Cryptocurrency, of kortweg “crypto,” heeft de financiële wereld op zijn kop gezet en biedt een boeiende reis voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde investeerders. Als je je afvraagt wat crypto is en hoe je eraan kunt beginnen, ben je op de juiste plek. Dit artikel is bedoeld als jouw gids om de fascinerende wereld van digitale valuta te betreden.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum hebben de manier waarop we naar geld en financiën kijken veranderd. Ze zijn gedecentraliseerd, transparant en bieden ongekende mogelijkheden voor financiële groei. Maar voordat we dieper ingaan op de voordelen en risico’s, laten we beginnen met de basis van crypto.

In deze gids zullen we je begeleiden bij het begrijpen van wat cryptocurrencies zijn, waarom ze zo belangrijk zijn, en welke stappen je moet nemen om te beginnen met investeren in deze opwindende nieuwe wereld. Dus, laten we duiken in de wereld van crypto en ontdekken hoe je jouw reis kunt beginnen.


Wat is crypto?

Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die volledig bestaan in elektronische vorm. In tegenstelling tot fysieke munten of bankbiljetten zijn cryptocurrencies puur digitaal en worden ze opgeslagen in digitale portefeuilles, ook wel “wallets” genoemd.

Een van de meest opvallende kenmerken van cryptocurrencies is dat ze gedecentraliseerd zijn. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit, zoals een overheid of bank, toezicht houdt op deze valuta’s. In plaats daarvan worden transacties geverifieerd en vastgelegd op een gedistribueerd grootboek dat bekend staat als een blockchain. Dit maakt cryptocurrencies bijzonder veilig en transparant.

Een ander belangrijk aspect van crypto is cryptografie. Transacties worden beveiligd met behulp van geavanceerde wiskundige technieken, waardoor het bijna onmogelijk is om ze te manipuleren. Dit geeft gebruikers een hoog niveau van veiligheid en vertrouwen.

Cryptocurrencies zijn echter veel meer dan alleen digitale valuta. Ze vertegenwoordigen vaak technologische projecten en platforms met verschillende doelen en toepassingen. Sommige cryptocurrencies, zoals Bitcoin, worden voornamelijk gezien als een vorm van digitaal goud en een opslag van waarde. Andere, zoals Ethereum, bieden een basis voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en slimme contracten.


Waarom zijn cryptocurrencies belangrijk?

Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen en worden nu beschouwd als een belangrijk onderdeel van de financiële wereld. Er zijn verschillende redenen waarom cryptocurrencies zo belangrijk kunnen zijn:

1. Financiële Vrijheid

Een van de meest prominente redenen is financiële vrijheid. Cryptocurrencies stellen individuen in staat om controle te hebben over hun eigen financiën zonder afhankelijk te zijn van banken of overheden. Je kunt geld verzenden en ontvangen zonder tussenpersonen, wat leidt tot lagere kosten en snellere transactietijden, vooral bij internationale overboekingen.

2. Decentralisatie

Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die het aanbod of de waarde ervan kan beheersen. Dit is in schril contrast met traditionele valuta, waarbij centrale banken de geldhoeveelheid kunnen beïnvloeden door geld bij te drukken. Het gebrek aan centrale controle maakt cryptocurrencies veerkrachtig tegen inflatie en manipulatie.

3. Alternatieve Belegging

Cryptocurrencies bieden beleggers een alternatieve activaklasse om in te investeren naast traditionele aandelen, obligaties en onroerend goed. De groeiende acceptatie van crypto als investering heeft geleid tot aanzienlijke rendementen voor vroege investeerders.

4. Technologische Innovatie

De blockchain-technologie die aan de basis ligt van cryptocurrencies heeft bredere toepassingen dan alleen digitale valuta. Het maakt slimme contracten mogelijk, die automatische en trustloze transacties mogelijk maken, evenals gedecentraliseerde applicaties (dApps) die traditionele centrale systemen kunnen vervangen

5. Innovatieve Projecten

De cryptocurrency-markt stimuleert innovatie en ondernemerschap. Er zijn duizenden verschillende cryptocurrencies, elk met hun eigen unieke doel en visie. Dit heeft geleid tot een overvloed aan innovatieve projecten en ideeën.

Kortom, cryptocurrencies hebben de potentie om de manier waarop we financiën en technologie benaderen drastisch te veranderen. Of je nu geïnteresseerd bent in investeren, technologische innovatie, of simpelweg meer controle wilt over je financiën, cryptocurrencies spelen een belangrijke rol in de moderne wereld van financiën en technologie.


Hoe begin je?

Nu je begrijpt wat cryptocurrencies zijn en waarom ze belangrijk zijn, laten we kijken naar de stappen die je kunt nemen om zelf aan de slag te gaan met crypto. Het is tijd om je eerste stappen te zetten in deze opwindende wereld van digitale valuta. Dit kan simpelweg in 4 stappen. Onderstaand zal ik de 4 stappen toelichten, verder in dit artikel zal ik nog 5 tips meegeven die handig zijn om toe te passen eenmaal je begonnen bent. Zelf ontwikkeling is namelijk 1 van de belangrijkste dingen in de wereld van crypto.

Stap 1 Kennis opdoen.

Dankzij dit artikel ben je al met stap 1 begonnen. Maar voordat je begint met investeren in cryptocurrencies, is het van cruciaal belang om voldoende kennis op te doen over hoe deze markt werkt. Het cryptolandschap is dynamisch en complex, dus een solide begrip van de basisprincipes is essentieel om weloverwogen beslissingen te nemen en mogelijke risico’s te verminderen.

1.1 Onderzoek en Educatie

 • Begin met het verkennen van educatieve bronnen over cryptocurrencies en blockchain-technologie. Er zijn tal van online cursussen, videolessen en geschreven gidsen beschikbaar. Overweeg om een gerespecteerde cursus of online leerplatform te volgen om diepgaande kennis op te doen. Een bekende cursus om goed mee uit de voeten komen, is die van Doopiecash. Ze bieden verschillende soorten cursussen aan voor beginners, zo ook een gratis cursus.
 • Leer over de geschiedenis van cryptocurrencies, inclusief de opkomst van Bitcoin en de evolutie van de markt. Begrijp de belangrijkste concepten, zoals blockchain-technologie, mining, wallets en transacties.
 • Verdiep je in de verschillende soorten cryptocurrencies die beschikbaar zijn. Elk heeft zijn eigen doel, kenmerken en use-cases. Focus in het begin op de meest bekende, zoals Bitcoin en Ethereum, voordat je verder gaat naar meer niche-projecten.

1.2 Risicobeheer

 • Leer over de risico’s die gepaard gaan met beleggen in cryptocurrencies. Dit omvat prijsvolatiliteit, beveiligingsproblemen, marktmanipulatie en regelgevingskwesties. Begrijp dat investeren in crypto risicovol kan zijn en dat je alleen geld moet investeren dat je bereid bent te verliezen.
 • Ontdek hoe je je investeringen kunt beschermen door veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het inschakelen van tweefactorauthenticatie (2FA) en het opslaan van je privésleutels op een veilige plaats.

1.3 Actuele Informatie

 • Houd jezelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de crypto-industrie. Volg nieuwsbronnen, blogs en sociale media-accounts van betrouwbare experts om op de hoogte te blijven van marktnieuws en trends.
 • Overweeg deelname aan cryptocurrency-forums en gemeenschappen waar je vragen kunt stellen en inzichten kunt delen met andere enthousiastelingen.
Leer hoe je gemakkelijk kan beginnen met crypto, dankzij de gratis crypto cursus! Klik op de afbeelding voor meer informatie

Stap 2 Juiste broker kiezen

Nu je een solide basis van kennis hebt opgedaan over cryptocurrencies, is het tijd om te leren hoe je een geschikte cryptocurrency-broker kunt kiezen. Een cryptocurrency-broker is een platform waarmee je crypto kunt kopen, verkopen en verhandelen. Het is belangrijk om een betrouwbare en geschikte broker te selecteren, omdat deze je toegang biedt tot de markt en de uitvoering van je transacties vergemakkelijkt.

2.1. Veiligheid en Betrouwbaarheid

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een broker is de veiligheid en betrouwbaarheid ervan. Controleer of de broker gereguleerd is en welke beveiligingsmaatregelen ze hebben getroffen om de fondsen van gebruikers te beschermen. Lees recensies en vraag naar aanbevelingen om de reputatie van de broker te beoordelen. 2 bekende brokers in Nederland zijn Bitvavo en Finst.

2.2. Beschikbare Cryptocurrencies

Onderzoek welke cryptocurrencies beschikbaar zijn op het platform van de broker. Sommige brokers bieden een breed scala aan munten, terwijl anderen zich mogelijk beperken tot de meest populaire opties. Kies een broker die voldoet aan je specifieke behoeften en investeringsdoelen.

2.3. Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van het handelsplatform is belangrijk, vooral als je nieuw bent in crypto. Een intuïtieve interface en gemakkelijke navigatie dragen bij aan een soepele handelservaring. Probeer het demo-account van de broker (indien beschikbaar) om vertrouwd te raken met het platform. Ook hier zijn de brokers Bitvavo en Finst een goede keuze in.

2.4. Kosten en Commissies

Bekijk de kosten en commissies die de broker in rekening brengt voor transacties en stortingen/uitbetalingen. De tarieven kunnen variëren, dus vergelijk verschillende brokers om de meest kostenefficiënte optie te vinden. De goedkoopste broker van Nederland is Finst!

2.5. Klantenservice

Goede klantenservice is van onschatbare waarde, vooral als je vragen hebt of problemen ondervindt tijdens het handelen. Zorg ervoor dat de broker gemakkelijk bereikbaar is en responsief is op vragen en verzoeken.

2.6. Ondersteunde Betalingsmethoden

Controleer welke betalingsmethoden de broker accepteert en of deze overeenkomen met jouw voorkeuren. Sommige brokers bieden meer flexibiliteit dan andere als het gaat om stortingen en opnames.

Na het grondig onderzoeken en evalueren van verschillende brokers, kun je de beste optie selecteren die past bij jouw doelen en behoeften. Een weloverwogen keuze van een broker zal je helpen om veilig en effectief deel te nemen aan de cryptocurrency-markt.


Stap 3. De juiste cryptocurreny uitkiezen

Nu je een solide basis van kennis hebt opgebouwd, een geschikte broker hebt gekozen en klaar bent om cryptocurrency te kopen, is het van cruciaal belang om de juiste cryptocurrency te selecteren die bij jouw investeringsdoelen past. Er zijn duizenden cryptocurrencies beschikbaar, en elke heeft zijn eigen unieke eigenschappen en doelstellingen. Hier zijn de stappen om de juiste cryptocurrency te kiezen:

3.1. Doelstellingen en Interesses

 • Begin met het overwegen van je eigen doelstellingen en interesses. Waarom wil je investeren in cryptocurrency? Wil je deelnemen aan langdurige investeringen, daghandel bedrijven, of ben je geïnteresseerd in specifieke projecten en technologieën? Het beantwoorden van deze vragen zal je helpen bij het bepalen van welke cryptocurrencies het beste bij jou passen.

3.2. Onderzoek en Analyse

 • Voer grondig onderzoek uit naar de cryptocurrencies waarin je geïnteresseerd bent. Bekijk hun doelen, teamleden, technologie, use-cases en de problemen die ze proberen op te lossen. Beoordeel de marktprestaties en historische gegevens om inzicht te krijgen in hun potentieel.

3.3. Diversificatie

 • Overweeg diversificatie door meerdere cryptocurrencies in je portfolio op te nemen. Het spreiden van je investeringen kan risico’s verminderen en kansen vergroten. Zorg ervoor dat je investeringsportfolio in overeenstemming is met je risicotolerantie en doelstellingen.

3.4. Volg het Nieuws

 • Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen in de crypto-industrie. Nieuws kan invloed hebben op de prijzen en trends van cryptocurrencies, en het kan je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

3.5. Beleggingsstrategie

 • Ontwikkel een beleggingsstrategie op basis van je onderzoek en doelstellingen. Overweeg hoeveel je wilt investeren, hoe lang je van plan bent je investeringen vast te houden en wat je exit-strategie zal zijn.

3.6. Risicobeheer

 • Houd rekening met het risico van je investeringen en investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen. Stel stop-loss orders in als je actief handelt om verliezen te beperken.

De keuze van de juiste cryptocurrency is een persoonlijke beslissing die afhangt van je eigen doelen en inzichten. Door zorgvuldig onderzoek en analyse kun je de cryptocurrencies selecteren die het beste passen bij jouw investeringsstrategie en visie voor de toekomst.


Stap 4. Crypto kopen

Nu je en een goede broker hebt gekozen en hebt gekozen voor een crypto munt, is het nu de taak om crypto te gaan kopen. Als je voor de broker Finst hebt gekozen dan kan je gemakkelijk via mijn Finst review lezen hoe je hier het beste crypto kan aankopen. Onderstaand benoem ik de stappen die je moet nemen bij grotendeels van de brokers om crypto te kopen.

4.1. Aanmelden en Verifiëren

 • Als je je nog niet hebt aangemeld bij de gekozen broker, doe dit dan nu. Je moet mogelijk enkele persoonlijke gegevens verstrekken en een verificatieproces doorlopen om je identiteit te bevestigen.

4.2. Storting

 • Voer een storting uit naar je handelsaccount op het platform van de broker. Dit kan doorgaans worden gedaan met behulp van traditionele betaalmethoden zoals bankoverschrijvingen, creditcards of betaalpassen. Zorg ervoor dat je de instructies van de broker volgt en controleer de verwerkingstijden en kosten voor stortingen.

4.3. Plaats een Bestelling

 • Nadat je geld op je handelsaccount hebt gestort, kun je cryptocurrency gaan kopen. Dit kan meestal worden gedaan via het handelsdashboard van de broker. Je kunt kiezen uit verschillende soorten orders, waaronder marktorders (die onmiddellijk tegen de huidige marktprijs worden uitgevoerd) en limietorders (waarbij je een specifieke prijs opgeeft waarop je wilt kopen).

4.4. Opslag in je Wallet

 • Zodra de aankoop is voltooid, is het cruciaal om de gekochte cryptocurrencies over te zetten naar je persoonlijke digitale portemonnee (wallet). Bij veel van de brokers gebeurt dit al automatisch. Dit zorgt voor extra veiligheid, aangezien wallets minder kwetsbaar zijn voor hacks dan handelsplatforms. Volg de instructies van de broker om je crypto naar je wallet over te dragen. De beste wallets die je kan gebruiken zijn de hardware wallets.

4.5. Veiligheid en Bewustzijn

 • Blijf alert voor phishing-pogingen en verdachte activiteiten. Geef nooit je privésleutels aan iemand anders en bewaar deze op een veilige plaats. Zorg ervoor dat je je wallet en account goed beveiligt met sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA).

Dit zijn de basisstappen om cryptocurrency te kopen. Onthoud dat prijzen volatiel kunnen zijn, dus het is belangrijk om zorgvuldig te plannen en alleen geld te investeren dat je kunt missen. Blijf ook op de hoogte van marktnieuws en blijf leren over cryptocurrencies, aangezien de markt voortdurend evolueert.


 • Goedkoopste broker van Nederland!
 • Eerste brokers die cryptobundels (ETF’s) aanbiedt
 • Gemakkelijk te gebruiken platform, zowel mobiele app als de webversie
 • Gereguleerd bij de DNB en AFM
 • Storten en opnemen is gratis
 • je kan gemakkelijk gebruik maken van een swap feature
 • Geen minimale bedrag voor storting
Finst
 • Meest gebruiksvriendelijke platform
 • Maak gebruik van een crypto aanbod van 200+ munten
 • Grootste platform van Nederland
 • Gereguleerd bij de DNB en AFM
 • Biedt staking aan!
 • Biedt scherpe tarieven!
 • Bij aanmaken van een account handel je de eerste 10.000 euro gratis!

5 Tips die je moet weten voordat je begint met crypto!

1. Begin met Onderzoek en Educatie

Voordat je enige financiële toewijding doet, is het cruciaal om de tijd te nemen voor grondig onderzoek en educatie. Leer de basisprincipes van cryptocurrencies, blockchain-technologie en de marktdynamiek. Begrijp hoe wallets werken, wat de rol van brokers en beurzen is, en hoe je veiligheidsmaatregelen kunt nemen. Investeer in je kennis voordat je investeert in crypto.

2. Diversificeer Je Portfolio

Het is verstandig om je risico te spreiden door te investeren in verschillende cryptocurrencies in plaats van al je geld in één enkele munt te stoppen. Dit helpt je om risico’s te verminderen en kansen te vergroten. Zorg ervoor dat je portfolio in overeenstemming is met je eigen risicotolerantie en doelstellingen.

3. Investeer Alleen Wat Je Bereid Bent te Verliezen

De cryptomarkt staat bekend om zijn volatiliteit, wat betekent dat prijzen snel kunnen stijgen, maar ook snel kunnen dalen. Investeer daarom alleen geld dat je bereid bent te verliezen. Vermijd het lenen van geld of het gebruiken van je levensonderhoudskosten voor crypto-investeringen.

4. Beheer Je Emoties en Blijf Kalm

De cryptomarkt kan emotioneel uitdagend zijn, vooral als de prijzen schommelen. Het is belangrijk om je emoties in bedwang te houden en rationeel te blijven. Maak een duidelijk investeringsplan en houd je eraan, ongeacht de ups en downs van de markt. Paniekverkopen of overhaaste beslissingen kunnen leiden tot verliezen.

5. Zorg voor Veiligheid

Beveiliging is van het grootste belang in de crypto-wereld. Gebruik sterke wachtwoorden voor je accounts en wallets en activeer tweefactorauthenticatie (2FA) waar mogelijk. Bewaar privésleutels offline en deel ze met niemand. Wees op je hoede voor phishing-pogingen en verdachte links. Kies betrouwbare brokers en beurzen die strenge beveiligingsmaatregelen hanteren.

Houd deze tips in gedachten terwijl je je reis begint in de wereld van cryptocurrencies. Het is een spannende en dynamische markt, maar het vereist ook voorzichtigheid en kennis om succesvol te zijn. Blijf leren, blijf alert en maak weloverwogen beslissingen.

Crypto Strategieën die je gelijk kan toepassen

In de crypto wereld heb je veel verschillende strategieën die je kan toepassen. Maar welke strategie kan je nu het beste gebruiken als beginner en waarom? Hieronder leg ik 5 verschillende strategieën uit die jij gelijk kan toepassen.

1. HODLing (Hold On for Dear Life)

“HODLing,” wat staat voor “Hold On for Dear Life,” is een strategie in de wereld van cryptocurrencies waarbij investeerders ervoor kiezen om hun cryptocurrencies voor de lange termijn vast te houden, ongeacht de volatiliteit en prijsschommelingen op korte termijn. Deze term is ontstaan als een typfout van het woord “hold” in een online forumdiscussie over Bitcoin en werd al snel een populaire term in de crypto-community.

 1. Lange Termijn Focus: HODLers geloven in de potentiële langetermijnwaarde van de cryptocurrencies die ze bezitten. Ze zijn vaak niet bezig met het dagelijks handelen of het proberen te timen van de markt om winst te maken op korte termijn. In plaats daarvan zijn ze vastbesloten om hun investeringen gedurende een langere periode vast te houden, soms zelfs jaren.
 2. Weerstand tegen Paniekverkoop: Een belangrijk kenmerk van HODLing is de weerstand tegen paniekverkoop, zelfs wanneer de markt volatiel is en de prijzen dalen. HODLers begrijpen dat de cryptomarkt bekend staat om zijn schommelingen en dat prijsdalingen tijdelijk kunnen zijn.
 3. Geloof in Fundamentele Waarde: HODLers selecteren doorgaans cryptocurrencies waarvan ze geloven dat ze echte waarde toevoegen aan de wereld, of het nu gaat om innovatieve technologieën, gebruiksmogelijkheden, of het oplossen van echte problemen. Ze investeren vaak in projecten waar ze vertrouwen in hebben.
 4. Minimaliseren van Handelskosten: Door niet actief te handelen, vermijden HODLers handelskosten, zoals transactiekosten en spreads. Ze hoeven zich ook geen zorgen te maken over de timing van de markt, wat een stressvolle bezigheid kan zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de HODL-strategie, hoewel populair, geen garantie is voor winst.


2. Daytrading

Daytrading is een beleggingsstrategie waarbij een handelaar financiële activa koopt en verkoopt binnen dezelfde handelsdag, met als doel te profiteren van de korte-termijnprijsschommelingen. Daytraders nemen posities in verschillende activa, zoals aandelen, valuta, grondstoffen of cryptocurrencies, en proberen te profiteren van kleine prijsbewegingen gedurende de handelsdag.

Hieronder heb ik 6 punten neergezet die belangrijk zijn om te weten voordat je begint met daytrading.

1. Korte Tijdshorizon: Daytraders houden hun posities meestal slechts enkele minuten tot uren aan. Ze sluiten al hun posities aan het einde van de handelsdag, waardoor ze niet blootgesteld zijn aan overnachtrisico’s.

2. Technische Analyse: Technische analyse is een cruciaal hulpmiddel voor daytraders. Ze bestuderen prijsgrafieken, indicatoren en statistieken om inzicht te krijgen in mogelijke prijsbewegingen op korte termijn. Het doel is om nauwkeurige voorspellingen te doen over toekomstige prijsrichtingen.

3. Hoge Liquiditeit: Daytraders richten zich meestal op zeer liquide activa, wat betekent dat er voldoende handelsvolume is om snel in en uit posities te kunnen stappen zonder de marktprijs te verstoren.

4. Snelheid en Discipline: Daytrading vereist snelheid en discipline. Handelaren moeten snel kunnen reageren op marktbewegingen en emotionele beslissingen vermijden. Een goed handelsplan en strikte regels zijn essentieel voor succes.

5. Risico’s: Daytrading is riskant en kan leiden tot aanzienlijke verliezen. Omdat handelaren posities vaak met hoge hefboomwerking innemen, kunnen zelfs kleine prijsbewegingen grote financiële gevolgen hebben. Het is niet ongebruikelijk voor daytraders om dagen met verliezen te hebben naast winstgevende dagen.

6. Mentale Belasting: Daytraden kan mentaal veeleisend zijn. Handelaren moeten stress en druk kunnen verdragen, aangezien ze voortdurend beslissingen moeten nemen en snel moeten reageren op marktbewegingen.

Beginnen met daytraden? probeer deze daytrade cursus waarin je van A to Z leert hoe deze strategie werkt


3. Swingtraden

Swingtraden is een beleggingsstrategie waarbij handelaren proberen te profiteren van middellange tot lange termijn prijsschommelingen in financiële activa, zoals aandelen, valuta, grondstoffen of cryptocurrencies. In tegenstelling tot daytraden, waarbij posities binnen dezelfde handelsdag worden geopend en gesloten, houden swingtraders hun posities langer vast, meestal gedurende enkele dagen tot enkele weken. Deze strategie is gericht op het benutten van de prijsbewegingen die optreden binnen deze tijdsframes. Dit is gelijk ook een “makkelijkere” strategie voor beginners.

Hier zijn enkele kenmerken en aspecten van swingtraden:

1. Middellange Termijn Focus: Swingtraders richten zich op prijsbewegingen die zich ontwikkelen over een periode van dagen tot weken. Ze zijn niet geïnteresseerd in de korte-termijnvolatiliteit die daghandelaren nastreven.

2. Geduld en Discipline: Net als daytraders hebben swingtraders discipline nodig om hun handelsplan te volgen en emoties te beheersen. Ze moeten geduldig wachten tot prijzen zich ontwikkelen volgens hun analyse voordat ze posities openen of sluiten.

3. Risico- en Portfoliobeheer: Swingtraders moeten zorgen voor adequaat risico- en portfoliobeheer. Dit omvat het bepalen van stop-loss niveaus om verliezen te beperken en het diversifiëren van hun portefeuille om risico’s te spreiden.

4. Tijd en Onderzoek: Swingtraden vereist een aanzienlijke tijdsbesteding voor onderzoek en analyse. Handelaren moeten de markten nauwlettend volgen en voortdurend hun strategieën aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Over het algemeen is swingtraden geschikt voor beleggers die niet de snelle besluitvorming en hoge stress van daytrading willen ervaren, maar toch willen profiteren van de volatiliteit en prijsschommelingen op middellange termijn.

Beginnen met swingtraden? Probeer deze swingtrade cursus waarin je van A tot Z hoe deze strategie werkt


4. DCA-Methode

De DCA-methode, wat staat voor “Dollar Cost Averaging,” is een beleggingsstrategie waarbij je op regelmatige basis een vast bedrag investeert in een bepaalde activa, zoals aandelen, obligaties, cryptocurrencies, of beleggingsfondsen, ongeacht de huidige prijs van die activa. Met deze strategie beleg je consequent een vast bedrag, ongeacht of de marktprijs op dat moment hoog of laag is. Hier is hoe de DCA-methode werkt:

 1. Regelmatige Investeringen: Je stelt een vast investeringsbedrag en een vast tijdsinterval in, zoals wekelijks, maandelijks, of kwartaal. Bijvoorbeeld, je besluit om elke maand $100 te investeren in een bepaalde cryptocurrency.
 2. Ongeacht de Prijs: Ongeacht de huidige prijs van de cryptocurrency, investeer je altijd het vastgestelde bedrag op het geplande tijdstip. Dit betekent dat je zowel koopt wanneer de prijs laag is als wanneer de prijs hoog is.
 3. Gemiddelde Kosten: Door regelmatig te investeren, koop je automatisch meer van de activa wanneer de prijzen lager zijn en minder wanneer de prijzen hoger zijn. Dit resulteert in een gemiddelde kostprijs voor je investeringen, vandaar de naam “Dollar Cost Averaging.”

De voordelen van de DCA-methode zijn onder andere:

 • Risicospreiding: Omdat je zowel koopt bij hoge als lage prijzen, spreid je het risico van het proberen te timen van de markt en het maken van slechte investeringsbeslissingen.
 • Emotionele Discipline: De DCA-methode moedigt emotionele discipline aan, omdat je consequent investeert volgens een vooraf bepaald plan, ongeacht de marktomstandigheden.
 • Lange Termijn Voordelen: De DCA-methode is met name geschikt voor langetermijnbeleggers, omdat het je in staat stelt om geleidelijk en gestaag vermogen op te bouwen, zelfs tijdens periodes van volatiliteit.
 • Minder Stress: Omdat je niet constant de markt hoeft te volgen en beslissingen hoeft te nemen over timing, kan de DCA-methode minder stressvol zijn dan actief handelen.

Deze methode wordt veel gebruikt door beginnende crypte beleggers.


5. ICO- of IEO-deelname

ICO en IEO zijn twee verschillende strategieën voor het verkrijgen van financiering voor blockchain- en cryptocurrency-projecten. Hier is een uitleg van beide:

1. ICO (Initial Coin Offering):

Een Initial Coin Offering (ICO) is een crowdfundingmethode waarbij cryptocurrency-projecten nieuwe tokens of munten uitgeven en deze aan investeerders verkopen om kapitaal op te halen voor hun ontwikkeling en groei. Hier is hoe een ICO typisch werkt:

 • Tokencreatie: Het projectteam creëert een nieuwe cryptocurrency-token op een bestaand blockchain-platform, zoals Ethereum. Deze tokens worden meestal uitgegeven in een beperkte hoeveelheid.
 • Whitepaper: Het projectteam stelt een whitepaper op waarin ze de details van hun project beschrijven, inclusief het probleem dat ze proberen op te lossen, de technologie achter hun token, het gebruik ervan en het kapitaal dat ze nodig hebben.
 • Tokenverkoop: Tijdens de ICO-periode kunnen investeerders de nieuwe tokens kopen met bestaande cryptocurrencies, zoals Bitcoin of Ethereum, of met fiat-valuta’s. De prijs van de tokens kan vast of variabel zijn en wordt meestal bepaald door de vraag en het aanbod.
 • Gebruik van opgehaald kapitaal: Het opgehaalde kapitaal wordt gebruikt voor de ontwikkeling van het project, marketing, teamcompensatie en andere operationele kosten.

ICO’s waren in het verleden populair, maar zijn sindsdien aan regelgevingsdruk onderhevig geweest vanwege zorgen over fraude en gebrek aan transparantie. Veel ICO’s bleken inderdaad frauduleus te zijn, wat leidde tot strengere regels en wetgeving.

2. IEO (Initial Exchange Offering):

Een Initial Exchange Offering (IEO) is een alternatieve methode voor het ophalen van kapitaal voor cryptocurrency-projecten. In plaats van tokens rechtstreeks aan investeerders te verkopen, houden projecten een samenwerking met een cryptocurrency-beurs, die de verkoop van tokens faciliteert. Hier is hoe een IEO meestal werkt:

 • Samenwerking met Beurs: Het cryptocurrency-project gaat een samenwerking aan met een bekende cryptocurrency-beurs. De beurs fungeert als tussenpersoon en host de tokenverkoop op hun platform.
 • KYC/AML: Investeerders moeten vaak een Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) verificatieproces ondergaan voordat ze kunnen deelnemen aan de IEO. Dit verhoogt de veiligheid en naleving van de regelgeving.
 • Tokenverkoop op Beurs: De tokenverkoop wordt uitgevoerd op het platform van de beurs, waar investeerders tokens kunnen kopen met cryptocurrencies die ze op hun beursaccount hebben gestort.
 • Gebruik van Kapitaal: Net als bij ICO’s wordt het opgehaalde kapitaal gebruikt voor de ontwikkeling en groei van het project.

IEO’s worden vaak gezien als veiliger en transparanter dan ICO’s vanwege de betrokkenheid van gevestigde cryptocurrency-beurzen. Beurzen voeren meestal enig due diligence-onderzoek uit voordat ze een project accepteren voor een IEO, wat het risico van frauduleuze projecten vermindert. Wees voorzichtig met deze strategie omdat het een groot risico is, het kan vaak voorkomen dat je in een pump en dump coin terecht komt. Dit wil zeggen dat een coin in een paar seconden tijd 1000% kan stijgen maar ook weer kan dalen.


Veel gestelde vragen

Hoe moet je beginnen met crypto?

1. Onderzoek en Educatie:
Leer de basisprincipes van cryptocurrencies en blockchain-technologie.
2. Kies een Betrouwbare Beurs:
Selecteer een gerenommeerde cryptocurrency-beurs.
3. Maak een Wallet:
Kies een cryptocurrency-wallet die bij je past en bewaar je privésleutels veilig.
4. Doe Je Eerste Aankoop:
Koop je eerste cryptocurrencies via de beurs met fiat-geld of andere cryptocurrencies.
5. Beheer Je Investering:
Blijf op de hoogte van marktnieuws en ontwikkelingen en overweeg een investeringsstrategie.
6. Beveilig Je Activa:
Neem beveiligingsmaatregelen, zoals sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA).
7. Leer Constant Bij:
Blijf leren over cryptocurrencies en blijf op de hoogte van markttrends.
8. Wees Bereid om Risico te Nemen:
Investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen en vermijd het gebruik van leningen voor crypto-investeringen.

Wanneer is het beste moment om crypto te verkopen?

Verkoop je crypto alleen als de koers is gestegen of stijgt. Wees slim en verkoop niet alles in 1 keer, maar verkoop steeds delen. Zet voor jezelf targets, deze targets helpen jou om beter te bepalen waar en hoeveel crypto je verkoopt.

Hoeveel moet ik investeren in crypto als beginner?

Als beginner zijnde is er geen vast bedrag wat goed of fout is. Hou altijd de regel voor jezelf investeer met geld wat je kan missen en dus niet nodig hebt. Voor de 1 kan dit 50 euro per maand zijn en voor de ander kan dit 500 euro zijn. Kijk dus goed naar jouw eigen financiële situatie en bepaal voor jezelf welk bedrag je elke maand opzij zet.


Conclusie | Beginnen met crypto

In conclusie, het beginnen met crypto kan een boeiende en potentieel winstgevende reis zijn, maar het vereist zorgvuldige planning, educatie en verantwoordelijke besluitvorming. Het is essentieel om te onthouden dat de wereld van cryptocurrencies volatiel is en dat er geen gegarandeerde winst is. Het volgen van een gestructureerde aanpak, zoals het stellen van duidelijke doelen, het beheren van risico’s en het voortdurend verbeteren van je kennis, kan je helpen succesvol te zijn in deze opwindende, maar uitdagende ruimte.

Of je nu begint met een bescheiden investering of een meer substantiële, blijf altijd investeren wat je kunt missen en houd rekening met je persoonlijke financiële situatie. Het is ook raadzaam om professioneel financieel advies in te winnen als je twijfelt.

Met de juiste voorbereiding en een nuchtere benadering kun je de wereld van crypto verkennen en wellicht je financiële doelen bereiken. Blijf leren, wees voorzichtig en geniet van de reis terwijl je nieuwe kansen ontdekt in deze snel evoluerende digitale financiële wereld.

Beginnen met beleggen in Cryptocurrency | De 6 beste stappen die je niet mag missen
Crypto

Beginnen met beleggen in Cryptocurrency | De 6 beste stappen die je niet mag missen

Cryptocurrency is een hot topic. Je ziet het steeds vaker voorbij komen in het nieuws, op social media en zelfs in je dagelijks leven. Wil jij hiermee beginnen, maar weet je niet hoe? In dit artikel leg ik je uit wat cryptocurrency is, waar je op moet letten en hoe je het beste kunt beginnen

Mexc Review – 2000+ coins en crypto futures? Alles over deze crypto exchange
Crypto | Crypto Reviews

Mexc Review – 2000+ coins en crypto futures? Alles over deze crypto exchange

Ben je het zoeken moe? Vind je ook dat de wereld van cryptocurrencies overweldigend is door de vele opties? Je bent niet de enige. Ik heb ook door deze verwarring genavigeerd. Zoveel beurzen, zoveel munten… waar begin je? Interessant feit: Wist je dat er een platform is dat meer dan 2000 digitale valuta’s ondersteunt? Ja,

Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.