc (Communicatiediensten): 4,57%
 • ConocoPhillips (Energie): 3,96%
 • TotalEnergies SE (Energie): 3,90%
 • International Business Machines Corporation (Technologie): 3,46%
 • Rio Tinto PLC Registered Shares (Grondstoffen): 3,18%

5. iShares MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS ETF

De vijfde ETF is de iShares MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS ETF. Deze ETF focust zich vooral op bedrijven die een sterke focus hebben op het milieu, maatschappij en een goed bestuur. Deze ETF belegd alleen in bedrijven die gevestigd zijn in Amerika en die zich inzetten voor een duurzame toekomst.

Naam ETF:iShares MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS ETF
ISIN Code:IE00BKM4H312
Prijs ETF (momentopname):EUR 38,45
Aantal bedrijven/aandelen:157
Kosten:0,35%
Rendement year to date:3.48%
Gemiddeld rendement:2.38%
Rendement afgelopen 3 jaar:11,56%
Uitbetaling dividend:Per halfjaar

De iShares MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS ETF biedt beleggers blootstelling aan kwalitatief hoogwaardige, duurzame dividendaandelen in de Verenigde Staten. Hier is een overzicht van de top 5 regio’s, sectoren en posities van deze ETF:

Top 5 regio’s:

 • Verenigde Staten: 99,72%
 • Azië – Ontwikkeld: 0,28%
 • Canada: 0,00%
 • Latijns Amerika: 0,00%
 • Verenigd Koninkrijk: 0,00%

Deze ETF heeft een bijna volledige blootstelling aan de Verenigde Staten, met een kleine allocatie naar ontwikkelde Aziatische markten en geen blootstelling aan Canada en Latijns Amerika.

Top 5 sectoren:

 • Technologie: 33,59%
 • Gezondheidszorg: 18,39%
 • Industrie: 14,25%
 • Financiële Dienstverlening: 8,03%
 • Cyclische Consumptiegoederen: 7,64%

De ETF heeft een sterke focus op technologie, gevolgd door gezondheidszorg, industrie, financiële dienstverlening en cyclische consumptiegoederen.

Top 5 posities:

 • Microsoft Corporation (Technologie): 8,39%
 • Apple Inc (Technologie): 5,71%
 • The Home Depot Inc (Cyclische Consumptiegoederen): 2,87%
 • Johnson & Johnson (Gezondheidszorg): 2,78%
 • Cisco Systems Inc (Technologie): 2,54%

Dit zijn enkele voorbeelden van de posities in de ETF, waarbij technologiebedrijven een dominante rol spelen, samen met bedrijven uit de gezondheidszorg, cyclische consumptiegoederen en andere sectoren.

6. S&P Dividend Aristocrats ESG Elite UCITS ETF

De 6e van de ze lijst is de S&P Dividend aristocraten ESG elite UCITS ETF. Deze ETF richt zich op wereldwijde spreiding en heeft 96 verschillende bedrijven in de ETF zitten. Deze ETF focust zich op bedrijven die voor een lange periode hun dividend niet hebben verlaagd.

Naam ETF:S&P Dividend aristocraten ESG elite UCITS ETF
ISIN Code:IE00BMP3HG27
Prijs ETF (momentopname):EUR 8,94
Aantal bedrijven/aandelen:96 bedrijven
Kosten:0,30%
Rendement year to date:4.45%
Rendement afgelopen 3 jaar:14,54%
Uitbetaling dividend:Kwartaal

De S&P Dividend Aristocrats ESG Elite UCITS ETF biedt beleggers blootstelling aan hoogdividendbetalende aandelen van bedrijven die voldoen aan duurzaamheidscriteria en behoren tot de S&P Dividend Aristocrats-index. Hier is een overzicht van de top 5 regio’s, sectoren en posities van deze ETF:

Top 5 regio’s:

 • Verenigde Staten: 19,20%
 • Japan: 19,08%
 • Canada: 17,85%
 • West-Europa – Euro: 14,26%
 • West-Europa – Niet Euro: 12,52%

Deze ETF heeft een evenwichtige blootstelling aan de Verenigde Staten, Japan, Canada en West-Europa, met zowel euro als niet-euro-landen.

Top 5 sectoren:

 • Financiële Dienstverlening: 27,98%
 • Vastgoed: 18,15%
 • Industrie: 11,20%
 • Cyclische Consumptiegoederen: 10,80%
 • Communicatiediensten: 10,53%

De ETF heeft een sterke focus op de financiële dienstverlening en vastgoed, gevolgd door industrie, cyclische consumptiegoederen en communicatiediensten.

Top 5 posities:

 • Adecco Group AG (Industrie): 1,92%
 • Sumitomo Forestry Co Ltd (Cyclische Consumptiegoederen): 1,86%
 • Bouygues (Industrie): 1,74%
 • JB Hi-Fi Ltd (Cyclische Consumptiegoederen): 1,71%
 • Toyo Tire Corp (Cyclische Consumptiegoederen): 1,61%

Dit zijn enkele voorbeelden van de posities in de ETF, waarbij bedrijven uit verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn, zoals industrie, cyclische consumptiegoederen, vastgoed en meer.

7. iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF 

Tot slot zijn we alweer bij de laatste ETF aangekomen en dat is de iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF. Deze ETF focust zich op de MSCI world index en volgt hierbij 170 bedrijven. Naast dat de focust ligt op bedrijven die een hoog dividend uitkeren, wordt er ook nog gekeken naar duurzame aandelen.

Naam ETF:iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF
ISIN Code:IE00BKPSFC54
Prijs ETF (momentopname):USD 7,49
Aantal bedrijven/aandelen:170
Kosten:0,38%
Rendement year to date:10.51%
Rendement afgelopen 3 jaar:13.28%
Uitbetaling dividend:Kwartaal

De iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF biedt beleggers blootstelling aan kwalitatief hoogwaardige en duurzame dividendaandelen wereldwijd. Hier is een overzicht van de top 5 regio’s, sectoren en posities van deze ETF:

Top 5 regio’s:

 • Verenigde Staten: 49,20%
 • West-Europa – Euro: 17,46%
 • Japan: 8,98%
 • West-Europa – Niet Euro: 8,77%
 • Verenigd Koninkrijk: 7,27%

Deze ETF heeft een aanzienlijke blootstelling aan de Verenigde Staten, gevolgd door euro- en niet-euro-landen in West-Europa, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Top 5 sectoren:

 • Technologie: 26,22%
 • Gezondheidszorg: 17,99%
 • Industrie: 12,30%
 • Financiële Dienstverlening: 12,09%
 • Defensieve Consumptiegoederen: 9,02%

De ETF heeft een sterke focus op technologie en gezondheidszorg, gevolgd door industrie, financiële dienstverlening en defensieve consumptiegoederen.

Top 5 posities:

 • Apple Inc (Technologie): 3,28%
 • Microsoft Corporation (Technologie): 3,09%
 • Cisco Systems Inc (Technologie): 2,45%
 • Qualcomm Inc (Technologie): 2,42%
 • The Home Depot Inc (Cyclische Consumptiegoederen): 2,38%

Dit zijn enkele voorbeelden van de posities in de ETF, waarbij technologiebedrijven een dominante rol spelen, gevolgd door bedrijven uit de gezondheidszorg en cyclische consumptiegoederen.

Waar koop je deze ETF’s?

Dividend ETF’s zijn te koop bij verschillende brokers. In Nederland zijn Freedom24 en eToro twee populaire opties.

Freedom24 review

Freedom24 is een Nederlandse broker die zich richt op beleggen in ETF’s. De broker biedt een breed aanbod aan ETF’s, waaronder verschillende dividend ETF’s. De transactiekosten bij Freedom24 zijn laag, vanaf €2,50 per transactie.

eToro ervaringen

eToro is een internationale broker die ook een breed aanbod aan ETF’s biedt, waaronder dividend ETF’s. De broker staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface. De transactiekosten bij eToro zijn variabel, afhankelijk van het type account dat je hebt.

Benieuwd naar andere brokers? Neem dan een kijkje op mijn beste beleggings brokers pagina. Hier behandel ik de beste beleggingsbrokers van Nederland.


Conclusie | Beste dividend ETF’s

In dit artikel heb ik verschillende ETF’s behandeld die gericht zijn op dividendbeleggen. De behandelde ETF’s zijn:

 1. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF: Deze ETF biedt wereldwijde blootstelling aan aandelen van bedrijven met een hoog dividendrendement. Het richt zich op bedrijven die consistent dividenden uitkeren en heeft een sterke focus op de Verenigde Staten.
 2. SPDR® S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF Dis (UDVD): Deze ETF volgt de prestaties van de S&P US Dividend Aristocrats-index, die bestaat uit Amerikaanse bedrijven met een lange geschiedenis van het verhogen van dividenduitkeringen.
 3. iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) (ISPA): Deze ETF biedt wereldwijde blootstelling aan 100 geselecteerde aandelen met een hoog dividendrendement, met een nadruk op Europa.
 4. VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF: Deze ETF richt zich op bedrijven in ontwikkelde markten met een hoog dividendrendement en heeft een diversificatie over regio’s zoals de Verenigde Staten, Japan, Canada en West-Europa.
 5. iShares MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS ETF: Deze ETF biedt blootstelling aan Amerikaanse bedrijven die bekend staan om hun kwaliteit, duurzaamheid en dividenduitkeringen.
 6. S&P Dividend Aristocrats ESG Elite UCITS ETF: Deze ETF combineert de selectie van bedrijven met een lange geschiedenis van dividendverhogingen met een ESG (Environmental, Social, and Governance) filter om duurzame beleggingskeuzes te bevorderen.

Het kiezen van de beste dividend ETF hangt af van individuele beleggingsdoelen en voorkeuren. Beleggers die wereldwijde diversificatie zoeken, kunnen kiezen voor de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF en de iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF. Voor beleggers die zich richten op de Verenigde Staten kunnen de SPDR® S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF Dis (UDVD) en de iShares MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS ETF aantrekkelijke opties zijn. Beleggers die meer nadruk leggen op ESG-factoren kunnen de S&P Dividend Aristocrats ESG Elite UCITS ETF overwegen.

Het is altijd belangrijk en van belang dat je je eigen research doet voordat je daadwerkelijk over gaat op actie. Dit artikel dient als een steuntje in de rug die hierbij kan helpen. Hopelijk heeft je dit tot een beter inzicht gegeven.


In 30 minuten winstgevende aandelen selecteren

Harm van Wijk heeft voor jou een boek gemaakt waarin je in 30 minuten winstgevende aandelen selecteert. Benieuwd hiernaar? Klik op onderstaande knop.

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.