ETF’s, of Exchange Traded Funds, zijn een populaire manier om te beleggen. Ze zijn vergelijkbaar met beursgenoteerde aandelen, maar ze volgen de prestaties van een index, zoals de S&P 500 of de Nasdaq 100. Dit maakt ze een relatief eenvoudige en kosteneffectieve manier om te beleggen in een breed scala aan activa.

Er zijn veel verschillende ETF’s beschikbaar, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke de beste keuze is voor jou. In dit artikel bespreek ik de vijf beste ETF’s op de markt, met elk hun eigen unieke voordelen en nadelen.

De ETF’s die ik ga behandelen zijn:

  • All World FTSE ETF (Vanguard)
  • EU Top 600 Index ETF (iShares)
  • S&P 500 Index ETF (Vanguard)
  • US Technology Sector ETF (SPDR)
  • Nasdaq 100 Index ETF (iShares)

Aan het einde van dit artikel zul je een beter inzicht hebben in welke ETF’s de beste keuze zijn voor jou.
Disclaimer

Dit artikel is bedoeld als informatief en is niet bedoeld als financieel advies. Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen voordat je een beleggingsbeslissing neemt.

Beleggen is altijd een risicovolle onderneming. Er is altijd de mogelijkheid dat je geld verliest. Je moet alleen beleggen met geld dat je kunt missen.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op openbare informatie en is niet gegarandeerd accuraat of volledig.

Daarnaast:

  • De ETF’s die in dit artikel worden besproken, zijn slechts een kleine greep uit de vele ETF’s die op de markt zijn. Er zijn veel andere ETF’s die ook goede opties kunnen zijn, afhankelijk van je individuele beleggingsdoelen en risicotolerantie.

Waarom Investeren in een ETF?

Investeren in ETF’s kan interessant zijn voor mensen omdat het hen een aantal voordelen biedt. ETF’s bieden een makkelijke manier om te beleggen en hun beleggingsstrategie te beheren. ETF’s bieden ook diversificatie aan het beleggingsportfolio, waardoor beleggers een meer efficiënte verdeling van hun beleggingsrisico kunnen realiseren. Daarnaast zijn ETF’s in het algemeen goedkoper dan het kopen van losse aandelen. Dit betekent dat beleggers meer van hun rendement kunnen houden. Bovendien zijn ETF’s altijd liquide en kunnen ze op elk moment tijdens beursuren gekocht of verkocht worden. Al deze factoren maken beleggen in ETF’s aantrekkelijk voor veel mensen. Echter, het is altijd belangrijk om te begrijpen hoe ETF’s werken en wat de risico’s zijn voordat je besluit om te beleggen.

Kortom is het ook een perfecte optie voor mensen die niet veel tijd hebben om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld aandelen. Ook zijn ETF’s een goede optie om voor de lange termijn te gebruiken.

Waar moet je op letten als je een ETF kiest

Er zijn een aantal belangrijk punten waar je op kan letten tijdens het kiezen van een ETF. Een aantal belangrijke punten zijn:

Het eerste punt waar je op kan letten zijn op de historische prestaties. Hierdoor kun je zien hoe de ETF zich in het verleden heeft ontwikkeld en hoe de prestaties zich verhouden tot vergelijkbare beleggingsproducten. Het is belangrijk om te onthouden dat de prestaties van de toekomst niet noodzakelijkerwijs gelijk zullen zijn aan die van het verleden. Maar historische prestaties kunnen wel een indicatie geven van hoe een ETF zich heeft gedraagt in verschillende marktomstandigheden. Vergelijk de historische prestaties van verschillende ETF’s om te bepalen welke ETF het beste aansluit bij je specifieke beleggingsdoelstellingen en -strategie.

Nog een belangrijk punt waar je op kan letten bij het kiezen van een ETF is of de ETF de onderliggende aandelen echt in bezit heeft. Sommige ETF’s maken gebruik van derivaten in plaats van de onderliggende activa in bezit te hebben. Dit kan leiden tot een verhoogd risico en minder nauwkeurige prestaties. Daarom is het belangrijk om te controleren of de ETF de activa echt in bezit heeft en zo nauwkeurig mogelijk de prestaties van de index volgt.

Het is aan te bevelen om te kiezen voor een ETF met een wereldwijde spreiding, in plaats van één die zich richt op één specifieke regio of markt. Dit vermindert het risico en stelt je in staat om te profiteren van groei in verschillende economieën en markten. Het is ook belangrijk om de verhouding tussen de verschillende activa in de portefeuille van de ETF te overwegen en te bepalen of deze aansluit bij je beleggingsdoelstellingen en -strategie.

Tot slot het laatste belangrijke punt waar je op kan letten is de markt waarin de ETF zit. Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een ETF is de markten en sectoren waarin de ETF belegt. Het is belangrijk om te weten in welke sectoren en markten je belegt. Dit kan invloed hebben op de prestaties van de ETF.

De Beste ETF’s | Top 5

Hieronder heb ik een lijstje samengesteld met daarin de beste ETF’s van 2023. Ik heb gekeken naar de markt waarin ze zitten maar ook naar de naamsbekendheid van de desbetreffende ETF’s. Uiteraard heb ik ook de prestaties meegenomen van de ETF en hier laat ik ook voorbeelden van zien. Ik hoop u hiermee te helpen zodat u na het lezen van de top 5 een goede keuze kan maken, welke ETF voor u het beste is. Doe ook altijd zelf nog onderzoek naar de ETF’s. Benieuwd naar de beste zorg ETF’s? Klik dan hier.

1. All World FTSE ETF (Vanguard)

De Vanguard All-World FTSE ETF is een beursgenoteerd fonds (ETF) dat erop gericht is om de prestaties van de FTSE All-World Index na te bootsen. Die een marktkapitalisatie-gewogen index is van aandelen uit ontwikkelde en opkomende markten over de hele wereld. De ETF investeert in een steekproef van de aandelen in de index, met als doel de prestaties van de index zo nauw mogelijk na te bootsen. Door in deze ETF te beleggen, kunnen beleggers met één investering blootstelling krijgen aan de wereldwijde aandelenmarkt. Het fonds volgt een passieve beleggingsstrategie, wat betekent dat het erop gericht is om de rendementen van de onderliggende index na te bootsen. In plaats van te proberen ze te overtreffen door actieve beheerspraktijken.

Zoals je ziet op de afbeelding levert deze ETF jou op de lange termijn altijd een rendement. Kortom is het een zeker goede ETF om in overweging te nemen of je deze wel of niet toevoegt aan je portfolio.

2. EU Top 600 Index ETF (iShares)

De iShares EU Top 600 Index ETF is een beursgenoteerd fonds (ETF) dat erop gericht is om de prestaties van de S&P Europe 350 Index te volgen, die een marktkapitalisatie index is van de top 600 bedrijven in Europa. De ETF investeert in een representatieve steekproef van de aandelen in de index. Met als doel de prestaties van de index zo nauw mogelijk te volgen. Door in de iShares EU Top 600 Index ETF te beleggen, kunnen beleggers met één investering blootstelling krijgen aan de Europese aandelenmarkt. Het fonds is ontworpen om brede blootstelling te bieden aan zowel large- als mid-cap aandelen in heel Europa, waaronder landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Ook hier kan je goed zien dat je voor de lange termijn een goed rendement kan maken op je beleggingen. Echter zie je wel dat er tussen 2015 en 2020 geen groei is geweest van de ETF. Ja dit kan wel is gebeuren, het is alleen maar net hoe je ernaar kijkt. Zit jij er sinds 2013 al in? Dan heb je nog steeds winst.

3. S&P 500 Index ETF (Vanguard)

De Vanguard S&P 500 Index ETF is een beursgenoteerd fonds (ETF) dat erop gericht is om de prestaties van de S&P 500 Index te volgen, die een marktkapitalisatie-gewogen index is van de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. De ETF investeert in een representatieve steekproef van de aandelen in de index. Met als doel de prestaties van de index zo nauw mogelijk te volgen. Door in de Vanguard S&P 500 Index ETF te beleggen, kunnen beleggers met één investering blootstelling krijgen aan de large-cap aandelenmarkt in de VS.

Het fonds volgt een passieve beleggingsstrategie. Dit wil zeggen dat het erop gericht is om de rendementen van de onderliggende index na te bootsen. In plaats van deze te overtreffen door middel van actieve beheer. De S&P 500 Index wordt breed beschouwd als een benchmark voor de aandelenmarkt in de VS en biedt blootstelling aan een breed scala aan industrieën. Waaronder technologie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en consumentengoederen.

Op deze afbeelding is weinig uitleg nodig. Je ziet dat in het tijdsbestek 2013 tot op heden er één grote stijgende lijn is geweest. De ETF S&P 500 is zo’n ETF die je echt goed in de gaten kan houden en hierbij kan je ook zeker overwegen om deze aan jou portfolio toe te voegen.

4. US Technology Sector ETF (SPDR)

De SPDR US Technology Sector ETF is een ETF dat gericht is op de technologie-sector in de Verenigde Staten. Het fonds investeert in aandelen van bedrijven die actief zijn in de technologie-industrie. Denk hierbij aan softwarebedrijven, hardwarebedrijven, internetbedrijven, en telecommunicatiebedrijven.

De ETF volgt een passieve beleggingsstrategie, waarbij het belegt in een representatieve steekproef van de aandelen van bedrijven in de sector. Met als doel de prestaties van de sector zo nauw mogelijk te volgen. Door te beleggen in de SPDR US Technology Sector ETF. Kan jij als belegger met één investering blootstelling krijgen aan de presterende technologiebedrijven in de VS. Het fonds biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de groei en prestaties van de technologie-sector, die vaak wordt gezien als een belangrijke groeibranche.

Ik denk persoonlijk dat deze ETF ook heel erg aantrekkelijk is. Dit omdat de technologische sector alleen maar gaat toenemen in de toekomst. Alles moet en zal geautomatiseerd worden. We hebben voor bijna alles chips nodig en het stukje hardware kunnen we ook al niet meer missen in deze maatschappij.

5. Nasdaq 100 Index ETF (iShares)

De iShares Nasdaq 100 Index ETF is een ETF dat gericht is om de prestaties van de Nasdaq 100 Index te volgen. De Nasdaq 100 Index is een marktkapitalisatie-gewogen index die de 100 grootste, meest liquiden bedrijven omvat die genoteerd staan op de Nasdaq-beurs in de Verenigde Staten. De ETF investeert in een representatieve steekproef van de aandelen van deze bedrijven. Met als doel de prestaties van de index zo nauw mogelijk te volgen. Door te beleggen in de iShares Nasdaq 100 Index ETF, kunnen beleggers met één investering blootstelling krijgen aan een selecte groep leidende technologiebedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq-beurs.

Het fonds volgt een passieve beleggingsstrategie. Waarbij het erop gericht is om de rendementen van de onderliggende index na te bootsen in plaats van te proberen ze te overtreffen door middel van actieve beheer. De Nasdaq 100 Index biedt blootstelling aan een divers scala aan groeibranches, waaronder technologie, gezondheidszorg, en internetbedrijven.

5.1 Verschil NASDAQ100 en S&P500

De S&P 500 en de Nasdaq 100 zijn beide populaire indexen die de prestaties van beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten meten. Het belangrijkste verschil tussen deze twee indexen is de samenstelling en de nadruk die ze leggen op bepaalde sectoren.

De S&P 500 is een breed gespreide index die de prestaties van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS weergeeft. Deze geselecteerd op basis van marktkapitalisatie. Het omvat bedrijven uit verschillende sectoren, waaronder financiële diensten, gezondheidszorg, technologie, consumentengoederen en energiesector.

Aan de andere kant is de Nasdaq 100 een index die zich specifiek richt op de 100 grootste, meest liquide technologie- en internetbedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq-beurs. Het omvat veel bekende technologiebedrijven, zoals Apple, Microsoft, Amazon, en Tesla en biedt blootstelling aan de groeiende technologie- en internetsectoren.

In wezen verschilt de S&P 500 van de Nasdaq 100 door de nadruk die ze leggen op bepaalde sectoren en de bredere representatie van verschillende sectoren in de economie die de S&P 500 weerspiegelt. Beleggers kunnen kiezen tussen beide indexen, afhankelijk van hun specifieke investeringsdoelen en beleggingsstrategie.


Voordelen van een ETF

Een ETF biedt jou veel verschillende mogelijkheden maar het biedt jou ook een aantal voordelen. Ik behandel hier onder de meest bekende voordelen van ETF’s.

Gemak: Het gemak van ETF’s is een belangrijk voordeel. Doordat ze op verschillende platformen beschikbaar zijn en eenvoudig kunnen worden opgenomen in een beleggingsportefeuille, is het voor beleggers gemakkelijker om hun beleggingsstrategie te beheren en te monitoren. Bovendien kunnen ze door de lagere kosten en de hogere transparantie een goede keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar betaalbare en toegankelijke beleggingsmogelijkheden.

Diversificatie: De diversificatie is één van de voordelen van het beleggen in ETF’s. Doordat ETF’s blootstelling bieden aan een brede mix van activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en andere financiële instrumenten. Kunnen beleggers hun beleggingsrisico spreiden. Hierdoor is het waarschijnlijker dat ze hun vermogen kunnen beschermen tegen marktschommelingen en een stabieler rendement kunnen behalen op de lange termijn. Door de diversificatie heb je soms ook het geluk dat je een stukje dividend meepakt. Zo kan je op de lange termijn een mooi passief inkomen verdienen.

Liquiditeit: De liquiditeit is één van de voordelen van ETF’s. Doordat ETF’s op beurzen verhandeld worden, kunnen beleggers ze kopen en verkopen op elk moment tijdens beursuren, net als aandelen. Dit betekent dat beleggers de mogelijkheid hebben om snel op veranderingen in de markt te reageren en hun portefeuille snel aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor kunnen ze meer flexibiliteit en controle over hun beleggingsstrategie behouden. Bovendien betekent de hoge liquiditeit van ETF’s ook dat ze makkelijk kunnen worden verkocht zonder dat er grote kortingen nodig zijn.

Tot slot hebben ETF’s een voordeel ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen in de vorm van lagere beheerkosten. Hierdoor kunnen beleggers meer rendement uit hun beleggingen behouden. Dit komt doordat ETF’s doorgaans op een passieve beleggingsstrategie zijn gericht en niet vereisen dat er actief beslissingen worden genomen over de samenstelling van het fonds. Hierdoor zijn de beheerkosten lager dan bij traditionele beleggingsfondsen.

De Beste ETF’s 2023 | Conclusie

In conclusie kunnen we stellen dat ETF’s in 2023 een aantrekkelijke beleggingsoptie kunnen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare manier om in verschillende activaklassen te beleggen. Met lage beheerkosten, een brede diversificatie en een hoge mate van liquiditeit zijn ETF’s een interessante optie voor beleggers.

Welke ETF het beste gekozen kan worden, hangt af van de persoonlijke beleggingsdoelen, de risicotolerantie en de financiële situatie. Sommige beleggers richten zich op specifieke sectoren, zoals technologie of energie, terwijl anderen een bredere marktdekking willen realiseren. Bijvoorbeeld, de S&P 500 Index ETF (Vanguard) biedt blootstelling aan de grootste 500 bedrijven in de VS, terwijl de Nasdaq 100 Index ETF (iShares) zich specifiek richt op de grootste 100 technologiebedrijven.

Het is belangrijk om de mogelijke risico’s te begrijpen en te overwegen of een belegging in ETF’s past binnen de persoonlijke beleggingsstrategie. Het is aanbevolen om uw beleggingsdoelen, financiële situatie en risicotolerantie grondig te evalueren voordat u een ETF selecteert. Vergeet ook nooit om uw eigen onderzoek te doen en investeer met geld wat u kan missen. Als u het proces begrijpt en de juiste onderzoeken uitvoert, kunnen ETF’s een geweldige manier zijn om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren en uw financiële doelen te bereiken.


Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.