Beleggen is een manier om je geld te laten groeien op de lange termijn. Het is een kans om meer geld te verdienen dan je zou doen met een spaarrekening, maar het is ook een risicovolle onderneming.

Als je wilt beginnen met beleggen, heb je eerst geld nodig om te beleggen. Je kunt dit geld sparen, of je kunt een lening afsluiten. Als je een lening afsluit, is het belangrijk om je te realiseren dat je rente moet betalen over het geleende geld. Hou er rekening mee dat Beleggen zonder risico’s niet mogelijk is, er is altijd wel een risico.

Als je eenmaal geld hebt, heb je een beleggingsrekening nodig. Je kunt een rekening openen bij een bank, een broker of een online beleggingsplatform. De belangrijkste punten die ik ga behandelen in dit artikel zijn de volgende:

  • Hoe je het beste kan beginnen met beleggen
  • De soorten producten om in te beleggen, namelijk:
    • Aandelen
    • ETF’s
    • Obligaties
    • Valuta’s
    • Indices
    • Grondstoffen
  • Waar je de producten aankoopt

Duik samen met mij de beleggings wereld in en wie weet open jij na het lezen van dit artikel jouw eerste beleggings rekening



Disclaimer:

Dit artikel is bedoeld om informatief te zijn en is niet bedoeld als financieel advies. Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen voordat je een beleggingsbeslissing neemt.

Beleggen is altijd een risicovolle onderneming. Er is altijd de mogelijkheid dat je geld verliest. Je moet alleen beleggen met geld dat je kunt missen.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op openbare informatie en is niet gegarandeerd accuraat of volledig.


Waarom Beleggen belangrijk is

Beleggen kan belangrijk zijn omdat het helpt bij het laten groeien van u vermogen. Door geld in beleggingen te steken, zoals aandelen, ETF’s en obligaties kunt u uw geld laten werken voor u in plaats van alleen maar spaargeld te hebben dat aan waarde verliest door inflatie. Beleggen biedt ook de mogelijkheid om uw rendement te verhogen, waardoor u bijvoorbeeld eerder kunt stoppen met werken of een groter bedrag kunt sparen voor de toekomst.

Daarnaast helpt beleggen om uw geld divers te spreiden en daardoor het risico te verminderen. Diversificatie is een belangrijk onderdeel van een beleggingsstrategie en het helpt om te voorkomen dat u niet al uw geld verliest als een bepaald beleggingsproduct niet goed presteert.

Beleggen basiskennis | Wat is beleggen?

Beleggen is het actief investeren van geld in de verwachting dat het op de lange termijn een rendement zal opleveren. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in ETF’s, aandelen, obligaties, vastgoed of andere beleggingsproducten. Beleggen is bedoeld om op de lange termijn een financiële winst te maken. In tegenstelling tot speculatie, waarbij het gaat om het proberen te profiteren van kortetermijnschommelingen in de markt. Beleggen kan helpen om je vermogen op de lange termijn te laten groeien, maar het is belangrijk om te onthouden dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt en dat je nooit gegarandeerd winst zult maken.

We leven in een wereld waar de prijsstijgingen van levensmiddelen door het dak heen schieten, inflatie is nog nooit zo hoog geweest alles moet en zal duurder worden, gas is niet meer te betalen en de energierekeningen stijgen nog harder dan een F16 die opstijgt. Het enige wat niet groeit is jouw salaris en dus jouw vermogen! Een oplossing die wellicht voor jou nu interessant is beleggen.

Hoe begint u met beleggen?

Starten met aandelen kopen kan lastig zijn. Er zijn namelijk verschillende manieren om te beginnen met beleggen, afhankelijk van uw ervaring, kennis en risicotolerantie. Hieronder staan enkele stappen die u kunt nemen om te beginnen met beleggen

  1. Bepaal uw financiële doelen: Voordat u begint met beleggen, is het belangrijk om duidelijk te hebben waarom u belegt en wat uw financiële doelen zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn om geld te sparen voor een huis of een pensioen.
  2. Bepaal uw risicoprofiel: Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om te bepalen hoeveel risico u bereid bent te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door te bepalen hoeveel procent van uw portefeuille u wilt riskeren.
  3. Doe onderzoek: Beleggen vereist enige kennis van de verschillende soorten beleggingen en hoe deze werken. Leer over aandelen, obligaties, fondsen en andere beleggingsmogelijkheden.
  4. Open een beleggingsrekening: Er zijn verschillende soorten rekeningen waarmee u kunt beginnen met beleggen, zoals een spaarrekening, een beleggingsrekening of een pensioenrekening.
  5. Kies uw beleggingen: Zodra u uw beleggingsrekening heeft geopend, kunt u beginnen met het kiezen van uw beleggingen. Diversificatie is hierbij belangrijk om het risico te verminderen.
  6. Volg uw beleggingen: Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van uw beleggingen te volgen en te evalueren of deze nog steeds in lijn zijn met uw financiële doelen en risicoprofiel.
  7. Koop uw producten aan: Als je start met beleggen dan moet je de beleggings producten waarin jij wilt investeren ergens aankopen. Dit kan bij banken, maar ook bij de zogenaamde beleggings brokers. Kom meer te weten over de beste beleggings brokers!

Houd er rekening mee dat beleggen geen garantie is voor winst en het ook kan leiden tot verlies van geld. Het is aanbevolen om vooraf professioneel advies te vragen en verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen beleggingsbeslissingen.

Belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden

Er zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten als je wilt beginnen met beleggen. Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat je nooit gegarandeerd winst zult maken. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en om niet te veel geld te investeren dat je niet kunt missen.

Ten tweede is het belangrijk om te begrijpen wat beleggingsproducten zijn en hoe ze werken, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Dit kan helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over wat je wilt kopen en hoe je wilt beleggen.

Ten derde is het ook belangrijk om te begrijpen hoe de markt werkt en om op de hoogte te blijven van de huidige economische omstandigheden, omdat dit kan helpen om slimme beleggingsbeslissingen te nemen.

Kortom, er zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten als je wilt beginnen met beleggen, zoals het begrijpen van de risico’s, het kennen van de verschillende beleggingsproducten en het blijven op de hoogte van de markt en economische omstandigheden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om onderzoek te doen en te investeren met een lange termijn perspectief in plaats van te speculeren op de korte termijn. Een goede financiële planner of adviseur kan helpen bij het maken van weloverwogen beleggingsbeslissingen. Daarnaast is het belangrijk om een divers portefeuille te hebben, wat betekent dat je in verschillende beleggingsproducten en -sectoren moet investeren in plaats van alleen in één specifiek product of sector. Dit kan helpen om het risico te verminderen en de kans op winst te vergroten.

5 Voordelen van beleggen

Er zijn talloze voordelen als je gaat beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Ik heb de 5 beste voordelen gepakt, waarvan ik denk dat je ze moet weten voordat je gaat beginnen met beleggen.

Voordeel 1 Financiële groei

Beleggen biedt de mogelijkheid om rendement te behalen op je beleggingen, wat kan leiden tot financiële groei. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt, dus er is geen garantie voor winst. Het is daarom belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en om niet te veel geld te investeren dat je niet kunt missen. Als je het goed doet en je hebt een lange termijn visie dan loont het vaak altijd.

Voordeel 2 Diversificatie

Diversificatie is een beleggingsstrategie waarbij je investeert in verschillende beleggingsproducten en -sectoren om je risico’s te verminderen. Door te diversifiëren, kun je je portefeuille opbouwen met een verscheidenheid aan beleggingen, wat kan helpen om het risico te verminderen als een bepaald beleggingsproduct of -sector tegenvallende resultaten laat zien. Diversificatie kan ook helpen om de kans op winst te vergroten door te profiteren van verschillende economische omstandigheden en markttrends.

Voordeel 3 Mogelijkheid tot passief inkomen

Beleggingsproducten zoals obligaties en beleggingsfondsen kunnen een passief inkomen opleveren in de vorm van rente of dividenden. Obligaties zijn schuldinstrumenten die door overheden of bedrijven worden uitgegeven om geld te lenen en die rente opleveren. Beleggingsfondsen zijn een manier om te beleggen in een groep beleggingen, zoals aandelen of obligaties, en die kunnen dividenden uitkeren aan hun beleggers. Dit kan helpen om een stabiel, passief inkomen te genereren dat kan bijdragen aan je financiële doelen.

Voordeel 4 Inflatie bescherming

Inflatie is de stijging van de prijzen van goederen en diensten in de economie. Als de inflatie hoger is dan het rendement van je beleggingen, kan dit eruit zien alsof je geld verliest, omdat je koopkracht afneemt. Door te beleggen in beleggingsproducten met een hoger rendement dan de inflatie, kun je ervoor zorgen dat je koopkracht behouden of zelfs verhoogd wordt. Dit kan helpen om te profiteren van de stijgende prijzen en om je vermogen te laten groeien.

Voordeel 5 Financiële doelen behalen

Beleggen kan helpen om financiële doelen te bereiken, zoals het opbouwen van een pensioen, het financieren van een kinderonderwijs of het kopen van een huis. Door te beleggen, kun je mogelijk rendement behalen op je beleggingen, wat kan bijdragen aan het bereiken van je financiële doelen.


3 Nadelen van beleggen

Helaas maar waar zitten er natuurlijk ook nadelen aan beleggen. Ik heb de drie belangrijkste gepakt, waarvan ik denk dat je deze moet weten voordat je gaat beginnen met beleggen.

Nadeel 1 Risico op verlies

Één van de grootste nadelen van beleggen is het risico op verlies. Beleggen brengt altijd het risico met zich mee dat je geld verliest, ook al heb je goed onderzocht en geïnvesteerd. Dit risico kan groter zijn bij beleggingen met een hoog rendement, zoals aandelen of vastgoed, omdat deze meer onvoorspelbaar zijn dan bijvoorbeeld obligaties.

Nadeel 2 Tijd, inspanning en kosten

Beleggen vereist tijd en inspanning om te begrijpen hoe de markt werkt en om goed onderzochte beslissingen te nemen. Dit kan betekenen dat je tijd moet besteden aan het lezen van financiële nieuws en het doen van onderzoek naar beleggingsproducten en -strategieën.

Het kan ook zijn dat beleggen gepaard gaat met kosten. Denk aan kosten zoals transactiekosten voor het kopen en verkopen van beleggingsproducten, beheerkosten voor beleggingsfondsen en advieskosten voor financiële planners of adviseurs. Deze kosten kunnen bijdragen aan het verminderen van je rendement op de lange termijn.

Nadeel 3 Emotionele uitdagingen

Beleggen kan emotioneel uitdagend zijn, omdat je afhankelijk bent van de prestaties van de markten en de waarde van je beleggingen kan fluctueren. Dit kan leiden tot stress en onzekerheid, vooral als je geld verliest. Het is belangrijk om emotioneel gezond te blijven en je beleggingsbeslissingen op een rationele manier te nemen.


Verdienen met beleggen 

Aandelenmarkt, obligatiemarkt en fondsen. Bij beleggen in aandelen investeer je in het eigendom van een bedrijf, waardoor je in principe deelneemt in de winst van het bedrijf. Als je gaat beleggen in obligaties leen je geld aan een bedrijf of overheid, waardoor je een vast rendement ontvangt in de vorm van rente. Bij beleggen in fondsen investeer je in een groep beleggingen, zoals aandelen en obligaties, die door een beleggingsfonds worden beheerd.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, ook als je belegt in veilige producten zoals staatsobligaties. De waarde van je beleggingen kan immers dalen als de markt zich ongunstig ontwikkelt. Het is daarom aan te raden om je goed te informeren voordat je begint met beleggen en om een geschikte strategie te kiezen die past bij jouw financiële situatie en doelen.

Een belegging doen is zoals hierboven genoemd een vorm van investeren in een door jou uitgekozen markt/bedrijf. Vaak is het een vorm van investeren op de lange termijn, jij wilt ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt en dus je vermogen groeit. Je kan in verschillende markten beleggen de meest voorkomende markten waar men zijn geld in belegd zijn:

Aandelen

Aandelen zijn een manier om in een bedrijf te investeren en een deel van de eigendom ervan te bezitten. Als je aandelen koopt, word je een aandeelhouder van het bedrijf. Dit geeft je het recht om een deel van de winst van het bedrijf te ontvangen, bekend als dividend, en om stemrecht te hebben op belangrijke beslissingen die het bedrijf neemt.

Hoe aandelen te kopen

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Dit betekent dat je de aandelen kan kopen en verkopen van andere beleggers. Om aandelen te kopen, moet je een account openen bij een broker, een bedrijf dat beleggingen faciliteert.

Hoe geld te verdienen met aandelen

Er zijn twee manieren om geld te verdienen met aandelen:

  • Dividendrendement: Als een bedrijf winst maakt, kan het een deel van die winst uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Het dividendrendement is het percentage van de aandelenkoers dat het bedrijf uitkeert aan de aandeelhouders.
  • Koerswinst: Als de prijs van een aandeel stijgt, kun je winst maken door het aandeel te verkopen tegen een hogere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht.

Indices

Een index is een wiskundig construct dat is ontworpen om de prestaties van een groep effecten te vertegenwoordigen. Indexen bestaan meestal uit aandelen, maar kunnen ook andere soorten effecten zoals obligaties bevatten. De waarde van een index wordt berekend op basis van de prijzen van de effecten die het vertegenwoordigt. Indexen worden gebruikt als referentiekaders om de prestaties van een specifieke markt of sector te volgen, en ze worden vaak door beleggers gebruikt om de algehele prestaties van hun beleggingen te meten. Sommige bekende indexen zijn de S&P 500, die de prestaties van de 500 grootste bedrijven op de beurs in de Verenigde Staten volgt, en de Dow Jones Industrial Average, die de prestaties van 30 grote bedrijven in de Verenigde Staten volgt.

De aandelenindex is vaak een mandje met de grootste aandelen. Zojuist heb ik al een index benoemd de S&P 500. Indexen zijn vaak de grootste aandelen van de beurzen die samengevoegd worden, waar jij dus ik kan investeren. In Nederland is AEX een goed voorbeeld hiervan, in België de BEL20, in Duitsland heb je de DAX-index en in New York heb je de Dow Jones Industrial Average.

ETF’s 

Een ETF ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. In tegenstelling tot sommige andere fondsen worden ze net als aandelen op de markt verhandeld. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Bekende ETF’s die veel gebruikt worden zijn:

  • Vanguard FTSE All world. Deze ETF volgt de prestaties van de FTSE all world index
  • Vanguard S&P 500 
  • Ishares MSCI world 
  • Ishares Global Clean energy

Verschil tussen indexen en ETF’s

Het belangrijkste verschil tussen indexen en ETF’s (Exchange-Traded Funds) is dat indexen wiskundige constructen zijn die de prestaties van een groep effecten vertegenwoordigen, terwijl ETF’s beleggingsvehikels zijn die de prestaties van een specifieke index of mandje met activa volgen. Beide indexen en ETF’s kunnen als referentiekaders worden gebruikt om de prestaties van een specifieke markt of sector te volgen, maar ETF’s zijn eigenlijk een soort effecten die op een beurs kunnen worden gekocht en verkocht, terwijl indexen simpelweg theoretische constructen zijn. Op deze manier lijken ETF’s op individuele aandelen, terwijl indexen meer op referentiekaders of indexen lijken die worden gebruikt om de prestaties van een specifieke markt of sector te meten.

Grondstoffen

Grondstoffen ook wel commodities genoemd. Denk aan graan, goud, olie, suiker en zilver en nog veel meer. Dit zijn nog maar een kleine selectie grondstoffen waar je in kan beleggen. Goud is de meest gebruikte grondstof dit komt omdat deze zijn waarde al heel lang vasthoudt. Deze markt wordt naar mijn mening heel erg voor de lange termijn gebruikt, en in tijden zoals deze waar jouw geld niks meer waard is kan jij het beter in bijvoorbeeld goud steken. Omdat je dan wat procent mee pakt waardoor jouw vermogen groeit. Want als je het op de bank laat staan wordt het helemaal niks waard in verband met de 0% rente…

Valuta

Tot slot hebben we de valutamarkt ook wel de forex markt genoemd. Het is de bekendste markt waarin belegd wordt en waar ook veel traders actief in zijn. Het betreft een internationale markt waarop valuta’s onderling worden verhandeld. Winsten worden behaald door middel van de koersverschillen op de verschillende markten. Men stelt een plan op, speculeert over de te kopen “valuta” en door middel van strategieën en analyses gaat men kijken op welk punt zei de valuta weer gaan verkopen. 

De valuta die het meest verhandeld worden die worden aangeduid als “Majors” Deze Majors zijn verantwoordelijk voor ruim 85% van de dagelijkse transacties binnen deze markt! De 7 bekendste majors die er zijn:

  • USD – Amerikaanse dollar
  • AUD – Australische dollar 
  • GBP – Britse pond 
  • CAD – Canadese dollar 
  • EUR – Euro 
  • JPY – Japanse yen 
  • CHF – Zwitserse frank 

De handel in valuta kent een bied en vraagprijs. De biedprijs is de prijs waarvoor een bepaalde valuta verkocht kan worden terwijl de vraagprijs de prijs is waarvoor een bepaalde valuta gekocht kan worden. 

Valutahandel hoe werkt het?

Stel we pakken de GBP tegenover de USD op de markten staat dit weergegeven als GBP/USD, deze markt kan zich als volgt voortbewegen. Stel een handelaar verwacht dat de bank en/of Amerika de waarde van de Amerikaanse dollar in relatie tot het Britse pond wil verlagen, zal de handelaar GBP/USD laten (ofwel: GBP vragen/USD aanbieden). Wanneer de handelaar verwacht dat het vertrouwen van Amerikaanse investeerders in de Britse economie zal afnemen en dat ze geld uit Groot-Brittannië gaan terugtrekken, dan zal de handelaar GBP/USD bieden (met andere woorden: GBP aanbieden/USD vragen). Het is echt een markt waar je ook goed het nieuws voor in de gaten moet houden. Je moet goed op de hoogte zijn van de financiële gebeurtenissen in het land waar jij actief in bent.

Risico’s beleggen basiskennis

Wil jij geld gaan beleggen zonder risico? Dat gaat niet! Ben jij een persoon die dus meer bezig is met bijvoorbeeld het kwijtraken van je geld en laat jij hier jouw emoties door lijden? Dan wil ik je nu alvast meegeven beleggen is niks voor jou! Eén van de belangrijkste punten in het beleggen is dat jij je niet moet laten lijden door je emoties! De meeste fouten die worden gemaakt in het beleggen is dat mensen hun laten lijden door hun emoties, waardoor mensen dus de meeste verliezen maken. 

Ik wil je meegeven dat beleggen niet een methode is waar jij “even snel geld” mee gaat verdienen. Nee het is bedoeld om jouw vermogen te laten groeien door de jaren heen. Jij belegt jouw geld in een uitgekozen onderwerp, (zoals hierboven besproken is) met het idee dat dit over 5 of 10 jaar x2, x5 of zelfs x10 gaat

Nu beginnen met beleggen

Nu beginnen met beleggen alleen je weet niet waar je moet starten of hoe? Er zijn veel verschillende platformen waar jij kan beginnen als beginnend belegger. Denk hierbij aan:

De bovenstaande genoemde platformen (ook wel brokers genoemd) beschikken ook allemaal over een app. Dus zit jij in de trein of in de bus en je wilt even snel kijken hoe het ervoor staat met jouw portfolio? Dan kan je dit gewoon zien op je telefoon door middel van de handige apps die deze platformen bieden.

Tegenwoordig bieden banken ook steeds vaker de mogelijkheid aan om te gaan starten met beleggen. De banken waarvan ik weet dat zij dit aanbieden zijn:

ABN Amro homepage

Beleggen Basiskennis | Conclusie

Beleggen is een belangrijk middel om vermogen op te bouwen, maar vereist een goede basis van kennis en inzicht. Het is cruciaal om te begrijpen hoe verschillende beleggingsproducten werken en hoe de verschillende markten en beleggingsstrategieën elkaar beïnvloeden. Beleggers moeten ook de verschillende risico’s begrijpen en in staat zijn om deze te evalueren bij het nemen van investeringsbeslissingen. Door deze basiskennis en inzicht te verwerven, kunnen beleggers een verantwoorde en gediversifieerde portefeuille opbouwen en hun doelen op de lange termijn bereiken. Ook is het belangrijk om te kijken in welke markt je wilt gaan beleggen. Kijk goed naar je eigen situatie en beleg met geld dat je kan missen.


Crypto Futures In nederland? Alles wat je moet weten + uitleg Mexc Futures
Crypto

Crypto Futures In nederland? Alles wat je moet weten + uitleg Mexc Futures

Beleggen in cryptovaluta kan soms voelen alsof je in een doolhof zit. Met zoveel opties en risico’s is het makkelijk om te verdwalen. Misschien vraag je je af hoe je kunt profiteren van de marktschommelingen zonder direct cryptovaluta te bezitten. Ik heb me ook zo gevoeld. Na veel onderzoek ontdekte ik crypto futures in Nederland,

Beleggen.com Review: Beheers de Beurs met Kennis en Strategie met Harm van Wijk
Cursussen

Beleggen.com Review: Beheers de Beurs met Kennis en Strategie met Harm van Wijk

In deze review bekijken we beleggen.com, een cursus/platform opgericht door Harm van Wijk met als doel om beginnende beleggers te helpen hun beleggingsportefeuille te optimaliseren. We bespreken de functionaliteiten, kosten, educatieve materialen, en gebruikerservaringen om je een compleet beeld te geven van wat beleggen.com te bieden heeft. Beleggen.com biedt de volgende producten aan, al deze

Beginnen met Crypto
Crypto

Beginnen met Crypto

Cryptocurrency, of kortweg “crypto,” heeft de financiële wereld op zijn kop gezet en biedt een boeiende reis voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde investeerders. Als je je afvraagt wat crypto is en hoe je eraan kunt beginnen, ben je op de juiste plek. Dit artikel is bedoeld als jouw gids om de fascinerende wereld van digitale

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.