Beleggen, een term die vaak wordt gebruikt maar soms ook verwarrend kan zijn. Wat betekent het eigenlijk? Hoe begin je eraan? In dit artikel gaan we stap voor stap door het proces van beleggen, van het begrijpen van de basisprincipes tot het selecteren van de juiste beleggingsinstrumenten en het vinden van de beste strategieën die passen bij jouw doelen en risicobereidheid.

Finst: beste cryptoplatform voor beginners

 • Meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke platform voor beginners (Nederlandse broker).
 • Goedkoopste platform van Nederland
 • Enige platform dat crypto ETF’s aanbiedt

eToro: beste beleggingsplatform voor aandelen, ETF’s en andere financiële producten.

 • Grootste platform (ter wereld)
 • Enige platform waar jij andere beleggers kan kopiëren.
 • Meest gebruiksvriendelijke platform voor beginners

Disclaimer:

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt geld verliezen. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Doe je research en begin klein.

Deze informatie is geen beleggingsadvies. Het is belangrijk om te kiezen voor beleggingen die passen bij jouw risicoprofiel en beleggingsdoelen.


Inhoudsopgave


Platform voor Aandelen

De beste keuze voor beginners is eToro.
Dit platform is gebruiksvriendelijk, biedt een demo-account en heeft lage kosten.
Een andere optie is DEGIRO.

Platform voor Crypto

De beste keuze voor mensen die willen beleggen in crypto is Finst. Dit is een gebruiksvriendelijk platform en is op dit moment de goedkoopste in gebruik. Een andere optie is Bitvavo.

Educatie

Begin met lezen van boeken en blogs over beleggen.
Volg daarna online cursussen. Je bent op dit moment al begonnen met het lezen van blogs, de volgende stap is het volgen van cursussen. Klik op onderstaande knop voor de meest leerzame cursussen voor beleggen.

1. Wat is investeren of beleggen?

Investeren of beleggen is het toewijzen van geld, tijd of andere middelen in de verwachting om in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals het kopen van aandelen in bedrijven, obligaties, onroerend goed, grondstoffen of het investeren in nieuwe bedrijven en projecten.

Het doel van investeren is typisch om rendement te genereren op het geïnvesteerde kapitaal, of het nu gaat om het behalen van kapitaalgroei, het ontvangen van dividenden of het realiseren van andere vormen van inkomsten. Beleggen gaat vaak gepaard met risico’s, maar kan ook kansen bieden om vermogen op te bouwen en financiële doelen te bereiken op lange termijn.


2. Maar waar moet je dan beginnen?

Het beginnen met investeren kan ontmoedigend lijken, maar met een gerichte aanpak kun je succesvol van start gaan. Het begint allemaal met het stellen van duidelijke doelen voor je investeringen. Vervolgens is het cruciaal om je financiële kennis te vergroten en je risicotolerantie te bepalen. Zorg ervoor dat je financiële zaken op orde zijn en dat je een budget hebt opgesteld voordat je begint met investeren, bijvoorbeeld: beleggen met 1000 euro. Kies dan een geschikte beleggingsrekening en start met eenvoudige beleggingen om ervaring op te doen. Vergeet niet om je portefeuille te diversifiëren om het risico te spreiden. Blijf ten slotte leren en je aanpassen aan veranderingen op de financiële markten om succesvol te blijven op de lange termijn.

Voor een beginner zijn de drie belangrijkste punten bij het beginnen met investeren:

 1. Doelstellingen vaststellen: Het is essentieel om duidelijke doelen te stellen voor je investeringen. Of je nu streeft naar kapitaalgroei op lange termijn, een aanvullend inkomen, of het sparen voor specifieke doelen zoals pensionering, het identificeren van je doelstellingen helpt je bij het bepalen van de juiste strategie.
 2. Financiële kennis vergroten: Neem de tijd om te leren over verschillende beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, obligaties, ETF’s, onroerend goed en cryptocurrencies. Begrijp de basisprincipes van hoe deze activa werken, welke risico’s eraan verbonden zijn en welk rendement je kunt verwachten.
 3. Risicotolerantie bepalen: Denk na over hoeveel risico je bereid bent te nemen met je investeringen. Het is belangrijk om een niveau van risico te kiezen dat past bij je comfortniveau en financiële doelstellingen. Dit helpt bij het selecteren van de juiste beleggingsstrategie en -instrumenten.

3. Wat is het verschil tussen aandelen en crypto?

Het verschil tussen crypto’s en traditionele beleggingen is opmerkelijk. Cryptocurrencies hebben doorgaans het potentieel voor aanzienlijk hogere rendementen, maar brengen ook aanzienlijk hogere risico’s met zich mee. De volatiliteit van de cryptomarkten kan leiden tot snelle winsten, maar net zo goed tot aanzienlijke verliezen. Aan de andere kant bieden traditionele beleggingen meestal meer stabiliteit. Hoewel ze wellicht lagere rendementen op korte termijn opleveren, zijn ze over het algemeen minder onderhevig aan extreme schommelingen in waarde.

Aandelen:

 • Voordelen:
  • Langetermijnrendement kan hoog zijn
  • Investeren in bekende bedrijven
  • Relatief transparant
 • Nadelen:
  • Risicovol
  • Kennis vereist
  • Hoge instapkosten

Wellicht ook interessant voor u: Starten met aandelen kopen

Cryptovaluta:

 • Voordelen:
  • Potentieel voor hoge rendementen
  • Nieuwe technologie met veel potentie
  • Lage instapkosten
 • Nadelen:
  • Zeer risicovol
  • Volatiel
  • Weinig regulering

Wellicht ook interessant voor u: De basis van Crypto

4. Het belang van een weloverwogen keuze

Het belang van het maken van een weloverwogen keuze is van onschatbare waarde als het gaat om investeren. Het bepaalt niet alleen het succes van je investeringsreis, maar het kan ook een aanzienlijk verschil maken in het behalen van je financiële doelstellingen op lange termijn. Een weloverwogen keuze stelt je in staat om de juiste beleggingsinstrumenten te kiezen die passen bij je risicotolerantie, financiële doelen en kennis van de markt. Het kan helpen om onnodige risico’s te vermijden en tegelijkertijd de potentie voor groei te maximaliseren.

Ben je een beginner? Dan is beleggen in aandelen wellicht een betere keuze. Aandelen zijn een beproefde beleggingsvorm met een lange termijn track record.

Ben je op zoek naar meer risico en potentiële beloning? Dan kan beleggen in cryptovaluta een optie zijn. Echter, doe je research en investeer alleen geld dat je kunt missen.

Enkele tips:

 • Spreid je risico’s. Investeer niet al je geld in één belegging.
 • Doe je research. Lees boeken, blogs en nieuwsartikelen over beleggen.
 • Begin klein. Investeer een klein bedrag om te beginnen. Bijvoorbeeld: Beleggen met 1000 euro.
 • Investeer alleen geld dat je kunt missen. Beleggen is risicovol, je kunt geld verliezen.

5. Kiezen van een broker

Het proces van het kiezen van een broker is van cruciaal belang voor elke beginnende belegger. Een broker fungeert als tussenpersoon en biedt toegang tot de financiële markten, waardoor individuen de mogelijkheid hebben om verschillende beleggingsinstrumenten te verhandelen.

Bij het selecteren van een broker zijn er verschillende belangrijke factoren om te overwegen. Dit omvat onder andere de kosten en commissies die in rekening worden gebracht voor transacties, de beschikbare beleggingsinstrumenten, de gebruiksvriendelijkheid van het handelsplatform, de kwaliteit van de klantenservice en de betrouwbaarheid en reputatie van de broker. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen en verschillende brokers te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Gefeliciteerd! Je hebt besloten om te gaan beleggen. De volgende stap is het kiezen van een beleggingsplatform ook wel een broker genoemd. Er zijn veel verschillende platforms beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Enkele populaire beleggingsplatforms voor aandelen in Nederland zijn:

Enkele populaire beleggingsplatforms voor crypto in Nederland zijn:

Vergelijk verschillende platforms voordat je een keuze maakt. Lees reviews


Kiezen voor het juiste financiële product

Aandelen en cryptovaluta zijn beide beleggingsproducten, maar er zijn belangrijke verschillen:

1. Onderliggende waarde:

 • Aandelen vertegenwoordigen een eigendomsbelang in een bedrijf. De waarde van een aandeel hangt af van de prestaties van het bedrijf.
 • Cryptovaluta zijn digitale valuta die gebaseerd zijn op blockchaintechnologie. De waarde van een cryptovaluta is gebaseerd op vraag en aanbod.

2. Risico:

 • Aandelen zijn een relatief risicovolle belegging. De waarde van aandelen kan schommelen door economische factoren, bedrijfsprestaties en andere factoren.
 • Cryptovaluta zijn een zeer risicovolle belegging. De waarde van cryptovaluta kan sterk schommelen en is gevoelig voor speculatie.

3. Regulering:

 • Aandelen zijn gereguleerd door beurzen en toezichthouders.
 • Cryptovaluta zijn niet gereguleerd door toezichthouders.

4. Rendement:

 • Aandelen kunnen op de lange termijn een hoog rendement opleveren.
 • Cryptovaluta kunnen op de korte termijn een zeer hoog rendement opleveren, maar de koers kan ook fors dalen.

5. Transactiekosten:

 • Transactiekosten voor aandelen zijn doorgaans lager dan voor cryptovaluta.

6. Gebruiksgemak:

 • Aandelen zijn gemakkelijker te kopen en te verkopen dan cryptovaluta.

7. Toegankelijkheid:

 • Aandelen zijn toegankelijker voor beginners dan cryptovaluta.

Conclusie:

Aandelen en cryptovaluta zijn beide beleggingsproducten met hun eigen voor- en nadelen. Aandelen zijn een geschikte belegging voor beleggers die op zoek zijn naar een relatief stabiel rendement op de lange termijn. Cryptovaluta zijn een geschikte belegging voor beleggers die op zoek zijn naar hoge rendementen en bereid zijn veel risico te nemen. Kijk dus goed naar jezelf en je situatie.


Kiezen voor de juiste educatie

Wil je leren beleggen of investeren in cryptovaluta? Dan is het belangrijk om de juiste educatie te volgen. Er zijn tal van cursussen en opleidingen beschikbaar, maar niet alle zijn even goed.

 • Allesovercrypto: de perfecte cursus voor beginners die alles willen leren over cryptovaluta.
 • Happy Investors: een uitgebreide cursus voor beleggers die hun kennis willen verdiepen.

Waarom kiezen voor deze cursussen?

Allesovercrypto:

 • Duidelijke en uitgebreide video’s: Leer alles over de werking van cryptovaluta, de verschillende soorten coins en tokens, en hoe je veilig kunt beleggen.
 • Ervaren docenten: De cursus wordt gegeven door experts met jarenlange ervaring in de cryptowereld.
 • Community: Sluit je aan bij een actieve community van cryptoliefhebbers en stel al je vragen.

Happy Investor:

 • Stapsgewijze begeleiding: Leer alles over beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.
 • Praktische oefeningen: Breng je kennis in praktijk met realistische cases.
 • Persoonlijke coaching: Krijg feedback en ondersteuning van ervaren beleggers.

Welke cursus is geschikt voor jou?

 • Ben je een beginner in de wereld van cryptovaluta? Dan is Allesovercrypto de perfecte keuze.
 • Heb je al enige ervaring met beleggen en wil je je kennis verdiepen? Dan is Happy Investor een betere optie.

In beide cursussen leer je de basisprincipes van beleggen en investeren. Je krijgt de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te beleggen in de 21e eeuw.

Investeer in je toekomst en schrijf je vandaag nog in voor een van deze topcursussen!


Begrippenlijst

Kort voor cryptocurrency, dit verwijst naar digitale of virtuele valuta’s die gebruikmaken van cryptografie voor beveiliging en die vaak gebaseerd zijn op blockchain-technologie. Voorbeelden zijn Bitcoin, Ethereum en Ripple.

Aandelen vertegenwoordigen eigendom van een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, koop je een deel van het eigendom van dat bedrijf. Beleggers hopen op waardestijging van hun aandelen en kunnen ook dividend ontvangen als het bedrijf winst maakt.

Een index is een samengestelde maatstaf die de prestaties van een bepaalde groep activa, zoals aandelen, weergeeft. Het kan worden gebruikt om trends op de markt te volgen en als benchmark voor beleggingsprestaties.

Volatiliteit verwijst naar de mate van fluctuatie in de koers van een financieel actief over een bepaalde periode. Een hogere volatiliteit duidt op grotere prijsschommelingen en wordt vaak geassocieerd met hogere risico’s.

Een broker is een financiële tussenpersoon die handelt namens individuele beleggers om effecten te kopen en verkopen, zoals aandelen, obligaties, ETF’s en meer. Brokers bieden ook vaak tools en diensten voor beleggingsadvies en portfolio management.

bligaties zijn schuldbewijzen uitgegeven door overheden, bedrijven of andere entiteiten om geld aan te trekken. Wanneer je een obligatie koopt, leen je geld uit aan de uitgever en ontvang je periodieke rentebetalingen gedurende de looptijd van de obligatie, evenals de terugbetaling van het geleende bedrag bij de vervaldatum.

ETF’s zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld en die een mandje van activa, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen, vertegenwoordigen. Ze bieden beleggers diversificatie en liquiditeit tegen lagere kosten dan traditionele beleggingsfondsen.


Veel gestelde vragen | FAQ

Wat is het verschil tussen aandelen en cryptocurrency, en welke is geschikter voor mij?

Dit artikel legt uit dat aandelen eigenaarschap vertegenwoordigen in een bedrijf, terwijl cryptocurrency digitale valuta zijn gebaseerd op blockchain-technologie. De juiste keuze hangt af van verschillende factoren, zoals je doelen, risicotolerantie en kennis van de markt.

Wat zijn ETF’s en hoe verschillen ze van individuele aandelen?

ETF’s (Exchange-Traded Funds) zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld en die een mandje van activa vertegenwoordigen, terwijl individuele aandelen specifieke eigendomsbelangen in één bedrijf vertegenwoordigen. ETF’s bieden diversificatie en liquiditeit tegen lagere kosten dan individuele aandelen.

Hoe kan ik de volatiliteit van beleggingen beheren?

De volatiliteit van beleggingen kan worden beheerd door middel van diversificatie, het spreiden van je investeringen over verschillende activa om het risico te verminderen. Het begrijpen van je risicotolerantie en langetermijndoelen kan ook helpen bij het omgaan met volatiliteit.

Wat zijn de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een broker?

Bij het kiezen van een broker is het belangrijk om te kijken naar factoren zoals gebruikersinterface, kosten, klantenservice en beveiliging. Een goede broker biedt een gebruiksvriendelijk platform en betrouwbare ondersteuning tegen redelijke kosten.

Hoe kan ik mijn investeringsportefeuille diversifiëren?

Dit artikel benadrukt het belang van diversificatie door je investeringen te verdelen over verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties, ETF’s en cryptocurrency’s. Op deze manier verklein je het risico en maximaliseer je de kans op rendement op lange termijn.


Share.

Ik ben Joost, een 39-jarige man met een passie heeft voor beleggen, investeren en ondernemen (en sporten). Ik wil met Successblog.nl mensen helpen om de stap te maken naar de mooie kansen die in de financiële markten liggen.

Onderwerpen

Contact

©2024 Succesblog. Website door WebDelft.