Als je al een beetje kennis hebt van crypto, dan heb je vast wel eens de term “spot traden” voorbij horen komen. Spot traden is een manier om te handelen in cryptomunten. Het is een van de meest eenvoudige manieren om te handelen in crypto, maar het kan ook een van de meest lucratieve manieren zijn.

Spot traden is het kopen en verkopen van cryptomunten tegen de huidige marktprijs. Je koopt een cryptomunt wanneer je denkt dat de prijs gaat stijgen, en je verkoopt een cryptomunt wanneer je denkt dat de prijs gaat dalen.

Om te spot traden, moet je eerst een account openen bij een crypto exchange. Een crypto exchange is een platform waar je cryptomunten kunt kopen, verkopen en verhandelen. Later in dit artikel zal ik hier verder op ingaan.Disclaimer:

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden. Het is geen advies en mag niet worden opgevat als zodanig. De informatie op deze website is niet bedoeld om te worden gebruikt als basis voor het nemen van investeringsbeslissingen.


Spot traden in crypto wat is het?

Spot traden is letterlijk het stukje aankopen van een crypto. Koop jij een stukje bitcoin dan heb jij een beetje bitcoin. Koop jij een hele bitcoin dan heb jij een hele bitcoin. Spot traden is een soort swingtraden in crypto XL. Eigenlijk kan je het zien als een soort investeren jouw doel is namelijk om de posities te vergroten op de desbetreffende aangekochte munten. Het uiteindelijke doel is om je portfolio uit te breiden. Spot traden biedt dus ook wel de mogelijkheid om de bepaalde activa te kopen en om deze vast te houden. Let er wel op dat bij spot trading de mogelijkheid op leverage en marge trading niet mogelijk is.

Spot traden kan iedereen je moet er alleen in het begin wel wat moeite in stoppen. Het gaat er hier namelijk om dat je een mooie entry vindt en tussentijds ook winst neemt. Spot traden wordt ook als investeren gezien maar omdat de crypto markt nogal volatiel is, is het belangrijk om regelmatig winst te nemen. Het zou namelijk jammer zijn dat als jij een mooie entry heb gevonden, de markt stijgt en je dus winst hebt dat jij dan niet je winst neemt. In crypto is niks zeker het kan daarom zo weer zijn dat jouw positie de volgende dag onder water staat.

Op elke exchange/broker is spot traden mogelijk. Ikzelf doe dit op Bitvavo ik ben hier zeer over te spreken en het werkt heel fijn. Bitvavo is het bekendste handelsplatform van Nederland en is daarom ook de marktleider. Het werkt heel overzichtelijk, ze hebben een app en het is voor beginners het beste platform om op te beginnen. Dus ook voor mensen die willen beginnen met spot traden.

Spot markten wat zijn het?

Spot markten bestaan niet alleen in de wereld van crypto. Ook in de beleggingswereld zijn er spotmarkten, namelijk de Nasdaq en de New York Stock Exchange zijn beide spot markten hier worden aandelen verhandeld, hier geldt het zelfde koop jij een stukje aandeel heb jij een stukje aandeel. Koop jij een heel aandeel heb jij een heel aandeel. Je hebt ook nog in andere activa markten spot markten namelijk in de forex, grondstoffen en obligaties markten.

De spotmarkt biedt gemakkelijk toegang tot de bovengenoemde activa markten. Belangrijk om te weten is dat de activa wordt gekocht voor fiat-valuta’s. Bij veel van de brokers en exchanges kan jij dit na aankoop gelijk terug vinden in je wallet. In dit geval hebben we het over de spotmarkt in crypto. Je koopt dan in dit geval tokens, stablecoins of cryptocurrencies. Ook hier geldt dat jij na aankoop dit vaak gelijk terug kan vinden in jouw crypto wallet.

Wordt jij een spot trader?

Het is net al naar voren gekomen wat spot traden is. Maar wat doet een spot trader? En hoe begin je hiermee?

Een spot trader is een persoon die in dit geval crypto’s aankoopt tegen een bepaalde prijs. Deze of gene is opzoek naar een mooie entry met als doel na het hitten van de entry dat de markt omhoog gaat. Ze speculeren vaak op verschillende crypto munten waarvan zij geloven dat deze in de toekomst meer waard kunnen worden, als dit het geval is dan verkopen ze hun positie. Zo behalen zij hun winst. Een spot trade is vaak een trade voor een langere periode, daarom wordt het ook swingtraden XL genoemd, swingtraden staat namelijk ook bekend om in langere posities/trades te blijven zitten. Als je het goed doet kan je geld verdienen met crypto door middel van spot traden.

De actuele prijs van een crypto op de markt wordt ook wel de spot prijs genoemd. Er zijn twee bekende opties waar jij als spot trader mee aan de slag kunt gaan. Optie één is de market orders, “market order buy” en “market order sell” bij deze orders koop je tegen de marktprijs die op dat moment geldt.

De tweede optie is de limit order. Deze order wordt het meeste gebruikt dit heeft er mee te maken omdat je bij deze order een prijs kan in stellen, waarvan jij denkt dat dit een mooie entry is. Als de ingestelde prijs wordt gehit dan gaat er een kooporder uit. Vaak bij de brokers is het geval dat bij limiet orders de transactie kosten lager liggen dan bij de market orders. Ikzelf gebruik ook de limiet orders. Dit doe ik omdat ik hiervoor eerst een analyse uitvoer op de desbetreffende munt, ik ga dan opzoek naar een mooie entry. Als ik deze entry eenmaal heb gevonden dan voer ik dit in als “koopprijs”. Voor het uitvoeren van mijn analyses voor crypto munten gebruik ik de tool tradingview. Dit werkt heel fijn en je moet dit zien als een soort gereedschap. Een bouwvakker kan ook geen spijker in de muur slaan zonder hamer.

Buy order plaatsen

Als jij op een punt bent gekomen dat je door middel van je analyse een mooie entry hebt gevonden. Dan moet je dit nog omzetten naar een buy order. Ik laat hier in stapjes zien hoe je dit het beste kan doen.

Om je een beeld te geven over hoe je nou een limiet order plaatst. In dit geval is dat op het handelsplatform Bitvavo. Heb ik bovenstaande afbeelding erbij gepakt.

Stap 1: Je selecteert als eerst het vakje “buy” aan want je wilt in dit geval een aankoop gaan doen.

Stap 2: Je wilt aangeven hoeveel bitcoin je wilt gaan kopen. Weet je dit niet? Geen zorgen ga dan naar stap 4.

Stap 3: Je vult bij het vakje “Price” de prijs in waarvoor jij bitcoin wilt gaan kopen.

Stap 4: Tot slot vul je bij het vakje “total” de prijs in voor hoeveel euro jij bitcoin wilt gaan kopen. Wil je een stukje kopen of ga je een hele bitcoin kopen dit kan je helemaal zelf bepalen. Je zult zien dat als je bij total een bedrag heb ingevoerd. Dat je dan dus ook kan zien hoeveel bitcoin je koopt.

En klaar is kees. Je drukt nu vervolgens op continue en je limiet order staat klaar. Het enige wat je nu nog moet doen is de markt in de gaten houden en wachten tot je order gehit wordt.

Sell order plaatsen

Ik heb net uitgelegd hoe je een buy order kan plaatsen. Als je order gehit wordt, dan kan je eventueel gaan kijken naar sell order. Dus op welk punt ga jij je winst nemen. Dit werkt in principe precies hetzelfde maar dan omgekeerd. Ik zal voor het gemak het in stapjes uitleggen voor je.

Stap 1: Je vult nu bij Quantity in hoeveel bitcoin jij wilt verkopen. Ik adviseer je om dit wel als eerste te doen. Weet je niet hoe?

Stel jij hebt bij de “buy” order 0,12 Bitcoin gekocht. Je bepaald voor jezelf bij de “sell” order hoeveel % jij wilt gaan verkopen van het eerste aangekochte deel. Ook bepaal je hoeveel “TP’s” jij wilt gaan nemen (take profits). Stel we zeggen, we zetten twee take profits neer. Dan kan je zeggen dat de eerste take profit 50% is, de tweede 25% en de overige 25% laat je doorlopen.

Je vult dit dan als volgt in:

Take profit 1 is 50% van het aangekochte deel. Dus 50% van 0.12 dat is 0.06 bitcoin wat je dus bij jouw eerste take profit neerzet. In dit geval zet je dus 0.6 in bij Quantity. Je zult dan ook gelijk zien voor hoeveel jij verkoopt bij total.

Take profit 2 is dan nog is 25% van de eerste geopende order dit komt neer op 0.03 bitcoin.

Stap 2: Het enige wat je dan nog moet doen is bij het vakje “Price” de prijs invullen waartegen jij het aantal bitcoin wilt verkopen.

Veilig op de website van Bitvavo

Voordelen van Spot traden

Spottraden heeft verschillende voordelen voor handelaren en investeerders. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van spottraden:

 1. Directe uitvoering: Bij spottraden worden transacties onmiddellijk uitgevoerd tegen de huidige marktprijs. Dit zorgt voor snelle en directe toegang tot de gewenste activa zonder vertragingen.
 2. Eenvoud: Spottraden is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Je koopt of verkoopt gewoon een activum tegen de actuele prijs zonder de complexiteit van termijncontracten of andere afgeleide instrumenten.
 3. Geen blootstelling aan prijsschommelingen op lange termijn: Aangezien spottrades zich richten op de directe aankoop of verkoop van activa, vermijd je de risico’s en volatiliteit die gepaard gaan met lange-termijn prijsschommelingen, zoals bijvoorbeeld bij futures of opties.
 4. Liquiditeit: Veel spotmarkten zijn zeer liquide, wat betekent dat je gemakkelijk activa kunt kopen of verkopen zonder grote prijsimpact. Dit is gunstig voor handelaren die snel in en uit posities willen stappen.
 5. Beperkt risico: Omdat spottraden zich richt op korte-termijntransacties, ben je over het algemeen niet blootgesteld aan het soort risico’s dat kan voortvloeien uit lange-termijncontracten. Je hebt alleen blootstelling aan de marktprijs gedurende de tijd dat je de activa vasthoudt.
 6. Eenvoudige kostenstructuur: De kosten voor spottraden zijn meestal eenvoudig, zoals handelscommissies en spread-kosten. Er zijn geen complexe factoren zoals tijdswaarde of verloopdata om rekening mee te houden.
 7. Diversificatiemogelijkheden: Door spottraden kun je gemakkelijk diversificeren in verschillende activaklassen en markten. Dit stelt je in staat om je risico’s te spreiden en je beleggingsportefeuille breder op te bouwen.
 8. Geschikt voor kortetermijnstrategieën: Als je geïnteresseerd bent in kortetermijnstrategieën, zoals daytrading of swing trading, biedt spottraden de directe uitvoering en liquiditeit die nodig is om snel in en uit posities te stappen.

6 Tips Spot traden voor crypto

Ik heb 6 tips voor je opgeschreven die je gelijk kan toepassen als je van plan bent om te gaan spot traden.

Tip 1 Tussentijds bijkopen

Bij deze manier van traden is het belangrijk om tussentijds bij te kopen. Dit doe je om je gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk te houden waardoor de winst dus groter kan zijn. Stel voor jezelf een plan op hoe vaak je bij welke coin bij wilt kopen. En met welk bedrag je dit elke keer doet.

Er zijn enkele voordelen aan het tussentijds bijkopen van crypto. Ten eerste kan het helpen om je potentiële rendement te verhogen door te profiteren van schommelingen in de markt. Als de waarde van de crypto waarin je hebt geïnvesteerd daalt, kan het bijkopen van extra tokens op dat moment je helpen om je totale investering te verhogen en te profiteren als de waarde weer stijgt. Bovendien kan het bijkopen van crypto ook helpen om het risico van je investering te verminderen door je investeringen te spreiden over verschillende projecten en tokens.

Tip 2 Spreiden

Ook bij crypto en deze manier van traden is het belangrijk om te spreiden. Omdat deze manier van traden ook neigt naar het stukje investeren is dit punt belangrijk. Je past spreiding toe omdat als de ene coin onder water staat, een andere coin het verlies kan beperken. Ook het is belangrijk om een stable coin in je portfolio te hebben.

Het is bij tip 1 ook al aangehaald dat het belangrijk is om te spreiden. Ten eerste kan het helpen om het risico te verminderen door te investeren in verschillende projecten en tokens in plaats van alles in één te steken. Als één van de projecten of tokens waarin je hebt geïnvesteerd in waarde daalt, kan de waarde van de andere projecten of tokens de verliezen compenseren. Zo kan je totale investering in waarde blijven. Bovendien kan het spreiden van je investeringen ook helpen om je potentiële rendement te verhogen door te profiteren van de groei van verschillende projecten en tokens in plaats van alleen te focussen op één. Je houdt je portfolio op deze manier ook zo divers mogelijk.

Tip 3 Emoties onder controle krijgen

Laat je niet leiden door je emoties. Het kan zijn dat je posities onder water komen te staan. Het is dan van belang dat jij je niet laat lijden door je emoties dan ga je namelijk de meeste fouten maken. Blijf rustig maak voor jezelf nog is een technische analyse en bekijk het nog even aan.

Het is belangrijk om emoties te beheersen als het gaat om het aan- en verkopen van activa, omdat emotioneel handelen vaak leidt tot slechte beslissingen en financiële verliezen. Hier zijn enkele tips om u te helpen rationeel te blijven bij het aan- en verkopen van activa:

 1. Maak een plan en houd u daaraan. Voordat u begint met het aan- en verkopen van activa, is het belangrijk om een plan te maken met duidelijke doelen en strategieën. Zorg ervoor dat u zich aan dit plan houdt, zelfs als u emotioneel bent.
 2. Voer geen transacties uit als u emotioneel bent. Als u zich emotioneel voelt, zoals bijvoorbeeld boos of verdrietig, is het beter om geen transacties uit te voeren. Wacht totdat u in een rationelere gemoedstoestand bent voordat u beslissingen neemt over het aan- en verkopen van activa.
 3. Blijf op de hoogte van het marktnieuws. Houdt u op de hoogte van het laatste nieuws over de markten waarin u handelt. Dit kan u helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en emotionele impulsen te vermijden. Het is belangrijk om de marktontwikkelingen en de economische omstandigheden te volgen, zodat u beter in staat bent om in te spelen op veranderingen en opportuniteiten.
 4. Zet stop-loss orders in. Stop-loss orders kunnen u helpen om financiële verliezen te beperken door automatisch transacties te beëindigen wanneer de prijs van een actief een bepaald niveau bereikt. Zo kunt u vermijden dat u te veel geld verliest als de markt in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Doe dit inplaats van in paniek alles verkopen, dat leidt altijd tot meer verlies dan wanneer u een stop-loss order plaatst.
 5. Neem regelmatig pauzes. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het handelen, zodat u uw emoties onder controle kunt houden en met een frisse blik naar de markt kunt kijken. Probeer stress te verminderen door regelmatig te ontspannen en af te leiden.
 6. Wees realistisch over uw doelen en verwachtingen. Het is belangrijk om realistisch te blijven over uw doelen en verwachtingen wanneer u handelt in activa. Probeer niet te veel risico te nemen en vermijd het maken van overhaaste beslissingen op basis van emoties. Blijf bij uw plan en neem geen onverantwoorde risico’s.

Tip 4 Investeren met geld wat je kan missen

Ook bij deze “strategie” is het belangrijk dat je met geld investeert wat je kan missen. Ga daarom voor jezelf na wat jij kan missen per maand. Dit doe je ook omdat als je dan een tijd onder water staat dat je emoties minder zijn dan als je met heel je vermogen ergens inzit.

Het is belangrijk om te investeren met geld dat je kunt missen in crypto omdat dit soort investeringen risico’s met zich meebrengt. Crypto is een jonge en snel veranderende markt en de waarde van de crypto munten kan sterk schommelen. Als je geld investeert dat je niet kunt missen, zoals je noodfonds of je pensioenpotje, kan dit leiden tot financiële problemen als de waarde van de tokens daalt.

Bovendien is het ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en niet te veel geld investeren, omdat het nooit gegarandeerd is dat je winst zult maken met crypto. Investeren met geld dat je kunt missen kan helpen om het risico te verminderen en om ervoor te zorgen dat je financiële situatie niet in gevaar komt als de waarde van de tokens daalt.

Tip 5 Kennis opdoen

Het is belangrijk om elke dag nieuwe dingen te blijven leren. Hou ook goed het nieuws in de gaten, wat speelt er allemaal in de crypto scene? Of wat speelt er allemaal bij de desbetreffende coin waar jij in zit. Zie jij bijvoorbeeld alleen maar negatief nieuws over een bepaalde coin, trek hier dan een conclusie uit en handel hiernaar.

Het is belangrijk om kennis op te doen over de crypto markt voordat je besluit om te gaan investeren omdat dit soort investeringen risico’s met zich meebrengt. De crypto markt is jong en snel veranderend. Dus is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende opties die er zijn en om te begrijpen hoe de markt werkt voordat je geld investeert. Door kennis op te doen, kun je beter begrijpen wat de risico’s zijn en kun je een weloverwogen beslissing nemen over of en hoe je wilt investeren.

Bovendien kan het ook helpen om je potentiële rendement te verhogen door te weten wat je doet en door slimme investeringsbeslissingen te nemen. Kortom, het is belangrijk om kennis op te doen over de crypto markt voordat je gaat investeren om het risico te verminderen en om je potentiële rendement te verhogen.

Tip 6 Kennis toepassen

Ik heb het hierboven erover gehad dat je altijd up-to-date moet blijven. Het is dus ook belangrijk dat jij jouw kennis die je heb opgedaan ook toepast. Het zou natuurlijk zonde zijn dat als jij alle tijd, moeite en kennis niet toepast in de praktijk. Je leert tenslotte ergens voor om het later toe te kunnen passen in de praktijk. Dat is hier ook het geval.

Er zijn daarom ook verschillende manieren om je kennis toe te passen in de markt. Ten eerste kun je je kennis gebruiken om een weloverwogen beslissing te nemen over of en hoe je wilt investeren. Door je te verdiepen in de verschillende projecten en tokens die er zijn en door te kijken naar de huidige marktomstandigheden, kun je beter begrijpen wat de risico’s en kansen zijn en kun je een slimme investeringsbeslissing nemen.

Ten tweede kun je je kennis ook gebruiken om je investeringen te spreiden en zo het risico te verminderen. Door te investeren in verschillende projecten en tokens in plaats van alles in één te steken, kun je profiteren van de groei van verschillende projecten en tokens in plaats van alleen te focussen op één.

Ten derde kun je je kennis ook gebruiken om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en zo te voorkomen dat je te veel afhankelijk bent van één specifieke beleggingscategorie. Kortom, er zijn verschillende manieren waarop je kennis kunt toepassen in de crypto markt om het risico te verminderen en om je potentiële rendement te verhogen.

Conclusie

Naar mijn mening kan iedereen spot traden in het begin gaat er wat tijd en moeite in zitten maar als je het eenmaal door hebt dan is het een koud kunstje. Het is ideaal geschikt voor mensen met weinig tijd omdat je het ook kan beschouwen als een soort investeren. Wel is het belangrijk om tussentijds winst te nemen op je geopende posities. Ook dit kan je doen door middel van orders. Hoe verder je komt en hoe meer je weet, des te makkelijker het wordt.

Je kan ook concluderen dat alles één geheel is. Helemaal als je kijkt naar de 6 tips voor spot traden crypto. Je hebt gemerkt dat er bij bepaalde tips steeds dezelfde zaken naar voren komen. Het is natuurlijk aan jou of je de tips ook gaat gebruiken. Maar neem in je achterhoofd mee dat alles wat je leert en alle kennis die je opdoet. Dat, dat allemaal terug komt in zijn geheel.

Ik zou zeggen: Nu je weet wat spot traden is en hoe je hiermee kan beginnen. Is het aan jou of je er ook daadwerkelijk mee wilt beginnen. Slaap er desnoods nog een nachtje over en vraag is rond wat familie en vrienden er van vinden. En het belangrijkste wat vind je er zelf van? Wie weet ben jij binnenkort wel en spot trader!

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!
Crypto

Ontdek de top 10 beste Altcoins in 2024 met potentie voor explosieve groei!

De titel “Beste Altcoins 2024” vliegt je om de oren. Artikelen beloven gouden bergen, met obscure munten die de hemel in zullen schieten. Maar wie graaft wat dieper, ontdekt al snel dat de meeste van deze “beste” altcoins niets meer zijn dan hype-gevoelige “shitcoins”. In dit artikel pakken we het anders aan. We kijken niet

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?
Brokers

Freedom24 Review | Wat biedt deze broker jou?

Freedom24 een beleggingsbroker met een breed scala aan financiële instrumenten. Een broker die u niet mag missen als het gaat om beleggen. Op deze broker kan je profiteren van verschillende producten. Zoals een spaarrekening met hogere rentes, aandelen kopen tegen de IPO-prijs en toegang heb tot wereldwijde beurzen. Kortom een broker vol verassingen en verschillende

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.